Rozdelenie pozemku - darovanie 0,5m dookola aby sa stal moj sused

Ahojte prikladám obrázok k lepšiemu pochopeniu. Vlastním pozemok, chcem ho rozdeliť a zadnú časť s prístupovou cestou predať (na tom zadnom susedia súhlasili so stavbou ktorá sa aj začala). V predu si chcem nechať časť pozemku. Jedná sa mi o terajších susedov, ktorých je na LV 6 či 7. Každý by musel súhlasiť aby som mohol na prednom pozemku tiež stavať. Ak by som ale dookola môjho daroval súrodencovi, napr. 0,5m, tým pádom je môj sused on? Stačí mi vtedy súhlas len súrodenca na stavebné povolenie že súhlasí so stavbou? Ďakujem za rady a vysvetlenia.
Odpovedať
@20pedro skor by som irobila 0,5m pas..nie len ako ten maly obdlznik.. Ale pozdlz celej susednej parcely kde.je 7 vlastnikov A este ... nie kazdy stavebny urad to moze akceptovat... ale za pokus nic nedate... Len tym padam budete musiet stavat 2m od hranice surodencoveho pozemku...takze 2,5 metra od parcely kde je 7 vlastnikov... ale to Vam asi neprekaza
Odpovedať
zaujimava otazka... rad si pockam tiez na odpoved od niekoho znaleho v tejto veci...ale myslim ze tam bude potrebne tak ci tak dodrzat odstupy od hranice pozemku pri stavbe domu...
Odpovedať
Odstupy od hraníc susedných pozemkov je jedná vec a napr. vzdialenosti medzi susednými budovami je druhá vec. Uvedené "vychýtavky" zakresľovania parcely v parcele, s cieľom aby bol akože obídený reálny sused sa bežne používajú. Poviem však jedným dychom, je to s neistým výsledkom. Totiž stavebný úrad si do konania tak-či tak prizve každého, koho on uzná za vhodné. Aj v mojom okolí mám min. 2 príklady, kedy ten istý úrad akceptoval situáciu "parcely v parcele", obišiel dotknutého suseda a vydal stavebné povolenie,... No na konci tej istej ulice, v podobnej situácii, úrad prizval do konania ešte aj susedov s náprotivnej strany cesty, ktorých sa zamýšľaná stavba priamo vôbec netýkala.
Odpovedať
@20pedro trochu to pletieš. Sused nemusí súhlasiť so stavbou. Sused môže podať námietky, tak isto ako iný účastník stavebného konanie, a stavebný úrad buď vyhovie alebo nie. Neviem odkiaľ beriete že sused má súhlasiť so stavbou.
Odpovedať
@20pedro 1.červený obdĺžnik musí veľkosťou vyhovovať aby tam mohla stavba a nebola prekročená maximálna zastavanosť 2.asi nedovolia stavať priamo na hranici tak trebac išla toho nechať odstupy 3.do konania sa prizívajú dotknuté osoby - rôzne inštitúcie, úrady, väčšinou susedné parcely, ale môžu tam byť prizvaté aj tie ďalšie, ak sa napríklad predpokladá že ich to môže nejak ovplyvniť - napr. výškou budovy by im bolo tienené, funkcia objektu by ich mohla ovplyvňovať nočnou prevádzkou... 4.ak by to takto fungovalo tak to tak rieši každý a hlavne veľké spoločnosti čo stavajú haly, bytovky, nákupné centrá.. 5.účastníci nedávajú súhlas ale vyjadrujú námietky - sú oboznámení o konaní listom a keď je ich toľko, tak sa možno ani neozvú 6.aj keby majú námietky, tak musia byť opodstatnené (ale predĺži to proces) 7.ak je to nejaká malá obec alebo iné okolnosti, tak môže tento spôsob vyjsť ale myslím že zbytočné komplikovanie, ak sa plánuje stavať to čo je v územnom pláne schválené
Odpovedať
Do konania sa vacsinou (netvrdim ze vzdy) prizvu vlastnici susednych STAVIEB - nemusi to byt vzdy len susedny pozemok. Kludne to moze byt aj clovek ob-pozemok, ak tam on ma uz nejaku stavbu (dom atd.).
Odpovedať
Poznam jedneho pana, ktory zablokoval stavbu investora a to nebol ani priamy ucastnik. (o jeden pozemok dalej 3m) Stacilo mu podat namietky, ze dana stavba bude mat vplyv na jeho zahradu a dom - ze bude tienit. Po dlhsich natahovaniach po sudoch bolo stavebne povolenie nakoniec zrusene. Ale to nebude tento pripad dufam, to bol dvojposchodovy dom s podkrovim.
Odpovedať
Tudy cesta nevede. PS So stavbou sa nesúhlasi, ale sa pripomienkuje.
Odpovedať
@20pedro V prvom rade, v konaní nepotrebujete žiaden súhlas susedov so stavbou. Pokiaľ bude stavba umiestnená v zmysle zákona a vyhlášky, teda budú dodržané odstupy, žiadny súhlas susedov nepotrebujete. Susedia budú len účastníci konania a pokiaľ sa k stavbe nevyjadria, považuje sa to za súhlas. Netreba ich obchádzať a zbierať podpisy. Teda nepotrebujete fiktívny odpredaj pásu okolo pozemku. Okrem toho, pri veci znalom SU by Vám to ani nemalo ako pomôcť. Účastníkmi konania by tak či tak mali byť aj vlastníci susedných pozemkov, takéto odžuby s vyčlenovaním pásov pozemkov, ktoré sa kedysi robili, už dnes SU neberú do úvahy.
Odpovedať
@miroslav02201 Svojho času som bol na worskhope organizovanom ministerstvom výstavby pre starostov obci a inú odbornú verejnosť, kde vykladali, vysvetľovali stavebný zákon. Pani tam okrem iných použila príklad, že čo v prípade, ak sused bude pripomienkovať a nesúhlasiť so zamýšľanou stavbou RD? Že bude dôvodiť, že stavba mu bude cloniť jeho jahodám v záhrade, stromom v sade a pod. Pani na to jednoznačne povedala, že ak je to v lokalite určenej na výstavbu RD, tak prioritou je de facto bývanie ľudí a nie napr. pestovanie plodín v záhradke. Že takáto námietka suseda by bola neopodstatnená.
Odpovedať
Neviem či kataster schvali geometricky plan,kkre to takto slusne povedane divne geodet rozdeli na novy geometrak. Je dost možne ze takyti geometrak kataster nechvali.. Logicke by to bolo.
Odpovedať
Zaujimava diskusia. Tak za prve - za pokus nic nedate? Neviem kto ste, ale za geometricky plan a jeho zapis urcite date. Ak ste geodet a idete to tak ci tak rozdelovat, tak vtedy nedate viac nez by ste dali. Za druhe mate architekta, projektanta, ktory vam ma pripravit projekt, tak aby k nemu neboli namietky. Druha vec je, ze ak mate vela ucastnikov a niektori su desiatky rokov mrtvi a nedohladatelni, tak sa mozno nacakate kym to po neuspesnom oboslani vyvesia na nastenku a caka sa na lehotu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marrad A prečo by to nemal KU takto schváliť?... Daj aspoň jeden legislatívny dôvod!
Odpovedať
@vykricnik Presne tak! Na "obídenie" a vylúčenie suseda z konania takéto (účelové) rozčlenenie pozemku stavebný úrad asi nezožerie,... ale na uľahčenie rýchlosti konania, ak susedovcami by mala byť kopa vlastníkov pozemku, neznámi vlastnici, SPF a pod. tak tento zlepšovák môže byť pomocou.
Odpovedať
@petersd napriklad nemusi byt v sulade s s pravidlami drobenia pozemkov, ktoré urcuje zakon. A je to ocividna spekulacia...
Odpovedať
@petersd s týmto názorom súhlasim ale nie pol metra....
Odpovedať
@20pedro este si treba preveriť ci potencionalni dedici surodenca bz nerobili problemy.
Odpovedať
@marrad cit.: "...A je to ocividna spekulacia..." Pojem "očividná" je subjektívny a v práve vôbec nefunguje. To by ste mohol vedieť. Takéto rozjímania sú síce efektné, ale v praxi nikoho nezaujímajú. Buď dáš konkrétnu oporu v zákone, smernici, vyhláške, alebo si svoje "očividne osobné názory" necháš pre seba, ak sa nechceš strápniť. Keby som bol právnik na súde, tak sa Ťa rovno opýtam, že a prečo nie 0,5m ?... 0,6 m je podľa Vás už dobre?... alebo 1 m, je OK?... Či koľko je tá hranica?... Kde končí tá Vaša "očividna špekulácia" a po nej už začína seriózny zámer ??? 😉
Odpovedať
@petersd som nevedel, že modra strecha je vysoko odborna stranka pre pravnikov. To že pravnici si do zakonov daju vedome klucky, ktoré im vyhovuju aby vyhrali na sudoch ocividne spekulacie neznamema ze ludia to takto nemôžu vnimat.
Odpovedať
@marrad Toto je voľný priestor pre akéhokoľvek návštevníka, pre akýkoľvek (slušný) názor. Ani ja, ani Ty, (ani nik iný), nie sme tu od toho, aby sme kvalifikovali odbornosť jednotlivých diskutérov. Bavme sa o názoroch a nie o ich nositeľoch. Preto sa Ťa normálne pýtam ešte raz, že prečo nie 0,5m, lebo že "očividná špekulácia"? Ak Tvoja odpoveď bude typu: "Lebo si to myslím"... OK, aj také niečo akceptujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?