Fotovoltaika v rodinnom dome - skúsenosti

Ahojte. Rad by som si nechal poradit od niekoho kto sa vyzna resp. ma skusenosti s fotovoltaikou. V uz existujucom dome rozmyslam nad instalaciou malej zostavy no neviem ci vobec mam realnu predstavu a ci to tak moze fungovat. Prosim poradte, pripadne skorigujte co moze/nemoze fungovat. Cielom je vymysliet rozumne riesenie, ktore mi realne dokaze nieco usetrit na nakladoch. Aktualnu spotrebu elektriny mam tak 35€/mesiac (toto su bezne spotrebice ako TV, chladnicka, varenie, pracka, vysavac, rekuperacia + rozne ine ako hifi, wifi...) a 50€/mesiac na kurenie a TUV samozrejme vacsina spotrebovana v zime ked FVE dava minimalny vykon. Preto rozmyslam nad povedzme 2-4ks panelmi (á 300W) plus nejakym "menicom". Samozrejme v lete by bol prebytok pokym by som nespustil nejaky vacsi spotrebic ako pracka, umyvacka, kosacka, klima...) a ten by som rad vyuzil asi na dohrev TUV pripojenim nejakeho minizasobnika so spiralou do okruhu cirkulacky, pripadne ak bude TUV zohriata a nebude vyuzitie tak...tak neviem co s nou 🙂 ALE: je nejake zariadenie, ktore by mi takto vyrobenu elektrinu vedelo distribuovat na tie fazy na ktorych je odber? A tiez ak by odber na tej faze prekrocil vyrobenu elektrinu tak ten rozdiel doplnit zo siete? Nechcem elekrinu dodavat do siete ani riesit baterie. Malo by to byt asi nieco z lacnejsich zariadeni, pretoze ak by som mal za to dat 4-5 tisic a usetrim polovicu z tych 35€ tak navratnost bude 20 rokov a to uz som na vazkach. Dakujem za rady a sorry za nespravne vyrazy nie som odbornik.
Odpovedať
@zetak ja som pouzival.. https://solarcontrols.cz/cz/wattroute...
Odpovedať
Co sa týka fotovoltaiky všetci ta vysmeju, ale napíš : @janopopovec
Odpovedať
To co ty planujes je skor experimet alebo konicek a nic pouzitelne v praxi. V lete maly vykon a v prechodnych obdobiach nedostatocny ked si zoberies tvoje max 4 *300W=1200W, ked odratas straty na vedeniach, menic, istiace prvky ... tak z tych 1200w mas mozno 800W pri idealnych slnecnych podmienkach. Ak by si bol prepper a potreboval si z toho nabijat auto ci laptop tak 2 panely budu stacit.
Odpovedať
Profilova fotka
kúpiš ,,elektorbike ,, a vozíš sa ,,zadara,, :-) a ešte dobiješ aj mobil ;-)
Odpovedať
@zetak neprepina nic fazy, potrebujes 3 fazove zariadenie, a bude to stat tak ako si pisal cize kasli na to.
Odpovedať
@zetak kašli na to
Odpovedať
@matko101112 vtip je v tom , že zaň dáš o tretinu viac a zato prejdeš na benzíne i 20 000 km a cenu za FV splatíš za životnosť 2 aut, až to tretie pôjde zadarmo len na prevádzku aj to len ked bude svetlo,ináč ozaj len na mobil a jazdiť len v noci
Odpovedať
@duzu a preto musis mat dve, na jednom si v práci a druhé sa ti doma nabija :-)
Odpovedať
@rkorba nestačila by centrálna batéria? a z toho potom rozdeliť, no je dobré mať 2 autá zatiaľ ich mám a sme už len 2
Odpovedať
@duzu keď cez deň nabiješ domácu batériu a potom na večer z nej naleješ energiu do autobatérie tak by to mohlo fungovať aj keď ideálny stav je tlačiť fotovoltaicku elektriku priamo do batérie auta bez vedľajších zariadený a centrálnj batérie ktorá bude mať vždy menšiu pri najlepšom rovnakú kapacitu ako autobatéria koli nadobudacej cene.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu za čo dáš o tretinu viac?za bike? :-( pri montáži 2-4roch panelov určite nebudem riešiť ich návratnosť ,ked dáš za panel 100e a regulátor 20e ]-( určite túto zostavu neprepojíš na sieť a taktiež nebudeš ohrievať ani bojler,pretože 1100w pri 4pan. ani reálne nevyrobíš,ale na dobíjanie elektrobike sa to dá,aj na karavane je to v pohodičke,osobná skúsenosť. ;-( toto je sada čo už začína mať zmysel https://www.ebay.de/itm/4200-Watt-Sol... a toto je na ten bike a ešte aj toho APa dobiješ,samozrejme moc toho nenajazdíš,ale po dedine to stačí :-S https://www.ebay.de/p/9031842482?iid=...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
ahojte viete mi poradiť firmu na fotovoltaiku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@juraj_hrustinec odkial si?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@marcel714 Žilina
Odpovedať
@juraj_hrustinec poslal som IP
Odpovedať
A preco to neuvedies sem? Nech si aj ini ludia najdu referencie od ludi, a nemusia potom vypisovat sukromne spravy... Za mna velmi pozitivna skusenost s firmou Solauric - ako komunikacia, tak aj cena. Naopak zla skusenost co sa tyka ceny AJ komunikacie s Martel Trade s.r.o. Je to cisto moj nazor, nech si spravi kazdy vlastny nazor ak sa rozhodne dane (alebo ine) firmy kontaktovat.
Odpovedať
@mmjoy99 lenže na toto forum nemôžeš robiť neplatenú reklamu, môžu sa tu uvádzať len tí ktorý si platia PRO
Odpovedať
A je moja prijemna/ci neprijemna skusenost forma platenej reklamy? Ved tu ludia uvadzaju kadejake firmy kde si dali robit veci. Keby sa tu registrujem vcera, mam tu 2 posty a v kazdom jednom threade ospevujem 1 firmu, tak ok, nepoviem ani slovo. Ale povedat strucne s kym som bol/nebol spokojny hadam neporusuje ziadne pravidla. Detaily si uz mizeme rozobrat aj v sukromnych spravach.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu mas to pomylene 😉 nemozes si tu robit reklamu ako podnikatel ktory tu nema pro profil…. Ale ak sa nemylim nikde nieje zakazane napisat svoju skusenost s nejakou firmou 🙂 tj. Ako spokojny zakaznik mozem kludne odporucit danu firmu a teda im soravit istu formu reklamy 🙂
Odpovedať
@zipsuliak prečítaj si podmienky prispievania na forum, ja som si ich nevymyslel, skúsenosť môžeš do SS
Odpovedať
@duzu nevidim nic konkretne v pravidlach fora, co by to zakazovalo. Mozno som to prehliadol?
Odpovedať
@mmjoy99 pozrel som to nesmie sa uvádzať sídlo firiem, nie je tak jasné ktorá je to konkrétna, ak ale uvedieš v ktorom meste, je to už cielená reklama
Odpovedať
V dnesnej dobe by malo meno firmy stacit. Ak su aj rozne/podobne, urcite staci zadat nazov + fotovoltaika do googla a clovek najde co potrebuje. Tu vyssie Juraj hladal referenciu, neznamena ze firma musi byt z daneho mesta/okresu. Dnes vacsina firiem posobi minimalne nejak regionalne, ak nie celoslovensky. Jasne, neplati to pre kazdu profesiu. Ale to uz zhodnoti kazda firma ked ju clovek oslovi - ci napr. zo Svidnika pojde do Ziliny alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu tie pravidlá by si si mal prečítať ty... spoenúť meno firmy je úplne v poriadku...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?