Nosne steny z tvarnic prekladane valkom

Profilova fotka
Zdravím Vás, chcel by som sa opýtať či sa niekedy niekto stretol z nosnou stenou ktorá je z škvárových tvárnic a je kombinovaná z vaľkom. Je to robené sposobom, od spodu 2 rady tvarnic, rada vaľkov dalšie dve rady tvárnic zas rada vaľkov. Celkovo su vaľky na 4 rady a idú okolo celého domu bez prerušenia. Robilo sa to takto štandradne ? Statika domu únosnosť je nejaká vobec ? Prečo sa to robilo takto ? Posledná myšlienka je či by sa dalo alebo aj bolo vhodné prípadne na každom metri až dvoch vybrat vaľky a nahradiť ich tehlami. Aby vznikli kvázy nosné stĺpy. Dom nieje sadnutý, ani popraskaný, len v rohoch sú vlásočnicové praskliny na omietkach. Stavba nemá železobetónovú platnu ani veniec. Hore su naukladané trámy, ktoré držia drevený podhľad z rákosom a omietkou. Strecha je stanová, a sú tam stojaté stolice. Predná polovica domu je podpivničená. Dom má rozmery 8,5m x8,5m. Ďakujem za názory odpovede, kedže som sa nestretol z takouto skladbou stien. Dom sme si kúpili na prerábku budúce bývanie. Bývali majitel tvrdil že je to kváder tehla. Len nepovedal že je to nepálená tehla. Omietky boli neporušené a tak nebolo vidieť aká je skladba stien. Pripájam aj fotografiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b súčasný stav je funkčný, statika nenarušená, skladba možno neobvyká, ale konštrukčne dobre zvládnutá, nedostatočná izolačná schopnosť tvárnic je doplnená dobre izolujúcimi válkami s vysokou akumulačnou schonosťou. Pre prerábku by som ponechal steny do ktorých sa nebudú robiť veľké otvory, ostatné treba urbiť citlivo, podľa smeru nosnosti stropov. Steny treba podrezať (ak tam nie je izolácia).
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem veľmi pekne za reakciu. V rodine máme stavbára a škrabal sa dosť za hlavu nad touto kombináciou, a navrhuje aby sa po metrových úsekoch vaľky vybrali a podmurovala sa škára. Steny sa budú pravdepodobne podrezávať pretože v nepodpivničenej časti slabo nasiakajú.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ nepálená tehla nenamokne tak má podobnú nosnosť ako Ytong ,Porfix. Nič okrem podrezania a vloženia hydroizlácie múrov a podláh by som s tým nerobil.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Po nejakom čase som sa tu zastavil, a ďakujem veľmi pekne za názory. V miestach kde sú okenné preklady podložené váľkami boli nahradené plnou pálenou tehlou, pre prípad navlhnutia váľku. Zateplenie obvodových stien by bolo ideálnejšie asi ako bezkontaktné riešenie ? Keby sa nalepil kasický polystyrén priamo na stenu váľky by začali vlhnúť ?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel_b V okoli kosic po dedinach su tiez takto realizovane domy. Spodny 3/4 m je z tehal alebo skvarovych tvarnic. a zvysok valky , sem tam plna palena tehla. Neviem na isto, ale zo skusenosti sa domnievam, ze tie spodne rady tehal alebo skvarovych tvaroviek boli koli tomu, lebo lepsie znasaju vlhkost a vodu natiahnutu zo zakladov (nesu tam hydroizolacie). Proste murivo do vysky co je prirodzene vzlnivanie z vlhkosti nahradili skvarovymi tvarovkami alebo tehlou. Velmi mudro spravene. Co som pobehal. Tak stare cisto valkove domy boli v dezolatnom stave. Tieto s kombinovanym murivom su bez poruch. Zrejme to bolo niekde v zavere pouzivania valkov - ale to si len myslim. Pri samotnych valkoch velke bacha na ich "mikroklimu" ked zatecu, ale sa nadmerne presusia je po nich :-S .
Odpovedať
Profilova fotka
Ja ich mám v 4 roch radoch, spodné dva sú škvárobetón, potom rada valkov, zas dva rady škvarobeton, zas valky a takto striedané, je to po celom obvode domu. Omietka na valkoch nedrží, škvárobetón je 30 hrúbka, a na to dva valky pozdlžne položené, 14 a 14 cm , medzi nimi nahadzana malta aj to nie všade. Zatial to drží niesú ani nejaké významné praskliny, ale presne sa obávam tej zmeny mikroklímy. Na dome je nahodený momentálne brizolit. Obávam sa že keď sa vymenia okná, dá sa parozábrana na stropy bude to zvnútra vlhnúť, a keď sa zvonku zateplí bude to ešte horšie. Chceme robiť veniec, tak to snáď trocha ztuží, a uvažoval som aj nad tým že aspon zatial zvnútra na niektorých mestach ako je kúpelňa vyseknem valky von a nahradím ich plnou pálenou tehlou. V otvoroch okien som to už povymienal, pretože tie valky tam boli v kuskoch podokladané a okno by nebolo veľmi o čo pouchycovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@gabriel_b Dobrý deň chcem sa opýtať či ste dávali aj betonový veniec, lebo aj ja mám takto riešenú stavbu len akurat z palenej tehly a valky ale len 4rady sa to sa kombinovalo a ani neviem prečo to takto robily.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?