Kúrenie s CLIMATIK A++ EURO 150 TCA

Zobraz úvodný príspevok
Ahoj, uvažujem nad kúrením s týmto TC, plus elektrokotol, podľa tech. listu na stránke elíz by malo mať pri -10 COP 2, čo nie je super, ale okolo 0 by malo byť 2,8 čo pri jeho cene stojí za uváženie. Pri väčších mrazoch / čo môže byť 15-20 dní do roka/ by som pripol elektrokotol a v lete ho používal na ohrev TUV s COP 3,5. Samozrejme cez deň, keď je teplejšie nahriať podlahovku + 150l AKU / čo je v cene TC / a v noci dohriať elektrokotlom. Elektrokotol by som musel kúpiť tak,či tak a TC by to navýšilo o cca 1350€, možno menej, treba pohľadať lepšiu cenu na nete. Čiže ak dobre rátam, keď mi TC ušetrí len 50% / možno viac podľa toho aká bude zima/ tak návratnosť by mala byť do troch rokov. Ešte doplním bungalov TS 3,22 kW. Pri tejto TS nemá podľa mňa dať cez 4000€ za kvalitnejšie TC,
Odpovedať
@koenzim @vrajoz stále je to 50/50 pokiaľ to niekto neskúsi a bude merať do akej vlhkosti a teploty to bude fungovať pokiaľ by aj tie kvapky z 9g skondenzovali a kvapli pri výustení reku a nedostali sa na na výmenník, tak by to bolo v pohode, ak by to fungovalo, aj klímam by sme zlepšili COP a ako sme sa už veľa krát presvedčili, aj tabuľky sú niekedy nespoľahlivé, ani Eliz nemal podľa tabuliek kúriť
Odpovedať
@koenzim ale potom by namŕzal každý vývod reku, nie ? skús dať dáku kovovú mriežku 20cm za vývod, stčilo by ju len tak dáko zakvačiť, a budeme múdrejší, mne sa nedá, musel by som ísť na strechu
Odpovedať
@pali1711 podľa mňa keď dáš len nejakú mriežku tak sa nič nebude diať....no pokiaľ ju budeš podchladzovat(tak ako je podchladzovany výmenník TC)tak to už bude namŕzať...samozrejme záleží od veľa vecí...teplota a vlhkosť z RJ, teplota a vlhkosť okolia a teplota na vymenniku TC..či? To ofukovanie pomôže no určite to bude mať účinnosť len v konkrétnych podmienkach..
Odpovedať
@pali1711 prečo na vonkajšej jednotke klímy (TC) pri kúrení kondenzuje voda? Preto, lebo sa zo vzduchu odoberie teplo a teda ochladí a tým sa zvýši jeho relatívna vlhkosť. Keď sa ochladí vzduch (resp chladič) pod 0st, začne tá skondenzovaná voda na chladiči namŕzať! Pokiaľ výstup z reku bude dostatočne teplý a neochladí sa pod 0st, nebude namŕzať. Ale každá reku má odvod kondenzátu - áno, toho ktorý vzniká pri OCHLADZOVANÍ vzduchu (a nie pri ohrievaní!).
Odpovedať
@koenzim jasné, ale moja rotačná nemá odvod kondenzátu a nenamŕza, ono by stačilo, že to nebude namŕzať okolo 0°C, +- 3°C, pri hmle, pri - 10°C aj tak TC nefunguje, ide špirála, stačilo by nahriať dom vtedy
Odpovedať
Ešte doplním jednu info: prietok vzduchu cez vonkajšiu jednotku klimatizácie s max výkonom 4,1kw je 2600m3/h! Prietok bežnej rekuperácie je pri max výkone cca 300m3/h. Kto z vás je ochotný mať reku naplno, aby mu nezamŕzala vonkajšia jednotka? A aj tak namŕzať bude, lebo 85% vzduchu ktorý prejde cez chladič, bude vonkajší vzduch, nie vzduch z reku.
Odpovedať
@koenzim a vieme vyrátať keď vzduch z reku bude 20°C dodám ho 20%, a vzduch vonku bude 0°C dodám ho 80%, ono námraza je hlavne ráno a ráno nemám problém, aj tak púšťam reku na cca 2hod na 100%, keďže v noci ide na 20%
Odpovedať
Ratať to ďalej nebudem, len ma zarazil vystup z reku 20°C??? Ak je vonku vzduch 0°C? Buď máš v dome saunu aspoň 40°C, alebo ma tvoja rekuperacia mizernú účinnosť!
Odpovedať
@koenzim @pali1711 @hokomi Táto diskusia je zaujímavá a mám tendenciu koenzim ustúpiť, ale je tu niekoľko ALE; - prečo pri fungovaní klímy a ochladzovaní vzduchu v miestnosti sa tento vysušuje a relatívna vlhkosť klesá - áno lebo dnu vstupuje mrazivý vysušený vzduch a v miestnosti nie je toľko vlhkosti, aby sa táto dostala na pôvodnú úroveň, keď nastane rozpínanie a otepľovanie vzduchu. A keď ide teplý vzduch von z miestnosti, čo je rýchlejšie kondenzácia alebo ochladzovanie. - mám na vývode rekuperácie hliníkovú mriežku rozmerov cca 40x40cm pod mriežkou je hliníková sieťka proti hmyzu a nekondenzuje mi na nej voda ani pri -15°C. Pokiaľ by to bolo opačne tak moja fasáda pod mriežkou by po troch zimách musela vyzerať hrozne. Nevraviac o tom, že ta sieťka by mala byť samý ľad a vzduch by cez ňu nemal vôbec ísť. Cez deň môžem urobiť foto aby ste sa mohli presvedčiť. Kondenz na výparníkoch je totiž z toho obrovského objemu vzduchu, ktorý tadiaľ pretečie a pokiaľ je teplejšie tak sa stíha aj do určitej miery rozmrazovať vplyvom teploty okolia. Výduch rekuperácie bude práve vytvárať tú teplotu okolia. Takže trvám na mojom pôvodnom názore, že to nemôže zhoršiť pracovné podmienky pre činnosť splitovej jednotky. Ale celá teória okolo toho by asi viac patrila na akademickú pôdu.
Odpovedať
@vrajoz snažím sa tu vysvetliť fyziku ako najlepšie viem, preto už naposledy: - pri fungovaní kliamatizácie (v dome, nie v aute) nevstupuje dnu žiadny studený vzduch! Relatívna vlhkosť sa znižuje preto, že teplý vzduch v miestnosti prechádza cez vnútornú jednotku, v ktorej je studený radiator (v tomto prípade) chladič, na ktorom sa zráža vlhkosť. Táto vlhkosť je odvedená von hadičkou na kondenz. A teda zo vzduchu sa "odoberá" voda a preto klesá relatívna vlhkosť v miestnosti. - súhlasím s tvrdením, že to nemôže zhoršiť (významne) pracovné podmienky pre činnosť splitovej jednotky. Ale, myslím že to podmienky ani nezlepší. Zareagoval som na túto tému len aby som upozornil na chybné predpoklady ohľadne vlhkosti vo vzduchu.
Odpovedať
@koenzim nechcem tu žiadne hádky a uražanie sa, tú teplotu som len tipol, pre výpočet,nepísal som, že ju mám, keďže ako som písal mám vývod na streche a neviem to zmerať,alebo som lenivý ísť 2x na strechu, takže neviem presne, ak máš možnosť zmeraj nám stači, aby zmiešaný vzduch nebol pod 3°C, a to odmrazovanie nie je potrebné non-stop, troška si s tým poradí aj sama jednotka, a nepotrebujeme to pri-10°C a mne sa to možno ani nebude dať zrealizovať, keďže by som musel sekať novú dieru a na tej stene mám ističovú skriňu, takže samé káble, ale veľa ľudí odrádza od tohto kúrenia to namŕzanie, chcel by som pomôcť, a samozrejme nemám rád keď nie je niečo na 100%, keďže pradajca to nerieši, pritom, keby to vyriešil, prihodil na to 300€ a bude sa to predávať ako teplé rožky ak to niekto neskúsi, stále to bude 50 na 50
Odpovedať
@vrajoz vieš zmerať teplotu, prípadne vhkosť na vývode z reku ?
Odpovedať
@pali1711 Aj teplota aj vlhkosť by zmerať išla, keby bolo s čím merať. @koenzim Nie je mojím cieľom sa sporiť, ale je to zaujímavá teoretická diskusia a ako som písal, a mám tendenciu ti dať za pravdu, len prax s mriežkou na výstupe mojej rekuperácie túto fyziku nepodporuje.
Odpovedať
@vrajoz ak sa teda nemýlim máš rekuperáciu atrea, a tá uvádza teplotu odpadového vzduchu po rekuperácii...
Odpovedať
1.6.4 T-EHA je teplota vzduchu po rekuperácii 10,7 st. C
Odpovedať
@praktikman Kde to nájdem? Vopred ďakujem za radu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajoz pokiaľ máš ovládač CP touch tak v ňom (mám pocit, že ty máš iný) Inak cez webserver... máš jednotku pripojenú k sieti? myslím cez router...
Odpovedať
pani, mate niekto dvojtarif? ... ako mate zapojeny ten blokovaci kabel? ... vypina cely boiler, ci je to nejak nastavene tak, ze vypina len vonkajsiu jednotku?
Odpovedať
Profilova fotka
@mnambodka ved si nastav timer na vnutornej jednotke a vypne ti to do stand by rezimu v casoch kedy mas vt.
Odpovedať
@jano88 tak ja len, ci to elektrarne nechodia kontrolovat... ci mam zapojene
Odpovedať
@mnambodka podľa mňa nie, na základe čoho, kto by im zaplatil výjazd, jedine, že by mali podozrenie, že veľa míňaš VT, ale toby pre nich malo byť+, keďže VT je drahšia, na starom byte roku 2003 sme mali dd5 a bojler som prehodil, aby hrial stále počas NT a za 7 rokov neprišiel nikto, och jó, to bola vtedy cena za kW..... :-)
Odpovedať
Ako su riesene drahsie TC ze nezamrzaju? Nepomohol by nejaky hydrofobny nastrek?
Odpovedať
@gabriel1982 väčšina tam má špirálu, ktorá to odmrazý, ale spotrebu do toho navyše už nikto nepočíta, aj preto je vzduch voda najmenej východné, ale aj nižšou teplotou, klesá účinnosť,rozdiel medzi drahým a lacným, je len to , že okolo lacného musíš trocha pobehovať, aspoň za mňa okolo Eliizu
Odpovedať
@pali1711 :D ... v r.2003 som behala po diskotekach a nic neriesila... hlavne nie ucty za elektriku :-D
Odpovedať
@mnambodka nezaložíme tému o diskotekach ?
Odpovedať
Parkujem auto medzi bytovkami v ulicke asi 5m sirokej a nikdy mi nezamrzaju skla na aute. Viem ze spirala je chladnejsia ako okolite prostredie, ale nepomohlo by dat TC do urcitej vzdialenost, alebo vysky?
Odpovedať
@pali1711 skor 'hlasky' s diskotek ... sice, tam by som prispela len 2-krat :D inac, rozmyslala som nad tou rurou od rekuperacky k jednotke, len musim vymysliet, ako ju uchytim o stenu, aby ju neodfuklo .. a tiez nemam vlhkomer ..
Odpovedať
@mnambodka ak by si išla okolo, ostala mi izolovaná rúra z rekuperačky, ak to nemáš zaizolované, klinec a drôt
Odpovedať
@gabriel1982 nepomohlo, si myslím, lebo tam je určitý prietok vzduchu, napr. keď je vonku 0, tak cez ventilátor -15, to máš ako keď hlási SHMU 0°C ale vietor 20m/s tak pocitová -15 ale to som uviedol len ako príklad
Odpovedať
@mnambodka daj dáku ,, hlášku " nech sa pobavíme v nedeľu večer,a nech nemyslíme na odmrazovanie
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?