Zdravim Vas
bol som rozhodnuty na 90% ze idem stavat z lamdy yq 450 pdk nechceli sme zateplovat ze dalsie naklady na zateplovanie a tak ...
ale ako citam tak kazdy svoje chvali,tak teraz sme na pochybach ze z coho stavat kurnik
pred YQ bol HELUZ ale to by bolo vela zbytkov/odrezkov
bude to bungalov s dvojgarazou 200m²
tak sa Vas pytam poradte nam co by bolo naj samozrejme cena rozhoduje a samozejme aj ucinnost ;-)
vdaka
opravedlnujem sa moderatorom ak uz je ta tema tak ju presunte dik
@originalx Nie, nezapocitava ale pre dobre susedske vztahy je to vhodne. Ja som napriklad robil aj svetelno technicky prepocet a odskocil som takmer 3m aby susdovi svietilo cez leto slnko do celej zahrady. Nikto ma o to neziadal, len pre dobre susedske vztahy. Pre niekoho neuveritelne, pre mna slusnost.
@danculd 532/2002 paragraf 6 odst. 7
Vzájomné odstupy a vzdialenosti treba merať na najkratších spojniciach medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien, ďalej od hraníc pozemkov a okrajov pozemnej komunikácie. Vystupujúca časť stavby sa zohľadňuje, ak vystupuje viac ako 1,50 m od steny.
vieš čo je vonkajší povrch steny ? čo má spoločné zastavaná plocha s odstupmi stavieb ?
Keď raz máš mať odstup stavby 2 m od hranice a aj tak si dohodnutý so susedom, susedovi môže byť jedno či máš stenu 2m hrubú alebo 30 cm + pol metra EPS. Jedine čo ho zaujíma koľko je tvoj hotový múr od hranice
@originalx Napriklad pri L bungalove ti zateplenie usetri dodatocnych 700€. Ako?
Pocitaj. Hruba tehla musi stat na zakladoch. Polystyren nie. 20cm dodatocneho muriva potrebuje dodatocnu plochu zakladov, ktore budu stat 700€ navyse. 70bm obvod domu * 0,2m = 14 m2 * 50€.
@14054 no čo ti poviem, Slovak, len húta ako každého odrbať, potom to tak aj vyzerá
neber to osobne :-)
Inak po 1.1.2016 by ti nemalo prejsť stavebko s tak slabou izoláciou. Takže buď hrubý múr, alebo múr s izoláciou a izolácia by mala byť už pri kolaudácii - že energ. certifikát - kolaudácia - odstupové vzd. by mali byť zachované.
Niekde ku kolaudácii, stavebný úrad pozýva aj susedov
Inak ak sa robí len z "hrubej"tehly, nevypúšťa sa tiež niečo von ? kvôli soklu ?
@matorado ak by som mal pozerat na smiesnych 700€ tak kaslem nato.
Keby to robilo 5000€ a viac tak nad tym uvazujem.
Velmi pochybujem, ze tak maly rozdiel v rozmere zakladovej dosky urobi rozdiel v cene 700€, ale budis.
@originalx Kludne pochybuj.. Na to su kalkulacky, aby si mohol pochybovat. A vysledok svojho pochybovania mozes kludne zverejnit. Budeme zvedavi. ;-)
5000? Kludne aj viac. Kompletna obstaravacia cena (rozdiel lacna tehla zateplena vs. hruby drahy ytong ci 2v1 tehla), k tomu rozdiel na kureni povedzme za 20-30 rokov, k tomu usetrene uroky na hypo. Ajaaaj ;-) Ale tym ta uz nebudem zatazovat zbytocne, to by bola silna kava..
@tino2 Uff, uznavam a beriem spat, zmylil som si to prave s tou vystupujucou castou. Bavili sme sa tu vsak o tom, ze ked mam dom 10x15, tak do zastavanej plochy sa izolacne primurovky nezapocitavaju a z pohaldu katastra je to stale 150m2 bez ohladu na to, ze realny vonkajsi rozmer je napriklad 10,4 x 15,4.
@originalx Tenší, ale pevnejší... Hrubý 45cm ytong P2-300 lambda má pevnosť v tlaku 2,2N/mm2 a obj. hmotnosť 300kg/m3, je mäkký a drobí sa... Tenší 25cm ytong P4-500 má pevnosť v tlaku 4,2N/mm2 a obj. hmotnosť 500kg/m3, je pevnejší a neporovnateľne tvrdší. Takže to stenšovanie obvod. múrov je odzrkadlené v pevnosti kvádrov. Osobne si myslím, že skôr praskne mäkká lambda P2-300, než tvrdý P4-500.
@danculd z pohľadu katastra meria sa stav v teréne, kataster nepozná rozdiel v skladbe múru . Geodet odmerá to čo je vonku. Ak máš zapletený dom , ak ide na kolaudáciu, mal by byť dokončený aj s izoláciou , tak zamerá to čo je reálne vonku. Povolená odchýlka v omernej miere budovy je 0,1m.
To že ak si mal zameranú rozostavanú stavbu a pri kolaudácii dáš len snímku z mapy a tvrdíš že stav vonku je totožný so stavom v mape (ak dáš po 20 cm na každú stranu, tak nieje) že sa to toleruje, je vec druhá
k výmere , počíta sa z odmeraných bodov, podľa skuročnosti
@matorado ked som mal cp na zakladovu dosku tak to bolo 6-15000€
Dal som za 8500€ zaplatil som 7500€ koli fuserine.ale to je jedno.tych smiesnych 700€ sa dalo kludne dohodnut, lebo kazdy mal cenu nadhodnotenu, takze ta vacsia plocha nehrala ulohu.
Za ytong lambda 375 som dal tusim 4200€ na cely dom aj preklady.ak by som kupoval ytong 300 tak zaplatim priblizne rovnako. Zateplenie bude stat tak isto ako na 300 ytong. Takze kolko som prerobil???
Ludia setria velice na hrubej stavbe, ale pri dokoncovani im utekaju tisice € a to nevidia.
@mirom113 teoreticky mas pravdu, ale preco potom projektanti neprojektuju z toho tenkeho ytongu? Mne tiez naprojektoval 375 a nenutil ma na lacnejsi tensi.
Tazko povedat ktory by skor praskol.
@tino2 Mne geodet pri zamerani tvrdil, ze sa zameriava stavba tak ako stoji a pripadne neskorsie zateplenie na tom nic nemeni (a podporuje ho v tom aj text co som sem dal). Je to aj logicke, kedze vsetci co zateplili neskor by museli urobit nove geometraky (vratane bytovych domov) a zapisy do katastra. Toto im vsak ziadny zakon nenariaduje.
@originalx Lebo vela projektantov sa raz nieco naucilo a teraz to iba tocia dookola ako cvicene opice (cest vynimkam). Ja som na zaciatku tiez na takeho narazil, co mi tvrdil, ze nemusim zateplovat, dame hrubsi mur, ze v podlahe viac ako 7cm EPS netreba, a ze v dome musim mat aj nosne priecky, ze bez toho to statik neschvali, a ze plyn nemam davat lebo tepelne cerpadlo bude lacnejsie a podobne kraviny mi rozpraval. Ked som zacal ratat na kalkulacke tepelne odpory, naklady,....., tak ma pomaly vysmial, ze ja tomu nemozem rozumiet ako on. Tak som mu dal zbohom a nasiel si ineho - modernejsieho, lepsieho a este aj lacnejsieho :-). No a potom vela projektov je katalogovych tzv. univerzalnych, kde je to spocitane s veeelkou rezervou aby to sedelo a "stalo" hocikde.
Inak v poslednej dobe sa tu casto stretnes s projektami, kde projektant rata stale podla uz neplatnej tepelno technickej normy a nikoho to tiez moc netrapi.
@kubanec83 A predsa sa to dá s malým odpadom... je to len o ľuďoch.... Ale páči sa mi, keď tu niekto dá foto ako dôkaz, a nie len stále dookola točiť, koľko veľa odpadu je z tehly a bla bla bla.... Keď to robia fušeri, ktorým to je jedno, tak sa netreba čudovať že z tehly vám polovičku odbijú a je to odpad.... :D
@tino2 tak ja nikoho neodzubavam, a ked mam pravdu povedat, neviem, ci geodet ked zameriaval stavbu, tak pocital aj so zateplenim, myslim tie dva metre od hranice. Ale skor by som povedal, ze nie, skusim to neskor zmerat. Na druhu stranu, susedov pozname roky a nemali problem ist aj na menej ako tie dva metre, takze hlavu si stym nelamem.
To stou izolaciu hadam nepatrilo mne, lebo 30 cm mi malo nepride :-|
@originalx Si strasne naivny. Po prve preto, lebo v stavebnom remesle je najlepsi argument - "my to tak robime". Po druhe preto, lebo by mal mensiu (ziadnu) proviziu.
375 lambda je asi najhorsie murivo, co si viem na RD predstavit. Makka ako blato, draha ako zlato, problem dobre zateplit a navyse uz ani normu nesplna (ta povodna varianta). Cele zle.
@pumik
Sendwix kvoli tomu, ze maju system.
Maju tehlu 500mm dlhu a 250mm vysoku, no maju aj tehlu 500mm dlhu a 125mm vysoku a tehlu 250mm dlhu a 250mm vysoku. Cize ked mas 10m dlhu stenu, vies previazat tehly bez rezania, len ukladas. Pri VPC sa rohy neprevezuju, spajaju sa ocelovymi sponami, cize pri spravnom rozvrhnuti miestnosti nemusis rezat ani 1 tehlu.
Ja som rezal - kupil som si kotucovu vodou chladenu pilu. Odpad z celeho prizemia necele 3 tehly.
Pani poprosim Vas neodbocovat od temy napr. geodet,kataster a ine
porosim Vas z coho stavat /aky rozmer,aky typ/ a z cim zateplovat /vata alebo polystern/ a preco prave ony
dakujem ;-)