Rekuperácia Nilan Compact - skúsenosti

Skusenosti s pouzivanim rekuperacie NILAN COMPACT
Odpovedať
1
2
9
Nikto nič? V Čechách je toho viac. Na Slovensku sa nepoužíva?
Odpovedať
@lvasko zatiaľ nie, tak cca v septembri budem mať, dnes sa montovali rozvody, Compact S alias ESO
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@sgi320 zvažujeme tento nilan, zaujimali by ma vaše skúsenosti s používaním.. kľudne aj do správy. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@katienka13 Tiez mame rekuperaciu od tejto znacky, tak ak by si nieco potrebovala vediet kludne si mozeme napisat 🙂 Mame aktivnu rekuperaciu, s ktorou sa da v lete bez problemov o par stupnov vychladit a na jesen zase prikurit.
Odpovedať
Mám ju nainštalovanú rok (Nilan Compact). Zatiaľ ešte plnohodnotne nebývame, ale je zapnutá a bola celú zimu a aj teraz v týchto horúčavách. Je to vynikajúca vec. Mám teplú vodu, v zime my to dokúrilo, teraz je v dome perfektne, lebo to dochladzuje. mám ju nainštalovanú v súčinnosti s inteligentným domom LOXONE a je nastavená ako ekonomický zdroj tepla/chladu, takže ostatné kúrenie (elektrické uhlíkové tyče v podlahe) sa zapnú, ak je veľká zima a Nilan nestiha. Je to na dlhšiu debatu. Chystám sa napísať o tom aj viac. Ak máte záujem ozvite sa na fóre
Odpovedať
Zabudol som napísať o čerstvom vzduch a žiadnej potrebe otvárať okná, kvôli vetraniu. Teraz by my vliezla horúčava a v zime chlad + smrad z komínov. Ekonomicky to spočítané ešte nemám, lebo nemám kolaudáciu (už beží) a ani nemám ekonomickú el. energiu.
Odpovedať
@lvasko horúčava a najmä by si ani nemal pocit čerstvého vzduchu, takže je to fakt, že najmä pri takýchto teplotách toto oceníme oveľa viacej 😉
Odpovedať
@katienka13 Nilan Compact máme v prevádzke 2 roky nonstop. A musím povedať, že to bola dobrá investícia. Spočiatku sme sa s manželkou pozerali na to tak, že za ten komfort nám to stojí a nebudeme riešiť návratnosť. Bolo veľa ľudí, ktorí nás presviedčali, že to je nenávratné. Ale po dvoch rokoch používania som si porovnal jednotlivé navrhované riešenia, ktoré sme mali + spotreba jednotlivých zariadení a návratnosť mi vyšla pribl. 7,5 roka. Pred jednotkou som si nainštaloval samostatný elektromer, ktorý meria len samotný Nilan. Od 1.6.2020-31.5.2021 spotreba 1915,1 kWh - a v tom je už všetko - dokurovanie, chladenie, vetranie, TUV. A k tej návratnosti: stavať v dnešnej dobe nový dom bez riadeného vetrania mi príde, ako kúpiť si nové auto s manuálnym otváraním okien a bez klimatizácie. Poslúži aj také, človek sa odvezie kde potrebuje, ale chce to trochu askézy. A prečo by som sa mal obmedzovať v komforte vo vlastnom dome? Takže jednoznačne odporúčam.
Odpovedať
Keď som začal stavať dom mojim kritériom bolo, aby som sa v ňom čo najlepšie cítil. Riešiť návratnosť je podľa mňa scestné. Pre porovnanie. Keď si kúpim koženú sedačku za 4000€ na celý život, alebo nejakú plátennú za 400 na pár rokov, tak ako vypočítam návratnosť a čoho? Ak to plánujete od začiatku tak ja som postupoval takto: Dom perfektne zaizolovaný miera nákladov primeraná ani nepreháňať ani nešetriť. Vypočítali my potrebu výkonu vykurovania (200m2 s podkrovím) na 3,4kW naplánoval som elektrické podlahové (elektrické uhlíkové rohože) investícia bez regulácie (tá je súčasťou inteligencie domu LOXON) cca 3000€ oproti voda plyn investičné náklady cca 11000 - 12000 €. okná som riešil zväčša neotváravé, len z hľadiska bezpečnosti (úniku) som dal otváravú časť. ušetril som oproti všetkým otváravým cca 500€. Tým, že som dom dobre izoloval a el príkon kúrenia je relatívne nízky ušetril som na ističi. Aj keď je kW či Joule tepla z plynu lacnejší (neviem presne ak viete dajte vedieť), odhadujem na cca o 30%. Ešte nebývam, ale všetko som mal zapnuté a spotrebu som mal za 1217€ pri nastavenej teplote 18°C, keďže som tam nespal, (tarifa najdrahšia štandard DD1, DD2 za 0.0682) keďže to nie len za teplo tak to zjednoduším že 1000 za teplo 30% je 300€. Pri investícií som ušetril cca 9000€ takže môžem dotovať pohodlnú, spoľahlivú, neopotrebivú, ľahko regulovateľnú a vyrobiteľnú aj doma elektrinu - 30 rokov (to už budem hore bradou) a to ešte nepočítam výmeny kotlov, revízie a nestabilnú politickú situáciu, keď niekto plyn zavrie. Ak elektrina nebude dlhšie ako týždeň tak to už je buď vojna, alebo civilizácia pred zánikom. Pre takéto situácie som si dal aj kozub, do ktorého prikladám z technickej a náladu (obrazovku 🙂 ) mám v obývačke. Dom vie keď zakúrim a vypne všetko ostatné a rekuperácia my preháňa vzduch cez výmenník v telese kozuba, takže žiadny spálený prach v prieduchoch pri 300°C tepla a čierne omietky. Zatiaľ toľko je toho viac.
Odpovedať
@lvasko my mame nieco podobne... Bungalov 180 m2 zastavana plocha - ale dobre izolovany - kurenie folia s regulaciou za cca 2500 (svojpomoc). Okna v izbach cca 120 neotvarave a 70 cm otvarave. Rekuperacia Nilan VP18 K - zohrieva vodu, dokuruje alebo chladi - teraz chladi napr. nasava 34 stupnov a na vystupe ma 17, teplota kovovych vyustiek v izbach je 20. Tiez sme to riesili vzhladom na investicne a prevadzkove naklady, za elektrinu platime rocne cca 900 Eur, aj s so stalou platbou - alebo je to cca 6.5MWh celkova spoteba (pracujem uz X rokov len z domu).
Odpovedať
@lvasko Pekne zhrnuté. Aj spotreba super. Ja mám o trošku menší dom, 160 m2, podkrovný, tiež som išiel cestou elektr. podlahového kúrenia a nemenil by som. Za poslednú zimu na podlahovom kúrení spotrebované 115,80€. Takže táto kombinácia s Nilanom je super. Keď sa začne bývať, pôjde to ešte dolu. Mne klesla celková spotreba domu z 5948 kWh na 4832 kWh, čiže o necelých 20%. Dom preschol, vyladila sa technológia a šlape to ako hodinky.
Odpovedať
Profilova fotka
@adik255 @lvasko sme v procese projektovanie, tepelná strata domu vychadza na 2,6kW, zvazujeme aj ísť do pasivu kde by to bolo 2,3. A teda nilan compact alebo eso uvažujeme buď s infrafoliami/panelmi. No manžel sa boji či to do budúcna dokáže dosť uchladiť, predsa to oteplovanie je z roka na rok horšie a asi nás téma chladenia pri tomto zariadeni zaujíma najviac. spravne tomu rozumiem ze to chladi len pri ohreve vody? Druhu verziu máme samostatne rekuperaciu a samostatne tepelné čerpadlo s teplovodnym kurenim a chladením do stropu, čo je však fin. náročnejšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katienka13 na základe mojej skúsenosti, dajte pozor aby vám firma nepredimenzoval fólie či rohože na vykurovanie. Chcú predať čo najviac, vôbec sa nezaoberali, ani nepýtali na potrebu tepla domu. Metre štvorcové, od steny k stene a hotovo. Mne najprv navrhli 17kW výkon, čo znamenalo väčšiu investíciu, ale hlavne veľký istič a tým poplatok. investoval som 100€ na prepočet potreby tepla (najlepšia investícia) a vyšlo my 3,4kW. dal som 6,5kW. Máte dobre zaizolovaný dom, tak vás ochráni pred teplom aj zimou. Infra panely pracujú s vyššími teplotami, a neakumulujú teplo, tie sa my nehodili. Použil som systém Nanohead pásy 1m široké s uhlíkovými tyčami a rozmiestil som ich na miesta, kde som predpokladal, že sa nezakryjú. Zalial som to anhydridom. Keď je lacnejší prúd, tak sa mi teplo akumuluje do hmoty podlahy a v čase, keď je drahší a kúrenie sa nezapína to vydrží. Chladí to stále Nilan Compact. Ak nejde teplo do vody, tak vyfukuje horúci vzduch von. Tie ostatné druhy Nilan-ov neviem. Dobre si to preverte, lebo som čítal aj sťažnosti, že niektorý typ, ak napr. zohrieva vodu, tak vháňa studený vzduch do domu. V ponuke je ich viac. Tu pri tejto obave z prehrievania, treba počítať aj so slnkom. Ja som chcel, napríklad ušetriť pri tienení, tak som si z južnej strany naplánoval šablón v takej hĺbke, že v lete mi slnko priamo do okien nezasvieti (je vysoko), ale v zime mám slniečko. Ďalej používam na riadenie domu (kúrenie/chladenie, osvetlenie, bezpečnosť atď), LOXON a ten zohľadňuje pri kúrení aj chladení dopad slnka do miestnosti na dosiahnutie optimálnych hodnôt teploty. Teraz budem robiť vnútorné žalúzie, kvôli súkromiu, ale aj regulácii klímy v dome. Mám okná na západ nekryté štablónom, tak tam dám na elektrický pohon prepojím ich s LOXON-om, budú biele a mal by som znížiť potrebu chladenia. Pri výstavbe rozvodov rekuperácie napojenej na jednotku, ktorá chladí myslite na izoláciu potrubí čo vedú prífuk čerstvého vzduchu do miestností. Budú chladné a môžu sa rosiť. Ja používam kovové spiro potrubia, poctivo izolované 2cm vatou a zatiaľ je to OK.
Odpovedať
@katienka13 ešte dodatok tepelná strata domu vám vychládza na 2,6kW, to znamená že ak má Nilan Compact výkon tepelného čerpadla cca 1kW (ohrev a chladenie), tak vám to na prechodné obdobie bohato stačí. A ak si do rozvodov rekuperácie dáte klapky na regulovanie prífúku a odťahu z jednotlivých miestností, viete spraviť z jednej miestnosti "chladničku" 😉 .
Odpovedať
@katienka13 mám čas tak ešte. Potreba tepla vo vašom dome je 2,6KW na všetky miestnosti pri vonkajšej teplote -15°C tak sa to počíta. Tak vám ho vtedy vykúri jeden výkonnejší fén na vlasy za 50€ 🙂 . A vy chcete investovať ťažké peniaze do vody?! Hore som to zhruba prepočítal u seba. Niet o čom. Elektrina do podlahy, či inde. Zapnem kúri, vypnem nekúri. Žiadne dobehy a rozbehy, žiadne mláky, žiadne zložité rúry. Inštalujete fotovoltiku (ako plánujem ja) a v takýchto časoch ako sú teraz (slnko stále). Chladíte dom, svietite, ohrievate bazén (aj susedov 😎 ) celkom zadarmo a keď sa raz bude dať elektrinu uskladniť, tak to budete mať na dlhšie. Čo z vodou? Videl som 2000l nádrže v technických miestnostiach. Vodné slnečné kolektory v týchto časoch prekryté dekami, alebo prasknuté a vytečené, podľa výšky investícii. Ja som za elektrinu a keď nie tak za oheň a spálite hocičo ak bude treba.
Odpovedať
Profilova fotka
@lvasko ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂 uvažujem podobne ako vy aj s tým loxonom a dúfam, že dobrá regulácia tienenia tiež spraví svoje.
Odpovedať
Profilova fotka
@lvasko a este mam otázku aka firma vam robila inštaláciu a rozvody k nilan compact.
Odpovedať
Profilova fotka
plus este planujeme časom aj zelenu strechu
Odpovedať
Zelenú strechu nie. Mám sedlovú. Rozvody som si robil sám, tiež LOXONE sám, s tým, že mám školenia a chcel by som v tej oblasti aj podnikať. Som strojár cez počítače. Nilan nevyžaduje nejaké špeciaálne rozvody. To vám môžu urobiť aj tí čo robia inú rekuperáciu. ANeviem aký máte dom, ale pokiaľ budete dávať sadrokartónové podhľady , vyššiu izoláciu do podlahy porozmýšľajte o jednom rade tehál navyše. Ja som sa rozhodoval pri stavbe a trochu vyššie stropy by sa zišli vzhľadom na to, že do podhľadov som dával všetko. Čim väčší priemer vzduchotechnického potrubia tým menšia možnosť vzniku hluku z prúdiaceho vzduchu. Do spálne som dal tlmič a pod. Hluk v žiadnom prípade nie je veľký to až pri 3 stupni ventilácie, ale prečo to neurobiť dokonale.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame VPL 15K TOP, @katienka13 chladenie je fajn, aspon teda nam to vyhovuje, len je dobre mysliet aj na to tienenie zvonku, pretoze ked bude piect cely den niekde cez okna slnko dnu tak jasne, ze ta teplota bude vyssie, ono to ide vsetko spolu ruka v ruke. Ale teda je nelutujem, ze sme mysleli, aj na chladenie popri vetrani ako takom, nie je to na skodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanlej Nielen tebe aj my sme s tym fajn a prikurenie rekuperaciou na jesen je tiez dobra vec, ze nespustas hned pri prvych chladnejsich dnoch cele kurenie, celu podlahovku.
Odpovedať
Profilova fotka
A staci to? Teda mna by zaujimalo , ci to prikurenie cez rekuperaciu je aj nejak citit, alebo ani nie. Nemam s tym nejak skusenost, no celkom by ma to zaujimalo ci sa ten pocit vyrovna aj tej spotrebe a je to teda postacujuce
Odpovedať
Jednoduchý prepočet. Konkrétne v mojom prípade výkon potrebný na vykúrenie domu, ktorý má vypočítanú energetickú potrebu 3,4kW, to znamená pri vonkajšej teplote -15°C vnútorná ma byť 20°C. V prechodnom období je vonkajšia teplota 5°C a tepelný výkon rekuperácie je 1kW, pri spotrebe cca 300W el. energie (tepelné čerpadlo). Prvú zimu sme tam nebývali, ale mal som to spustené. Ten tepelný výkon sa delí medzi vykurovanie teplej úžitkovej vody a dokúrenia. Fungovalo to dobre. Podlahové el. kúrenie s výkonom 6,8kW sa zaplo občas. Prepočty som uviedol vyššie. Takže zdravý rozum a v prechodnom období to určite pomôže.
Odpovedať
Profilova fotka
@kristian3367 Je to individualne, ale teda nam to staci v tom prechodnom obdobi. Ze nemusim vobec spustat kurenie, ale staci nam ze nam rekuperacia niekolko stupnov prikuri. Ono ked zacnu take tie chladnejsie dni na jesen tak je to uplna pohodka. Aj to proste bola jedna z veci preco vlastne sme po aktivnej siahli.
Odpovedať
@stanlej tak dnes je uplne normalna vec podla mna si poriesit vonkajsie tienenie, ktore tiez z istej miery zabezpeci aby sa vnutro neprehrievalo a spolu to dobre ladi, kedysi sa o takychto veciach ani nechyrovalo takze je dobre ze sa aj takto da aspon o par stupnov vnutro ochladit a bez toho aby doma musela byt klima, ty si si aj daval na pasivnu robit ponuku?
Odpovedať
Profilova fotka
@legasi Ako pre koho, ale teda vacsina ludi si to dava do domov, pretoze klasicke zaluzie myslim, ze tie v novostavbach uz maju najlepsie casy za sebou, do toho by sme uz ani my nesli, lebo to od prachu umyvat to teda nic prijemne nebolo a nechcelo sa nam nikomu do toho, ani mne ani zene 😄 😄 Ano daval, viacere ponuky som si zistoval a porovnaval, ze kde co za aku cenu viem dostat ale oslovila ma aktivna.
Odpovedať
Profilova fotka
@kristian3367 Asi ako pre koho ale ked je dobre vybrata jednotka tak myslim ze je to velmi fajn a o niekolko stupnov ti dokaze oteplit vo vnutri vzduch rovnako ako zase v lete ochladit.
Odpovedať
Profilova fotka
ivasko okej, tak v prechodnom obdobi je to potom fajn. Pises, ze sa vykon deli na ohrev vody a na prekurenie. Je mozne nastavit to takym stylom, ze teraz chcem, aby mi viacej vykonu islo do toho prekurenia? Ci je to tam nejak limitovane? stanlej hej, to znie rozumne. Len otazne je, ci sa to oplati natolko, ze sa mi ta prvotna investicia potom casom aj vrati.
Odpovedať
@kristian3367 všetko sa dá nastaviť. Ja to používam s riadením inteligentnej domácnosti LOXON. Nastavujem si to sám a tých parametrov je tam toľko až mám problém to presne určiť, tak stále študujem a skúšam. samozrejme sú firmy čo to nastavia profesionálne a hotovo. Pri inštalácii boli technici NILAN šikovní a vedeli poradiť, zmerali tlaky ventilácie a pod. No gro som si nastavoval sám a stále skúšam. Ak čítam, že pri výstavbe domu niekto do nekonečna rieši návratnosť je to divné. Veď dom staviam, aby som sa príjemne cítil a samozrejme mal čo najnižšie náklady. Vyberiem si predsa také riešenie, ktoré spĺňa hlavne kritérium pohody a pokoja. Ak sa stále hovorí o návratnosti, potom sú na tom najlepšie tí v osadách. Aká je návratnosť kvalitnej koženej sedačky za primerané peniaze oproti nejakému čínskemu šuntu za pár drobných (tá prvá vydrží dlhšie), ale za nova sa posadíš na obe!
Odpovedať
Profilova fotka
ivasko tak ono ani nie, ze navratnost, ale ci sa to oplati oproti inym moznostiam. Takze oni mi to nastavia na zaciatku a potom ked chcem nieco inak, tak si to uz sam riesim? Alebo sa da nejak na nich nakontaktovat, ze mi s tym pomozu?
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?