Rekuperacia ? Alebo Klimatizacia ?

Zdravim.. chcem sa s vami poradit. Staviame bungalou premyslame nad rekuperaciou alebo klimatizaciou.. skor nam ide o to aby sme si horuce leta sprijemnili a schladili nas dom. Preto sa nevieme rozhodnut ci nam staci iba klima alebo dat rekuperaciu.. co navrhujete osobne skusenosti ?
Odpovedať
1
2
Su to dve rozdielne veci a kazda sluzi na iny ucel. Takze ak sa chcete v lete schladit, tak klimatizacia a ak chcete mat vzdy dobre vyvetrane tak strojove vetranie s rekuperaciou.
Odpovedať
@majko1989 polovica tepelných strát moderných domov (aj chladu v lete) sa stratí vetraním, čiže bez rekuperácie je stavba holý nezmysel. A to už nespomínam vysoké hodnoty CO2 v nedostatočne vetranom dome. Či aj klímu, už závisí od kvality domu a osobných preferencií obyvateľov.
Odpovedať
Profilova fotka
Podla mna su 2 odlisne veci. Rekuperaciou dom neschladis tak ako s klimou pretoze je primarne urcena na nieco uplne ine - vetranie (vymenu "vydychaneho" vzduchu/pachov za cerstvy vzduch zvonka). Klima ti vymenu vzduchu nezabezpeci. Cize ked chces aj vetrat a neotvarat pri tom okna co najma v zime setri energiu a zaroven chces v lete ochladzovat vzduch v dome, asi budes potrebovat obe...
Odpovedať
Vychladit vychladis, ale potrebujes aktivnu s s Tepelnym cerpadlom ako je i v klimatizacii.
Odpovedať
Skor som za klimatizaciu lebo chceme mat chladnejsie leto v dome. O vetranie sa az tak nejedna. Dom mame v kludnej casti dediny.o cerstvy vzduch nemame problem.. viete mi odporucit firmu s klimou ? Alebo mate ju niekto doma a mate kladne-zaporne skusenosti ? O rekuperacii som len pocul a mal som odporucania. Pre nas je vetranie zbytocne. Skor len o tie horuce leta sa jedna.
Odpovedať
@majko1989 ahoj, ja mam rekuperaciu a klimu zatial nepotrebujem. Tak ako ti rekuperacia setri teplo v zime, tak naopak setri chlad v lete. Tak ako neotvaras v zime okna a nepustas studeny vzduch dnu, tak v lete neotvaras okna a nepustas teply vzduch zvonka. Vsetci susedia bez rekuperacie uz dokupovali klimatizacie, mne ju zatial nebolo treba. Na vrchole leta som mal v dome 25°C, co este bolo prijatelne. Netvrdim, mozno o 10 rokov, ked uz tu budeme mat stredomorske podmienky, tak klimu budem riesit. V sucasnosti, kvalitne postaveny a izolovany dom nepotrebuje klimatizaciu.
Odpovedať
@jurkoboss Zalezi ako aktivne doma zijes. Staci navarit nedelny obed, povysavat, dieta obcas prebehne na terasu, samozrejme za sebou nezatvori a hned je teplota o par stupnov vyssia a kedze vonku je horucava, tak sa toho prebytocneho tepla nemas ako zbavit. A sediet doma so zatiahnutymi oknami a radsej sa ani nehybat, to nas nebavi :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss mňa by zaujímali vstupné náklady reku vzs klíma. A keď čítam všetky tie vychytavky, nastavenia a merania,.. Filtre... Som rada ze sme do rekuperacie nešli. Navyše to tiež nieje perpetum mobile a nepracuje 24h denne zdarma... Možno je to príjemná vec, ale pre nás nie.
Odpovedať
@danculd dom vyuzivam aktivne, pracujem z domu, takze viacmenej skoro 24h denne :-) A samozrejme, treba naucit celu rodinu, ze neotvarat okna kvoli vetraniu v horucavach, zatvarat za sebou, ... Zaciatky boli tazke :-) lebo toto zenskej jednoducho nevysvetlis :-) Ale tak postupne. A zatiahnute okna nemusim mat. To riesi spravne navrhnuty presah strechy, ktory letne slnko do okien nepusti, ale v zime uz hej.
Odpovedať
@jankazb vstupne naklady porovnat neviem, rekuperacia aj s rozvodmi a pracou je asi drahsia. Jasne, nie je to perpetum mobile, to ani nikto netvrdi. Iba uvadzam, ze velmi pomaha aj proti letnemu prehrievaniu. Pre mna to teda je, uz dom bez toho by som nechcel. A nastavenia. Nic zlozite. 95%] casu funguje v rezime minimal, postacuje to. Pri sprchovani a vareni sa kratkodobo prepne prislusny rezim. Kolko sa asi clovek bavi s nastavenim klimy, tolko je to asi rovnako aj s tym vetranim. :-)
Odpovedať
@jurkoboss Mame aj rekuperaciu aj klimatizaciu. Oknami vobec nevetrame. Z juznej strany presah strechy pomaha ale vychodnu a zapadnu stranu presahom nemas normalne sancu prekryt presahom strechy. A vnutorne tepelne zisky, tiez moc nevyriesis. Ved to isto sam poznas, ked das nieco piect v rure, tak sa teplota v dome zodvihne a ked je este vecer o deviatej 30, tak to jednoducho nemas ako odvetrat.
Odpovedať
@majko1989 v dnesnej dobe dom bez reku by som nestaval. V izolovanom dome jednoducho v spalni pocas noci nevyvetras kludne si to odmeraj teraz 🙂. Tu su moje skusenosti http://raciodom.blogspot.com/2016/12/... http://raciodom.blogspot.com/2016/12/... Reku je nevyhnutnost. Klima pre komfort ak mas v lete hoci aj 2 tyzdne v dome 26C nie je to nic prijemne. Ak mas na vykurovanie elektrinu Klimou sa da kurit omnoho vyhodnejsie ako elektrinou. Reku klimu nenahradis. Takze moje odporucanie zrealizovat reku a spravit pripravu na klimu. Casom sa uvidi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pol dna sme vonku a pol dna vnutri. Skor ide o tie horuce leta ako si ich sprijemnit a ochladit preto by som rad riesil klimu.. kolko treba vyvodou na dom 110m2 ? Moja predstava jeden dat do obyvacky s kuchynou a druhy do stredu domu a to na vhodbu kde by sa chladny vzduch rovnomerne siril spiacimi izbami ( nechcem aby nam to zase fukalo priamo v spanku na nas ).. ma to takto niekto spravene ? Staci to alebo treeba dat do kazdej izby zvlast ... ????
Odpovedať
@majko1989 ako uz bolo spomenute, daj si rekuperiaciu a ked chces chladit, tak nejaku aktivnu s tepelnym cerpadlom. Takto mozes vyuzivat existujuce rozvody vetrania aj na fukanie chladeneho vzduchu. Je to omnoho komfortnejsie ako klima, lebo ten studeny vzduch nefuka napriamo, ako pri obycajnej klime
Odpovedať
odmeraj si co2 v zatvorenej spalni pocas noci. Niektory by ti povedali ze uz by si sa mal zadusit. Rekuperacia chladenie v lete to vobec neriesi na to treba klimu Rekuperacia s chladenim nema prilis dobru ucinnost chladenia nakolko tam je maly prietok vzduchu.
Odpovedať
@risomas stale zabudate, ze pri riadenom vetrani, bez otvarania okien, kedy nazeniete teply vzduch zvonka, tak sa pomalsie ohrieva vzduch vo vnutri domu, a nie je potrebne intenzivne chladit. Ked si ale niekto otvorenymi oknami nazenie v lete 35°C vzduch + necha piect slnko cez okna, nech sa necuduje, ze ma prehriaty interier a tam uz fakt nic ine ako klimatizacia nepomoze
Odpovedať
Ja mam zemny register pre rekuperaciu, ktory da 12C i v letnych mesiacoch, ale samozrejme sa za urcite obdobie zohreje i ten. Potom mozem vyuzit 75m2 suchu pivnicu na dalsie odobratie chladu a to vsetko bude hnane cez aktivnu rekuperaciu, takze sa toho ze to stihat nebude bat nemusim. Tienenie je bezpodmienecne, ale moj metrovy presah strechy sa mi o to postaral, ale i tak dam exterierove zaluzie koli sukromiu a odrazu slnka od vodnej hladiny bazena :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dominik_boksansky Zaujímavé články... my máme klímu v obývačke a je to super. Teraz zvažujem, že dám dorobiť rekuperáciu. Moja predstava je taká, že keď zapnem klímu, v obývačke klesne teplota a za odsávania vzduchu cez rekuperáciu sa táto nižšia teplota dostane do ostatných miestností domu. Dobre uvažujem? A rovnako aj v zime: keď v ovýbačke zakúrim krb a dvihne sa teplota, tak vďaka rekuperácii sa táto vyššia teplota lepšie dostane do ostatných miestností domu. Dobre uvažujem? Alebo ide o také smiešne výmeny teploty v rekuperačnej jednotke, že tie hodnoty sú "nulitné" 🙂
Odpovedať
@milan_toman Skôr to druhé
Odpovedať
@ruren tak hlavne že si tieto rekuperacia s klimou neodporuju a vedia spolufungovat... rekuperacia pôjde nonstop a klíma len v horúčovách...
Odpovedať
@milan_toman ,,Moja predstava je taká, že keď zapnem klímu, v obývačke klesne teplota a za odsávania vzduchu cez rekuperáciu sa táto nižšia teplota dostane do ostatných miestností domu." Nedostane sa nikde nižšia teplota, lebo rekuperácia nasáva vzduch z vonku a tých pár stupňov čo ti klimatizácia zníži v obývačke, sa v rozvodoch takmer neprejaví.
Odpovedať
@ruren ty máš niečo z toho doma? Aké máš skúsenosti?
Odpovedať
@milan_toman Mám, rekuperáciu Comair hruc 300
Odpovedať
@milan_toman ja mam aj rekuperaciu aj klimatizaciu. Pouzivam to uz par rokov a ver mi, ze ten chlad sa tymto sposobom po dome rozniest neda. V tom rozsahu je to fyzikalne nemozne. Tie desatinky citelne nikdy nebudu.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame aj aj. Stavias dom raz tak ked mozes financne sprav si obe. Klima je fajn aj na kurenie v zime, je efektivnejsia ako podlahove kurenie. Osobne este odporucam akumulacnu pec. Ale to uz z ineho sudku. Je to vsetko vsak efektivne a ma to svoje odpodstatnenie v modernom byvani. Reku neodporucaju iba ludia, co si ju nedali, co je tak trochu pochopitelne.Nenajdes cloveka, co ju v dome ma a povie, ze je to zbytocna “europskou uniou vymyslena “blbost.To povie iba ten, co ju nema. Ale hadat sa tu na modrej streche nema vyznam, lebo co dom- a majitel- to ina teoria 🙂
Odpovedať
@pavka139 reku i idem dať teraz, klímu mám jednu a podlahové kúrenie je el, lebo teplo od nôh je na nezaplatenie... Aj .i to príde tichšie ako kúriť klímou... Tie rekuperacie sú ako hlučné? Keď to dám do kúpeľne, bude to počuť?
Odpovedať
A namiesto klimatizácie dat spraviť k rekuperacii doplnok jablotron coolbreeze? Co si o tom myslite?
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_toman my mame klimu v spodnej casti domu a tam mame podlahove kurenie v kuchyni/ chodbe a kupelni- zalievane elektricke. A v obyvke a jedalni mame dlazkovicu cize tu by ani nemohlo byt podlahove, preto sme to riesili aj akumulacnou aj klimou- ale klima nehuci vobec, ono tym, ze vykuri celu 50m miestnost za par minut tak to vlastne vypinas a ona viac huci v lete ked chladi. Tento rok sme klimu este nezapli ale/ byvame druhy rok, lebo ficime na peci. My mame reku v chodbe v stavanej skrini a priestor mame otvoreny bez dveri do obyvky
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_toman hore mame rohoze elektricke v podlahe- ale podlaha je laminat, cize dost chladi, ale dali sme su klimu aj hore. Ale ako je pravda, ze pri umelych podlahach je to podlahove kurenie lepsie lebo od noh taha,
Odpovedať
@milan_toman nebude to takto fungovat. Vzduch ma malu mernu tep. Kapacitu a na to aby preniesol akykolvek vykon potrebujete velke mnozstva. Jednoducho s tymto sa pocitat neda ...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?