Praskliny Ytong Lambda

Spravili sme obvodove mury z Ytong Lambda YQ 500 pricom prvy rad je z Ytong Statik a druhy rad z Ytong Universal - povodne mali byt oba rady z Ytong Statik, avsak v Ytongu spravili nespravny vypocet materialu a nasledne bola dlha cakacia doba na Ytong Statik, po konzultacii so statikom sme dali Ytong Universal. Obvodove mury stoja asi mesiac a pocas toho sa nam zacala objavovat na stene prasklina, vid. priloha. Sirka a dlzka praskliny sa zvacsuje a pokrocila aj na prvy rad tvarnic. V Ytongu nam povedali, ze sa jedna o zmrastovacie trhliny. Mate s niecim takymto skusenosti? Mne osobne sa nezda, ze zmrastavacie trhliny by boli v jednej linii v podstate od spodu az hore ... Dakujem.
Odpovedať
@pixper "po konzultacii so statikom sme dali Ytong Universal" Prečo aj tu trhlinu nekonzultuješ so statikom? Tým netvrdím, ze za to može ten Ytong Universal. Vzhľadom na popis tam je iný problém.
Odpovedať
A? Lambda je krehka, praska. Kazdy porobeton praska. Vyrobca Vam to uz vysvetlil. Teraz to ma objasnit papez? Mimochodom, bungalovcek?
Odpovedať
@frantisekca Problem riesime so statikom, stavebnym dozorom a so zastupcom z Ytongu, momentalne cakame na vyjadrenie statika a zastupcu z Ytongu, zjavne sa vsak nebude jednat o zmrastovacie trhliny ako nam bolo povodne povedane ... @kejsix Ked sa papez do danej problematiky vyzna, tak kludne to moze objasnit aj on. Temu som zalozil za tym ucelom, ze ma zaujimaju skusenosti dalsich ludi.
Odpovedať
@pixper boly cely mur murovany za jeden den? zakladova doska hadam nieje prasknuta ci? ide o bungalov?
Odpovedať
@tom329 Praveze sa murovalo dost pomaly, kedze nam to cele robia len dvaja murari ... Prvy rad zalozili za 1 den a zvysok spravili asi za 2 tyzdne. Zakladova doska prasknuta nie je, obsahuje len vlasocnicove zmrastovacie trhliny, ktore stavebny dozor vyhodnotil ako bezne a bezvyznamne, doska je zaroven predimenzovana, kedze povodne bola navrhnuta statikom na monoliticky zelezobetonovy strop, ktory sme nakoniec zrusili a bude obycajny dreveny. Ano, jedna sa o bungalov.
Odpovedať
@pixper predbežne vyjadrenie viete nejaké?
Odpovedať
@pixper tak ak nieje betonova doska na tom mieste prasknuta, tak asi prdol len prvy rad, dalej by som to neriesil. Ale daj vediet ake bolo vyjadrenie z ytongu.
Odpovedať
@pixper Prosím Ťa, povedz nám tu teraz a úprimne, že čo od celého spusteného procesu posudzovania, vyjadrení a pod.... očakávaš? Nejakú zľavu, vrátku peňazí, či čo? Nerátaj s tým, že si niekto prizná vinu, zodpovednosť a bude platiť ! Keď ale pozerám na Tvoju "závadu", tak podľa môjho názoru aj prípadná "oprava" Ti narobí viac problémov, než tá prasklina v tom stave ako je teraz. Vravíš že základová doska je neporušená, t.z. že základ je v poriadku. Na múr teda zhotov solídny železobetónový venček, nahoď drevený strop, strechu a zabudní na nejakú prasklinu v stene.
Odpovedať
@pixper zbúrať a nanovo.... 😄 Keď ťa zaujímajú skúsenosti iných, nezakladaj novú tému, ale použi funkciu hľadať.... Teším sa, na ďalší postup stavby. Vyzerá to, že tu bude ešte zábava. 😄
Odpovedať
@tom329 Najskor praskli rady 4, 5, 6, 8 - to bolo asi pred dvomi tyzdnami, pricom trhlina bola podstatne uzsia a vcera som si vsimol, ze uz praskol aj prvy rad ... Cize nepraskol len prvy rad a zaroven to praskalo a rozsirovalo sa postupne. @petersd Ked som riesil s Ytongom polamane tvarnice, ktore prisli na stavbu tak sa zachovali korektne, priznali pochybenie a vratili peniaze a zaroven zdarma dodali vyspravkovu maltu. Moje skusenosti su v tomto ohlade pozitivne. Od spusteneho procesu ocakavam, ze bud povedia, ze je to v poriadku alebo povedia, ze to nie je v poriadku a navrhnu riesenie. @megdesign Praveze na modrastrecha.sk som dokopy nic o tomto nenasiel ... na modrastrecha.cz som nasiel dva podobne prispevky, ale tiez nic moc, preto som zalozil novu diskusiu.
Odpovedať
Pri bungalove aj keby bola kazdy meter taka, je to uplne fuk. Pockaj, ako Ti po prvej zime potrha rohy a kuty obvodove, to si estelen poplaces. A to potrha, pretoze ked uz si sa nechal zlakat marketingom na lambdu 500, zateplovat zrejme uz nebudes. Ale aspon bude domcek dychat.
Odpovedať
@kejsix Co sa tyka potrhanych rohov a kutov obvodovych, mate k tomu nejake zdroje, ktore by sa dali vyzdielat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pixper Mam k tomu skusenosti majitelov, ved to vie kazdy, co byva v dome z porobetonu, ze prve roky to tu a tam praskne, mozu tam byt aj sietky trojmo. Preto sa maluje najskor bielou, aby bolo praskliny vidiet, nasledne sa prehlbia, vytmelia, premaluju a za normalnych okolnosti sa uz casom objavuju nove len vynimocne.
Odpovedať
@pixper Nepočúvaj ho, je to somarina. Vôbec to nie je pravidlo stavieb z porobetónu. Množstvo starších domov (aj jeden môj) sú postavené ešte z tých starých tmavosivých porobetónových tvárnic spojom "na maltu" a absolútne nič nepraská !!! Dnešné porobetónové tvárnice, resp. múry niekedy praskajú kvôli tomu, že tvárnice boli zamurované nevyzreté. Kamión Ti to dovezie na stavbu a tvárnice sú častokrát ešte teplé, tak, ako "včera" vyšli z autoklávovej pece u výrobcu. A murári ich hneď kladú do múra. Čuduje sa potom niekto, že to praská ? Kedysi kvádre stáli na záhrade aj niekoľko mesiacov/rokov, než ich použili na stavbe.
Odpovedať
@petersd Áno, vysušené praskajú menej, až vôbec. Ale murivo schne až v múre, nie na palete...
Odpovedať
Mame zatial vyjadrenie od statika. Podla neho to bude sposobene tym, ze boli silne dazde a nasledne velke tepla a tym, ze v strede steny je najvacsie pnutie, tak sa prasklina objavila prave tam. Pripadne to mohlo byt tym ako pisal @petersd, tzn. tvarnice boli este mokre z vyroby. Dobra sprava je, ze prasklina zacala v hornej polovici steny a nie od zakladov, pretoze ak by zacala od zakladov, tak by mohol byt problem v zakladoch alebo v zalozeni prveho radu tvarnic. Podla statika staci spravit veniec a bude to v poriadku. Cakame este na vyjadrenie od Ytongu.
Odpovedať
@pixper keby neboli tvarnice mokre, tak sa neda s nimi murovat na tenkovrstvy kleber ... cize sa svtym pocita, nik ich vopred samozrejme nesusi okrem @petersd
Odpovedať
Profilova fotka
@pixper ytong uvádza v technickom liste vlhkostné pretvorenie, súč. zmrštenia ε 0,2 mm/m.....expeduje sa pri vlhkosti á 30% ......z oboch strán sa pri omietaní používa sieťka.....povedal by som že zmršťovacia mikrotrhlina je u takéhoto materiálu štandard.
Odpovedať
@eagleowl Mikrotrhlina by mi nevadila, len tieto trhliny idu cez celych 50cm tvarnice, od predu do zadu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pixper 10m múru sa zmršťuje o 2mm.....čo by si čakal ?....prajem Ti aby sa ti na stavbe nič horšie nestalo 🙂
Odpovedať
@pixper Vravím Ti, už s tým teraz nič nenarobíš a v podstate ani nie je dôvod, aby si niečo podnikal. Urob dobrý veniec a pokračuj v stavbe. Ešte teraz sa bavím na tom, čo napísal @kejsix v prvej časti svojej vety. Paráda, aj takí "odborníci" tu radia 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
@pixper Můžete ještě vyfotit detail základu u ztraceného bednění se zvednutím té lepenky?
Odpovedať
@dyrup Hydroizolaciu je problem nejak rozumne nadvihnut, prasklina je prave v strede asfaltoveho pasu, skusil som nejak odfotit cast presne pod prasklinou, avsak vidiet tam akurat penetracny nater ...
Odpovedať
Zdravím, musel jsem se registrovat, abych se mohl zapojit do diskuse. Mám stejný problém. Máme postaveno z Lambdy 450. vše jsem si dělal sám a mohu říct, že poctivěji to nešlo. Obvodové zdivo jsme zdili v září+říjnu 2021, praskliny se projevily až na jaře 2022, když byly brutální venku vedra cca 38°C, to jsem si toho všiml poprvé. měli jsme již hotové omítky z dubna 2022, takže se to krásně vykreslilo. Vše jsem zapravil před výmalbou, některé praskliny se dále neobjevují znovu, některé ano. Největší praskliny jsou na štítové straně přesně uprostřed zdi, délka je 10m, takže cca v 5m. Momentálně máme na vnitřní straně prasklinu přes celou zeď, směrem k věnci se zužuje, v nejvíce otevřeném místě může mít méně než 0,5mm. S Ytongem jsem to konzultoval, řekli mi to samé - dodali zdivo vlhké a vlivem vysoušení se zdivo smrštilo. To je vše, prý mám za pár let přemalovat, žádné další řešení z jejich strany nečekejte, vymahatelnost čehokoliv je nulová. Praskají i některé rohy u oken i přes to, že jsem dával všude do řady pod oknem ocelovou výztuž, jak to mají v příručkách - k ničemu. S Ytongem se hezky dělalo, ale to je tak všechno, už bych si z toho barák nepostavil. Neuvěřitelně mě to štve asi i proto, že to prakticky nejde opravit. Maximálně to skrýt pod nějakou tapetu. Co mě trochu uklidňuje je fakt, že kvůli tomu barák asi nespadne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wrout:

Zdravím, musel jsem se registrovat, abych se mohl…
@wrout U nas je aktualny stav taky, ze ako sa spravili vence, tak prasklina prestala pracovat. Pred tym bola rano uzka, skoro ju nebolo vidiet, vecer sirsia asi 1-2mm, momentalne je stabilna, nemeni sa vplyvom zmeny teploty ani vlhkosti. Stavebny dozor nam povedal, ze ked sa budu robit omietky, tak prasklinu 2x presietkujeme, to iste plati pre kriticke miesta ako priestor okolo okien. Taktiez presietkujeme cely interier aj ked podla navodu Ytongu to nie je potrebne ... Ak by sa predsalen objavovali praskliny uz po dokonceni, tak dame na steny asi nejaky obklad ... Z viacerych zdrojov mi bolo povedane, ze Ytong schne 2 roky, tak dufam, ze ked vyschne, tak to prestane pracovat.
Odpovedať
Je pravdou, že jsme do vnitřní omítky nedali perlinku, jak to radí i Xella. Pouze na přechodech beton-porobeton u věnce a všude v rozích v napojení vnitřní-obvodové zdivo, tam to ale občas vlivem roztažnosti praská také (vše uděláno podle příručky - vypěněná mezera mezi obv. a vn. zdivem cca 1-2cm, nerezové spojky objednu řadu). Udělal jsem Baumit Spritz, pak jádrovku Baumit MPI25 a na to Hasit 160 štuk. Ale zase si nemyslím, že by to perlinka nějak extra podržela.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wrout:

Je pravdou, že jsme do vnitřní omítky nedali perl…
@wrout Mozno bude problem prave v tom ... My budeme davat vnutornu omietku od Ytongu, ta by mala byt uz vystuzena, cize nemalo by byt potrebne podla Ytongu davat sietku, ale dame aj tak. Vonkajsiu omietku tiez od Ytongu ale tam uz je aj od Ytongu odporucana sietka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?