Otvor v obvodovej stene

Vedel by mi niekto ako laikovi poradit, ci sa da vo vymurovanej obvodovej stene 30mm tehla porotherm, ktora je uz nakomplet vymurovana po vrch a zaliata vencom, nejak urobit otvor na okno, ktore by malo rozmer 180cm sirka x 75 cm vyska a mal by byt ten otvor asi 4 rady tehal teda asi 1m pod vencom. Musel by sa tam nejak osadit nosny preklad, preto ma zaujima ci je to vobec mozne, popripade ci s tym ma niekto skusenost a vie poradit, alebo je to prilis komplikovane a neriesit to. Dakujem za kazdu normalnu odpoved.
Odpovedať
Preklad osadiť je trochu prácnejšie, jednoduchšie je do vrchnej špáry zarezať karbobrúskou z oboch strán múru drážku, vložiť tam zapustený /zalícovať do roviny s múrom/ L kovový profil s presahom aspoň 20cm na obe strany. Vyznačiť si obrys otvoru a karbobrúskou prerezať a postupne vysekať tehly von. Na udržanie štyroch radov tehál Lko 75x75x10mm bohate stačí, keďže hore je veniec... V starých múroch sme zo spodku Lká spájali priečne privarenou pásovinou, ale tam sa tehly často sypali, myslím že u teba to netreba.
Odpovedať
@adamos81 normálna vec ktorá sa robí bežne pri prerabkach. Označí sa budúce okno a nad ním sa najskôr vyseká otvor na preklad. Buď sa betónuje alebo sa osadí hotový preklad. Keď sa bojíš v sekať celý otvor na preklad môžeš spraviť iba do polovice osadiť preklad a potom druhú polovicu a keď je preklad hotový tak vysekať miesto na okno
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?