Z ornej pôdy stavebný pozemok

Dobrý deň, kúpili sme ornú pôdu s potenciálom, že raz z nej bude stavebný pozemok a budeme môcť stavať. Pozemok sa nachádza hneď vedľa už existujúcej výstavby RD, ale je to charakterizované ako extravilán obce. Územný plán obce plánuje na tomto mieste s výstavbou RD, nakoľko sa tam nachádza už rozparcelovaných cca 500 podobných pozemkov definovaných ako orná pôda. Takže z hľadiska UPI je to ok. Chcela by som sa spýtať, či ste niekto riešili a máte skúsenosti ako je to s riešením IS a preklasifikovanim pozemku na stavebný? Hlavne, keď sa jedná o taký veľký počet RD, kde sa počíta, že budú postavené ako 1 projekt, keďže je k tomu vybudovaný samotný projekt výstavby. Podotýkam, že tých 500 pozemkov ma 500 vlastníkov. Čo ak polovica už bude chcieť stavať a zvyšok už nie a nebudú sa chcieť finančne podieľať na vybudovaní IS. Oplatí sa to riešiť napr. iba s 10 susedmi a zaplatiť si IS len pre 10 pozemkov. A čo s budovaním ciest?... tie sú v správe obce, ale samozrejme sa počíta s tým, že ich vybudujeme my v rámci projektu. Ďakujeme za každú radu/skusenosť.
Odpovedať
@jullyss11 Pozemok ako taky sa neda preklasifikovat na stavebny pozemok. V podstate akykolvek pozemok, ktory v uzemnom plane regulativmi urceny, ze sa na nom moze nieco postavit je stavebnym pozemkom. Nezalezi na tom, ci je to orna pôda a pod. Raz ked sa na tom pozemku podla uzemneho planu moze stavat (a k uzemnemu planu sa vzdy vyjadruje organ ochrany polnohospodarskej pôdy , cize tak pozemkovy a lesny odbor Okresneho uradu), tak taky pozemok potom PLO vyjme z pôdneho fondu. Ale toto vynatie sa uskutocni len na zaklade nejakeho dôvodu, cize musite mat uz projekt a musi byt jasne, ze sa na tom pozemku bude stavat. Bezdôvodne vam PLO pozemok z pôdneho fondu nevyjme. Cize neda sa len tak teraz zmenit druh pozemku v katastri. Dôlezite je ako je v danej zone definovany uzemny plan, ci su tam navrhnute nejake cesty a podobne. Toto vsetko by ste mali najprv prejst na stavebnom urade. Taketo vacsie lokality robia vacsinou developeri, kedy urobia cesty, siete a potom popredajú pozemky. Da sa to aj tak, ze sa spoja viacerí vlastníci a urobia si čast lokality, ale malo by to byt nejako koordinované, stavebný úrad by mal dat podmienky, mala by tam byt nejaka zastavovacia studia a pod., nech to potom nevyzera tak ako to bohuzial u nas bezne vyzera, ze rozne pasiky a kusky domov hore dole, kade - tade.
Odpovedať
@moratibru na toto je spravený 1 projekt par rokov dozadu, kde sa pocita aj s vybudovanim ciest, zelene. Cesty su v správe obce, ale tie by sa samozrejme budovali v rámci projektu, kedže obec by ich obecnych peňazi nebudovala. Vsetkých vlastníkov zastupuje obcianske zdruzenie, kt. dalo aj projkt vypracovať.Tu to bohužial stojí asi na tom, že obec robi v tom prietahy...asi by bolo pre obec výhodnejšie, keby to bol 1 developer, kt. by im dal aj niečo do vrecka. Čiže, keď máme projekt a UPI, stačí už len na schválenie obce a následne môžeme riešiť IS? A neviete ako to je s budovaním tých IS, keď logicky počítam, že 500 vlastníkov asi nebude chcieť investovať do IS. Da sa to riešiť aj po menších častiach, či na to by bol potrebný nový projekt? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jullyss11 široká problematika vhodná pre skúseného developera, na nete je toho veľa, ak nemáte skúsenosť, nemáte ani šancu, takže sa obrátiť na profíkov
Odpovedať
@jullyss11 podla mna to nebude take jednoduche, pozistuj si vsetko na SU a uvidis co dalej a nínformuj sa od niekoho kto to uz riesil alebo sa vyzna
Odpovedať
@jullyss11 ako pisu vyssie nie je to jednoduche, ked to je raz ako orna poda tak to nieje stvebny pozemok, pretoze ak aj su orne pody resp. polia ktore su rozparcelovane a su urcene na stavebne ucely tak je to stavebny pozemok aj ked na pohlad je to pole :)
Odpovedať
@jabubbo ako písala vyššie aj Moraibru, tak aj keď to je na LV ako orná pôda, tak je to vnímané ako stavebný pozemok, kedže je k tomu vydaná UPI, kde je jasne uvedené, že sa jedná o pozemok určený na výstavbu RD. Čiže stavba RD tam bude na 100%. Len som chcela skôr rady ako to v tejto veci rýchlejšie pohnuť, aby sa tak stalo, čo najskôr a mohli sa začať budovať IS a stavať.
Odpovedať
Ahoj,zazil som podobne len v mensom,odost,tak ti napisem ako to bolo u mna 1.Elektrika...podala sa ziadost,elektrarne si vybudovali novu trafo stanicu a urobili hlavnu vetvu kde nam urcili bod na pripojenie. 2.Vodu robil investor,mali sme v zmluve poplatok za vodovod,po vybudovani to prebrali vodarne 3.Plyn...to iste ako voda akurat kto nechcel plyn nemusel 4.Kanalizacia,obec ma v plane vybudovat pripojku z fondov,kedy je vo hviezdach. 5.Pozemky pod cestou su nase,ked bude urobena kanalizacia je prislub ze prevedieme pozemky na obec a ta postavi cestu,takze vo hviezdach
Odpovedať
Profilova fotka
@jullyss11 No veď na tom nieje nič ťažké, dajte vypracovať projekty na siete, pre každú vybavte stavebné povolenie, v združení vyzbierajte peniaze, myslím že milión by mohol stačiť aspon na začatie a keď všetko dostaviate a skolaudujete pozemky budú stavebné a môžete začať stavať, pomedzi to si riešte projekty domov, viňatie z pôdneho fondu a podobne.
Odpovedať
@martosko @slabak Projekt na výstavbu je spravený už niekoľko rokov, len zjavne obec to brzdi. Najskôr to musí asi obec schváliť, aby sme mohli riešiť vybudovanie a projekt na IS, ano? A síce združenie máme, kt. zastupuje väčšinu, kt. mali záujem, ale čo ak z tej väčšina povie polovica, že nemá peniaze na vybudovanie IS. Tohto sa bojím, že naťahovačky zo strany obce a potom s vlastníkmi, keďže nás je 500. To už by sme asi museli zaplatiť my, kt. máme záujem stavať a následne ti, čo by sa chceli pripojiť neskôr, nám doplatiť. Len otázka je či aj my budeme mať záujem platiť možno dvojnásobok, ak by polovica nechcela. Preto ma zaujímalo, či nemá niekto s niečim podobným skúsenosť, že nejde iba o IS pre par domov, kde sa vlastníci vedia ľahšie dohodnúť.
Odpovedať
@jullyss11 Veľa závisí od priestorového usporiadania lokality. Obrazne - ak je tam jedna hlavná vnutroareálová cesta, tak siete je potrebné dimenzovať na celú lokalitu. Najlepšie je siete vybudovať a odovzdať klasickým prevádzkovateľom. To ale nesie riziko, že ďalší sa pripoja prakticky bezplatne. Na druhej strane prevádzkovať siete vo vlastnej réžii nie je jednoduché.
Odpovedať
@draik momentálne je to len v štádiu, že je to ako luka vedľa obytnej zóny. Čiže IS nie sú ďaleko, len to treba celé vybudovať v rátane prístupových ciest.
Odpovedať
@jullyss11 Tvrdili ste, že projekt je. Ako som uviedol, dimenzovať to minimálne na na začiatku bude potrebné pre celú lokalitu. Teda nie, že prvých 5 domov si spraví siete len pre seba
Odpovedať
Článok sa načítava...
@draik Projekt je vypracovaný je všetkých 500 pozemkov, ale skôr sa obávam toho, že riešiť to naraz pre 500 pozemkov bude náročne. Veď aj developeri stavajú projekty na etapy, či tak som to myslela, či by sa to nedalo riešiť na etapy.
Odpovedať
Profilova fotka
@jullyss11 To si dobre napýsala že to robia developery, prvú etapu zainvestujú zo svojho a potom pozemky predajú a zo zisku robia zvyšok ale tunák sa obávam že to dopadne katastrofou, lebo 10 ludí sa nedohodne nie to 500. Nechaj si ten pozemok ako lúku a počkaj zo 15 rokov či sa niečo pohne. A nejde o to kde sú najbližšie prípojky ale kde ti dovolia sa pripojiť distribútory, môžu vám dať podmienku pripojenia napríklad na vodu rozšírenie vodojemu a podobne. A ten projekt na výstavbu čo spomínaš predpokladám že to je len zastavovacia štúdia a to sú tak obrázky pre kupujúcich ale v podstate je to na nič na tom obec nemá čo schvalovať ak to už je v územnom pláne. Ak ťa súri stavanie radšej si kúp normálny stavebný pozemok inde a bude to lacnejšie aj rýchlejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko teba teda ten slovenský jazyk ozaj nebavil 8-) Nevadí, asi si odboník na iné veci :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo No hej skôr rozmýšlam či im dajú vybudovať vlastnú čistiareň odpadových vôd, ako nad tým čo sa ako pýše, a keď pýšem z mobilu je to taký freestyle.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko v pohode, ináč píšeš rozumne. Ja som skúšal pred 5 rokmi takto dať dokopy rodinu, máme cca 300 árov pri obci, chcel som vybudovať siete a cestu, pozemky rozpredať, je to zaberačka. Napokon som to pre nedostatok financií u príbuzných vzdal, kúpil som si pozemok úplne v inej lokalite, postavil dom a mám svätý pokoj.
Odpovedať
@jullyss11 Kľudne môžete riešiť aj menšie územie (spoločenskou zmluvou menšieho počtu vlastníkov stavebných pozemkov) pokiaľ body pripojenia na IS s vybudovanie IS a príst. kom. - účelovej (miestnej - pokiaľ bude zaradená do siete MK) je reálne. Odporúčam dať vypracovať PD pre územné konanie s návrhom na umiestnenie IS - ako I. et., avšak predtým zistiť možnosti pripojení na exist. rozvody IS od ich správcov.. Kde to je?
Odpovedať
@jullyss11 je viacero možnosti riešenia, no málo informácii. Záleží od toho ako a kde sú umiestnené pozemky jednotlivých záujemcov na riešení tohto stavu. Hlavné a najdôležitejšie je, čo je tvojím (vašim) cieľom? Dá sa riešiť lokalita ako celok, dá sa to robiť na etapy a tiež je možnosť to riešiť individuálne. Aký by mal byť postup. 1. dohodnúť sa čo chcete. 2. nájsť vhodné technické riešenie. 3. vypracovať projektovú dokumentáciu (pre územné rozhodnutie / stavebné povolenie) 4. prejsť povoľovacím konaním 5. realizovať. Ako vysporiadať majetkovo-právne záležitosti je tiež viacero možností, záleží na tvojich (vašich) možnostiach. Samozrejme všetko len písomnou formou. Bolo by potrebné sa na to podrobnejšie pozrieť. Ak chceš kontaktuj ma viem s tým pomôcť / poradiť.
Odpovedať
@martosko Skôr to slúžilo ako podklad pre vydanie územného rozhodnutia, takže asi sa to robilo kvôli vydaniu UPI, ale bolo to rozsiahle a podrobne, cca 60 strán
Odpovedať
Profilova fotka
@jullyss11 Tak možno to bol územný plán zóny, ťažko povedať, ten schváli obec a viac s tým nemá čo robiť.
Odpovedať
@jullyss11 Neriešte skorší projekt, ale projekt IS pre územné a stavebné konanie. Aj keď sa rozhodne len 10 z tých 500 ľudí, že si spraví siete pre seba, tak kapacitne to bude potrebné spraviť aspoň ich pozemky tak, aby sa mohlo v ďalšej etape pokračovať a kapacita stačila. A to ešte nevieme, či pozemky, cez ktoré sú plánované siete, sú v spoluvlastníctve všetkých 500.
Odpovedať
@draik pozemky sú rozparcelované, teda každý vlastník má svoju parcelu. A cesty sú v správe obce.
Odpovedať
@jullyss11 Pýtal som sa na vlastníctvo pozemkov pod budúcou cestou, teraz žiadnu cestu tam predsa nemáte. Len sa počíta s tým, že po dokončení bude prevedená na obec.
Odpovedať
Veď presne na to som odpovedala, v katastri sú už cesty zakreslené a sú vo vlastníctve obce. Len logicky, obec nikdy nepostaví cesty k súkromným pozemkom, takže ich postavíme v rámci projektu my za obec. Čiže nie je to tak, ako developer skúpi luku, tu rozparceluje, v rámci nej aj cesty, kt. keď dokončí,tak prevedie na obec. Tu sú už pozemky a cesty, čo sa týka vlastníctva vyriešené. Čáka sa len na schválenie územného rozhodnutia od obce, kt. sa roky naťahuje a na tom to momentálne stoji.
Odpovedať
@jullyss11 Čiže platí to, čo som uviedol. Minimálne na začiatku v bodoch napojenia bude potrebné siete dimenzovať na danú lokalitu. Ak sa časť vlastníkov pozemkov blízko bodu napojenia dohodne, siete v rámci prvej etapy potiahnu k sebe, urobia prípojky k sebe a cestu k sebe. Táto kostrová sieť IS bude pokračovať ďalej, ak ju v rámci ďalšej etapy zafinancujú vlastníci ďalších priľahlých pozemkov, ktorí si tiež urobia prípojky a pokračovanie cesty. Samozrejme všetko je potrebné dohodnúť s obcou ako vlastníkom pozemku pod IS a pod budúcou cestou.
Odpovedať
@jullyss11 my sme kedysi kupili pozemok, kde sa planovala stavba domu. nakolko sa jedna o novu ulicu, tak trebalo dotiahnut vsetky siete. kazdy dal cast pozemku na cestu a tak je cesta sukromna. na IS sme sa skladali podla sumy, ktoru si jednotlive spolocnosti vypytali. skladali sme sa vsetci na ulici be ohladu na to, ci chceme hned stavat. nas bolo ale ovela menej vlastnikov. no co sledujem ine caste obce, tak som rada, ze sme do toho sli hned na zaciatku, lebo v inych uliciach nemaju ludia na to peniaze po stavbe.
Odpovedať
@leatea Ved práve toho sa bojím, že sa neposkladáme na to všetky, lebo nie každý bude mať na to peniaze, resp. chcieť stavať, kedže väčšina vlastníkov je vo vyššom veku, takže to budú dediť deti alebo to predaju. Je asi iné, keď pozemky v danú dobu kúpia všetci noví vlastníci, lebo ti majú určite záujem stavať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?