Prístupová cesta nadobudne splatnosť až o rok

Ahojte, kupujeme pozemok na ktorom plánujeme na jar začať stavať. K tomu budeme odkupovať aj podiel z cesty, aby sme mali prístupovú cestu k pozemku. Zmluvy budú dve. Jedna na pozemok, tam splatnosť nadobúda dátumom kúpy. A druhú máme vytvorenú tiež teraz s tým, že kúpno-predajná zmluva má splatnosť až o rok. Je to kvôli tomu, že sa teraz vybavujú rôzne povolenia a rieši to všetko majiteľ a je to jednoduchšie takto. S majiteľom sa poznáme, nemá problém nám povoliť tu cestu používať aj teraz. No potrebujeme zistiť, či s tým nebude problém napríklad na stavebnom úrade alebo niekde. Lebo prístup na cestu máme, ale zatiaľ nie oficiálny. Či si máme pýtať od majiteľa nejaký písomný súhlas, ze môžeme cestu používať alebo to nie je vôbec potrebné.
Odpovedať
@bobula46 je to jednoduche, bez elektrickej pripojky a prijazdovej cesty ani nemusis ziadat o stavebne povolenie, lebo ti ho nedaju a cas, energia peniaze nenavratne fuc. Moze sa stat ze kupis pozemok a cesta bude i o 10 rokov, dovtedy tam mozes chodit peso sadit zemiaky a dufat, ze ho predas za viac ako si kupil.
Odpovedať
@bobula46 Čo to znamená, že nadobudne splatnosť? Splatnosť môže nadobudnúť faktúra, nie zmluva. To teraz kupuješ pozemok a o rok budeš kupovať cestu? Ak ešte nie je cesta vybudovaná, tak ako napísal rkorba - je zbytočné žiadať o stavebné povolenie. Na jar stavať nezačneš, ak nie je cesta. Alebo čo vybavuje teraz sused? A napojenie na siete tam je?
Odpovedať
@chrobak7 pozemok je náš od 1.12.2022 a prístupová cesta od 1.12.2023. Veď práve teraz sused vybavuje prípojky, má všade žiadosti. Keby sme mali podiel na ceste aj my, zas by musela ísť nová žiadosť na vodárne, elektrárne.... Takže kvôli tomu sme to nechali ešte na jedného pôvodného majiteľa. Ale zmluva je ošetrená právnikom, že ak aj do roka nevybaví všetko, potom sa už bude podiel prepisovať aj na nás. Po prístupovej ceste máme normálne možnosť chodiť, s tým majiteľ vôbec nemá problém. Preto som sa pýtala či potrebujeme nejaké oficiálne potvrdenie od neho že cestou môžeme prechádzať
Odpovedať
@bobula46 bežne sa na právo prechodu a prejazdu dáva ťarcha na parcelu do listu vlastníctva..keď nie ste vlastníkom a už keď nadobudnete vlastníctvo, ťarcha sa dá na základe ziadosti na kataster vymazať
Odpovedať
Bez pristupovej cesty nedostanes stavebne povolenie. Ziadaj zapisanie vecneho bremena. Po roku sa vecne bremeno zrusi a podiel ziskate.
Odpovedať
@bobula46 Píšeš o prístupovej ceste - máš tým na mysli normálnu betónovú alebo asfaltovú riadne skolaudovanú komunikáciu (cestu), alebo iba nejaký pozemok, kde je udupaná hlina? K žiadosti o stav. povolenie aj tak budeš musieť priložiť súhlasné vyjadrenie správcov sietí k žiadosti o pripojenie sa k IS (elektrina, voda, kanalizácia a ak máte plyn, tak aj od nich). Ak sused len teraz vybavuje prípojky, tak ti stanoviská ešte asi nemáš. Takže je zbytočné dávať žiadosť o stav. povolenie. Stav. úrad konanie preruší do doby, kým nebudeš mať všetko predložené. Nemôžeš začať stavať dom, kým nemáš vybudovanú riadnu cestu k tvojmu pozemku, nemáš súhlas s napojením sa na vodu a elektrinu. Musíš mať vyriešenú aj kanalizáciu - ak je v obci, si povinná sa pripojiť. Ak nie, tak v projekte musíš mať vyriešené, čo urobíš s odpadovou vodou. Ak chceš vybavovať veci už teraz, tak by bolo dobré mať podiel na ceste, alebo aspoň vecné bremeno prechodu a prejazdu. Či s tým budú alebo nebudú problémy - nikto ti takto dopredu nevie napísať. Stav. úrad to môže vyžadovať doložiť, správcom sietí je to v podstate jedno, či si alebo nie si vlastníkom cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
Žiadosť o stavebné povolenie v takomto prípade teraz podávať nemusíš bola by ot len strata času, no aj peňazí, keďže bez istých vecí, by ti ho proste ani nevzali a nie to ešte schválili
Odpovedať
@bobula46 Je dosť dôležité vedieť, či je to existujúca prístupová cesta alebo sa ešte len bude budovať
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?