Spoločná prístupová cesta k pozemku. Je to problém?

Ahojte, chceli by sme kupit pozemok, ktory ma spolocnu pristupovu cestu s dalsimi pozemkami. Cesta je 4m siroka, a 120m dlhá. Nas pozemok by bol nakonci (vid nacrt). Problem vidime so sietami, kedze na pozemkoch nie su postavene domy (len na prvych dvoch, ktore maju siete z hlavnej ulice) a k pozemkom nevedu ziadne siete. Asi by bolo najrozumnejsie stretnut sa s vlastnikmi pozemkov a dohodnut sa aby sme ich dali siete naraz ku vsetkym pozemkom. Ale co ak nebudu suhlasit ? Keby sme si na druhej strane natiahli vlastne siete, pozdlz celej cesty, moze sa neskor stat, ze ostatni vlastnici uz nebudu mat v zemi miesto na tahanie vlastnych sieti. Kvoli tomu ze je len 4m siroka a musia byt udrzane nejake odstupy resp. vzdialenosti medzi jednotlivymi sietami v zemi. Dalsi problem, keby sme si chceli cestu spevnit napr. makadamom, tak dalsi vlastnici by nam to mohli rozkopavat koli sietam. Mate nejake skusenosti s tymto problemom ??
Odpovedať
@marcelkaja ja by som urcite riesila vsetko sama 100 ludi 100 chuti.byvame na podobnej ulici a bol problem sa dohut s 3-tromi tak sme isli sami do toho
Odpovedať
a aka siroka je vasa cesta ? nebol problem so schvalenim sieti na uradoch ?
Odpovedať
@bungalovvm a aka siroka je vasa cesta ? nebol problem so schvalenim sieti na uradoch ?
Odpovedať
Urcite nepovoia tahat ku kazdemu pozemku siete zvlast od hl.cesty. Prave preto by ste sa mali dohodnut vsetci a urobit tie siete. Mozno ostatni vyckavaju,ze ich niekto potiahne a oni sa len napoja od svojich pozemkov.
Odpovedať
@atlaska ale napr. s elektrikou ak my si natiahneme kabel co postacuje pre 1 dom, ostatni by sa napjit nemohli, pretoze by nepostacoval pre ostatnych ...mozu sa napojit na nas aj bez nasho suhlasu ??
Odpovedať
@marcelkaja vy musite tahat taky kabel ako vam predpisu elektrarne,potrebujete od nich povolenie. Cesta patri komu? Siete niesu sukromne vlastnictvo.
Odpovedať
@atlaska cesta je spolocna vsetkych vlastnikov, kazdy ma na nej podiel.. ked si budem robit sam siete, a cesta nieje obecna, nebude to moje vlastnictvo? myslim tie siete.
Odpovedať
ked si vsetko potiahnes na svojom pozemku bude to tvoje,ale potebujes aj suhlas ostatnych vlastnikov pozemku. Planujete tahat aj plyn? ak sa bude iny chciet napojit na tvoju knalizacnu trubku-ako mu chces zabranit?
Odpovedať
@atlaska cize ked chcem tahat siete po spolocnej ceste, musim mat suhlas od ostatnych vlastnikov ?? plyn nechceme, kanal je vyrieseny, pripojime sa na uz existujuci podla nacrtu, kde sa s tym aj pocitalo na pripojenie ostatnych pozemkov.
Odpovedať
@marcelkaja jasne ze ti to musia odsuhlasit,ved rozkopes ich pozemok.
Odpovedať
@marcelkaja ano musi ti dat kazdy vlastnik podpis na suhlas
Odpovedať
Skuste pohladat iny pozemok, toto zavana problemami. 4m je strasne malo, tam sa nezmestia dve auta, budu problemy so smetiarmi, pri vystavbe tych domov, tiez v zime, ked sa bude sneh odhrnat. Radsej by som hladal dalej a neunahlil sa v takejto dolezitej veci. Pises, ze chcete kupit pozemok, ale vzapati pises, kde je vas pozemok, takze asi je uz zbytocne radit..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marcelkaja štandardne sa to rieši spoločenstvom spoluvlastníkov a siete sa ťahajú spoločne. Najlepšie ked si nájdete volakoho kto s tým má skúsenosti a vám to vybehá na úradoch - zoženie projekty povolenia a tak. Podľa mňa by vám to individuálne ani nepovolili, lebo to nie je prípojka ale rozšírenie siete. Do 4m širokej cesty možno ltt vojde jeden plynovod, elektrina, vodovod a kanál ale určte nevojde pre každy dom zvlášť. V každom prípade potrebujete na rozkopávkové povolenie súhlas spoluvlastníkov.
Odpovedať
@marcelkaja Máme podobnú situáciu, cesta je 4,5m, domy máme len na jednej strane, celkom 4 pozemky. Cesta je normálny náš spoločný pozemok ale nedostali sme stavebné k domom, kým sme nemali stavebné na cestu. A to obnášalo: Projekt k ceste na ktorom boli vyznačené všetky siete, každý dom samostatne el, plyn, voda lebo sme to chceli samostatne a to preto, lebo ked sme dali merače, hodiny, vodomery na začiatok cesty, tak všetkých sieťarov to zaujímalo len potiaľ, keby sme to mali k domom, tak by sme im cestu museli sprístupniť a oni by vybudovali siete a dali ním zaplatiť, čo by stálo veša euráčov. Takto nás to stálo len kúpenie kábla, hadíc, bagristu na jeden deň, všetci sme to tam nahádzali do jednoho výkopu, vedla seba napr voda 4 hadice, zahrnuli, potom zase plyn 4x, zahrnuli atd, kanalizáciu nemáme, len septiky a čističky. Vyšlo nás to max do 500e pri vzdialenosti po moj dom 150m. K projektu cesty sa vyjadrovali hasiči, policajti, sieťari, obec atd....Trvalo mi rok, kým som to papierovo vybavila....záleží aj od stavebného úradu, teda ten náš si postavil hlavu a len to komplikovali....sme radi že je to za nami, susedské vzťahy hrúza a to sme len 4, radšej ísť niekam sám ako mať čosi spoločné...teda cestu
Odpovedať
@marcelkaja ahoj, tiez mame spolocnu cestu, siroka je 4m sme tam sice len 3 domy ale vybavovaciek bolo velmi vela. Riesil som to viac ako rok, stalo to dost penazi, energie a hlavne casu. U nas bola vyhoda, ze susedia do toho nezasahovali, vsetko nechali na mna. V tvojom pripade by som do toho nesiel, tak ako uz niekto hore pisal, tahat siete napriklad plyn 150m je palka cca 10 000e. A umiestnit vsetky skrinky na zaciatku na hranici pozemku je jedina moznost, otazka znie, ci sa to tam zmesti pri sirke cesty len 4m. Jedine tak vedla seba, to znamena, ze prvy pozemok pri mal pri plote cca 8-10 hodin od elektriky a plynu:-))) Byt na tvojom mieste ak si to nekupila, nechod do toho...nie je to dobre riesene. Dalsia vec...kapacita transformatovej skrinky je aka? dokaze sa tam pripojit vsetkych 10 domov? lebo ak nie, su to dalsie peniaze navyse...
Odpovedať
@marcelkaja dalsia vec ma napadla...kanalizacia je ukoncena pri konci druheho pozemku? ako je na nakrese? ak ano tak potom by ste museli mas bud vlastnu zumpu (neviem ci to dovolia ak je tam uz planovana a vybudovana kanalizacia), alebo budes musiet tlakovou kanalizaciou dopravit tvoje splasky do miesta kde zacina kanalizacia, cize ku druhemu domu...no a to su opat dalsie peniaze a nie male...cca 1000-1500 svojpomoc a firmou zacinas tak od 3000.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?