Odpoveď na príspevok od epto:
@zdenkonr Prave ze velkost filtra je dolezita. Me… @epto Takže ak je samotný výmenník malý a filter veľký je to v poriadku ? Potom asi účinnosť rekuperácie nebude veľká...Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@rapidek Bývam v oblasti kde stále fúka takže ned… @zdenkonr si ako maly chlapec. koli takymto pseudo argumentom na oboch stranach sa clovek dobere k faktom za hodne dlhu chvilku... Naco si vymyslel pseudo problem so smradom, ked ho nemas? Vietor ti odnasa nielen susedov smrad, ale aj logiku.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@epto Takže ak je samotný výmenník malý a filter … @zdenkonr hmm, ides do extremu. AKy by to malo zmysel velky filter a maly vymennik? Ak mam miesto na velky filter, buchnem tam aj vacsi vymennik. Ak sa mi tam nezmesti, vyrobil/navrhol som blbost. U filtra ide vzdy o plochu. Preto je aj filter v aute (a aj u mna v rekuperacii) harmonikovo naskladany aby jeho plocha bola co najvacsia. Rovnako ako chladic na procesor v PC. Preco tam nedaju medenu/hlinnikovu kocku o hrane 10cm? Preco tam je vela plechov , ktore maju vo vysledku aj tak rozmer kocky o hrane 10cm? Pretoze plechy maju ovela vacsiu plochu ako ta kocka. Ak mame dva filtre s rozmerom 10x10 cm a 40x40cm s rovnakeho materialu, ktory sa pri rovnakom prietoku a rovnako spinavom vzduchu zanesie skor? Urcite ten mensi. a odpoviem ti aj presne na tvoj priklad. Velky filter a maly vymennik: ak by si niekto ku lokalnej rekuperacii dorobil vacsi filter bude to sice divne vyzerat ale taky vacsi filter sa zanesie neskor. Ucinnost bude rovnaka, kedze sa nemenila velkost vymennika.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@zdenkonr si ako maly chlapec. koli takymto pseud… @zdenonr ved ked rekuperaciu neuznavas si ju nedaj a ked je jediny problem ze by ti vadilo ze by ti mohla tahat smrad od suseda dovnutra - zmen suseda alebo dohovor susedovi 😅 pretoze ked by som si uz raz dal namontovat na dom aktvinu centralnu rekuperaciu tak toto by bol moj najmensi problem..Odpoveď na príspevok od legasi:
@zdenonr ved ked rekuperaciu neuznavas si ju neda… @legasi podla teba je smrad v dome najmensi problem?Odpoveď na príspevok od davids11:
@legasi podla teba je smrad v dome najmensi probl… @davids11 no smrad ta v prvom rade nic nestoji ako prisiel tak odide 😄 skor by ma stvalo keby sa mi nieco pokazilo na rekuperacii ze by nieco nefungovalo tak ako by malo.Odpoveď na príspevok od legasi:
@davids11 no smrad ta v prvom rade nic nestoji ak… @legasi tak asi je to negativum, o ktore logicky nestojim😄 ale tak sto ludi-sto chuti, no 🤣 no vsak podla mna ked to taha aj ten smrad, tak to asi nefunguje ako ma.Odpoveď na príspevok od davids11:
@legasi tak asi je to negativum, o ktore logicky … @davids11 moze to byt vec filtrov, ale tak zase si myslim ze sa da aj so susedom nejako rozumne dohodnut, nebude predsa "smradit" cely rok 😄 a ako tu aj sverdik pisal da sa to nastavit.Odpoveď na príspevok od legasi:
@davids11 moze to byt vec filtrov, ale tak zase s… @legasi tak potom je to v poriadku 😅 len ci to ma kazda jednotka tak, ze to vies nastavit.Odpoveď na príspevok od davids11:
@legasi tak potom je to v poriadku 😅 len ci to ma… @davids11 na to sa treba dopredu popytat a pozistovat si u predajcov 😉 ale napriklad pri nilane to mam automaticky ze reaguje na kvalitu vzduchu (napr. zvysenu koncentraciu oxidu uhliciteho alebo pritomnost zapachu).Odpoveď na príspevok od embeck:
ono zalezi vela asi aj od toho, kde mas nasavacie… @embeck hej no, nad tym treba premyslat este predtym ako si ju dam a nie potom bedakat a tvrdit ake to je zle len preto ze doplatim na vlastnu hlupost 😉Odpoveď na príspevok od davids11:
@legasi tak asi je to negativum, o ktore logicky … @davids11 sorac, ale vies domysliet situaciu do konca? Ked ti teda vadi, ze rekuperacia taha smrad, tak ju na nejaky cas vypnes. Okna si tiez zavries, ked citis smrad ci? ako tu niekto povedal, smrad je najmensi problemOdpoveď na príspevok od zdenkonr:
@jan6872 Mylíš ? Ja mám lokálky a ppm CO2 okolo 4… @zdenkonr a tie lokálky zapínaš každú zvlášť či ako to máš vyriešené? koľko ich vlastne máš a kde prosím ťa?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@davids11 sorac, ale vies domysliet situaciu do k… @rapidek ano, ano, znie to dost logicky. ja rekuperaciu nemam, takze nemam ani ponatia o jej fungovani. dakujem za info 😉 rad sa niecomu novemu priucim. @jan6872 lokalne jednotky sa nedaju nastavit tak, ze sa zapnu aj vypnu naraz?Odpoveď na príspevok od rapidek:
@zdenkonr si ako maly chlapec. koli takymto pseud… @rapidek Ďakujem za oslovenie, odpoviem ti ako škôlkarovi - tak ako píšeš že problém so smradom v dome nemám. Ale otvorím vchodové dvere a cítim smrad z komínov. Asi toľko k tomu a prosím neodpovedaj.Odpoveď na príspevok od epto:
@zdenkonr hmm, ides do extremu. AKy by to malo z… @epto Myslel som len to, že každý píše o veľkosti filtra ale nikto doteraz nenapísal akú účinnú plochu má výmenník.Odpoveď na príspevok od legasi:
@zdenonr ved ked rekuperaciu neuznavas si ju neda… @legasi Mám štyri lokálne jednotky s výkonom 200 kubíkov za hodinu.Odpoveď na príspevok od jan6872:
@zdenkonr a tie lokálky zapínaš každú zvlášť či a… @jan6872 Mám štyri jednotky - tri v izbách a štvrtú v obývačke spojenej s kuchyňou s digestorom s vnútorným obehom. Tie tri bežia stále na minimálny výkon a štvrtá na stredný výkon - všetky nonstop.Odpoveď na príspevok od davids11:
@rapidek ano, ano, znie to dost logicky. ja rekup… @davids11 Moje jednotky sa dajú aj pospájať káblami (napr. ak je veľká obývačka) a ovládaš oba naraz diaľkovým. Ale to platí o značke Vents, ako je to u ostatných neviem.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@rapidek Ďakujem za oslovenie, odpoviem ti ako šk… @zdenkonr tvoje argumenty su skolkarske, ved si to po sebe precitajOdpoveď na príspevok od davids11:
@rapidek ano, ano, znie to dost logicky. ja rekup… @davids11 ako ktore modely, ale neviem, pride mi to ako ostara celkom a nepoznam nikoho kto by chcel mat niekde vetranie nastavene viac ako inde 😅 @nororo samozrejme, ze to zavisi aj od toho filtra aky pouzijes. @zdenkonr ved a nepisal si predtym nieco o tahani smradu z centralnej rekuperacie do domu? nejak sa v tych tvojich odpovediach stracam. jasne ze aj ked ja otvorim dvere a vyjdem von z domu tak citim pripadny smrad, ved som vonku z domu to je logicke 😃 podstatne predsa je ze to necitim v dome 😅Odpoveď na príspevok od deciont:
@davids11 ako ktore modely, ale neviem, pride mi … @deciont myslim, ze som kupoval G4 bielu tkaninu. Nepamatam si to presne, je to par rokov, co som kupil cely bal.Odpoveď na príspevok od deciont:
@davids11 ako ktore modely, ale neviem, pride mi … @deciont V jednom z komentárov som topísal, ostatné sú odpovede na iné otázky. Ak ti ide dym od suseda k nasávaniu centrálnej rekuperácie môže sa ti dostať komplet do celého domu. Ak ju vypneš, vypneš komplet rekuperáciu pre celý dom. Pri lokálnych môžes vypnúť iba časť rekuperácií. Už je to takto jasné čo som písal ?Odpoveď na príspevok od janula_be:
@zdenkonr naša jednotka má filter triedy G4 + ted… @zdenkonr super si to vysvetlil, to som presne potreboval vediet. @janula_be a ten sa da pouzit len pri centralnej?Odpoveď na príspevok od davids11:
@zdenkonr super si to vysvetlil, to som presne po… @davids11 to zas nie, ono to nie je nejako obmedzene ze je to len cisto na centralnu rekuperaciu. tieto filtre mozem pouzit aj pri inom type ventilacie. takze v prvom rade treba zvazit to. fitre sa uz doriesia aj potom 😅Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@legasi Mám štyri lokálne jednotky s výkonom 200 … @zdenkonr no dobre, ved ale nie je to napriklad vacsia namaha s udrzbou napriklad? tak mi to aspon logicky vychadza ze viac jednotiek viac filtrov viac udrzby. s centralnou rekuperaciou to mas optimalizovane riesenie na cely barak cez jeden system.Odpoveď na príspevok od legasi:
@zdenkonr no dobre, ved ale nie je to napriklad v… @legasi ale ak ma dom viacero podlazi, tak tam sa neodporuca skor ta decentralizovana rekuperacia?