Fotovoltaika na dome výhody / nevýhody

Ahojte, zvažujem FVE kvôli spotrebe energie TC, klíma, a iné zariadenia s vysokym odberom ktoré viem inteligentné cez Smart Home riadiť ale zaujímajú ma výhody nevýhody... Výhody sú jasné ale čítal som množstvo článkov o požiaroch čo spôsobila FVE. V elektro som profesne odborník ale o FVE viem malo. Samozrejme realizovať bude profi firma (SolarSystem SK) ale aj tak ma zaujíma na čo si dať pozor aby to všetko dobre dopadlo a aby boli rizika minimalizované. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
V prvom rade by som zvážil výber firmy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

V prvom rade by som zvážil výber firmy.
@terry25 to už som urobil ako je napísané :) hodnotenia majú veľmi dobre počet inštalácii tiež. Jedná sa mi hlavne o rizika požiarov fve. Bude to 5kW a bez batérie (Ingrid)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@terry25 to už som urobil ako je napísané :) hodn…
@neutrino tak ak si spokojný s výberom, všetko ti povedia. Odborné spoločnosti poskytujú poradenstvo, projekt a všetky legalizácie. Ostatné ako laik nemáš čo riešiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

Ahojte, zvažujem FVE kvôli spotrebe energie TC, k…
@neutrino ale asi aby si mal všetko zlegalizovane. To je jediná rada. Riešime mesačne stovky žiadosti o audit a legalizáciu, lebo tieto huby po daždi, ktoré sa na SVK objavili sú tak "odborní" ako sú 🤷‍♀️
Odpovedať
Požiare v drvivej väčšine súvisia s prerušením HV-DC okruhu, keď pod záťažou pri prerušením sa natiahne elektrický oblúk aj niekoľko cm a horí, až kým sa nepreruší okruh aj inde, alebo nezapadne slnko. Riešením je predovšetkým kvalitné prevedenie kabeláže (jej ochrana pred vonkajšími vplyvmi) a použitie nehorľavých prvkov, predovšetkým v kritických miestach (prechody cez zateplenia atp.). Inym prístupom je použitie AFDD, alebo meračom izolačného stavu, alebo LV meničov, ktoré pracujú s nižším napätím stringov. Ale gridove riešenia sú väčšinou HV koncept (možno ma niekto opraví, ja riešim prevažne off-grid s vlastným úložiskom).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Požiare v drvivej väčšine súvisia s prerušením HV…
@kejsix diki no AFDD žiaľ troj fázové nie je... keby bolo už ho mám. Strážič izolačného stavu je v sieti IT povinný takže tam by problém byť nemal (dokonca striedač ho má integrovaný). Prechody cez zateplenia nebudú je to na škridlovej streche, ale pod ňou je samozrejme drevený krov :D a následne sklená vata. Kabeláž samozrejme UV stabilná, nehorľavá LSOH, a striedač bude HUAWEI SUN 2000. Čo sa týka panelov tak je to obojstranné sklo. @terry25 samozrejme nakoľko ako hovorím v elektro som odborník, len FVE sa nevenujem. Je riesim skôr automatizáciu. Princípy samozrejme poznám ale v bezpečnostných opatreniach sa až tak neorientujem, ale na legalizácii (projekt, revízia, atď to všetko bude). Požiare nevznikajú väčšinou hneď ale až neskôr z dôvodu nejakého opotrebenia ako píše kejsix prerušením DC okruhu vznikne oblúk.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix diki no AFDD žiaľ troj fázové nie je... k…
@neutrino Ja ale hovorím o AFDD pre panely. Často už býva ale aj súčasťou meničov. Obojstranné sklo? To chceš dávať bifacial, či čo? Lebo "klasický" panel zo spodnej strany nemá sklo, ale nejaký tvrdený plast či čo to je. Bezpečáci pri projekcii berú panely ako horľavé prvky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@neutrino Ja ale hovorím o AFDD pre panely. Často…
@kejsix TrinanSolar Vertex S+ Dual Glas... to afdd na DC strane je dobrý nápad. Vieš mi povedať či je súčasťou Huawei Sun 2000 prípadne nejaký link? Určite by som zainvestoval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix TrinanSolar Vertex S+ Dual Glas... to afd…
@neutrino To žiaľ neviem. To je diskusia skor na mypower.cz alebo solarforum.cz
Odpovedať
My máme káble v komíne,čo sa nepoužíva,keďže dom bez ústredného kúrenia a boli všade kachle,tak tých komínov je teda dosť na streche,len sa prevrtali v kotolní a hotovo.Panely mame na rovnej,plechovej streche.Neni ich ani vidieť zo spodu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

My máme káble v komíne,čo sa nepoužíva,keďže dom …
@emilia25 Ešte stále varíte na plyne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 Ešte stále varíte na plyne?
@kejsix áno stále varíme na plyne a áno stále máme aj elektrickú platnú Skovanu,keby niečo.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix áno stále varíme na plyne a áno stále mám…
@emilia25 po čom idú bomby?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@emilia25 po čom idú bomby?
@kejsix tento týždeň sme plnili 3 naraz 88eur,ale niekde išlo viac,niekde menej.Tak v priemere 30eur za bombu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@kejsix tento týždeň sme plnili 3 naraz 88eur,ale…
@emilia25 To je masaker, takto vedome prerábať, naťahovať sa s tým a ešte sa aj šmrdlať s čistením.
Odpovedať
Fuuu ale ste drobatko od témy :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

Fuuu ale ste drobatko od témy :D
@neutrino Aká je predbežná cenová kalkulácia za tých 5kW (5kWp)? Máš nejaké vyjadrenie o kapacite na pripojenie do siete? Lebo pri 3f a bez batérie to bude o VB, bez tej kapacity by to nemalo veľký význam...
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino ked som v roku 2015 studoval problematiku rizik FVE, priemerny pocet poziarov FVE bol v ramci nas aj okolitych krajin niekde okolo 0,05%. Aktualne statistiky znamenaju pokles na 0,034%, ramci CZ, DE, AT. Pre SK statistika nie je, ale pevne verim, ze pri ohlade na velkost nasho trhu sme niekde medzi 5-10 poziarmi FVE za rok, mozno aj menej. Ak zoberiem zname pripady, najcastejsie problemy: 1) stringy - nedodrzane zakladne pravidla instalacie - bezp.odstup od bleskozvodov, ochrana pred UV a hlodavcami, nespravne istenie a navrch ochran, setrenie na instalacnom materiali (DC rozvodnice z plastu, privedenie zvodovych prudov priamo do tech.miestnosti atd.atd.atd), nespravna kabelaz V drvivej vacsine instalacii su absolutne nespravne navrchnute a instalovane ochrany prepatove ochrany 2) MPPT menice - tam vacsinou problem nie je, integrovane s invertorom 3) invertor - v drvivej vacsine lacna HF cina, len zakladne ochrany. Ak hori, v 99.9% neopravitelna 4) zemnenie - nespravne navrhnute, nespravne instalovane Ak mas dobry projekt, dobru instalacnu firmu a este si navrch nechas urobit reviziu svojim revizakom alebo revizakom ktory riesi aj FVE (nie je ich vela), pri on-grid FVE sa nemas co bat pri off-grid/hybrid je casty problem este baterka, hlavne ak pouzivaju LiOn chemiu, alebo cinske BMS, ktore su schopne odstavit baterku vo vykone bez toho, aby upovedomili menic. Fety potom skacu von z krabic a ku poziaru nie je daleko. Z percenta vyhorenych dosiek/menicov asi 80%. Zvysok amaterske kontrukcie a domace baterky bez zakladnych ochran a skusenosti. Napr. obal z horlavej drevotriesky. Inak sa nemas coho bat. Aj ked kvalita instalacii je velmi rozna, aj firmy robiace pre ZSE dokazu zmastit peknu fuserinu pri honbe za $$$ 5) ak v dome mam FVE, urcite by som zvazil vymenu prudovych chranicov triedy AC za triedu B
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@neutrino Aká je predbežná cenová kalkulácia za …
@frantisekca kapacita povolená je 5kW a striedac je tiež 5kW (Huawei Sun 2000). Cena je s dotáciou 5600€ v cene je aj Smart meter ale to je asi štandard.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@neutrino ked som v roku 2015 studoval problemati…
@mgx ďakujem za super odpoveď. Mám k tomu pár otázok. Videl som viacero inštalácii ale všade boli plastové DC rozvádzače, je v tom problém? Prevedenie zvodovych prúdov, tým sa myslí čo? Lebo na bleskozvod to pripájať nebudú, bude len zltozeleny a ten samozrejme pôjde do technickej. To bude asi použité na stráži izolačného stavu, pokiaľ viem ten je v IT sieťach povinný. Inštalácia SPD je problematická vždy a stále cize na to treba dať pozor. Zemnenie, má mať FVE vlastne, alebo sa pripája na zemnenie domu? Problematika revízie je mi jasna, uvidíme čo dodajú oni. Asi sa začnem vzdelávať v oblasti noriem FVE. Projekt ešte nemám ale stiahol som si normu takže si skontrolujem minimálne či projekt obsahuje všetko. Na čo všetko mám dohliadnuť pri revízií. Oni vedia že aj ja som revizak (žiaľ nie FVE) a teda že im budem dosť pozerať na prsty. Čím viac informácií budem mať tým viac viem na nich tlačiť :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@neutrino ked som v roku 2015 studoval problemati…
@mgx Výmenu RCD by som riesil az podla menica.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@mgx Výmenu RCD by som riesil az podla menica.
@kejsix kedy áno kedy nie? V závislosti akých parametrov meniaca. Ja mám 4 chrániče takže takže určite nedám všade B lebo to by bola 1/3 celej FVE. Uvažujem na stropné svetlo ponechať AC, na zásuvkové vývody B a na pevné pripojené spotrebiče A (tam ratam aj rúru, varnu dosku, žalúzie, digestor, klimatizáciu, mycku a rack so Smart systémom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix kedy áno kedy nie? V závislosti akých par…
@neutrino keď si to dáš firmou urobiť,tak ty nemusíš nič viac robiť,jedine co sme robili cez net,je dávať žiadosti do distribučný aj to som robila s firmou cez telefón,čo kde ako písať.Tak isto urobili projekt,čo distribúcia neschválila,tak ho na vlastnú réžiu prerobili a dali aj o panel naviac,bez zvýšenia sumy.Prisli chlapy namontovali panely,na dalsi den prišiel elektrikár zapojil všetko,aj to co sme chceli na baterku aby išlo,potom prišiel revízie od nich všetko potvrdil,pomeral.Aj dotáciu riešili.my sme nič nemuseli riešiť.
Odpovedať
A mali sme také šťastie v nešťastí,keďže nám chalani prevrtali aj káble od elektriny,ale prišli na to,len nám nesvietilo všetko čo malo,tak preto prišiel k nám hneď aj elektrikár,najskôr to všetko doopravoval,zistil prečo určitá časť domu nejde,q potom sa venoval precízne už čisto len zapojenie baterky,a týchto všetkých veci.Dokonca aj u nás prespal a makal fakt do pol noci,v nedeľu okolo 10tej od nás odišiel s tým,ze už fotovoltanika fungovala na plno.Keby sa to nestalo,tak elektrikár by prišiel zapojiť možno tak o týždeň aj viac,kým by prišiel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix kedy áno kedy nie? V závislosti akých par…
@neutrino Napríklad za victron multiplus v zivote nebude DC zlozka. Treba sledovat odporucania vyrobcu, nie zivelne menit a investovat zbytocne.
Odpovedať
@neutrino Inak divim sa, ze ked si od fachu, nenahadzes si to na strechu sam, nepostavis LFP bateriu a mas uplne iny produkt za ine peniaze. Takto ako uvazujes mozes mat x panelov na streche, pri vypadku DS nebudes mat stavu ani Ty. To uz je co za elektraren...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@neutrino Inak divim sa, ze ked si od fachu, nena…
@kejsix no práve že som od fachu tak z FVE mám rešpekt a hlavne z baterioveho úložiska. Huawei SUN 2000 má možnosť pripojiť batérie kedykoľvek a takisto pripojiť aj backup systém pre offgrid (dočasný). Takže preto som sa rozhodol pre Huawei. Ja robím automatizáciu aj revízie ale naozaj toho čo sa význam. Skúšal som nájsť niekoho kto ma zoberie na pomoc so sebou aj bez odmeny :D samozrejme ale odborníci si neradi budujú konkurenciu. Teraz cez SEZ-KES prednáška ohľadom FVE. Idem sa vzdelávať a potom môžem rozširovať. Firma vyzerá byť kvalitná tak verím že to dobre spravia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@neutrino Inak divim sa, ze ked si od fachu, nena…
@kejsix tiež som od fachu elektrotechnik, no cez 30 r som robil hlavne najviac výpočtové systémy,chcem ťa vidieť ako to budeš opravovať ked nemáš o tom šajnu, je na to potrebné mnoho školení,na to i revízie, takže o všetkom ostatnom mám akurát tak skúšky a revízny vo firme je za trest, jednou nohou v base, vyskúšal som si to a nikdy viac, o FV ozaj len čítam a na môj dom nevhodná strecha na inštaláciu ihlanová strecha a práve na juh má manzardu s výklenkom , tieni všetko a z východnej strany len pár hodín v lete , zo západnej nič veľký kopec, málo svetla, najviac tepla pre dom mám v zime cez južné okná, hlavne v čase inverzie, dole podo mnou hmla u mňa slnko
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix no práve že som od fachu tak z FVE mám re…
@neutrino jeden čas som tiež špekuloval dať sa na to , lebo to začalo rásť ako huby po daždi, lenže musíš pri tom viac cestovať , fyzicky väčšia námaha ako sa hrať s PC či NB
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@kejsix no práve že som od fachu tak z FVE mám re…
@neutrino FVE je pohoda, len je to trošku iná liga. Proste k DC pristupovať tak, ako treba - istenie, prierezy, odpájanie, ochrany. Ale je to zároveň šanca veľa sa naučiť. Z úložiska by som nemal bobky, lfp je najbezpečnejšia chémia batérie, prakticky za žiadnych okolností nehorí a nevybuchuje, cenovo dnes úplne v pohode. Li-ion je na tom horšie (a aj tak to je v každom notebooku, telefóne...).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?