Fotovoltaika alebo nie

Zobraz úvodný príspevok
Planujem rekonštrukciu domu. Uvažujem nad rôznými spôsobmy vykurovania a teda ak sa to oplatí, nainštaloval by som Fotovoltaické paneli. Idea je aby paneli vyrobili dostatok energie na kotol(kúrenie),chladničku, mrazničku. Má s tým niekto reálne skúsenosti? Viete odporúčiť firmu ktorá vybavuje dotáciu, poprípade konzultuje potrebné podklady - a nie je podvod, resp. prácu nedotiahnú do konca.
Odpovedať
https://www.tme.eu/sk/details/faz-c16... 16A/250VDC - 26,30 € bez DPH
Odpovedať
https://soleco.sk/produkt/dc-poistka-... Pre istic je tu este plan B za 3,35 € 🙂
Odpovedať
@bksl Si dal odkaz na SSR relé. Asi nemáš znalosti z elektrotechniky a nič o SSR relé nevieš. Istič hľadaj dvojpolový. K poistkám je potrebný odpojovač, taktiež 2P. Až tie DC relé nájdeš, pochopíš, že 200€ za ten menič je výhra + MPPT.
Odpovedať
Jasne ze ked das za panely 700€-1000€ tak 200€ zo profi menic s funciou MPPT uz vydrzis nejako aby si z tych panelov vytlacil vzdy maximum. Ja som hladal len najlacnejsiu alernativu vramci zabavy s cenou 🙂 A aky je ale problem v tomto pripade s SSR rele ? Som elektrikar od strednej skoly, 23-ka paragraf takze mozez silno technicky to objasnit.
Odpovedať
A v nasom pripade napajania iba odporovych spiral "napriamo" z FV nepotrebujes dvojpolove istenie. Z minus polu posledneho panela urobis realne PEN a staci ti istit potom iba plus prveho panelu. Ako som ale pisal predtym je to len hra s minimalnou cenou funkcneho riesenia 🙂
Odpovedať
@bksl v ramci zábavy s cenou kupis za stovku stavebnicu mpps a za pol dna zlozis... unika mi zmysel prizemnovania polu panelov... bez toho máš vcelku safe IT sieť
Odpovedať
ved aby som usetril tej jeden istic na tom minus pole 🙂
Odpovedať
Docital som sa ze natacanim panelov oproti slnku oproti tym panelom co sa neotacaju za slnkom sa da ziskat az 40% viac energie. Problem ale je cena natacacieho mechanizmu a ze pri dnesnych lacnych paneloch sa to uz neoplati a vyhodnejsie je kupit dalsi panel.
Odpovedať
@bksl Dovolím si tvrdit, že pri neuzemnenej konštrukcií pod panelmi stačí jeden pól istenia aj v prípade, že to necháš ako IT. Aj to je skôr havarijné odpojenie, než istenie. Čo naistíš na paneloch, kde Impp leží blízko skratového prúdu?
Odpovedať
@bksl S trackovanim je to ako pises, skus natacat za rozumnu cenu 15-20 panelov. Na druhej strane má na to výrazný vplyv výška horizontu, to sa ale dá nasimulovať.
Odpovedať
A toto ma zaujima kedze ten skratovy prud je o malo vacsi ako pracovny. Ked na panel svieti maximalne slnko a ja ho skratnem na vystupe tak to dokaze trvale zniest alebo poskodi sam seba ?
Odpovedať
@bksl Nestane sa mu nic. Dokonca jedna z uspesne pouzivamych metod havarijneho odpojenia je vytvorenie skratu s pomocou automatizovaneho nahodenia ističa (tzv. recloser, nahadzovač). Väčšinou ten istič spečie, ale svoj cieľ splní.
Odpovedať
Keby som uz nemal nainstalovane TC na kurenie a ohrev TUV tak tu FV by som asi skusil ale aktualne by to bolo fakt len o zabave a tuneni. Ale nikdy nehovor nikdy 🙂
Odpovedať
@bksl Zivotnost TC by si ale vysoko pravdepodobne predĺžil 🙂 A taktiež žiaden hluk, hmmm.... 🙂
Odpovedať
TC je vacsinu casu tiche okrem sekvencie rozmrazovania vonkajsej jednotky kedy sa realne meni smer toku chladiva a to je naozaj rachot. Ked to urobilo prvy krat tak som si myslel ze TC sa po pol roku cinnosti pokazilo 🙂 V silnych mrazoch pod -15C to urobi aj 3x za hodinu a naozaj to nie je prijemne ale clovek si na to zvykne ked vie o co ide.
Odpovedať
@bksl To tu ani nepíš, lebo tu na fóre panuje všeobecná myšlienka, že TC je maximálne tiché, čo není z 2m počuť 😄 Respektíve, ak ho je počuť, tak si šetril a kúpil šrot, keďže iba dobré finančne založení si môžu kúpiť TC a neobťažoval suseda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@frantisekca @bksl no moja klíma je ako dosť tichá, ale zas aj tak dnu mi ide ventilátor, takže šum počujem v noci nonstop... popravde v spálni jednotku nemám, ale oproti dverám do spálne pradie celé noci a žeby mi to nejak vadilo, nemôžem povedať, skôr sa nám lepšie pri tom monotónnom šume spí 😄 po sezóne keď kúrenie neide a je dokonalé ticho, mam kus problem zaspať , tichý režim vnútornej jednotky nepoužívam vôbec , ide vždy na 2. stupni ventilátora. ale pri defroste je pravda, že počuť vonkajšiu jednotku a pri štartoch a v tuhších mrazoch, najmä keď ide klíma na vyšší výkon, počuť vybrácie paradoxne z vonku , šíri sa to po murive.... v drevodomoch to môže byť lepšie, ale najlepšia istota, čo dôjkladne každému odporúčam, je vždy klímu dať nie na fasádu, ale vedľa domu na pätky a pod. rovnako ako klasické tepelné čerpadlo
Odpovedať
@dexter89 skôr sa tu naráža na obťažovanie susedov hlukov vonkajšieho ventilátora, ktorý pri ohreve TUV ide viacmenej plné jeby
Odpovedať
Ja mam najblizsie okno suseda 80m od vonkajsej jednotky takze to neni problem (a v zime su okna zavrete u vsetkych aj tak). Problem je ze u mna vnutri rachotia privodne trubky a vnutorna jednotka kde je chladivo pri odmrazovacej sekvencii. Technicka miestnost je v strede domu a trubky idu cez obyvacku-kychynu von takze to pekne hlasno "vyhrava".
Odpovedať
@kejsix Kdesi som čítal,že je dobré prizemnenie mínus stringov panelov cez poistku kvôli obmedzeniu nejakej PID degradácii panelov.
Odpovedať
Ja mám vyúčtovacie obdobie február - február. Prerátaval som zvýšenie celkovej cen vrátane distribúcie a čísla mám nasledovné : zvýšenie ceny elektriky oproti predchádzajúcemu roku v % : 2020 +3,6%, 2021 + 5,6%, 2022 + 15,5%. A ZSDIS fotovoltiku zmietol.
Odpovedať
@zdenkonr pri akej spotrebe v jednotlivých rokoch? , koľko % to robí na kWh? lebo rozdiel by si mal aj pri rovnakej jednotkovej cene ak je rôzna spotreba
Odpovedať
Prišiel mi takýto email MAGNA ENERGIA spúšťa ZDIEĽANIE ELEKTRINY. Vďaka nej môžu odberatelia s fotovoltikou pomôcť svojim blízkym, nová služba bude dostupná aj pre firmy MAGNA ENERGIA rozširuje paletu služieb pre zákazníkov, ktorí sú nielen odberateľmi, ale aj malými výrobcami elektriny. Ide napríklad o domácnosť či podniky vybavené fotovoltickými panelmi. K dynamickým tarifám a virtuálnej batérii známej pod názvom Požičovňa, pribudne od 1. októbra 2023 aj produkt ZDIEĽANIE ELEKTRINY. Vďaka nej bude môcť zákazník MAGNY poskytnúť ním vyrobenú elektrinu inému odberateľovi, ktorý je tež klientom MAGNA ENERGIA. Napríklad, mladá rodina sa môže rozhodnúť, že elektrinu zo svojej fotovoltiky, ktorú nedokáže spotrebovať, si nebude odkladať v Požičovni, ale poskytne ju svojim rodičom. Tým im zníži výdavky na chod domácnosti. Prípadne, firma, ktorá disponuje fotovoltickými panelmi na svojich skladových priestoroch a cez víkend nemá ich výrobu ako využiť, svoje prebytky odovzdá podniku, ktorý má nonstop prevádzku. „Pri príprave ZDIEĽANIA ELEKTRINY sme vychádzali z konkrétnych požiadaviek našich klientov a z reálnych životných situácií, ktoré riešili,“ približuje Martin Ondko. Presun vyrobených prebytkov elektriny preto bude možný nielen medzi rodinnými príslušníkmi, využiť ho budú môcť všetci, ktorí sa na tom dokážu dohodnúť. A to vrátane firiem. „Do podmienok, na akých sa dohodnú, MAGNA nezasahuje,“ hovorí Martin Ondko. Pre využitie ZDIEĽANIA ELEKTRINY nemusí odberateľ vstupovať do energetického spoločenstva podľa Zákona o energetike a ani ho vytvárať. Potrebné je splniť tieto podmienky: - výrobné odovzdávacie miesto(a) a odberné miesta zdieľajúce vyrobenú elektrinu musia byť v bilančnej skupine MAGNA ENERGIA, t.j. ich dodávateľom je MAGNA, - všetky odberné miesta musia byť vybavené meraním IMS (tzv. inteligentný elektromer), so záznamom priebehu spotreby, - výrobca elektriny a zdieľaný odberateľ musia vzájomne uzatvoriť a predložiť spoločnosti MAGNA ENERGIA „Dohodu o prenechaní prebytkov elektriny“, ktorej vzor MAGNA poskytne na požiadanie, - poplatok za službu je len na strane výrobcu, ktorý poskytuje elektrinu iným odberateľom a to vo výške 3 eurá mesačne za každé odberné miesto využívajúce túto službu. Vyhodnotenie výroby a spotreby prebieha v 15 minútových intervaloch. Platí pri tom, že prioritne sa vyrobená elektrina spotrebuje v odbernom mieste výrobcu (napríklad rodinnom dome s fotovoltikou). Do zdieľaného odberného miesta (napríklad domácnosť rodičov) smeruje až prebytok výroby. Ak je zdieľaných odberných miest viac (napríklad elektrinu posielam aj súrodencom), rozdelí sa im tento prebytok rovným dielom. V praxi môže dôjsť aj k situácii, kedy zdieľaní odberatelia nedokážu všetku „prijatú“ elektrinu minúť (napríklad rodičia sú na dovolenke a majú minimálnu spotrebu). Ani vtedy nemusí prebytočná elektrina výrobcovi prepadnúť. Ak má aktivovanú Požičovňu elektriny, prebytky si od neho požičia MAGNA a vráti ich vtedy, keď to zákazník potrebuje (napríklad po západe slnka, keď fotovoltika nevyrába). Platí pri tom, že Požičovňa sa dá zriadiť iba u zákazníka, ktorý elektrinu vyrába, u tých, ktorí ju od neho čerpajú, to možné nie je. „Vďaka ZDIEĽANIU ELEKTRINY môžu naši zákazníci nielen využiť svoju fotovoltiku naplno, ale aj pomôcť tým, na ktorých im záleží. Preto považujeme tento produkt nielen za užitočný, ale aj etický,“ dodáva Martin Ondko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@zdenkonr Spústu času si výpočtom nevenoval. FVE…
@frantisekca Venoval som tomu dosť času najmä analýze spotreby. Dás a nájsť aj lacnejšie niečo ako píšeš, ale je teraz mnoho firiem ktoré ponúkajú FTV a ťažko medzi nimi nájsť spoľahlivého dodávateľa. Slovenské porekadlo - lacné mäso riedka polievka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zdenkonr pri akej spotrebe v jednotlivých rokoch…
@duzu Na strane tri nájdeš moje grafy s mesačnými spotrebami elektriky. Princíp výpočtu - fakturovanú cenu som vždy vydelil spotrebou za dané účtovné obdobie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

Prišiel mi takýto email MAGNA ENERGIA spúšťa ZDI…
@foox Magna stále špekuluje ako sa vyhnúť VB , zrejme to nechce vrátiť späť spred pol roka, ked nedávala požičanú v čase ked sa vyrobilo najviac, takto sa spotrebuje všetko ihned, môže to pomôcť odberateľom ktorí majú menej svetla napr. pri inverzii je na nížinách dlhšie hmla, v lete zas opačne, ale nikto si nemôže uložiť pre seba
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

@duzu Na strane tri nájdeš moje grafy s mesačnými…
@zdenkonr ja som len skontroloval cenu silovej mám o málo vyššiu ako minulý rok, len to môžeš meniť , aj ked teraz nie stále , lebo odberateľ má kapacitu i na teba , dostal som správu kedy najskôr môžem meniť, ak nesúhlasím s cenou , ak by som odišiel skôr budem musieť platiť i za neodobranú
Odpovedať
@duzu Magna sa nevyhýba VB, proste ju nemá 😎 Má pôžičovňu energie, kde si od teba "požičajú" koľko im dáš a aj ti ju vrátia keď ju chceš späť, žiadne storno (krádež) ako iní dodávatelia. A tento nový produkt sa mne osobne páči, aj keď ho nevyužijem, niekomu sa možno hodí. Len načo to písať tebe, si len papierový teoretik 😛
Odpovedať
Najskôr som rozmýšľal nad fotovoltaikou, potom slnečnými kolektormi a nakoniec nejdem zatiaľ ani do jedného..A prečo? Nuž pokiaľ nemusím, nebudem určite veci verejne riešiť, lebo ti hore sa nám to snažia sťažiť ako môžu, tak nemusia všetko vedieť. 😁😁😁
Odpovedať
Fórum je plné diskusií venovaných fotovoltike, nerád by som zakladal novú tému, využijem existujúcu diskusiu. Uvažujem nad realizáciou takejto elektrárne na novostavbe. Internet mi poskytol mnoho informácií, mám však mnoho otázok, ktoré mi tu snáď budú zodpovedané. V plneelektrifikovanej novostavbe máme ročnú spotrebu el. energie 5000 kWh. Nevlastníme elektromobil a ani do budúcna neuvažujeme o jeho kúpe rovnako ako aj o bazéne, ktorý by sme vyrobenou elektrickou energiou vykurovali. Použitie fyzickej batérie mi prichádza ako nevýhodné, je drahá a návratnosť je dlhá. Otázka znie aký výkon elektrárne použiť a či vôbec má zmysel z hľadiska návratnosti uvažovať nad realizáciou fotovoltaickej elektrárne. Ďakujem za rady a postrehy
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?