Odtok vody zo strechy - trativod

Ahojte. 🙂 Konečne sme vo fáze kedy robíme okolo domu. Objednali sme zámkovú dlažbu, navrhli si chodníky atď. Otázka ale teraz ostala na odvode dažďovej vody zo strechy. Keďže sme v lokalite kde je zvýšená spodná voda, chceme pozemok odbremeniť od vody čo to dá a preto som sa obrátila na stavebnú firmu, tá navrhla trativod. Pomohlo by to niečo? Cenu nám dali 1300eur aj s prácou a materiálom, vôbec netuším či tá cena je fajn alebo úplne mimo. Poradíte niekto? Alebo nejaký návrh ako sa zbaviť vody na našom pozemku? Ďakujem.
Odpovedať
Zvysena spodna voda a trativod, super. Vychadzala relizacna firma z nejakych podkladov ( geologicky prieskum)? Lebo ak mate vodu v 1m pod terenom, trativod spravia, ale ci bude aj funkcny?
Odpovedať
@kemino Bude, prečo by nebol. Veď keď je voda 1 m pod povrchom a vleješ tam 2 kubíky vody, tak tá sa v tej spodnej vode stratí. Tam nevidím problém. To je ako keby si do jazera vylial kubík vody - čo sa stane? Hladina nestúpne ani tá vylievaná voda nevytečie na breh. V zemi sa tá voda stratí. @dyyna A v projekte si nemusela mať riešený odvod dažďovej vody? Ja som to mal rovno v projekte, kde bude umiestnený trativod. Pri stavbe (konkrétne pred napojením na verejnú kanalizáciu) si to správca kanalizácie aj osobne overoval, či nebudem vypúšťať dažďovú vodu do verejnej kanalizácie a urobil z toho fotky. Či je cena 1300 € primeraná ... neviem. Nenapísala si, z akého materiálu bude ten trativod, aký veľký bude, aké rôzne práce (napr. výkopové) ti napočítali. Ty si navrhni, z čoho chceš mať trativod, aký veľký a kde umiestnený. To potom pošli 3-4 firmám, nech ti dajú cenovú ponuku. To, že sa v tom nevyznáš, nie je dôvod. Dnes je internet, za jeden sobotný večer sa dá o trativodoch naštudovať kopec informácií. Ako sa inak zbaviť vody na pozemku? Ak nie trativodom, tak povrchovým vsakovaním. "...tá navrhla trativod. Pomohlo by to niečo? " - no ty musíš povedať, čo potrebuješ poriešiť. Čomu to má pomôcť? No predsa zbaviť sa dažďovej vody. Alebo keď bude pršať, tak ju jednoducho zveď do trávnika. Ale potom tam môžeš mať bažinu.
Odpovedať
@chrobak7 No neviem, trativod som myslel, že je v podstate akoby nádoba bez dna umiestnená tesne pod povrchom pozemku. Voda, ktorá do neho vtečie z daždového odkvapu sa vsiakne postupne do zeme cez ten akoby otvor (x otvorov) v nádobe do okolitej zeme. Avšak ak bude spodná voda mať vysokú hladinu povedzme na úrovni vrchu trativodu tak potom ten trativod nemá zmysel, či? Trativod má význam len keď je aspoň jeho časť nad hladinou spodnej vody. Zle uvažujem?
Odpovedať
@toky1 Pravdou je, že je zbytočné robiť trativod pod hladinou spodnej vody. Tá ale v priebehu roka stúpa či klesá. V mojej lokalite pozorujem (na hladine vŕtanej studne), že niekedy je v hĺbke 2,5 metra pod povrchom, niekedy (najmä na jar) stúpne až do výšky 2 metrov pod povrchom. Hladina spodnej vody nie je stabilne rovnako hlboko. Ale ako pritečie tá spodná voda, tak odtečie aj voda, ktorú vypustíš pod zem zo strechy. Verím, že aj ja mám niekedy na dne trativodu spodnú vodu, keď stúpne jej hladina, ale zatiaľ voda vždy odtiekla do zvodov. Tu sú fotky, ako mne robili trativod: https://www.modrastrecha.sk/forum/obv...
Odpovedať
ja mam jeden mensi (nie maly) a jedne vacsi trativod..z plastovych paliet, textilia z hora a z bokoch,okolo este kamene, hore hlina (ale nie 20cm hliny lebo ta tarava hore by ti velmi nerastla alebo by tam bol flak,svetla trava (vykop bagrom, palety kupene za lepsiu cenu, geotextilia, kamen, odpadove rury, zasyp rucne)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?