Lokálna alebo centrálna rekuperácia - čo je lepšie?

Profilova fotka
Ahojte. Viete mi prosim poradit - objektivne co je lepsie? Jedna sa o dvojpodlaznu novostavbu RD. zatial som prisla len na vyhody lokalnej - ziadne znecistene potrubie, mozem si ju v kazdej miestnosti regulovat, nemusime tahat rozvody, nizsia cena.
Odpovedať
@123choco123 A obvodovú stenu budeš mať jak rešeto - z každej miestnosti otvor s mriežkou. Tak si daj lokálnu.
Odpovedať
@123choco123 cenovo je to temer rovnocenné (aspoň v projekte ktorý som pred rokmi riešil a dal som naceniť obe varianty) ale efektivitou sa lokálna k centrálnej nepriblíži ani zďaleka. Nedaj sa odradiť mýtmi ohľadom znečistených potrubí. Určite centrálna. neviem čo chceš na tom regulovať osobitne pre každú miestnosť zvlášť.???
Odpovedať
Profilova fotka
ešte upozornenie, v každej miestnosti musia byť dve jednotky
Odpovedať
@jan45 prečo dve jednotky?véd to ma striedavy režim chodí, chvíľu vyfukuje chvíľu nasava
Odpovedať
@jancipe Pretoze v takomto rezime nerekuperuje teplo, ale sa z toho stava iba nieco ako automaticke otvaranie okien. Odkial sa v dome berie cerstvy vzduch pri rezime vyfukovania? :)
Odpovedať
@rillwen nerekuperuje áno v prípade ze je vo vnútri medenny alebo iný vymennik ktorym vzduch prechádza? A ešte by ma zaujímalo odkial sa berie vzduch keď digestor vyfukuje do exteriéru
Odpovedať
@jancipe cuca z netesnosti domu, ak tesni tak odsava dokopy velke h tak isto ako aj ta rekuperacia, ako u tej reku je to este v poho nakolko na vetranie staci aj malo, tie vyplody chirych hlav o kubikoch vzduchu za hodinu co treba stale menit neriesim. Kazdopadne lokalna z principu cinnosti je malo ucinna
Odpovedať
@jan45 výrobcovia vymysleli systém aby " ušetrili " a používajú jednu jednotku na miestnosť . Čím samozrejme klesá efektivita výmeny vzduchu a aj rekuperácie. @123choco123
Odpovedať
@123choco123 lokalna je ale: hlucnejsia, ma nizsiu ucinnost Co znamena aj chladnejsi vzduch vyfukovany pri hlave., viac filtrov, potrebna regulacia aby jeden nasaval druhy vyfukoval, cenovo pokial das do kazdej miestnosti aspon jednu je zhruba taka ista. A hlavne. Mal som do Lunos vetraciu mriezku Co je vlastne lokalna rekuperacia bez ventilator a, ten by Tam ale bol zbytocny Lebo v zime ked fukalo tak to bol taky ficak ze by ten 2w ventilator nemal ziadnu sancu. Jo a este mi z toho kvapkal kondenz.
Odpovedať
Profilova fotka
@123choco123 ahoj :-) pokiaľ ide o novostavbu, tak by som ti jednoznačne odporučil centrálnu rekuperáciu. keď si zoberieš, že lokálnu budeš musieť dávať do každej izby, tak koniec koncom budeš cca na tej istej cene ako keby si dáš centrálnu. a osobne si myslím, že centrálna má aj lepšie výhody ako lokálna.
Odpovedať
Profilova fotka
@ssp cauko, mas aj nejaky typ, od koho je rekuperacia najlepsia? ktora firma ma kvalitne tie rekuperacne jednotky? diky
Odpovedať
@jan45 No, toto zase nemusí byť pravda :) Dnes už sú lokálne rekuperácie s 2 ventilátormi a protiprúdovým výmenníkom = tj idú súčasne ... Sú však určite drahšie, ako tie 200-300 Eurové základné modely ... Napríklad Viessman Vitovent 200 D ... Tá je drahá, ale viem, že aj tu sa preberali viaceré iné a dali sa takéto nájsť už okolo 500 Eur / kus (myslím, že to boli Mitshubishi Lossnay, ale neštudoval som to :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubk0 Áno v akcií sa dá kúpiť mitsubishi lossnay aj pod 400€ , ale stále platí keď je možnosť tak centrálnu . A ano lokálna je hlučnejšia, konkrétne lossnay mám ju doma. .
Odpovedať
@123choco123 Ešte musíte strpieť na stene v prípade lossnay krabicu ako má klimatizácia.
Odpovedať
@noro_ Veď ja ti to nerozporujem, ja som len napísal, že to čo písal @jan45 je hlúposť ... Tj, nemusíš mať žiadne 2 jednotky v jednej izbe ... A do hry samozrejme vstupuje aj finančná náročnosť a reálna potreba - no to je už na inú diskusiu :)
Odpovedať
@lubk0 Ale ved hej ja viem na koho si reagoval a súhlasím s tebou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak staviate dom, tak určite centrálnu. O tom by som ani len nešpekulovala. K lokálnej naše skúsenosti: Teraz na jar sme montovali do spálne Mitshubishi Lossnay. Spálňa je maličká a okno ústi do uzatvorenej terasy (pôvodne bola otvorená :) ). Takže pre lepší spánok sme sa rozhodli si ju namontovať. Ja osobne som s ňou veľmi spokojná. Ide len na prvý stupeň. Počuť ju samozrejme je, ale nemám problém pri nej zaspať a v noci sa ani raz nezobudím, keď sa pustí. Je nastavená teraz v zime, že sa spustí 3x0,5 hodinu v čase od 22:00 do 06:00. V lete išla dlhšie. Ten pán, čo nám ju montoval (aj s klimatizáciou) hovoril, že montovali v TT do úplne nových radových domov lokálne, ale len také tie lacné jedno-otvorové. Developer to dal montovať len preto, aby splnil podmienku rekuperácie. Vraj je to na dve veci (na h...o a na nič) a ešte cez to aj fúka do vnútra.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte nemala som moc čas sem prísť Dávala som si naceniť rekuperáciu Prana. Má medený výmenník stoji okolo 500€ Potrebovali by sme priblizne 5ks , do kúpeľni nám odporučil pán radšej ventilator keďže je v krátkom case potrebné odvetrať velke množstvo. V dome v ktorom teraz bývame mame centrálnu jednotku Komfovent. Vnoci ju pocut ale záleží aký režim sa nastaví. My mame poschodovy dom , centrálna by nás vyšla takmer raz toľko ako lokálna.
Odpovedať
Profilova fotka
@richto servus 8-) no čo sa týka mojich skúseností, tak mne sa najviac pozdáva značka WOLF. my máme od nich rekuperačnú jednotku. aj čo sa týka komunikácie, prístupu my vyhovovali. vedeli mi aj dobre poradiť a boli ochotní. takže za mňa jednoznačne oni :-)
Odpovedať
Ahojte neviem ci sa tu môžme spýtať ale práve riešime rovnakú vec lokalnu alebo centrálnu do rozostavané ho domu, ak by sme si dávali centrálnu tak by bolo všade nutné znižovať stropy však? Dom je tehla a betónové stropy aktuálne no. Toto je asi dosť cenovo vysoko ešte k tomu všetkému ostatnému čo by sme potrebovali k rekuperacii však? @123choco123 @lifelike @slavoslav @ssp
Odpovedať
@paulac93 nemusíš znižovať kompletné stropy, stačí ak rozvody zakomponuješ do kastlíkov tak ako to môžeš vidieť v hoteloch alebo luxusných rezidenciách, ( zvyčajne sa ťahajú po obvode miestností aby to vizuálne nerušili).
Odpovedať
@slavoslav neviem úplne ako to myslíš nemáš náhodou foto ale to sa bavíme o centrálnej áno?
Odpovedať
@paulac93 áno o centrálnej, niečo na ten spôsob: https://www.google.sk/imgres?imgurl=h...
Odpovedať
@123choco123 co ale pan ktory odporuca ventilator do kupelne zabudol povedat je ze cez kupelnu ti unika najviac tepla. Okrem toho odkial si potiahne ten vzduch ktory vyfukne von. Cez ostatne rekuperacie, kedze je to v podatate diera v stene. Takze aj efektivita ostatnych jdnotiek klesa. A tu sa dostavame potom k otazke, co ocakavas od tej lokalnej rekuperacie? Jo a ked pocujes centralnu tak k lokalnej si rovno prikup stuple do usi.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 je to až tak hlučne? Neviem preto som si pytala názory na obidva typy pretože mám skúsenosť len s centrálnou. A k tým lokálnym som ani moc recenzií nenašla.
Odpovedať
@123choco123 ono sa to tazko posudzuje lebo je to velmi individualne. Mne pri spanku vadia aj tikajuce hodinky inemu ani pracka pri hlave. Kazdopadne lokalne su hlucnejsie ako centralne. Uz uplne pokial sa bavime o porovnatelnom mnozstve vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@123choco123 .... lokálna je hlučnejšia .. myslím o dosť (relatívne) ... porovnávam našu lokálnu a susedových centrálnu. Aj keď iné je počúvať pri zaspávaní v spálni a iné je pri návšteve v obývačke.Ale ak je možnosť dať centrálnu, tak určite neváhajte. Pre mňa sú tikajúce hodinky horšie ako táto lokálne rekuperácia. Neznášam pravidelne sa opakujúce zvuky. Tá rekuperácia sa zapne a potom ide určený čas monotónne. A to mi nevadí. Vôbec sa na ňu nebudím. Ale zasa ja sa nebudím ani na búrku :) :) ....ale nemá s ňou problém ani môj muž a ten to má so spánkom trocha ťažšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 @lifelike Tak teda je asi rozhodnuté keďže mne vadia zvuky aj svetlo pri zaspávaní 🤣 Ďakujem 🙏
Odpovedať
@ssp hellou, smiem zopar otazok? ktoru vetraciu jednotku od nich konkretne mas? a kto ti to robil? oni sa nevenuju montazi, ci?
Odpovedať
@lifelike tak kratko pustena nema sancu udrzat pCO2 pod 1000, ked su dvaja v izbe tak rekuperacia musi ist aspon 4h co sa tyka lokalnych nema vyznam kupovat nic ine ako Lossnay, tie co raz fukaju a potom vyfukuju su hlucne, neucinne co sa tyka hlucnosti lossnay je takmer nepocutelny na nizsom stupni, treba filter vsak povysavat, mne to vychadza cca za 2 mesiace raz. Fakt si neviem predstavit ako sa povysavaju tie dlhe rozvody plne prachu pri centralnych rekuperaciach. Ale za 10 rokov sa pride na problemy centralnej, nielen zdravotnej...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?