Súkromná prístupová cesta - regulatívy

Ahojte strecháchari, Viem že tu už táto téma bola viackrát rozoberaná, no nenašiel som jasnú odpoveď na našu situáciu, respektíve tú ktorú som našiel sa mi veľmi nepozdáva. Aké by boli podmienky na súkromnú prístupovú cestu k 2 stavebným pozemkom (budú stáť 2 domy), ktorá bude dlhá cca 120m? V súčasnosti je na ňu určená parcela vedená ako orná pôda široká 4m v spoluvlastníctve dvoch majiteľov spomínaných pozemkov. Realitka presviedča že to je súkromná cesta a že stačí šírka 3 metre a môžeme si to vysypať aj štrkom, stavebný úrad alibisticky povedal že to musí byť v súlade s územným plánom a zákonom bez bližšej špecifikácie, a z toho čo sa snažím pozisťovať mám skôr hlavu v smútku. Vychádza mi z toho ze 4m na cestu nebudú dosť a bude tam musieť byť aj obratisko. Vy mi niekto poradiť ako by to malo byť po správnosti a či sa to dá nejako inak vyriešiť aby postačovala už rozparcelovaná cesta 4m? Ďakujem za radu.
Odpovedať
Stavebny urad ma pravdu, v uzemnom plane urcia aka cesta tam bude. Sirka cesty, obratisko, dokonca existuje moznost ze budete robit aj chodniky a osvetlenie 🙂 Take jednoduche ze sukromna cesta cize 3 metre to obavam sa nebude.
Odpovedať
@cehlo sú myslím dve varianty: 1. Cesta bude prístupná, budú po nej chodiť aj smetiari až k domom, atď - vtedy musí byť naprojektovaná dopravným inžinierom, ktorý stanoví jej rozmer, povrch aj čo musí mať 2. (Toto občas vidím keď majiteľ rozdelí pozemok na predok a zadok alebo keď stávajú u rodičov na záhrade) Nie je to definované ako cesta ale je to súčasť pozemku kde sa stavia, brána je na začiatku a zvyšok je úplne súkromný (niečo ako dvor). Vtedy ale územný plán musí umožňovať výstavbu v tej zadnej časti. Pre dva domy to platí obdobne, lebo môžu mať spoločný pozemok aj dvor. Len teda 120m je dosť a nevýhodou je, že smetiaky treba dať až na ulicu, schránky na poštu tiež tam a keď by jeden vchádzal a druhý vychádzal a stretnú sa v strede, tak pri tejto šírke sa neobídu. Taktiež sneh odhŕňa majiteľ (majitelia), atď. Toto ale treba preveriť, lebo nie všade sa to dá uplatniť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?