Rozdelenie a darovanie pozemku

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s rozdelením pozemku. Situácia je nasledovná: Pôvodný majiteľ A vlastní dva pozemky vedľa seba o rovnakej výmere. Darovacou zmluvou by chcel previesť pozemky na 3 nových majiteľov rovnakým dielom. Nový majitelia chcú mať presne definované oddelené parcely, kvôli následnej výstavbe domu. Aký je správny postup? Najskôr pôvodný majiteľ rozdelí svoje dve parcely na novo vymerané 3 parcely (podľa predstáv budúcich majiteľov) a následne jednotlivé parcely daruje konkrétnym majiteľom? Alebo darovacou zmluvou prepíše pôvodné dve parcely na nových troch majiteľov spoločne a títo majitelia žiadajú a zameranie nových 3 parciel? Ide mi o administratívne nejjednoduchší a samozrejme správny postup. Vopred ďakujem za odpoveď!
Odpovedať
@melissa5 vyhotovenie geometrického plánu, ktorým vzniknú 3 nové pozemky, následne podľa tohto GP darovacia zmluva, potom vklad na kataster
Odpovedať
A tie tri nové pozemky je potreba najskôr vložiť na kataster? A potom až s novými číslami parciel urobiť darovaciu zmluvu?
Odpovedať
@tino2 A tie tri nové pozemky je potreba najskôr vložiť na kataster? A potom až s novými číslami parciel urobiť darovaciu zmluvu?
Odpovedať
@melissa5 Dá sa to urobiť aj v jednom kroku, t.j. rozdeliť a zároveň darovať novým majiteľom. Ale to by bolo lepšie nechať zmluvu na niekoho, kto sa v tom vyzná, aby sa niečo nedomotalo. Ak najprv geometrickým plánom pozemok spojíte a hneď rozdelíte na 3 časti a toto zapíšete do katastra, budete mať čisté 3 parcely, ktoré stačí darovať obyčajnou jednoduchou darovacou zmluvou.
Odpovedať
Tiež by som to riešil cestou, že majiteľ A rozdelí pozemky na 3 časti a až následne ich daruje samostatne 3 ľuďom
Odpovedať
Profilova fotka
@melissa5 da sa to v jednom kroku. Spravit geometrak na 3 pozemky. Potom na zaklade noveho geometrickeho planu spravit darovaciu zmluvu a tu potom aj s geometrickym planom dat ku vkladu na kataster.
Odpovedať
@melissa5 dá sa tak aj tak, ak to urobíš tak ako som napísal ja že urobiš GP, podľa neho zmluvu a tú dá na vklad, je to rýchlejšie. Ideš hneď vkladom - do 30 dní Ak urobíš najskôr plán, ten dáš zapísať - je to záznam, lehota do 2 mesiacov( ale možno urobia aj skôr ), potom daruješ existujúce parcely darovacou zmluvou - vklad lehota do 30 dní @norcima opakuješ to čo som napísal :-)
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, ide tak trošku aj o čas, takže asi urobiť to v jednom kroku je rozumnejšie. :-)
Odpovedať
@tino2 Už iba jedna rýchla :-D Dá sa zvoliť aj postup, najskôr darovanie dvoch pôvodných parciel a až následne urobiť nový geo plán a stým ísť naraz na kataster? Takže tiež jeden krok ale opačný postup?
Odpovedať
@melissa5 asi nie, ako chceš v zmluve darovať 2 parcely trom luďom aby každý mal 1nu ? To by šlo len podielovo a následne rozdelenie by muselo ísť znovu s nejakou zmluvou a tvoj problém to nerieši
Odpovedať
@melissa5 k tým lehotám si ešte pripočítaj čas na vyhotovenie GP a jeho úradne overenie
Odpovedať
@melissa5 Odporúčam, aby pôv. majiteľ dal geodetovi vypracovať jeden GP na zlúčenie 2 pozemkov a rozdelenie pozemku na 3 a tento GP overený katastr. bude súčasťou darovacích zmlúv. Návrh na vklad - zmenu vlastníckych práv k pozemkom v KN spolu s darovacou zmluvou si už noví majitelia zabezpečia individuálne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?