Kategórie

Výber chladničky

Žiadna domácnosť sa nezaobíde bez kvalitnej chladničky. Veľkou výhodou je, že dnešný trh ponúka veľa možností a človek si môže vybrať podľa svojich potrieb a vkusu.

Čo sa však zdá byť na prvý pohľad ako výhoda, môže byť pre niekoho nevýhodou. Človek si totiž musí pred kúpou mnoho vecí naštudovať, aby si vybral skutočne kvalitný produkt. Výrobcovia sa snažia produkty neustále inovovať a tak moderné funkcie a moderný dizajn chladničky nie sú v našich domácnostiach ničím výnimočným.

Parametre chladničky

Energetická trieda

Informácia o energetickej triede sa nachádza na štítku každej chladničky. Spotreba je odvodená na základe prevádzky chladničky v ideálnych podmienkach, ktorými je teplota okolia 20° C a 70 % zaplnenia chladničky. V rámcii EÚ sa na trhu nesmú predávať chladničky a mrazničky nižšej triedy ako B. Tento zákon platí od júla 2010.

Energetická trieda typu A+, či A++ môže mať až o 25 % nižšiu spotrebu ako trieda A. Najvyššia a zároveň najúspornejšia je energetická trieda A+++.

Spotreba energie chladničky je ovplyvnená typom kompresora, veľkosťou úžitkového objemu či hrúbkou izolácie.

Úžitkový objem

Úžitkový objem závisí od počtu ľudí, ktorí budú chladničku využívať. Ide o využiteľný priestor, ktorý sa mení v závislosti od vybranej chladničky. Odporúčaná hodnota pre jedného člena je 60 až 70 litrov chladiaceho priestoru a 25 litrov mraziaceho priestoru. Dbať na úžitkový objem chladničky je dôležité, nakoľko spotreba chladničky s nenaplneným priestorom je zbytočne veľká. Naopak, pri príliš malej chladničke bude nevyhnutné častejšie kupovanie potravín.

Kompresor a chladiace okruhy

Kombinované chladničky sa najčastejšie vyrábajú s jedným kompresorom, počet okruhov je buď jeden alebo dva. Ich množstvo ovplyvňuje možnosť samostatného nastavenia teploty v chladničke aj v mrazničke, ako aj možnosť vypnutia len jedného spotrebiča.

Pri jednom kompresore a jednom okruhu je nižšia cena aj spotreba, no v prípade rozmrazovania je nutné vypnúť celý spotrebič. V prípade jedného kompresora a dvoch okruhov je cena a spotreba len o niečo vyššia, no regulácia teploty a vypnutie spotrebičov môže prebiehať oddelene.

Mraznička

Najčastejšie vyskytujúcim sa typom chladničky v našich domácnostiach je kombinovaná chladnička. Mraznička, ktorá je súčasťou, má samostatné dvierka a nachádza sa buď pod alebo nad chladničkou. Mraznička umiestnená v spodnej časti má zvyčajne väčší úžitkový objem (90 – 120 l), je lepšie regulovateľná a jej súčasťou sú dve až päť zásuviek. Ku mrazničke umiestnenej navrchu je lepší prístup, má však o niečo menší úžitkový objem (60 -80 l). Pri mrazničke sa uvádza údaj kapacita mrazenia, ktorý vyjadruje koľko potravín v kilogramoch je možné zamraziť v priebehu 24 hodín.

Umiestnenie chladničky

Pri umiestňovaní chladničky treba prihliadať na klimatickú kategorizáciu, ktorá je rozdelená na triedy v závislosti od teploty okolitého prostredia. Ak máte chladničku triedy SN, umiestnite svoju chladničku do interiéru s teplotou od 10 do 32 °C. Trieda N je vhodná do interiéru s teplotou od 16° do 32 °C, trieda ST od 18 do 38°C. Ich izolácia a výkon sú prispôsobené teplote prostredia, v prípade omylu sa vám len zbytočne zvýšia náklady a spotreba.

Typy chladničky

Voľne stojaca chladnička s mrazničkou

Voľne stojaca chladnička býva najčastejšie kombinovaná s mrazničkou. Výhodou je, že s ňou môžete v prípade potreby manipulovať a premiestniť ju. Ak sa zvyknete často sťahovať, alebo budete v dohľadnej dobe prerábať kuchyňu, bude táto voľba pre vás vhodnejším riešením. Vyrába sa v rôznych rozmeroch. Jej celkový úžitkový objem sa pohybuje od 200 do 300 l. V okolí chladničky nechajte vetrací priestor dva až tri metre. Otvárací systém chladničky býva umiestnený na pravej alebo na ľavej strane.

Vstavaná chladnička

Vstavaná chladnička sa inštaluje do skrine so šírkou 60 cm, pričom vodiace lišty spoja dvere chladničky so skriňovými. Jej celkový objem je okolo 280 l a má vetracie otvory v zadnej časti. Jej výhodou je, že dokonale zapadne do kuchynského nábytku a celá kuchyňa tak bude tvoriť jeden celok. Voľne vstavanú chladničku nikdy nemôžete naištalovať do skrine, keďže jej vetrací systém na to nie je prispôsobený a mohlo by dôjsť k prehrievaniu.

Americká chladnička

Dvojdverová chladnička, ktorá má na jednej strane chladničku a na druhej mrazničku, sa nazýva americká. Jej dvere sa otvárajú do priestoru, preto si vyžaduje určitý odstup od steny. Americké chladničky zvyknú disponovať výrobníkom ľadu či dávkovačom vody. V takomto prípade treba chladničku pripojiť na prívodný ventil.

Jednodverová (samostatná) chladnička

Monoklimatická, čiže samostatná chladnička neobsahuje mraziacu časť. Rodiny s takouto chladničkou už zvyčajne samostatnú mrazničku majú, prípadne ju vôbec nepotrebujú. Vyrába sa v rôznych veľkostiach s rôznou kapacitou.

Niektoré chladničky majú v chladiacom priestore zabudovaný výparník, ktorý sa dá na krátky čas využiť na mrazenie, či na skladovanie mrazených potravín. Tento priestor ponúka kapacitu okolo 15 litrov s teplotou - 6°C.

Samostatné pultové chladničky sú malých rozmerov, určené pre dvojice či jednotlivcov. Známe sú napríklad z hotelových izieb, kde sú pre návštevníkov uložené chladené nápoje. Tieto chladničky obsahujú menší mraziaci box s objemom okolo 10 l, pričom samotná chladnička ponúka objem okolo 100 l.

Moderné funkcie chladničky

Antibakteriálny povrch vnútorných stien chladničky dokáže ničiť škodlivé baktérie a plesne a slúži na potlačenie pachov. Zabezpečí to prímes iónov strieba, z ktorej sú vyrobené vnútorné steny. Baktérie ničí aj aktívny filter vo vzduchotechnike, ktorý prečisťuje vzduch a pohlcuje pach.

Prázdninový režim sa môže zapnúť počas dlhšej neprítomnosti, nastaví sa na konštantnú teplotu v chladničke, pričom nastavená teplota sa bude udržiavať do vypnutia režimu.

Elektronické ovládanie – niektoré modely disponujú elektronickou kontrolkou vnútornej teploty, vďaka čomu je možné ušetriť viac energie ako v prípade chladničky s mechanickým termostatom.

Nulová zóna - je možné znížť teplotu na 0°C a nastaviť vlhkosť na 90%. Vďaka tomu budú podmienky na skladovanie potravín ideálne, čím dochádza k predĺženiu čerstvosti. Rozmnoženie nežiadúcich mikroorganizmov sa minimalizuje.


Fotografie: isifa/Shutterstock

Stavebná Wiki je Vaša encyklopédia. Je tvorená vašimi vedomosťami a skúsenosťami s cieľom pomôcť iným. Chýba Ti niečo k tejto téme? Neváhaj a napíš nám. Uverejnené informácie nenahrádzajú návštevu skúseného odborníka (architekta, statika a pod.)

Reklama