Trativod v záhrade

Ahojte, rad by som vedel Vas nazor, planujem pristresok kde bude umyvadlo na sezonne veci (zavaranie, opekacka a pod.) Dal som vykopad cca 10m dlhu ryhu na kanal a trativod 2m na 2,5m a hlboky skoro 2m ( chcem tam dat makadam skaly a zakryt geotextiliou. No Lenze do rana sa objavilo pol metra vody v jame - je pravda ze mame vysoke spodne vody -sused ma len 5m studnu a bohate mu staci. Pri kopanisa uz objavoval taky maglajz :) vid foto ....ma to vobec zmysel taky trativod? a to nevravim, ze som tam chcel zviest vodu zo strechy garaze a pristresku cca 80 m2. Vdaka za nazor...prikladam foto
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica ryhy zasypte štrkom, dažďovú vodu odveďte po povrchu, sú to íly.
Odpovedať
@jan45 ake ryhy mate na mysli? ten spodny il? planoval som tu vodu odcerpat dat tam 30 cm vrstvu makadamu, na to cca 1,5 m vrstvu skal a vacsieho kamena a zabalit a 30 cm hlina..... myslite ze je to ok?
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica my sme to mali tak isto, vysoko spodna voda, il, tak sme spravili styri take jamy, ku kazdemu zvodu dazdovej vody zo strechy cca 200m2 akurat jamy boli cca 2,5m hlboke, rozmer cca ako vy, mozno trochu vacsie. cele sa to najprv obalilo geotextiliou, teda aj pod kamen, vlastne aby kamen cely od spodu, po bokoch a z vrchu bol obaleny, na spodok premyvany hruby kamen, na vrch hrubsi makadam, to sa zakrylo geotextiliou a prisypalo hlinou asi 40cm.
Odpovedať
@frinty ja od spodu nechcem davat geotextiliu, kvoli umyvadlu, predsa ak nejaky odpad tam pojde aby ju nezabijal....a nemali ste problem so spodnou vodou ze prerazala a lahsie sa dvihla hladina v jame? resp. ci tie miesta nie su mokre a dlhsie schnu po dazdach ako okolie
Odpovedať
Profilova fotka
nie problem nie je, ale prave voli spodnej vode a ilovitemu podloziu, by tam mala byt aj od spodu geotextilia, inac skoda roboty, tie kamene sa premiesaju s mazlavym podlozim mozno vam to par rokov vydrzi, ale premiesa sa to a nebude to plnit ziadnu funkciu. prave na to sluzi v tomto pripade geotextilia, ktora by mala byt vsade, no ale je to na vas.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica geotextília zospodu sa používa pri cestách, kde sa štrk valcuje do zeminy, tu je zbytočná, zhora chráni splavovanie zeminy do štrku. O vsakovaní rozhoduje obvodová plocha, ale pri íle to je zbytočné, ten vodu neprepúšťa. Ak je tam spodná voda, je lepšia vyviesť dažďovú vodu nad jej úroveň. A ryhy môžete zasypať preto, že budú aj tak stále plné vody.
Odpovedať
Ak ma sused studnu, tak tam musi byt niekde aj vrstva strkopiesku, ak teda mate moznost zohnat nejakych sichnikov, pripadne vrtnu supravu (stacil by priemer okolo 20cm) tak by mozno stalo za to tu jamu este prehlbit. Na prednaske o pitnej vode som raz pocul od jedneho pana docenta zaujimavu vec, ze v podstate studna moze sluzit aj ako vsakovacia nadrz, nehrozi znicenie podzemnej vody, nakolko zem, piesok a ine zlozky zeminy sluzia ako vynikajuci filter.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser áno, okolitá zemina je filter, ale účinnosť klesá z hľbkou a pri štrbinovej vrstve je potrebná plocha veľká. Použitie studne ako trativod je okrem protiprávneho a protispoločenského stavu aj hriech.
Odpovedať
dal som tam od spodu poriadne skaliska,cca do vysky 80 centi, potom par zvysnych DTciek a na to som dal makadam.Z boku a z vrchu je geotextilia...poviem Vam,poriadna makacka, dufam, ze to vydrzi a nebude voda stupat smerom hore ale padat dole a do stran :)
Odpovedať
@jan45 kolegovia co vy na to?koniec rury som dal pre istotu do ocelovej chranicky....sand to par rokov bude fungovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?