Otvor do DT tvárnic obvodovej steny

Profilova fotka
Zdravim chcem sa spýtať či by bolo možné spraviť otvor do steny z DT zabetonovanych tak že by netrebalo preklad nad dvere (že by sa vyrezal len otvor) alebo je nutný preklad ? Veniec sa bude robiť s keramickým stropom nad garáž pôjde bungalov dom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_molnar:

Zdravim chcem sa spýtať či by bolo možné spraviť …
@pavol_molnar V projekte domu máš časť Statika. Tam máš uvedené kto ju vypracoval. S ním o tom debatuj, nech ti to on odobrí.
Odpovedať
Profilova fotka

@pavol_molnar DT tvárnica má výšku 25 cm. Vyznačil si cca 6 radov. Znamená to, že chceš mať dvere 1,5 m na výšku? Ďalej chýba informácia o výstuži. Sú jednotlivé rady vystužené? Ak by som sa rozhodol ignorovať odporúčania @frantisekca (dobre ti radí), vybúral by som aj tie 3 rady nad "červenými" dverami a znova by som vybetónoval preklad (t.j. šalung, výstužné srtmene s roxormi ap), popr. by som pre istotu zosilnil výstuž tých 2 radov nad dverami. ..ale z tých chabých informácií, ktoré si napísal, ti nikto nedá (ani statik) fundované stanovisko.
Odpovedať

@pavol_molnar Zavolaj si cloveka s pilou na zelezobeton a nech reze od vrchnej tvarnice, ako pise @gadefox. Preklad dobetonujes.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@pavol_molnar DT tvárnica má výšku 25 cm. Vyznači…
@gadefox malo byť vyznačených 8 radov ale nieje to vyznačené až po spodok. Čiže by mal vzniknut 2metre otvor. Aj som si myslel že by to bolo lepšie asi odpilit celé a vybetonovat preklad. V každom rade je vystuž 2x 10 zato som myslel či by to nestačilo len odpilit a hore kde bude sa robiť veniec by sa nad tým kde budú dvere by sa zosilnilo viac železa.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox malo byť vyznačených 8 radov ale nieje t…
@pavol_molnar Áno, to hovorí selský rozum, ale je to tak správne? Možno by stačili aj tie dve 10-tky doplnené o hrubú pásovinu (tú by si tam vsunul do vopred vyfrézovaného otvoru 230 flexou) ak by bol ešte veniec (strop) nad týmto miestom extra vystužený. Lenže toto vie 100% potvrdiť len statik výpočtom, resp. oni to už majú tak trochu v oku, že by ťa aspoň varoval pred vysloveným nezmyslom. A aj statici sú rôzni. Ten náš bol "pokakaný" a predimenzoval nám strop neskutočne. Kamarát mal rovnakého projektanta, ale staršieho (a asi aj skúsenejšieho) statika a ŽB strop mu navrhol príčetnejšie. V opačnom prípade by som postupoval ako som písal. Btw. budeš musieť vybúrať v úrovni prekladu aj po stranách aspoň 25 mm, aby si mal na čo položiť výstuž. Vznikne ti niečo ako kríž.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?