Ako odviezt preliv vody zo studne do obecneho potoka?

Ahojte, minuly rok (2020) robil geolog na nasom pozemku geologicky vrt, hlboky 10m kvoli navrhu statiky domu. Vrt zaroven zapazil 12cm rurou - neoficialna studna. Vtedy sa hladina vody ustalila 80cm pod urovnou terenu. Na jesen vsak voda z rury vystupila nad uroven terenu a zacala sa vylievat na pozemok. Vrt sa nachadza na rohu pripravovanej vystavby domu. Rad by som odviedol vodu z vrtu do obecneho zatrubneneho potoka vzdialeneho cca. 20m na hranici pozemku. Prosim poradte, ako to realizovat? Ci je spravne ruru vrtu skratit cca. 0,5m pod uroven terenu, umiestnit do sachty a v jemnom sklone odviezt nejakou (akou ? ) rurou do potoka? Rad by som si ponechal moznost odoberat cerpadielkom vodu na polievanie zahrady resp. pre pripad potreby napojit do domu. Dakujem za vase rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa Správnejšie by bolo práve rúru predĺžiť o pól metra hore ako môj sused ale cez 10 barakov. Tiež urobil vrt na pitnú vodu,ale do hĺbky cez 30m a musel predĺžiť o 50cm nad zem,aby mu voda nevytekala samotokom. Stačí dať nad zem iba T kus s uzáverom a polievanie záhrady spravené.
Odpovedať
@zmrzlina_sk vidim tam problemy: 1.) ked bude rura vytrcat, bude na ociach a v mojom pripade vrt/studna nie je oficialna - neuvazujem ju zoficialnit 2.) obavam sa premrznutia nadzemnej casti a roztrhania rury
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa Tak použi potom klasické KG rúry , https://www.signummg.sk/c/stavebne-ma... alebo na odtok drenážnu rúru bez perforácie napr. http://www.kupelnesk.sk/sk/205851/e-s... ...sú rôzne priemery aj farby prípadne ohybnosti /tyče ,v návinu /stačí si iba vyhľadať a vybrať čo ti najlepšie vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa ja by som to len zablendoval a zatial nechal tak. Ustie nad zemou mozes dat do DT-ciek (napr 25tkove a vyplnit nejakym izolantom, nezamrzne to. Po dokonceni domu sa mozes rozhodnut co s tym. Urcite by som to nerezal pod zemou. Jedine co sa ti bude diat ze budes mat sachtu plnu vody. Dalsia vec, ze tym ze umoznis takyto odtok, moze niekomu inemu klesnut hladina spodnej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@itgospa dodržte čo píše mgx, je to v súlade s predpismi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?