Zmena ceny elektriny ZSE pre domácnosť na rok 2017

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím! Mám celý dom na elektrinu a dvojtarif DD5.Počul som že sa menia podmienky tarif u ZSE a domácnosti s elektrickým vykurovaním budu musieť priplatiť ročne aj cez 100€ Ma niekto preštudovanú tuto informáciu čo na nás šijú,pripadne nejaké riešenie ako to obísť -zmeniť?.
Odpovedať
@cache No ale to sú úplne všetci zamestnanci tejto aj dcérskych spoločností, nielen v tejto lokalite. Pod povrchom pracuje asi 2500 ľudí. Dotácia v roku 2015 bola 95 miliónov EUR. Ak to rozrátam úplne na všetkých zamestnancov tak je to podpora 22.897 EUR ročne na zamestnanca, čiže 1.908 EUR / mesačne na zamestnanca. A pritom priemerná hrubá mzda je len 890 EUR. Čiže ak by sa to zatvorilo celé a zamestnanci by až do dôchodku nemuseli pracovať, tak všetci odberatelia na Slovensku ušetria viac ako 50 miliónov ročne. A vlastne viac, lebo som zabudol odpočítať 92 Rumunov a bohvie koľko ešte dalších národností tam pracuje. A o tých sa postarať nemusíme. A to už nehovoriac o tom, že sa tam bude dať konečne dýchať. V skupine Hornonitrianske bane, v materskej a dcérskych spoločnostiach sme k 1. máju 2016 poskytovali pracovnú príležitosť pre 4 149 zamestnancov. Na margo tvrdenia, že v baniach sa oplatí pracovať len Rumunom, uvádzame: Priemerný zárobok zamestnancov (v podzemí aj na povrchu) za rok 2015 dosiahol v Hornonitrianskych baniach 890 eur. Priemerný zárobok baníkov na produktívnych pracoviskách, na stenových poruboch pri ťažbe uhlia bol 1 127 eur.
Odpovedať
@stastnyjim Ale chapes, prakticky jediny odberatel toho uhlia su Novaky, ergo nebudu Novaky, nebude treba uhlie, nebude treba 2500 bannikov, ale ani tych dalsich 1600 ludi => v regione priamo zmizne 4500 pracovnych miest. Otazne je, kolko dalsich kaskadovo naviazanych miest bude zredukovanych - nejake opravovne, dodavatelia stravy, oblecenia, osobnej dopravy, a podobne. Zivia napriklad aj regionalne Cargo, kedze sa to uhlie musi nejako prepravit, vsakze, tam sa urcite generuju aj dalsie naviazane sluzby. Vsetko toto by padlo. Tie dotacie je podobny prepocet, ako sa dotovala svojho casu Kia - ano, je to pravda, ale platy zamestnancov nie su jedine naklady tych spolocnosti. Ono sa dost toho vrati na daniach nazad, hlavne aj koli spominanemu kaskadovemu efektu (u Kia to su rozny maly subdodavatelia, napr. kablovych zvazkov). Ver tomu, ze si to tam riadne prepocitali aj pri tej Kii (a to bola vtedy inofarebna vlada), ze sa to nakoniec "vyplati" drzat a nezabalit. Opat, neobhajujem ze dotujeme stratove elektrarne. Ale chapem, preco sa to deje.
Odpovedať
@ups u SSE som za vymenu hodin platil 50eur, to u koho je poplatok 500eur?
Odpovedať
@cache Dúfam, že to píšeš ako žart. Alebo si nepostrehol malú zmenu v r.1989...?
Odpovedať
@stevo79 menil si dvojtarif za jednotarif? lebo ak môžeš mať dvojtarif , vtedy som ja neplatil, neplatil som tiež ked bola výmena zo strany distribúcie za digitál @cache čo myslíš pre čo to bolo pre ficka výhodné? na voľby treba hlasy a naviac ho nik ani nežaloval za kupovanie hlasov , splácame mu to všetci , teraz zas s úsmevom klamal že nám lacnie el. a to ju máme jednu s najdrahších v EU @volt tak zmenu som u neho zbadal už nie je obyčajný komôš , ale birmovaný a to vtedy písal ody na prenasledovanie učiteľov v kostoloch
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu https://www.sse.sk/buxus/docs/dokumen... chapem to spravne ze rozdiel medzi DD1 a DD3 v nizkej tarife budu 0,18c ? Distribucne polatky su rovnake pre vsetky sadzby ako dobre pozeram https://www.sse-d.sk/buxus/docs/dokum... . Ak to tak je, kto si preboha necha DD3 ?
Odpovedať
@majkoj ako si vypocital 0,18c?
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy 0,0435360€ - 0,0416400 € :)
Odpovedať
@majkoj diky, pisal som cent a myslel som na €, vo VSE je to uplne ine https://www.vse.sk/sdoc/doc/elektrina...
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy uplne ine ? rozdiel 0,2c ...
Odpovedať
@majkoj pozeral som VT a tam to ine je, nie je tam dd4, dd5 atd...
Odpovedať
@majkoj prečo pozeráš najdrahšieho?, ja ho nemám ako vznikol prvý alternatívny, v súčasnosti je pre DD3 nalacnejší Se Predaj https://sepredaj.seas.sk/data/file/21... NT má isto najlacnejší pre SSE distribúcia, pre ZSE distrib má SPP -to je jediný čo má rôzne ceny pre distribúcie každý dodávateľ má inú cenu , pre každého vyjde najlepší iný, záleží to od pomeru NT-VT SSE a.s. má ako jediný najviac sadzieb napr. i víkendový tarif
Odpovedať
@majkoj distribučné tiež nie sú rovnaké pre všetke sadzby, je rozdiel na jednofázový a trojfázový istič-3x toľko , no stále chýbajú všetke poplatky od distribúcií, takže koncovú cenu nepoznáme .
Odpovedať
@majkoj zdravym tak kolko ma bude stat nakompket 1kwh v dd2 ?nocny prud nemam.dakujem
Odpovedať
@duzu tu je rozdiel len 1 cent na 1kWh, no na 5000 kWh je to už 50 Eur
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu a v com prosim pekne je rozdiel ?:), 3fazy musim mat tak ci tak a aj ostatne poplatky su rovnake. @martin25 nuz to zatial ani len srnka netusi :) Zatial viem vycitat len rozdiel ceny, sbsolutna nikde nie je.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj nasledujúci rok možno bude pre niekoho menej výhodný dvojtarif,nevieme čo bude ďalší, ak si meníš jednotarif za dvoj neplatíš za výmenu el. ,no ak si chceš meniť dvojtarif na jednotarif platíš za výmenu. ja mám už len malý rozdiel v dvojtarife zaplatím o 15 Eur menej, no ak má niekto vyššiu spotrebu vo VT, môže byť pri určitom pomere dvojtarif nevýhodný, no za výmenu elektromera zaplatí viac
Odpovedať
@duzu @codyy Napriklad VSD ma cennik za distribucii vo forme rozhodnutia URSO. Tarfifa pre pristup do distribucky domacnost X4.C1 eur/mesiac (pozor 3fazovy =3x) + tarifa straty eur/kWh + distribucia+prenos eur/kWh su na strane 15. https://www.vsds.sk/mdoc/dso.B6000.A/...
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu dvojtarif by som mozno nemenil, ale pokial ma byt VT 4h tak to mi asi vadit bude.
Odpovedať
a ta cena za istič sa ako počíta? Keď mám 3fázový prívod 20A a keď má niekto 1fázový 25A. To je 0,8833*20+2,825€ ? a 0,8833*25+2,825€? Celkom dosť, nie? Už vidím ako príde kažimír s grafom, ako klesla cena: rok 2016: 13 centov rok 2017: 4 centy :D
Odpovedať
@igigi toto je v každej distribúcii ináč v SSE-D to ostáva ako doteraz ,poplatok za OM je rovnaký pre každú hodnotu Hl. ističa pre domácnosti, rozdiel je len jednofázový a 3 je 3x, veľké zmeny ale nastanú za distribúciu energie, doteraz bola najdrahšia SSE-D, vraj pre členitosť terénu, po novom je poplatok za aktívne využívanie všetkých zariadení v sieti v ZSE je 26 Eur/MWh, v SSE-D 7,6 Eur/MWh a v VSE-D 14 Eur, ZSE mala doteraz najlacnejšiu a teraz najdrahšiu, ostatné ceny distribúcie nie sú ešte uverejnené
Odpovedať
@duzu kdeže, doteraz som za výšku ističa mesačný poplatok neplatil... len za tarifnú triedu
Odpovedať
@igigi v SSE-D ani ja , ty nemáš uvedené bydlisko, v ZSE -D teraz platia za veľkosť ističa
Odpovedať
ja som v SSE-D :) proste DD2, nejaký mesačný paušál - tuším 10€ a kw/h za 13 centov teraz to bude platba za istič = mám 3fázy bud 25 alebo 20A, čiže 3*20*0,8833 + 2,8€? pekne mastné. či to zle počítam?
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi ak to mas ako domacnost neplatis podla Amperov.
Odpovedať
@igigi Co pozeram to rozhodnutie pre SSE-D: Pausal za odberne miesto pre domacnost za 3fazovy istic (bez ohladu na velkost istiaca) je 2,8250*3=8,5 eur bez DPH, mimo domacnosti(podnikatel-organizacia) sa uplatnuje sadzba 0,8833*25*3 eur/mesiac (konkretne za 3x25 istic)
Odpovedať
díky chlopi, bolo mi to nejaké divné... :) a distribúcia + výroba teda na kw/h bude lacnejšia či ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi to zatial ani srnka netusi :) a zacinam mat pocit, ze je to zamer...
Odpovedať
@majkoj ved je este len 22.12. :)
Odpovedať
Sú to blbci. Majú rovno vyložiť karty na stôl. No, asi sa spriemeruje kw/h z DD1 a z DD2, čiže kto málo spotrebuje(ja na chate) tak bude síce lacnejšia kilowatthodina ale mesačný poplatok vyšší. A zase bežná domácnosť sa poplatok asi zníži ale kilowatthodina bude drahšia.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?