Zdravim Vas
bol som rozhodnuty na 90% ze idem stavat z lamdy yq 450 pdk nechceli sme zateplovat ze dalsie naklady na zateplovanie a tak ...
ale ako citam tak kazdy svoje chvali,tak teraz sme na pochybach ze z coho stavat kurnik
pred YQ bol HELUZ ale to by bolo vela zbytkov/odrezkov
bude to bungalov s dvojgarazou 200m²
tak sa Vas pytam poradte nam co by bolo naj samozrejme cena rozhoduje a samozejme aj ucinnost ;-)
vdaka
opravedlnujem sa moderatorom ak uz je ta tema tak ju presunte dik
@matorado nikdy som nebol naivny.
To co ini tak robia mna nezaujima.
Ja som chcel hruby mur a projektant tak isto.
Ziadnu proviziu za to nema! To len jedna ovca tu napisala a dalsie ovce to zozrali.
375 lamda je docela dobre murivo, sice makke a krehke, ale to mna nezaujima, ja som to nemuroval a odpadu som mal asi za tacky aj s prachom co sa rezal.
Draha? Vies kolko stoji zlato? Ja kupujem zlato 23,75 karat, tak viem co stoji zlato.
Dal som na cely dom 4200€ za 45 paliet ytongu aj s prekladmi, to je akoze drahe? Sa zobud, to bolo skoro zadarmo. 20€ stalo murovanie a za 5 hodin hotovo.
Keby som staval z tehly by som zacvakav viac.
Zateplovat sa nemusi! Ja sice budem zateplovat a nejake normy ma nezaujimaju, tie su pre ovce!
@originalx K mojej projektantke som išiel s tým, že chcem stavať z 25-ky. Samozrejme, ja som už vtedy vedel, že to je možné, nakoľko som videl aj tu na MS, že tak projektujú a stavajú... Prebrala to so statikom, vraj nieje problém, materiál spĺňa nosné parametre, takže v pohode. Podľa mňa väčšina ide podľa starých zaužívaných pravidiel...len sa treba opýtať...však materiály sú už trošku inde, než predtým...
@mirom113 Ja som chcel hrube mury koli tomu, aby som nemal nosne priecky, bohuzial jednu som musel dat.
Tehlu som neriesil, zda sa mi studena na pocit.
Teraz keby som staval tak dam ytond 500mm bez zateplenia.
Tensia stena - neusetris len na cene materialu, ale aj na dovoznom (menej paliet, menej vykladania rukou, menej otociek auta), na nakladoch za pracu (murarov som platil od kubikov muriva) a celkovo na case pri murovani (menej materialu, rychlejsie rezanie na pile a pod..). Plus ziskas tak viac vnutorneho priestoru, ako bolo spomenute. Ja nevidim jediny dovod pre hrubsiu stenu ako 300, ak mas v plane zateplovat (a nebyvas v hlucnej oblasti). Osobne by som zvazoval moznost 500mm bez zateplenia mozno niekde v najjuznejsom pasme krajiny, a aj to by som bol vo vysledku s cislami horsie. Ale sto ludi sto chuti, samozrejme.
@originalx Ja by som ostal pri Y25-ke. Tehlu som tiež neriešil... Ja mám teraz stavbu komplet zateplenú a pri tých mrazoch som mal vo vnútri min. 8°C nad nulou a to som ešte vôbec nekúril. Takže táto skladba Y25+GEPS25 sa mi veľmi pozdáva. Ale každý má právo na svoj výber :-)
@mirom113 ty mas krasny ukazkovy dom.
Ja zateplim len nejakou geps14, tiez mi vyjde mur nieco cez 50cm, to uplne staci.
Ja tam mam teplotu teraz okolo 0°
@originalx Cize najprv si das predrazene murivo, ktore je preto tak drahe, lebo "ho netreba zateplovat", potom sa predsa rozhodnes ho zateplit a to sedym EPS, ktory je o 30% drahsi ako biely. Kopis chyby, lebo rozmyslas az po funuse..
Aby si neurobil dalsiu, pozri si tento graf, ktory znazornuje priebeh teplot v tvojej novej obyvacke. Ako je zrejme, na rozhrani materialov (ytong a EPS) je teplota zhruba 5-6°C, co znamena, ze rosny bod sa s vysokou pravdepodobnostou vyskytne este v murive. Dufam, ze vies, co to pre teba moze znamenat.
@matorado ty stale len o tej cene, nemyslim si, ze to bolo predrazene.a za dalsie ten sedy eps ked je o 30% drahsi a ja ho kupim o 20% lacnejsie tak zas to mam predrazene?
Z toho grafu neviem vycitat kde je rosny bod. Ak 14ka bude malo mozem dat 15ku, viac urcite nedam, lebo cez mury tolko tepla neunika, najviac cez okna a strop.
Okna mam tiez najdrahsie hlinikove schuco, aj tie mam predrazene a mam dat lacne plastove?
Uz si na to prisiel, ze ja na cenu nepozeram ?
@originalx najprv napises, ze keby si staval z tehly tak zacvakas viac a v zapati na peniaze nepozeras :-) zateplovat sa sice nemusi, ale aj tak budes... Ked na cenu nepozeras, nieje jednoduchsie prikurit nez zateplovat? :-)
@kejsix necitas, alebo nechapes co pisem.
Nikdy som nechcel stavat z tehly, lebo je pocitovo studena, cena nehra ulohu.
Ano podla mna by ma to vyslo drahsie aj ked je tehla lacnejsia ako ytong, ale dalsie prace su drahsie- murovanie, omietky, voda, eletrika a ine...
Ano zateplovat sa nemusi. Budem, lebo to mam v projekte. Ak budem stavat dalsi dom tak zateplovat obvodove mury nebudem a dam ytong 500mm.
Kurit budem na teplotu 24-26° menej urcite nie. Teraz kurim na 27-28°- dom z tehly, preto tolko.
Este nieco?
@danculd kym netreba nic podrezat ;)
Ja som s mojou tehlou 38cm spokojny a este zateplim niekde 15kou a niekde 20kou...
A mozem spokojne tahat v muroch aj vodu, aj elektriku aj odpady ;)
Su rozne filozofie. Niekto vyznava taku a niekto taku. Treba mu tu napisat rozne moznosti, nech si vyberie. Kazda ma svoje pre a proti.
inak to kotovanie bez zateplenia je podla mna, minimalne moralne nespravne.... priklad: budem 200cm od suseda, nezatepleny, potom zateplim 50cm, zostne 1,5m, neprejde auto. pri odstupe 7metrov ako mam ja, tych 20-25cm asi rolu velmi nehra, ale stale ide o princip.. chvalim danculd a originalx za ten odskok aby mal sused svetlo, to sa dnes len tak nevidi :)
ja mam 300mm porfix a 20cm sedy EPS, resp este nemam, ale taky je plan. mozno dam 22cm EPS, uvidim podla toho, este to nejak prepocitam, a podobne..
inak pri 500mm hrubom murive, neviem ako tehla, ale porobeton by sa mohol vysunut z platne von, cize nutne by nemusel zaberat pol metra z dosky.. moje 300mm su tiez vysunute, akoze sokel, teda podla tych, co zakladali murivo priamo z porfixu, tym mi pridali 50mm po obvode (na kazdu stenu susediacu s exterierom).. neviem ci to technicky (staticky) znamena, ze mam 250mm murivo alebo co.. ale je to zaujimave...
@ivantausk Co mas furt s tym rezanim? To je nejaka uchylka?
Normalne 29cm tehla a vsetko co malo byt v stene, je v stene. A stacila by aj 25tka nosna. Nevadi, nabuduce.. ;-)
@matorado niekedy sa moze stat, ze potrebujes zarezat... Napr odpadove vedenie, ked nemas dost izolacnej vrstvy, kde to schovas... Napr vrchne poschodie. Dovodov moze byt vela a je lepsie mat tu moznost, ako ju nemat. Ako hovori moja zena, nevadi, ze je hruby, hlavne, ze je dlhy ;)
Stale nerozumiem preco nie hrubsi mur bez zateplenia ale tensi so zateplenim...cena? Ked spocitam cenu muriva (jedno ci tehla alebo yt) +cena zateplenia a PRACE tak je to v konecom dosledku drahsie nie? Pravda je ze nezateplena tvarnica ma nizsi tepelny odpor ale ja tak je dolezitejsie kvalitnejsie okno/dvere resp strecha ako obvodove murivo nie?
@joedee To je dost individualne. Tu si vies urobit prepocet
http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...
Na kolacovom grafe potom uvidis, ktora cast domu sa ti akym dielom podiela na tepelnej strate. Optimum je samozrejme ziadne tep. mosty a zvysne casti presne v stvrtinach ;-)
mame v plane s manzelkou stavat klasicky podkr. dom (obdlznik) nemame ale este projekt ten riesime s architekt. ...ale obvodove murivo cca 140m2. Cena tehly napr. TermoBRIK TD 250 1.30€=14€/m2 +malta+robota (co je pracnejsie a narocnejsie na vybavenie) k tomu napr 150 mineralna vata 6,93€/m2 + hmozinky cca 8ks/m2= 0,88€ + robota cca 15€/m2= cca 36,81€/m2 za 25cm tehlu+15cm vlnu a pracu za zateplenie bez veci co sa pouzivaju aj pri YTNG cena ytng 36,64€/m2 (https://www.lacnestavanie.sk/p/6651/y... ) celkova cena cca. ytng bez zateplenia €+-5129,6 tehla so zateplenim 5153,4
@joedee Paci sa mi ako rozmyslas. Ked si tam dosadis miesto ytongu napriklad pezinsku 25tku a miesto 15tky vlny 20tku polystyren, vyjdu ti krajsie cisla, slubujem. ;-)
@joedee no tal som si vypracovar 4cenove ponuky ytong P2 akebo P4 (300mm) + zateplenie 200
a tehlu 380 + zateplenie tak som zvedavy na ponuky
od lamdy yq 450 som uz upustil
@pumik Preco ides porovnavat neporovnatelne? Tenky ytong P2 a hruba tehla P10? To ma aky zmysel?
@joedee Tak potom sa nemozes cudovat, ako ti to vychadza.. Keby EPS neexistoval, asi by podobne temy nemuseli ani existovat. Kazdy by dal automaticky pol metra lambdy a bolo by vybavene..
Opravujem este cenu vaty nieje to 6.93 € (to je cena strešnej makkej cca.) ale 15€/m2 a viac..A ked ytng 450 ma tepelný odpor 5,4-5,8 a 250+150 tehla vata ma 6,8cca..
no mam nejake cenove ponuky
- P2/P4-500 300mm skoro rovnake ceny cca 5050e (na komplet moj dom 198m2) bez zateplenia.zateplenie no m2 cca 9e eps (cca 148m2) + robota + material kto vie kolko by to stalo
- YQ 450 tak murivo komplet 6200e bez zateplenia
nepocitam fasadu,lepidlo a sietku co by islo tak ci tak na obe varianty
takze taketo cisla vysli :-S
vela,malo?
tak babo rad :D z financneho hladiska sa rysuje YQ