Zmena ceny elektriny ZSE pre domácnosť na rok 2017

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím! Mám celý dom na elektrinu a dvojtarif DD5.Počul som že sa menia podmienky tarif u ZSE a domácnosti s elektrickým vykurovaním budu musieť priplatiť ročne aj cez 100€ Ma niekto preštudovanú tuto informáciu čo na nás šijú,pripadne nejaké riešenie ako to obísť -zmeniť?.
Odpovedať
@kajo873 teraz sa dvojtarif už oplácať bude, záleží na celkovej spotrebe a koľko toho dokážeš minúť v NT a VT. Mesačná platba je rovnaká pre všetky tarify, rozlišuje sa iba medzi 1-fázovým ističom a 3-fázovým ističom. Za 1-fázový istič má väčšina dodávateľov cenu 2,77584 € mesačne, 3-fáz. istič je cena väčšinou 5,92752 € mesačne.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak som sa dnes " dopracoval ", dúfam , že ku konečným parametrom ceny elektrickej energie na rok 2017 pre domácnosti. http://energia.dennikn.sk/dolezite/el... Presne ako som predpokladal, žiadne šetrenie ala + 68,61 eura v tarife D2, ako to predpovedal pán Holienčík ( http://venergetike.sk/energie-budu-la... ), ale naopak, podľa môjho sedliackeho výpočtu, ktorý som urobil na základe dostupných materiálov, som došiel k záveru, že neušetrím vôbec nič, naopak, priplatím si ešte 95,95 eura. Toto je tvrdá realita, s ktorou URSO nechcel vyjsť verejne pred koncom roku 2016, ale potichúčky a pomaličky postupne vychádza až v tomto novom roku, aby si zbytočne nerozhneval občanov. Všimli ste si, že doteraz nie sú známe kompletné cenníky na rok 2017 ani u jedného dodávateľa? Takto s nami štátne orgány jednajú, aby nám nenarušili tie naše sociálne istoty.
Odpovedať
@stevig tak to si sa asi pomýlil, nie. :-D Štátne orgány hovoria že zlacnie elektrina, tak zlacnie. Nešír tu paniku. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka ano mala by to byt konecna cena vratsne dph:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 už sa to oplatí aj v zsd, len keď máš jednotarif, tak asi nie je také jednoduché prejsť na dvojtarif.
Odpovedať
@ups dôvod prečo to nie je jednoduché?
Odpovedať
@stastnyjim nie je potrebna zmena elektromera? a distribucka to robi za poplatok...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim aký dôvod?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim aha tak som odpovedala kým si doplnil otázku :-D no ja neviem čo to presne obnáša. jednak to zadarmo asi nebude (rodičia si to jedného času zisťovali a to im bolo povedané, či je to tak naozaj v praxi netuším), jednak asi k tomu treba aj nejaké blokovanie spotrebičov a to tiež neviem čo je a ako sa robí :-D tieto technické veci sú úplne mimo mňa
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte aby som bol objektívny voči pánovi Holienčíkovi, skutočne na elektrine ako silovej energii, bez poplatkov za prenos, straty, prevádzkovanie systému atď..., skutočne ušetrím nie 68,61 eura ale až 84,74 eura. No ak k tomu pridám tie ostatné zložky, vyjde suma, ktorú som napísal pred tým.
Odpovedať
@radog @ups Vychádzam z toho ako sme menili z dvojtarifu (8h NT a 16h VT) na jednotarif, prišiel, zobral elektromer, dal jednotarifný, zablomboval a hotovo. Nič sme distribučke neplatili. Takže môj predpoklad je že ak si teraz zasa zmením jednotarif na dvojtarif, tak je to presne opačný postup, nie. Pri D2(8h NT a 16h VT) sa žiadne blokovanie spotrebičov nevyžaduje, ani iné podmienky si Západoslovenská distribučná nekladie. A ktorá distribučka to robí za poplatok, tá moja Západoslovenská, lebo v cenníku nič nemajú?
Odpovedať
@stastnyjim Napr. https://www.vsds.sk/mdoc/dso.C1210.A/...
Odpovedať
@stevig ÚRSO to zlacnenie vysvetľovalo 2-krát, dokonca 2-krát si pozvali všetky média. Takže ak sa dvakrát povie že to zlacnie, tak to zlacnie. :-D Ty si určite nejaký sociálno-energetický nepriateľ tohto štátu, keď píšeš že ti to zdraželo a s takými ako ty táto strana zatočí. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim Musím ťa trošku poopraviť. Ak si meníš dvojtarif na jednotarif, tak blokované ističe si musíš dať odblokovať, inak ti elektrina do nich pôjde ďalej iba v čase ktorý majú pre vysokú tarifu. Máš pravdu, ja som za výmenu elektromeru neplatil nič, ale brat, ktorý je elektrikár mi musel tie ističe odblokovať, lebo nešli. Ako to je naopak neviem, ale myslím si, že za výmenu elektromeru platiť nebudeš ale nezapoja to skôr, pokiaľ nepreveria či máš ističe pripravené, teda blokované, a až potom to spustia. Aspoň si to myslím.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim a aký pomer VT a NT sa dá dosiahnuť pri 8h VT ak elektrinou aj kúrime aj ohrievame vodu? a pri 4/20 VT/NT? vychádzajme z toho, že by bolo potrebné blokovať spotrebiče. furt neviem čo to znamená a čo by bolo treba spraviť. tiež by to asi niečo stálo...
Odpovedať
Profilova fotka
čo je to zmena technickým podmienok pripojenia? našla som totiž takúto poznámku pri zmene pripojenia na stránke zsdis: V prípade požiadavky o zmenu technických podmienok pripojenia (napr.: navýšenie hodnoty ističa, navýšenie počtu fáz, ...) bude v Zmluve o pripojení stanovený aj pripojovací poplatok. nepatrí tam aj dvojtarifný elektromer?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radog tak to viem že na východe aj na strednom Slovensku za to platíte, ale my na Západe sme chudobní, my to máme zadarmo. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ups Ak sa chceš dozvedieť tieto informácie, stačí si urobiť teoretickú kalkuláciu, napr. spotreba vo VT 2000, v NT 8000 a zdaj si to do kalkulačky http://vyhodnaenergia.sk/elektrina-do... a zistíš si to. Blokovanie ističov ti môžu urobiť aj energetici, ale myslím, že za to zaplatíš.
Odpovedať
Profilova fotka
@stevig kalkuláciu si viem spraviť, ale moja otázka je, aký pomer medzi VT a NT pri 8 hodinovej VT sa dá dosiahnuť. 10% to asi nebude. bolo by reálnych cca 20%? či 30%?
Odpovedať
@stevig mali sme D3, od 1.1.2017 sa to nazýva D2 a tam Západoslovenská distribučná nepožaduje žiadne blokovanie. @ups pri D2 určite netreba blokovať spotrebiče na 100%. na pomer som sa pýtal @duzu , ale nejako konkrétne mi neodpovedal. Ak si dobre pamätám tak pri 8/16 NT/VT sme to mali 50% na 50%, s tým že vtedy sme ohrievali vodu len el. bojlerom a ten sa zopínal iba v čase NT, kúrenie bolo plynom.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ale keby som chcela blokovať, môžem nie? lebo inak to asi nebude moc výhodné...50/50... idem si to hodiť do kalkulačky...
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 u nas sa to dosial oplatilo, teraz asi skor nie, ale rozdiel vypada byt do 20€ rocne.
Odpovedať
@ups tak som zachatoval s distribútorom, ale asi ma nepochopili. To by zmena tarifu vychádzal vyše 500 EUR pri 3x25A ističi. Pošlem im žiadosť a uvidíme čo mi pošlu v návrhu Zmluvy o pripojeni, ak tam bude takáto suma, tak to prepošlem URSO, nech sa vyjadri. Klaudia Tesárková 12:39 Dobry den ako Vam mozem pomoct? xxx 12:40 Dobrý deň, platí sa nejaký poplatok za zmenu sadzby, z jednotarifu na dvojtarif? Klaudia Tesárková 12:43 bude potrebne najskor zaslat ziadost o pripojenie na zaklade ktorej bude pripraveny navrh Zmluvy o pripojeni spolu s technickymi podmienkami pripojenia, v uvedenej zmluve bude stanoveny poplatok...vyska bude zalezat od hlavneho istica... xxx 12:44 A máte to uvedené niekde v cenníku? Alebo sa to dozviem až z toho návrhu Zmluvy o pripojení, ktorý mi pošlete? Klaudia Tesárková 12:45dovolujem si Vam zaslat cennik v prilohe... ZSD_Pripojovacie-poplatky-NN_010117_3.pdf (136.3kB) Stiahnuť
Odpovedať
@majkoj poraď @ups aké pomery sa dajú dosiahnuť pri 8/16 NT/VT a 20/4 NT/VT ak ohrieva vodu aj kúri elektrinou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim haha, ja som s ňou tiež pred chvíľou písala :-D a je to teda presne tak ako som si myslela. zadarmo to nie je :-p ak to budeš skúšať, daj potom prosím vedieť ako si pochodil :-)
Odpovedať
@ups ale to tak nemôže byť, distribučka na východe si pýta 28 EUR, na strednom 48 EUR. A tá naša od tohto roka nenažraná si bude pýtať stovky EUR. Pošlem a uvidíme čo pošlú. Sú iba 2 scenáre možné: 1) neuvedú žiaden poplatok, čiže zadarmo ako v minulosti 2) uvedú tých vyše 500 EUR, dám to ÚRSO, to im dá po guliach, povie že nemám platiť nič, podpíšem zmluvu a potom to distribučka dá do cenníka :-D
Odpovedať
Ja už len čakám kedy budú ceny batérii za nejakú rozumnú cenu a odpojím sa a ešte plus by mohlo pribudnúť viac slnenčných dní na Slovensku, lebo zatiaľ sa tu škerí iba ten škaredý ksicht Fica. :-D
Odpovedať
@stastnyjim @ups , no neviem v SSE distribúcii platí, dvojtarif pre priamoohrev alebo TČ +ohrev vody + sporák, musí byť celá domácnosť len na elektrinu, len ak toto splňaš môžeš požiadať o dvojtarif 4 hod.VT a 20 hod NT a je nutné zabezpečiť blokovanie pre kúrenie a ohrev vody, to ktoré ostatné spotrebiče kedy používaš záleží na tebe a tak niekto má pomer 5% VT 95% NT , ale niekto môže mať pomer i 20% VT a 80% NT, no v SSE D je podmienka ak presiahneš VT v zimnom období od oktobra do apríla 16% vo VT , dvojtarif ti zrušia pri zmene sadzby na dvojtarif treba doložiť revíznu správu , kde musí byť uvedený typ kúrenia a ohrev vody , cenník výmeny el má asi každá distr iný
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim no ja mam pri 4/20 cca 400kWh VT a 4800kWh NT
Odpovedať
@duzu ja som mal na mysli dvojtarif 8 hod. NT a 16 hod. VT. Tam si Západoslovenská distribučná nekladie žiadne podmienky. 9.1 poskytne pásmo nízkej sadzby minimálne 8 hodín denne s fixne určenými intervalmi času prevádzky v pásme nízkej sadzby, pričom aspoň jeden interval poskytne v nepretržitom trvaní minimálne 3 hodiny podľa príslušného kódu hromadného diaľkového ovládania [HDO] uvedeného na webovom sídle prevádzkovateľa distribučnej sústavy (www.zsdis.sk) pre odberné miesto odberateľa elektriny, ktoré využíva dvojpásmovú sadzbu dodávateľa elektriny (v pásme vysokej sadzby a v pásme nízkej sadzby), a to bez blokovania elektrických spotrebičov v pásme vysokej sadzby;
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?