Vyňatie ornej pôdy ale nie na stavebny pozemok

Ahojte, potrebovala by som poradit - byvame uz dlho v RD, ktory je skolaudovaný, ale cast pozemku blizsie k ceste je stale vedena ako orna poda. Teraz by sme na jej casti chceli postavit iba ohlasovanu stavbu - cize bez stavebneho konania (vtedy sa konanie o vynati zlucuje so stavebnym konanim). Mam taky paradox - na miestnom stavebnom urade povedali ze vezmu "na vedomie" ohalsenu stavbu az po tom, ked bude poda pod stavbou vynata. A na vtedajsom urade s pozemkovym fondom (ci ako sa to vola) povedali, ze ju vyjmu, az ked stavba bude miestnym stavebnym uradom "uznana"/"vzata na vedomie" (vyraz je kvoli tomu ze ide o ohlasovanu stavbu). Takze perpetum mobile vzajomneho vylucenia. Rozmyslala som, ze by som dala zmenit tuto pozemku t.j. celu ornu podu (max nejakych 230 m2) na druh pozemku ako "ostatne plochy" a podobne. Je to vôbec mozne? Lebo vsade som nasla len ze sa to meni za ucelom stavby ako takej. Doplnam info, ze na okoli je plno domov postavených, ale mali by sme byt extravilan. Neviem to nikde dohladat a uz by sme to chceli poriesit. Dakujem Vam vopred
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danulik3:

Ahojte, potrebovala by som poradit - byvame uz dl…
@danulik3 tu to chcú tak isto ale znamená to to, že sa podá žiadosť/oznámenie, oni len vyznačia že to prevzali (ešte sa k ničomu nevyjadrujú ani nezaväzujú) a s tým papierom sa ide na pozemkový, kde sa to vyjme a potom sa zase ide na stavebný a tam to schvália alebo pozastavia ak je problém atď. Ohláška by sa mala tiež posudzovať len neprebieha konanie ako pri stavebnom povolení. Lebo to že sa to odovzdá neznamená že s tým automaticky súhlasia (ak by tam niekto nakreslil dom, tak tiež mu to neprejde).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danulik3:

Ahojte, potrebovala by som poradit - byvame uz dl…
@danulik3 je dôležité vedieť, či je to extravilán a intravilán. Ak by ste chceli vyňať celú parcelu je dobré vedieť, či na tej ornej pôde máte už aj nejaké iné stavby (chodník, parkovisko) - ak hej, prišli by na to a dali by vám pokutu, že ste to predtým nevyňali, plus samozrejme platba za vyňatie (samozrejme v závislosti od bonity). Tiež, či ste ochotní platiť vyššie dane - lebo za ornú pôdu sa platí väčšinou menej než za ostatnú plochu. Skúsila by som sa poradiť na príslušnom pozemkovom a lesnom odbore, je viacero možností ako postupovať. Teoreticky by im mohla stačiť územnoplánovacia informácia, že na danom pozemku sa môže stavať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danulik3:

Ahojte, potrebovala by som poradit - byvame uz dl…
@danulik3 Treba si podať na stav. úrad, resp. na miestny úrad žiadosť o stanovisko k investičnej činnosti, kde napíšeš. že na danom pozemku chceš postaviť doplnkovú drobnú stavbu, priložíš kópiu katastrálnej mapy a na nej zakreslíš, kde chceš drobnú stavbu umiestniť. Ak ti miestny úrad vydá súhlasné stanovisko k stavbe, okresný úrad by na základe toho mal sczhváliť vyňatie pozemku. Inak kataster nepozná pojem ako stavebný pozemok. Stavebným pozemkom je každý pozemok, na ktorom je povolené stavať. Okresný úrad vyníma poľnohospodársku pôdu, ktorá má na katastri uvedený druh napr. orná pôda, lesy, lúky, záhrady. ovocný sad a pod. na iný druh, napr. zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy, pozemok, na ktorej je cestná komunikácia a pod. Keď ste stavali, mali ste vyňať komplet celú parcelu a nie iba pozemok pod domom. Ja som tak urobil s celým pozemkom, aby som v budúcnosti (alebo iný majiteľ) nemal problémy. Takže ak budeš vynímať, daj vyňať komplet celý pozemok. Geodet, ktorý bude prirpavovať GP na vyňatie, ti poradí, aký druh pozemku navrhnúť.
Odpovedať
Ak je to drobná stavba, do 25m², tak vyňatie netreba, či sa to zmenilo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@danulik3 Treba si podať na stav. úrad, resp. na …
@chrobak7 kupovali sme dom pred dokončením resp. Pred kolaudáciou. Keby som toto vedela ze bude nejaky problem, tak to urobím este vtedy. Hold ako sa vravi, nevydalo. Vtedy sme boli vazne radi, ze sme to skolaudovali a stihli to kvoli banke. Pojdem este raz takto vsetko obehat, snad sa to podari uz nejako vyriesit uz. Dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Ak je to drobná stavba, do 25m², tak vyňatie netr…
@frantisekca to neviem, ja som sa isla priamo na toto informovať - ze ideme stavat drobnu stavbu na ornej pode teda ohlasovanu ze co mame robit kedze bude zasahovat do ornej. Dostala som taku odpoved ako som pisala
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danulik3:

@chrobak7 kupovali sme dom pred dokončením resp. …
@danulik3 Nedávno sme sa v tom hrabali tiež. https://www.minv.sk/?ochrana-polnohos... Akurát taká zásadnejšie novela bola v tom, že: "V § 17 ods. 2 písm. b) sa slová „5 000 m2“ nahrádzajú slovami „500 m2“.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@danulik3 Nedávno sme sa v tom hrabali tiež. htt…
Záleži akú stavbu idete realizovať. My akurát ideme stavať dom a vyňatie robíme na celej stavebnej parcele, aby sme vedeli v okolí domu spraviť chodníky, prípadne plot s betónovým základom alebo nejaký prístrešok na auto, aby nebol v budúcnosti problém. Ale aj my máme zvyšok vedený ako ornú pôdi práve preto, aby sme nemali vysokú daň a zároveň poplatok za vyňatie aby nebol príliš vysoký keďže staviame na dosť úrodnej pôde. Ono vieš, záleží čo ideš stavať. U nás v obci a verím, že je to tak všade majú domáci postavené rôzne altánky prístrešky a búdy na parcele, ktorá je vedená ako orná pôda a neriešia to. Taktiež nikto nebude skúmať tvoj list vlastníctva, kde máš presnú hranicu ornej pôdy a kde ešte máš zastavané plochy a nádvoria. Ibazeby sa našiel dobrák, ktorý by to riešil a nahlásil ťa. Sám stavebný úrad alebo pozemkový úrad, by na to nikdy nemal ako prísť, kebyže si postavíš drobnú stavbu niekde na ornej. Opäť uvádzam, že 80% ľudí, keď stavia nejaký prístrešok na auto, altánok alebo chodník a podobne vôbec nikde nič nenahlasuje, ani na stavebný úrad. Viac menej je to o susedoch. Ak máš problémového tak vtedy môžeš mať problém. Z hľadiska vyňatia by až taký problém nebol lebo od pozemkového dostaneš pokutu vo výške odvodu za vyňatie tzv. dodatočná legalizácia. Stavebný netuším ako by postupoval. Taktiež bežná vec. Ľudia majú orné pôdy a používajú ich ako záhradu. Oplotia si ich. Myslíš, že to pletivo a stĺpiky, čo tam dávajú, tak ohlasujú ako drobnú stavbu? No nie lebo by nedostali ani súhlas, keďže nevyňatá orná pôda a zabetónované stlpiky na nej dokopy nejdu. A ľudia nebudu vybavovať a platiť poplatky kvôli plotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?