Zmena ceny elektriny ZSE pre domácnosť na rok 2017

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím! Mám celý dom na elektrinu a dvojtarif DD5.Počul som že sa menia podmienky tarif u ZSE a domácnosti s elektrickým vykurovaním budu musieť priplatiť ročne aj cez 100€ Ma niekto preštudovanú tuto informáciu čo na nás šijú,pripadne nejaké riešenie ako to obísť -zmeniť?.
Odpovedať
@technik007 ale aspoň máš návod z prvej ruky ako sa všetkému vyhnúť, pre niekoho nie je žiaden zákon, súd, a vraj sme si všetci rovný
Odpovedať
Zaujimave je, ako sa ide pan F. prezentovat v TV aj na bilbordoch ako znizili ceny energii. Ale to, ze sa zvysuje fixna cena za distribuciu (co je jedna zo zloziek ceny energie) to nepovie. Zvysenie schvalilo samotne URSO pod vedenim reprezentanta p. Holiencika-smeraka. Tak napríklad - cena za dodavku elektriny, spol. ZSE zvysenie z 0,78eur/mes/ na 1,2eur/mes; PLYN od SPP, cena za distribuciu plynu, tarifa D3 z4,98eur/mes na 22,20 eur/mes!!!!!!!! 99% ludi nema o tom ani potuchu.... je mi z toho vsetkeho zle, ach.
Odpovedať
@eliwedd mam pocit, ze pri plyne sa takmer kazda domacnost zmesti do D1. Ak som to spravne pochopil.
Odpovedať
@joxe asi tazko, starsie/velke domy, ohrev+kurenie kludne D3.
Odpovedať
@eliwedd čo sa bojíš napísať že ide o Fica, toho klamára a demagóga, čo býva v byte u podvodníka.
Odpovedať
@joxe Do 200m3 kubickych sa nevojde ani moj dom v triede A0. To je mnozstvo tak akurat na ohrev teplej vody. Takze vacsina domov sa urcite nevojde do D1, maximalne tak byty, kde pouzivaju plyn iba na varenie.
Odpovedať
@stastnyjim nemozem to meno vystat. :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 V Ilave, tam je pekne...
Odpovedať
@mama112 Prechádzal som Ilavu keď som bral polovičku do Nimnice, ináč ju nemusím :-)
Odpovedať
@danculd do 200m3 mesacne sa nezmestis?
Odpovedať
teda ak som to spravne pochopil :) ze ide o mesacnu spotrebu a nie rocnu. Je to tak zvlastne napisane, to musi vymyslat nejaky yntelygent :)
Odpovedať
@joxe Nie, je to rocna spotreba. A nie nezmestim, je to 2000kWh a to je tak akurat na ohrev teplej vody pre 4-clennu rodinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe tak ono tie nove tarify pre plyn a EE musel robit niekto s primarnym zadanim co najviac zmiast vsetkych, aby nebolo hned jasne, ze to vlastne zdrazelo.
Odpovedať
@danculd u nas je momentalne spotreba 225m3 (od maja, teda 8 mesiacov, a zima je pred nami este). Sme 4 clenna domacnost a kurime plynom a TUV ohrievame tiez plynom. Za minuly rok sme mali spotrebu cca 710m3. @majkoj verim tomu. Na ZSE maju pre istotu 2 cenniky na plyn momentalne, ktore su platne od 1.1.2017. Mam pocit, ze su rovnake. A zrejme tam nieje zaratana distribucia. Pretoze D1, D2 a D3 maju uplne rovnake ceny od 1.1.2017. Bol by som velmi prekvapeny, keby sla cena dolu.
Odpovedať
Pri prepocte podla cennika, ktory je zverejneny na SPP mi tie intervaly nesenia. (http://www.spp.sk/sk/Cds/AdminDownloa...) Celková cena za dodávku plynu pre odberateľov kategórie domácnosť vrátane dane z pridanej hodnoty: fix variabil D1 2,86 0,0413 D2 10,66 0,0348 Pri rocnej spotrebe 8000kWh: D1: 12*2,86 + 0,0413*8000=365 EUR D2: 12*10,66 + 0,0348*8000= 406 EUR Preto som vychadzal z toho, ze ta spotreba 200m3 by mohla byt mesacna a nie rocna. Pretoze potom ten ich cennik a ten vyklad nedavaju ziaden zmysel. Pretoze az pri spotrebe viac ako 14 400 kWh by sa oplatila sadzba D2.
Odpovedať
@joxe áno predtým tie tarify pri plyne vždy sedeli, plus-mínus autobus. Ale ako sa teraz zvýšili tie fixné poplatky, tak napr pri D2 to vychádza že so spotrebou do do cca 7000 kWh zaplatia viac ako tento rok a so spotrebou od 7000 do 18000 kWh zasa zaplatia menej ako tento rok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stastnyjim ved prave preto treba pri spotrebe do cca 7000 kWh prejst do D1. Napriek nezmyselnemu odporuceniu, ze D1 je do 2000kWh. D2 ma zmysel az od 14400, nie 2000 kWh, ako pisu v tom pamflete.
Odpovedať
@joxe No, lenze pri rocnom zuctovani ta maju pravo ocenit podla D2 aj napriek tomu, ze si bol v D1. Je to jasne aj z popisov tarif: Druh tarify D1/M1, ktorý sa používa na ocenenie distribúcie plynu distribuovaného do odberného miesta so zmluvne dohodnutým ročným množstvom distribuovaného plynu do 2 138 kWh vrátane (približne do 200 m3 vrátane) Druh tarify D2/M2, ktorý sa používa na ocenenie distribúcie plynu distribuovaného do odberného miesta so zmluvne dohodnutým ročným množstvom distribuovaného plynu nad 2 138 kWh do 18 173 kWh vrátane (približne nad 200 m3 do 1 700 m3 vrátane) Takze na konci zuctovacieho obdobia ta "ocenia" podla mnozstva spotrebovaneho plynu. Bodka, hotovo.
Odpovedať
@danculd takato formulacia v cenniku nie je. bodka :)
Odpovedať
@danculd ale kedze zijeme v krajine, kde vladnu zlodeji, tak verim, ze tie cenniky este preformuluju, aby to bolo explicitne jasne - teda tak ako pise. A fica si moze vesat plagaty. Fix pojde hore o 200%, cena plynu klesne o 1,3%.
Odpovedať
@joxe Akoze nie je, http://www.spp.sk/sk/domacnosti/plyn/... linke dole: "Nové tarifné skupiny platné od 1. januára 2017" konkretne: http://www.spp.sk/sk/Cds/AdminDownloa...
Odpovedať
@joxe pri spotrebe 8000 kWh ti odporúčam zmeniť dodávateľa: napr. ČEZ 12x10,66 + 8000 * 0,03120 = 378 EUR A vyhneš sa prekvapeniu keď ťa dodávateľ na konci zúčtuje podľa skutočného odberu.
Odpovedať
@stastnyjim ja nemam SPP.
Odpovedať
@stastnyjim mam spotrebu cca 7100 kWh rocne. pri cenach SPP by to bolo 2016: 4,98*12 + 7100*0,0413 = 352,99 2017: 10,66*12 + 7100*0,0324 = 357,96 nerad to pisem, ale nejake brutalne zdrazenie nevidim. cca 5 eur na rok.
Odpovedať
@joxe pri SPP si uviedol zlú cenu za KWh D2 2017: 10,66*12+7100*0,0348 = 375 EUR takže to máš 22 EUR alebo zvýšenie v tomto prípade o 6,23%
Odpovedať
@joxe nuz, cim mas nizsiu spotrebu, tym je to zdrazenie vyssie... ako za trest :)
Odpovedať
@stastnyjim mas pravdu :-)
Odpovedať
@joxe pri mojej spotrebe cca 5400kWh v novom roku preplatim 33EUR, t.j. 1 a pol mesacnej splatky naviac.
Odpovedať
@gashtaan najskor ludom dali peniaze na zateplenie a potom zdvihli fix na ukor variabilu.
Odpovedať
@stastnyjim zaujimava strategia - radsej platit rovno viac a vyhnut sa moznemu prekvapeniu a zaplatit rovnako :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?