Prístupová cesta ako to vyriešiť

Profilova fotka
Zdravím. Uvažujem nad kúpou pozemku. Pôvodne to bola a je záhrada v intraviláne. Kupoval by som dve zadné parcely. Plus ten dlhý úzky pás ako cesta. Všetko je to vedené ako záhrada. Ide mi o to, ako najlepšie urobiť aby parcela č. 343/2 bola právne vedená ako cesta. Lebo táto parcela ostáva majiteľovi. Uvažoval som nad právom prechodu alebo spoluvlastníctvom. Čo bude lepšie? Jedná sa mi o banku, aby nebol problém s hypotékou. Za ďalšie. Ako musí byť vedená tá časť 343/2? Musí to byť zapísané ako cesta? Jedná sa mi o to aby nebol problém so stavebným povolením. Parcela je široká 3m. Pôvodne sa to parcelovalo kvôli tomu aby tam boli dva 500m2 pozemky. Ja chcem kúpiť komplet celé. Čiže ide o prístup na pozemky z jeho dvora. Parcela je vedená ako zastavaná plocha a nádvorie. Bude to stačiť stavebnému úradu? Alebo bude treba riešiť projekt na cestu? Kúpiť chcem parcely 344/2, 344/3 a 344/4. Parcela 344/1 Je jeho ako dvor. Pre lepšiu predstavu, aby ste mi poradili ako riešiť cestu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@quintes ja som to mal tak isto a veru nasa banka s tym problem nemala, a to nemame ani projekt na cestu a zatial ani vynatie na spevnene plochy.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo och tak to si ma potešil.. mali ste na danej parcele právo prechodu? Alebo spolupodiel? Majiteľ vraj má stavebné povolenie na cestu. Ešte to zisťujem... teda, realiťák... ono dnešní realiťáci v Po je bieda.. nedvíhajú telefóny, nereagujú.. nervy mám na nich.. lebo už traja ma sklamali...
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes nooo pockat pockat ja som v prvej odpivedi este chapal vec tak ze to bude vase cele. Cize chapal som to tak ako to mame mi, cize od obecnej komunikacie mame prijazd dlhy 100m siroky 3m a v tomto sme problem nemali, ale ako to je ked tam bude prechod cez “cudzi” pozemok tak to netusim. Neda sa to kupit cele aj ten zaviatok tej cesty?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo nedá. Toto vidím ako najmenší problém. Právo prechodu "im rem" to vyrieši. Aspoň čo mám info z banky. Maximálne by som tlačil na spoluvlastnícky podiel.
Odpovedať
@quintes ja mam podobny problem ale nie s bankou ale so starostom..postavil si hlavu ze chce 8m siroku obpjstranu cestu lebo to je v uzemnom plane a on si tak predtstavuje...ani za pana Boha mi nechce povolit sukromnu ulicu..inak nezabudni ze taka cesta musi mat obratisko na konci inao nedostanes kolaudaciu cesty a potom ani domu
Odpovedať
@quintes Radšej choď do spoluvlastníckeho podielu / alebo to kúp celé alebo si vymente pozemok /, pretože nikdy nevieš čo sa môže stať a k pozemku sa nedostaneš. Keď budeš robiť siete tak ten pás budeš potrebovať a opäť budeš musieť riešiť vecné bremeno. Alebo mu ponúkni výmenu pozemku. Ten pás bude tvoj a ty mu dáš pozemok o rovnakej rozlohy za jeho domom. Jeho dom hraničí s tvojím/ budúcim / pozemkom a radšej nech je pár metrov vzdialený od teba. 344/2 je už vyňaté z pôdneho fondu keď je to už ako zastavaná plocha a nádvoria. Dáš to ako súčasť projektu / prístupová cesta / k tvojmu domu. Tá cestička bude tvoj jediný prístup k domu ,tak si to musíš za každú cenu prisvojiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt tak sme nakoniec dospeli k záveru, že tie dve úzke parcely pôjdu do spoluvlastníctva. Čiže netreba nič v podstate riešiť pretože z hlavnej cesty prídem rovno na svoj dvor. Pošta a smeti budú akurát pri ceste. Nie je to až tak ďaleko zas.
Odpovedať
@quintes ešte z hľadiska požiarnej ochrany, stavba musí mať od verejnej kom. prístup do vzdial. 50 m, pri väčšej už musí byť nejaká kom. k stavbe, aby bola prístupná pre požiarnu techniku.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla čo to je nejaká kom. k stavbe? spevnená, šírka a pod? Lebo spevnená bude samozrejme, a šírka je tam 3 metre... no ako tak pozerám, do 50 metrov sa zmestíme v pohode.. teda ak sa berie začiatok domu.. ja som to včera riešil, tento môj prípad nebude jediný, pretože je tam už asi 6 domov takto postavených...
Odpovedať
@quintes nedopísala som celú myšlienky, nad 50 m musí byť na konci kom. plocha na otočenie MV, úvraťové obrátisko alebo otočka, aby auto nemuselo cúvať..konštrukcia vozovky môže byť aj štrková.. čiže RD sú postavené na záhradách v zadnej časti a každý má riešení prístup takýmto spôsobom - vecné bremeno spočívajúce v práve cesty - prechodu a prejazdu MV, resp. spoluvlastníctvom? Inak spoluvlastník musí súhlasiť s príj. kom. k novostavbe RD.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo prosim ta vies mi popisat viac o vasej pristupovej ceste? Tiez mame 100m cez nas pozemok tahat sukromnu cestu. Dopravaci aj obec uz suhlasili, ale co ma zaujima naozaj to musi byt spevnene? Neda sa to len vysypat makadamom? Mas o tomto viac info, bola by som vdacna
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@wiqii mi to mame ako sucast pozemku zatial to nemame vynate, teda mame vynate iba cca 1/3 a co sa tyka spevnenia tak zatial tam je cca 90t strku navozene.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?