Vynatie z ornej pody na stavebny pozemok

Profilova fotka
Ahojte strechaci Viem ze je tu uz vela tychto diskusii ale spytam sa radsej takto.. mam vo vlastnictve 5000 m2 ornej pody a rada by som ich vynala ako stavebny pozemok.. Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce.. A chcela by som ho vynat na zastavbu rodinnych domov.. Vedeli by ste mi poradit postup?? Dakujem :-)
Odpovedať
riesil som len klasicke vynatie pozemku v intravilane, to bolo relativne jednoduche. V Tvojom pripade to bude podstatne zlozitejsie. Asi by som najprv navstivil Pozemkovy urad pod ktory spada ten kataster. Tam sa dozvies kolko X potvrdeni budes potrebovat. A samozrejme musi s tym suhlasit aj obec. Ak ma obec nejaky uzemny plan - aj tam by to malo byt. Atd, atd. Takze Pozemkovy urad a Obecny urad su podla mna prve kontaktne miesta.
Odpovedať
@markul1988 Vyňatie je len malá časť s celej stavebnej činnosti. Začať treba na obecnom úrade, konkrétne na odbore rozvoja alebo výstavby. Alebo si na začiatok pozri Územný plán rozvoja obce, ako sú defnované tie tvoje polia. Ak to nie je územie, kde je plánovaná výstavba rod. domov, tak na všetko zabudni. Ak by to bola oblasť, kde je plánovaná individuálna výstavba, tak sa treba porozprávať so stav. úradom aké sú podmienky výstavby. Potom budeš musieť spracovať investičný zámer a úrad ti vydá územné rozhodnutie.Následne musíš tie pozemky rozparcelovať, naplánovať, kde budú cesty a kadiaľ budú viesť inž. siete. Cestu a inž. siete môžeš vybudovať aj sama pred predajom pozemkov - potom si investíciu započítaš do ceny pozemkov. Alebo to necháš na budúcich majiteľov pozemkov - v takom prípade ale nečakaj veľký záujem o pozemky, lebo stále to je len pole bez IS a bez cesty a ich cena bude minimálna. A tak by sa dalo pokračovať ďalej - projekt, výstavaba cesty, predaj pozemkov. Až samotní majitelia potom žiadajú pozemkový úrad o vyňatie pozemku z poz. fondu. Pre teba by bolo lepšie nájsť nejakého investora, ktorý by to celé od teba odkúpil a toto všetko (myslím papierovačky) vybavil miesto teba. Majitelia pozemkov, od ktorých som parcelu kupoval, toto chceli tiež vybaviť sami. Po 2 rokoch vybavovania sa nijako nepohli a zadali zakázku jednému developerovi, ktorý to po 5 rokoch dotiahol do takého stavu, že teraz sa stavajú IS a cesta a budúci rok sa môžu začať stavať domy. Takže ak s tým nemáš žiadne skúsenosti, tak sa do toho ani nepúšťaj sama.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 @tomaso1 Ahojte dakujem za odpoved pristupova cesta tam je Inzinierske siete su na opacnej strane cesty... A na obecnom urade mi oznamili ze sa bude menit uzemny plan... Pokial je to takto , bude to tiez zlozite na vyriesenie? dakujem za rady :-)
Odpovedať
@markul1988 Čo to znamená, že sa bude meniť územný plán. Je jedno, čo bude v úz. pláne, dôležité je, čo je tam teraz. Ak tam teraz nie je povolená výstavba, tak musíš čakať. Ak je tam povolená výstavba, tak zájdi na miestny úrad a zisti, aké sú podmienky. Vyňatie ešte nemusíš riešiť - vlastne ani nemôžeš. Kým nemáš územné rozhodnutie, tak pôdu ani nevyjmeš z pôdneho fondu. A potom záleží od bonity pôdy a od toho, či je v zozname pôd, za ktoré sa platí poplatok za vyňatie. Ak je tam poplatok, tak pri vyňatí ho bude treba zaplatiť. Platí sa nejaká sadzba za m2.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je to extremne zlozite vybavit. Podu rozhodne nepredavaj. Pozemok je super velky,pohodlne na byvanie i dobre ulozene peniaze. Ak dostanes odobce prislub (pisomny) na povolenie stavby,zajdi si preverit co vsetko potrebujes na vynatie. Potom je idealne zaplatit geodeta a odclenit cast pozemku co bude ako stavebny. Odporucam vynat iba pozemok pod dom,chodniky a pristupovu cestu, mozno pod garaz ci altanok. Plati sa ovela vyssia dan, tak neplatit zbytocne za celych 5000m2.
Odpovedať
@jankazb Ja som to pochopil tak, že markul chde tých 5000 m2 použiť ako investíciu - teda rozparcelovať a predať stavebné pozemky. Ak to šikovne urobí, môže na tom zarobiť majland. Ale prvoradou podmienkou je, že to pole musí byť v ÚP ako oblasť určená pre individuálnu bytovú výstavbu. SAmotné vyňatie je len jedna malá časť z celého procesu. @markul1988 markul, ak sa ti chce, pošli mi do súkr. správy názov obce a číslo parcely, pozriem, ako to je v ÚP, ak taký pre danú obec je. Podľa toho sa dá ďalej radiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ano, zle som precitala :)
Odpovedať
@markul1988 ak to chces za ucelom vystavby RD - chces rozpredat jednotlive parcely nech si kupujuci postavia co chcu alebo tam chces postavit domy a tak to predat? Lebo ak chces predat parcely tak vynatie mozes nechat na kupujucich - tam je do urcitj vymery vynatie bez odvodu (250m2 jednopodlazne a 150 m2 viacpodlazne domy). Alebo potom, ak je to mozne, rozparceluj to a daj si vynat v tomto rozsahu parcely pod domami, ktore chces stavat.... Na vynatie vsak budes potrebovat uzemne rozhodnutie alebo aspon ziadost o stavebne povolenie musi byt podana... a parcely ktore sa maju vynat uz musia byt v geometrickom plane. Ak by si chcela celu plochu 5000m vynat, tak to moze byt dost drahe, zavisi od bonity pody - bonitu si vies priblizne pozriet na internete, v mapovych podkladoch... samozrejme ale v prvom rade treba riesit co sa tam da postavit, teda uzemny plan obce ...
Odpovedať
Bude sa menit UP - to moze este trvat aj par rokov. Vynat vsetko znamena za vsetko platit vysoke dane. Naj je najskor ten UP - aby tam hlavne naplanovali stavbu RD,nie napr. sportovisk,ci nak.centra. Potom rozparcelovat, dotiahnut vsade IS a popredat. vynat si to moze kazdy stavebnik osobitne.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem velmi pekne za odpovede :-) Uzemny plan sa ma menit buduci rok ..NOo mala by som v zaujme urcite rozparcelovat a popredavat ako staavebny pozemok.. Dakujem moc za rady :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?