YTONG LAMBDA YQ 450 PDK

Zdravim Vas bol som rozhodnuty na 90% ze idem stavat z lamdy yq 450 pdk nechceli sme zateplovat ze dalsie naklady na zateplovanie a tak ... ale ako citam tak kazdy svoje chvali,tak teraz sme na pochybach ze z coho stavat kurnik pred YQ bol HELUZ ale to by bolo vela zbytkov/odrezkov bude to bungalov s dvojgarazou 200m² tak sa Vas pytam poradte nam co by bolo naj samozrejme cena rozhoduje a samozejme aj ucinnost ;-) vdaka opravedlnujem sa moderatorom ak uz je ta tema tak ju presunte dik
Odpovedať
polystyren je lacnejsi ako tvarnica a ma vacsi tepelny odpor..treba viac pisat? a tato tema tu je cca 400x
Odpovedať
@pumik skus si pozriet VPC - ci uz Silka, alebo Sendwix (tento odporucam).
Odpovedať
Podľa môjho názoru ide o zlé rozhodnutie. Drahé a energeticky náročné pre budúcnosť. Čítaj na fóre.
Odpovedať
@pumik Rozhodli ste sa na 90% zle. Oproti "sendvicu" (tensi nosny material + zateplenie) si zbytocne zastavate podlahovu plochu sirokymi tvarnicami, bude to vo vysledku drahsie a este to bude aj horsie izolovat. Nieco ako "Vezmeme to zkratkou pánové. Je to sice dál, ale za to horší cesta." :-D
Odpovedať
Ja idem stavať z HELUZ Famili 44 2 in 1, tiež bungalov, s jednou garážou, ale úžitková plocha cca 120 štvorákov.
Odpovedať
@danculd ako moze niekto napisat, ze zbytocne zastavia podlahovu plochu, ked da sirsie tvarnice??? Ak je tvarnica 30cm + 20cm eps je to 50 cm hruby mur. Ak je tvarnica 50 cm takisto je hruby mur. Vzdy bude rovnako zastavana plocha, to len niekto nevie pocitat a pripocitat zateplenie. Kamos ma novy bungalov 30 tehla + 15cm zateplenie a keby staval dalsi dom tak by ho nikdy nezateploval.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx vonkajsi rozmer stavby mam 13x10, na projekte je tehla 375mm ale ja som dal 300mm porobeton. Takze kazdu izbu po obvode mam o 7,5 cm sirsiu. Stavba uz je zamerana a zakreslena na LV. To ze budem zateplovat 200mm EPS namiesto projektovych 100mm uz teba trapit nemusi :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Ked mas len podkladny beton (deku) o rozmeroch 10x10 metrov a das na nu: a) Tvarnicu siroku 25cm + Zateplenie b) Tvarnicu siroku 50cm V ktorom dome bude viac vnutorneho priestoru?
Odpovedať
Profilova fotka
@pumik stale to bude hybrid dom. bez izolacie nepostavis dobry, a cenovo dostupny, musis zateplovat aj ine konstrukcie ako su steny, stecha podlaha veniec, takze ked uz raz ides zateplovat (izolovat) tak rozhodne nie murom ale nato urcenym materialom
Odpovedať
@originalx si sa zase zhovadil... tiez mam v projekte pisany ytong 30, dal som termalicu 24, rozmery 15mx10m a ako pise @tarbavalaba, takto som kazdu miestnost v styku s obvodovym murom zosiril o 6 cm...
Odpovedať
@originalx aby som to doplnil, ziskal som tak necele 4m2, nie je to vela, ale je to zadarmo ;-)
Odpovedať
@14054 a este si usetril na obvodovom materialy a mozno i na zakladoch, pokial si zuzil i DT v zaklade, cize len same vyhody ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx Uplne jednoducho, zateplenie "nestoji" na zakladovej doske ale je vysunute mimo zakladovu dosku, takze ti neubera na vnutornom priestore. Naopak siroka tvarnica musi stat na zakladovej doske celou sirkou. A ked to hodis do kalkulacky, tak zistis, ze rozdiel medzi 30cm tvarnicou a 45cm tvarnicou ti pri dome 10x15m urobi rozdiel peknych cca. 7,5m2. A este ta to bude stat viac a bude to horsie izolovat. A to sa vyplati :-).
Odpovedať
Dakujem pekne za odpovede akoze precital som toho dost ale.... takze naj riesenie je ytong 30 + zateplenie? tak z coho tahat mury Sendwix ci ytong a z coho zateplovat? polistiren vata? real skusenosti pomozu a som chcel ci ma niekto relne skusenosti z YQ lamdou 450 dakujem pekne
Odpovedať
@bozsky_kaja preco prave Sendwix ?? rozpis ak mozes co si myslis dakujem
Odpovedať
@pumik Tu som daval porovnanie Ytong YQ 375 bez zateplenia vs Porfix 250 + 200 eps. https://www.modrastrecha.sk/forum/obv... V pripade Ytong YQ 450 to vyjde este lepsie v prospech zateplenej steny najma co sa tyka ceny. 1m2 Ytong YQ 450 stoji 36.60e - R=5.84 1m2 Porfix plus zateplenie -28e, R=9.2 A na 200m2 ziskas okolo 12m2 vnutornej plochy vdaka mensej ploche tvarnic.
Odpovedať
@tarbavalaba potom si nedodrzal vonkajsi rozmer.utekaj si to premerat, ze ti to nesedi.
Odpovedať
@viperko ak dodrzis vonkajsi rozmer, tak to bude rovnako.
Odpovedať
@danculd potom ten dom nema rozmer 10x15, ale ma o zateplenie viac.
Odpovedať
@originalx Predstav si, ze v projekte mam vo vykresoch vsetky koty uvadzane pre hrubu stavbu bez zateplenia. Tie cisla su prebrate aj do stavebneho povolenia. To kolko izolacie tam das nikoho nezaujima ak splnis A1.
Odpovedať
@pumik https://1drv.ms/x/s!AuolqOJ8zAvvgiFW1... Tu som spravil par tabuliek z prikladmi prepoctov ceny, tepelneho odporu. Ceny su z isteho eshopu, pol roka stare takze urcite treba este ratat so zlavami. Mam kamosa co ide tento rok stavat a tiez chcel 450 - 500 stenu bez zateplenia. Uz ho to preslo.
Odpovedať
@keldon tak potom pohoda. Ja mam zakotovane aj zateplenie.
Odpovedať
@keldon A prešlo ho to prečo? Ak sa môžem spýtať? :)
Odpovedať
@tarbavalaba no hej a z odstupu 2 m od hranice bude zrazu 1,8. A suseda to trápiť nemusí tiež že.
Odpovedať
@keldon uf pekne rozpisane dakujem
Odpovedať
@originalx Zastavanou plochou stavby sa rozumie plocha ohraničená ortogonálnymi (pravouhlými) priemetmi vonkajšieho líca zvislých konštrukcií všetkých nadzemných a podzemných podlaží do vodorovnej roviny. Izolačné prímurovky sa nezapočítavajú. Definíciu pojmu zastavná plocha obsahuje aj slovenská technická norma STN 73 4055: Zastavaná plocha – plocha pôdorysného rezu vymedzená vonkajším obvodom zvislých konštrukcií uvažovaného celku (budovy, podlažia alebo ich častí); v I. podlaží sa meria nad podnožou alebo podmurovkou, pričom sa izolačné primurovky nazapočítavajú. Preto mozes na kataster zapisat hrubu stavbu, pri ktorej sa robi aj geometricky plan a neskorsie zateplenie uz na tom nic nezmeni. Ja mam tiez v projekte okotovany zvlast dom (obvodove mury) a zvlast zateplenie. Pri osadeni domu bol odstup od suseda samozrejme pocitany od zateplenia. Ano, keby som nepouzil zateplenie, tak mozem dat dom o 20cm blizsie ku susedovi :-D. PS: Predpokladam, ze mas aj nejaky presah strechy a ten sa ti tiez nezapocitava do rozmeru 10x15. :-)
Odpovedať
@14054 Ja mam zas zadarmo hrubsie mury a mam pocit istoty, ze mi dom nespadne na hlavu.
Odpovedať
jo a ti co stavali z 25ky sa urcite trasu strachom, kedy sa im dom zvali na hlavu... silny argument toto :-D
Odpovedať
@danculd ok. Takre ni strecha sa nezapocitava do odstupu medzi domami? Zateplenie sa zapocitava. Spravne som to pochopil?
Odpovedať
@originalx No ak si ten material neplatil, tak ano, inak nie. Inak, predstav si, ze z Ytongu 300mm sa stavaju aj 3-4 poschodove budovy a nikomu na hlavu nepadaju :-).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?