Ísť do kúpy domu?

Ahoj. Prosim vie mi niekto realisticky a s nadhladom zhodnotit nasu situaciu? Nasli sme slusny dom vo velmi dobrom povodnom stave zo 70tych rokov kde by sa dalo byvat. Samozrejme chcelo by to zmeny ale pockali by. Ja som na MD a nastupojem na RD. Nas rodinny prijem sa znizi na cca 2400€. Byvame vo svojom a mame este byt ktory prenajimame a na nom hypo. Prijem z prenajmu nestaci na pokrytie vydavkov cize doplacam(viem, niesom obchodnik roka ale mame celkom slusnych najomnikov tak som spokojna). Ak by sme spominany dom chceli kupit tak musime dobrat cca 40000 € a teda dokopy by sme mali 116000 € hypo. Obavam sa prezitia pocas rodicaku (viem ze mozem ist predcasne do prace) lebo aj keby sme nerekonstruovali o dusu tak predsa budu vydavky. Hlavne ma desia uroky v blizkej buducnosti. Dom ma 17a zahradu a je 10km od krajskeho mesta, kde obaja pracujeme, takze celkom dost pozitiv, len je mozno trosku mensi akoby bolo treba. Ale moja otazka znie ci je to realne, ci zo svojich skusenosti radite kupit alebo sa na to vykaslat. Viem si spocitat kolko miname-niesme rozhadzovacne typy, ale predsa pri deťoch je zivot casto nevyspytatelny... Vdaka za prinosnu diskusiu.
Odpovedať
1
2
pozerajte sa hlavne na europsku legislativu, co vas ako vlastnika nehnutelnosti v blizkej dobe caka. uz je schvalene povinne zateplovanie a solarne panely. ma dom vykurovanie elektrickou energiou? ak sa vykuruje plynom, zas si priplatite, pretoze fosilne paliva sa budu osobitne zdanovat kvoli povinnemu nakupu emisnych kvot. a ak sa nedajboze dostanu do vlady blazni z progresivneho slovenska, ktori vam zavedu dane aj na vzduch, ktory dychate, tak lutujem ludi, ktori su zadlzeni az po usi. pozrite sa napriklad do ceska, tam mlade rodiny nemaju ani len na kupu bytu, kde to este domu. a to su platy v cesku daleko pre sloveskymi. ja by som dom kupoval jedine vtedy, ak by som mal nan uspory
Odpovedať
@aaa111aaa povinne zateplovanie? A ak nie tak ti zburaju dom? 😄
Odpovedať
@xanderhell nie, budes platit viac. energeticka trieda je hlavne o tom, kolko energie sa minie na vykurovanie budovy. ak niekto nedodrzi stanovene limity, tak bude sankcionovany zvysenymi poplatkami, a to v akej forme, to sa este ukaze, kedze legaslativa je momentalne v priprave
Odpovedať
@aaa111aaa nic v zlom ale v EU bolo uz tolko veci v priprave co sa nedotiahli do konca resp. dotiahli az o desiatky rokov, ze zbytocne nesir poplasne spravy. Zo schvalenej legislativy je uz zrazu pripravovana, a nejdem uz zachadzat do dalsich detailov a zbytocnom politizovani.
Odpovedať
@aaa111aaa toto u nás nehrozí ani náhodou, polovica národa na to nemá, práve dnes bola beseda o energetickej chudobe
Odpovedať
Profilova fotka
@aaa111aaa 🤣 tuto utopiu si nechaj na dobre sny 🤣 ak si dobre pamatam do roku 2021 mali byt povodne kanalizacie vo vsetkych obciach 🤣 mas pocit ze by to tak uz bolo? Ani z daleka…. Pockame si este dobre dlho kym take nieco nastane…. A potom je tu este druha vec a to ako dlho bude trvat kym sa ludia na tu kanalizaciu aj realne popripajaju 😅
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Pises 10km od krajskeho mesta. Treba si polozit otazku kde planujes dat deti do skolky, skoly. Aby ste najblizsich 15rokov nerobili taxikara. Tiez ak ste vyrastali v byte a teraz byvate v byte. Viete kolko je starostlivosti okolo domu? Dalej pises ze dom je mensi ako by ste potrebovali. Budete s nim spokojny, alebo budete riesit sostavbu? Bol to s vami pozriet niekto kto sa v stavbach vyzna? Co sa tyka situacie prijem vyzera ok, co by niektory za to dali. Tiez mate dva byty co su tiez nejake financie, ktore ak ste nezdedili dokazali ste nadobudnut s platu. Na dom si chcete pozicat no prerabka kludne moze zhltnut cenu domu bez pozemku. Urcite prve treba riesit elektriku a kurenie. Teda naklady na kurenie. Mat nejakeho zruta na krku spolu s hypo nieje vobec slobodne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Ahoj. Prosim vie mi niekto realisticky a s nadhla…
@mionag píšeš, že bývate vo svojom. To plánujete predať či tiež prenajať? V každom prípade najlepšie riešenie by bolo predať byt, aby ste nemuseli brat hypo. My sme tak predali byt, vyplatili zvyšok úveru a za zvyšok staviame dom 😉 Bývanie na dome bude pre deti oveľa prinosnejsie ale fešáci zo zelenej gardy nás budú ozaj odtiaľ chcieť vysackovat.. do r.35 má byť zakázané kúriť drevom napr. A to nieje žiadna utopia ale krutá realita bláznivých, ktorým vadí že kravy prdia 😒
Odpovedať
Nejaké strašenie legislatívou EU je scestné. Áno, budú sprísňovať, ale Slovensko je 100 rokov za opicami v tomto, takže bude trvať roky, kým sa to dostane až ku nám. Rovnako tak zákaz kotlov emisnej triedy 1 a 2 už mal byť dávno zavedený. V Česku to už malo byť teraz, ale kvôli covidu a kríze to posunuli. Slovensko malo od začiatku plánovaný termín až 2029. Naši politici sa nehrnú, aby boli prví, čo zavedú novinky z EU.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

Nejaké strašenie legislatívou EU je scestné. Áno,…
@roman_ lepšie vedieť, proti čomu sa postaviť ako nevedieť nič, nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@roman_ lepšie vedieť, proti čomu sa postaviť ak…
@tabitka337 Ale oni tie opatrenia zas nie sú úplne mimo misu. Keď začala energetická kríza, tak ľudia v rozpálili staré kotle a krby a začali páliť všetko, čo horí a vonku sa nedalo dýchať. Lokálne kúrenie pevným palivom (komíny bez filtrov, často bez čistení, kotle bez revízií..) spôsobuje viac zdravotných problémov, ako bývať vedľa uhoľnej elektrárne. Ak si mám zvoliť postoj, som za zákaz starých kotlov.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od roman_:

@tabitka337 Ale oni tie opatrenia zas nie sú úpln…
@roman_ ono keď sa pozeráš na zákaz kotlov ako na následok krízy, tak môže byť. Lenže ono to až tak nieje následok.. ako skôr cieľ. Zabrániť sebestačnosti ľuďom na dedinách je totiž jeden z motivov. No a na to sa dá aj umelo kríza vytvoriť, aj zdražovanie potravín, aj všeličo k tomu. A kto trošku vidí okolo seba, toto nieje nič prirodzené, čo sa deje. Už to u nás skúšali za komunizmu, keď zhabali dedinčanom majetky a dohnali ich k tomu aby opustili svoje chalúpky a dobytok, a sťahovali sa do miest, kde mali síce všetko ale za cenu slobody. Vyskúšali na malom národe a teraz skúšajú celosvetovo.. A na dedinách sa teda stovky rokov kúrilo všeličím a ľudia boli zdravší. Takže v tom problém nebude. Pre zdravie dbajme skôr o to, čo jeme a pijeme.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@roman_ ono keď sa pozeráš na zákaz kotlov ako na…
@tabitka337 Táto konverzácia sa trochu zvrháva, nebudem pokračovať, toto je posledný poznatok. Či boli ľudia zdravší alebo nie, to je tiež veľmi sporné tvrdenie, keďze dĺžka dožitia sa postupne zvyšuje. Pozrite sa na merania jednotlivých profi meteostaníc niekedy uprostred zimy. Zistíte, že na deedinách je kvalita vzduchu výrazne horšia ako v mestách, kde sú centrálne kotoľne, kľudne na uhlie alebo biomasu. Sledujte hlavne parameter pevných častích PM2.5. Pevné častice sú zo všetkcýh emisií pre zdravie jedni z najhorších a práve lokálne kotle žiadne filtre pevných častíc nemajú, kotolne a teplárne áno. Ak by som chcel pre svoje zdravie to najlepšie, tak v zime by som sa odsťahoval do mesta.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@roman_ ono keď sa pozeráš na zákaz kotlov ako na…
@tabitka337 tolko nezmyslov v jednom prispevku ale roman ti to dobre vysvetlil. Iba ho doplnim ze ked tak cca 5-6 rokov dozadu nastal taky spatky boom drevokotlov, krbov atd, v zime nasi povedali, ze to na dedine smrdi ako ked boli mali samy smrad z kominov. A to este nepisal o tom ze ludia castokrat spaluju nedokonalym horenim, vlhke drevo, a ver mi# tie splodiny dychat nechces... a ci boli ludia zdravsi? Makovy trt, vyjdi na cintoriny a pocitaj vek pochovanych ludi. A rataj pocty starych detskych hrobov a novych. To neznamena ze je teraz vsetko idealne a zdrave ale sme sa minimalne v kvalite zivota posunuli vyrazne dopredu (a ze vdaka komousom vyrazne meskame za vyspelejsimi krajinami).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mionag:

Ahoj. Prosim vie mi niekto realisticky a s nadhla…
Vaše názory vám neberiem, ja v spaľovaní nie som odborník.. viem len že zákony ohľadom agendy 2030 sú už mnohé schválené ešte za predchádzajúcej Ficovej vlády. Sa budete čudovať.. či im to prejde, uvidíme 😉 @mionag autorka chcela počuť reálne možnosti .. takže ešte raz by som to po predchádzajúcej prinosnej diskusii zhrnula. 😉 ak sa sťahovať z mesta na dom, tak s cielom aj si niečo dopestovať/dochovat.. a najlepšie zbaviť sa úveru. Dobre už bolo a ceny budú len stúpať. P.S. mne ešte v detstve dym z komínov v zime na dedine neskutočne voňal 😆
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@tabitka337 tolko nezmyslov v jednom prispevku al…
@sousedekovci89 nedá mi to.. moji starí rodičia sa takmer všetci dožili 80 a mužova b. dokonca 95. A to za celý život poznala len acylpirin, alpu a bravčovú masť. Nemocnicu poznali až takmer pred smrťou. A málokedy bolo mäso na obed.. len zemiaky a kapusta. U niektorých možno vajcia, mlieko. Žiadne alergie, ani rakoviny ani demencie. Celý život ťažko pracovali a mali veľa detí. To boli zdraví ľudia!! Dnes zomierajú 60nici. Po novom aj 40nici bežne.. na infarkt.. nehovoriac o nespočetných ,,civilizačných,, ochoreniach a liekoch čo musia užívať. Nie, vôbec nežijeme zdravo a kvalitne. To veru nie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@sousedekovci89 nedá mi to.. moji starí rodičia s…
@tabitka337 netvar sa ze vtedy ludia vezne zili tak vela... to ze zeovna vy ste mali stastie nieje vzorka obyvatelstva ktora by ukazovala realitu... Rovnako mozem dnes najst rodinu kde je kopec starych ludi vo veku 85-95 rokov.... A rovnako najdem aj rodinu kde vacsina zomrela do 60 rokov zivota... Brat jednu rodinu ako smerodajnu vzorku je proste blbost... Naopak... to ze sa dlzka veku dozitia v priemere zvysuje, je proste fakt...mame moznosti zit zdravsi a kvalitnejsi zivot ako nasi predkovia.. a je uz len na nas ci sa rozhodneme tak robit slebo nie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@tabitka337 netvar sa ze vtedy ludia vezne zili t…
@zipsuliak nie, ja som nezovseobecnovala, to bol len príklad v mojej rodine. A to dve moje babky nad 85r.este žijú 🌞 Ale fakt je že pred 80-100 rokmi žiadne alergie ani rakoviny neboli. Bol mor, alebo chrípka čo zabíjala.. to áno. Ľudia nepchali ale do seba toľko chémie, ani sa umelo neudrzovali pri živote ďalšími chemikáliami. Zomierali keď telo dosluzilo. Ale na dedinách podľa mňa žili, minimálne čo sa jedla týka, zdravšie než dnes. Ak za kvalitu života považujete to, že nemali všetko, nevyvážali sa na 3 autách v rodine ale do obchodu chodili kilometre pešo, tak to je už o pohľade na svet. Za mňa toto čo dnes vidím, toľké smutné prázdne duše, toto vôbec nieje kvalitnejší život. Ak, tak len naoko. Takú kvalitu a zdravie - dakujem, neprosím. Radsej budem chudobná ale so zmyslom života 😉 Prepáčte, možno sme sa len nepochopili.. každý hovoril asi o inom 😆 dobrú noc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@zipsuliak nie, ja som nezovseobecnovala, to bol …
@tabitka337 boli aj rakoviny aj alergie ale ludia ich nepoznali. Ved len taky primitivny liek ako je penicilin ma este len 95 rokov. Proste napredovanie vedy aj zdravotnictva je dramaticke poslednych 50 rokov. Samozrejme nepoznali choroby zo stresu a tak ale to je ina pesnicka.
Odpovedať
Vsetko zalezi na Vasom prijme,a obzvlast ked budes na rp,ja som tiez na rp,ale teda nas prijem je od 3tisic do 4tisic,ale zase 5deti.Ked nebudete zvladat,vzdy sa da najvesci zrut penazi predat,ci by ste predali byt,alebo dom.No my by sme sa do bytu uz nikdy nevratili,ten klud na dvore,v lete bazen,grilovacky stoja za to.Tiez byvame od mesta,kde muz chodi do prace 15km,chodi skutrom,takze naklady na cestu 10eur benzinu na mesiac,mame 2auta,jedno velke 9miestne a jedno klasika 5miestne.Prerabali sme a aj prerabat budeme(isto si zase nieco ja vymyslim)a muz mi to rad splni a splnil.Aj dovolenky sa daju,deti chodia na kruzky,ano som taxikar ale to aj v meste su rodicia.Vsetko sa da ked sa chce.Chodime napr.do Polska na velky nakup,cize velkym autom,natankujeme za lacno 1.30 za l,do oboch aut a to 9miestne ma teda riadnu nadrz,ale zase vela nabeha km na nej.Takze da sa ked sa chce vsetko,aj dom aj deti aj byt na rp,ale to zalezi vsetko od prijmu.Ja som nenazrana,lebo mi je to malo,tak od noveho roku chcem ist do prace,maly najmensi uz bude mat rok,doma som bola stale vkuse 11r,uz stacilo.Rozhodnutie bude len a len na Vas,ja som ti napisala pohlad z mnohopocetnych rodin,kde sa da vsetko ked clovek SILNO CHCE.
Odpovedať
A ja napr.zboznujem ked je u nas aj 12deti. Deti sa rozlozia do hornych izieb podla veku,a my dospelaci dole,alebo ked nam pridu pomoct a aj si zarobia daku tu korunku,ci uz pri kopani jamy na plot,kamosi synovy 15a viac rocny po 10eur,ci uz ked nam pomahali peletkami do sopy,jaj muz chudak nestihal tak sa chalani predbiehali ako toto su take zazitky,co v byte by clovek nezazil.A ja tieto momenty zivota zboznujem.
Odpovedať
ked sa to tak vezme, na to vsetko, co by ste mali, by ste mali malu hypo. pisala si len o tom, o kolko by sa vam znizil prijem nie to, kolko by vam zostalo. mo mate teoreticky 2 byty, ktore mozte stale predat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

Vsetko zalezi na Vasom prijme,a obzvlast ked bude…
@emilia25 my máme deti ešte viac jak vy a príjem nižší než autorka 😆 a nič nám nechýba 😂 ale teda nemáme teraz takmer žiadne výdavky na bývanie. Akurát tá strava. Keď sa rodina uskromni a nieste prepišťaní, dá sa vyžiť aj na rodicaku. Takisto hovorím, nedá sa porovnať ten kľud a vlastná záhrada, veľa možností zaučiť deti do roboty oproti všetkým vymoženostiam mesta!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@emilia25 my máme deti ešte viac jak vy a príjem …
@tabitka337 u nas najstarsi maka ako fretka,sikovny po otcovi vo vsetkom,ako na tom dome sa deti viac priucia roznych zrucnosti,ked sme este mali drevo,pekne kazde dieta ukladalo do sopy,este sa aj predbiehali,unavili a nevymyslali,ale tak isto kazdy ma cas na svoje konicky,ci kruzky takze o nic neprichadzaju,este im je aj veselsie,ked vidim ako sa hraju,a ako sa venuju tomu najmensiemu,sama ich musim vyhanat,nech ho nechaju aspon chuda sa vyspat.Tak to dobieha aspon takto do obeda,ked su vsetcia v skole a ako prve ho idu hned mojkat a samozrejme zobudit.Da sa vsetko,ked sa chce aj plnit si tie najvysnivanejsie sny,ked clovek silno chce a veri. No je to uz na kazdom z nas,ako si ten svoj svet nastaviiii.Ci cierno,ci bielo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@tabitka337 u nas najstarsi maka ako fretka,sikov…
@emilia25 u nás podobne 😂 keď sme stiepali drevo, chlapci sa všetci postavili do radu a čo muž nastiepal, oni hneď uložili.. za necelé 2 dní bolo drevo nachystané na zimu v sope. Sami by sme to robili týždeň 😂 tí väčší natierali koly na plot, stavaju si bunkre na stromoch.. menší mi zas asistujú pri varení.. A áno, stále sa majú s kým hrať 👍 musia sa aj uskromniť, aj podeliť, aj postarať o mladších.. ale či to nieje najlepšia príprava do života 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@emilia25 u nás podobne 😂 keď sme stiepali drevo,…
@tabitka337 u nas toto delenie veru nefunguje,ale tak sme si ich naucili,kazdy vsetko svoje.Ked sa mali podelit,to bolo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@tabitka337 u nas toto delenie veru nefunguje,ale…
@emilia25 najťažšie sa delia ti najstarší. Oni chcú mať tiež už ,,svoje,, ale to je asi také prirodzené, keď má každý svoje záľuby.. Mladší, čím sú menší, tým je pre nich prirodzenejšie hneď myslieť na súrodencov.. a automaticky delia balíček cukríkov na 6 alebo 8 časti.. keď chcú dať aj rodičom 😇
Odpovedať
Ako ja by som povedal preco nie. Hypoteka vam vobec nevide nejak vela a furt ako bolo pisane, mate k dispozicii este dva byty. Ono ked sa chce, tak aj privyrobit sa da. Byvanie v dome a vy byte sa porovnat neda, ako oplati sa podla mna sa aj ked tak na cas uskromnit
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tabitka337:

@zipsuliak nie, ja som nezovseobecnovala, to bol …
@tabitka337 NETREP! rakovina aj alergie boli... ale ludia nevedeli že to vôbec majú lebo to lekár nemal ako odhaliť / diagnostikovať v tej dobe....drieť celé dni okolo domu že 40 ročný chlapi vyzerali ako 60tnici dnes to fakt nieje podla mňa kvalita života.. to je drina... a už by sme nemuseli odbiehať od témy.... tu sa niekto pýtal na kúpu domu....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?