Pozemok - Prepis z Ornej pôdy na Stavebnú plochu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať koľko by ma stálo prevedenie 2406 m2 ornej pôdy na stavebnú plochu v obci Gbeľany Okres Žilina. A čo všetko je treba spraviť na to aby sa nám podarilo to previesť.
Odpovedať
Závisí to od mnohých faktorov, napr. poplatky za vyňatie (za rôzne bonitné pôdy sú v rôznej výške), poplatkov za úkony na úradoch. Samotné vyňatie nie je tak nákladné. Ale v prvom rade si na miestnom úrade alebo stavebnom úrade zisti, či je vôbec možné na tej konkrétnej parcele niečo stavať, či to môže byť vôbec vyňaté. Je to v intraviláne, alebo v extraviláne?
Odpovedať
extravilán
Odpovedať
@faturapeter treba ísť za starostom/ stavebný úrad či tam môžeš stavať, ak áno treba ísť na kataster a dať si vytlačiť LV s bonitou pôdy a podľa čísla zistis koľko bude stáť vyňatie 1m2. Potom treba spraviť geometrický plán aby si vyňal iba časť pozemku, pretože celý je zbytočnosť, a samozrejme ísť na pozemkový fond tam ti dajú potrebné tlačivá aj tá nasmerujú čo, kde ako treba na samotné vyňatie pôdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@faturapeter A to us preco chcete vynat celych 2400 m2 ?? Ak chcete stavat staci podla geometraku vynat len cisto pod stavbou
Odpovedať
Bonita je 07 03 003 je to ( chránená - BPEJ ) Čo to znamená ?
Odpovedať
@romanams Ono viac menej tam bude treba vyňať tak 1500
Odpovedať
Profilova fotka
@faturapeter Pod dom 1500 ? No fuha :-o ... kazdopadne prosces je tak ako spominaju chlapci vyssie ;-)
Odpovedať
@romanams Nie len pod jeden :), keďže tam chce stavať viac členov z rodiny.
Odpovedať
@faturapeter Pozri si nariadenie Vlády SR č. 58/2013: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi... Otvor si prílohy č. 1 a 2 a podľa nich si nájdeš dané územie. Treba si pozrieť v prílohe 2 obec, či je dané územie zaradené do najbonitnejších skupín. Ak áno, v prílohe č. 1 si nájdeš, do ktorej skupiny kvality patrí a taktiež poplatok za odňatie. Ako som pozeral, je to pôda 7. skupiny kvality, kde je poplatok 0,01 €/m2. Pokiaľ ale ten kód nebude uvedený pri názvu obci v prílohe č. 2, tak vyňatie je bezplatné.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 treba pozerať odvod za trvalé odňatie, bude to 1€ za 1m2.
Odpovedať
@danieldrabik máš pravdu. zlý stĺpec som pozrel - to je za dočasné. Za trvalé je 1 €/m2.
Odpovedať
@danieldrabik Takže v prípade že sa na pozemku dá stavať tak vyňatie bude stáť 1€ ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@faturapeter Každý meter bude stáť 1€. Takže ak budeš vynímať 1500 m2, tak to môže byť 1500 €. Píšem, že môže, lebo stále je možné, že tvojej obci daný pozemok nepatrí medzi najbonitnejšie. Taktiež sú nejaké úľavy na vyňatí pre rodinné domy do určitej plochy - napr. pre jednopodlažný dom je vyňatie do 250 m2 bezplatné. Ale presný poplatok ti určí pozemkový odbor okresného úradu. Nie je to ako kúpiť 100 metrov hadice v Hornbachu, nedá sa to teraz vypočítať. Uvádzaš, že tam bude viac domov. Potom bude treba to územie rozparcelovať a pre každý dom vyňať pozemok pod domom osobitne. Máte vyriešený prístup (cestu) na pozemky a siete pre každý plánovaný dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@faturapeter áno, 1€ za 1m2
Odpovedať
@chrobak7 Prístupová cesta a siete zatiaľ neriešime momntálne zisťujeme či bude vôbec na pozemku stavať a potom všetko zariadime.
Odpovedať
@faturapeter vyňatie je oslobodené pod rodinné domy, jednopodlazny do 250 M2, dvojpodlažný do 150 M2 je bez odvodu. Platí sa až za výmeru nad. Všetko vám povie pozemkový, platí sa akurát správny poplatok 33eur.
Odpovedať
@faturapeter okrem toho, vyňať sa nedá vopred, vyníma sa vždy dôvodne, to známena, že musíte mať už hotový projekt a ak by bolo zvlášť územné a zvlášť stavebné konanie, tak treba, aby bolo právoplatne územné rozhodnutie. Ak by bolo zlucene konanie, tak potvrdenie stavebného úradu, že bude zlucene.
Odpovedať
@moratibru to je zaujímavé vynímal som 200m2 jednopodlazny a platil som, takže týmto tvrdením by som sa neohanal a tiež som z okolia ZA ako zadávateľ témy.
Odpovedať
@audinak ale kedy? V ktorom roku? Sa to viackrát menilo. Boli roky, kedy sa neplatilo vôbec. A roky, kedy za všetko.
Odpovedať
@moratibru 2-3 roky dozadu.
Odpovedať
Tak ti to vyrubil úrad neoprávnene. Ale takto na diaľku je to ťažko hodnotiť. Ak si išiel stavať rodinný dom jednopodlazny do 250 m2 tak si nemal platiť odvod. Otázka je, čo si platil, akému úradu. Či to nebol neoprávnený záber a nebola to pokuta.
Odpovedať
@moratibru nie normálne mi prišiel list od pozemkového fondu a tam bola vyrubena cena za vyňatie pôdy...
Odpovedať
@audinak musí byť to rozhodnutie spred júla 2014, odvtedy je toto oslobodenie, čiže je to staršia vec než si asi pamätáš. Inak úrad pochybil
Odpovedať
@moratibru určite nie stavbu som začal riešiť v roku 2015 takže ma obabrali alebo ako zvyčajne si úrady vysvetľujú zákony po svojom
Odpovedať
@moratibru myslíš že by sa dali spätne žiadať tieto peniaze? 😎
Odpovedať
@audinak napadnúť rozhodnutie sa dá do troch rokov od právoplatnosti, takže ak sa tam vojdes, tak hej. Ale stále sa mi to nezdá, to je veľké pochybenie, chcelo by to vidieť to rozhodnutie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?