Klima vs rekuperacia centralna/decentralna

Dobry den, chcel by som poprosit o radu. Situacia je takato: Mame cca 40m2 2 izbovy starsi zatepleny byt na najvyssom poschodi. Je orientovany tak, ze nam dovnutra cele doobedie pali slonko + je orientovany na rusnu hlavnu ulicu. Potreboval by som: 1. vyriesit celorocne vetranie so zavretymi oknami kvoli hluku a prachu. 2. pocas leta udrazat teplotu na max 25-26 stupnoch (pri bratislavskych horucavach) * Najlogockejsie mi pripada dat klasicku klimu s ktoru viem vetrat, odvlhcovat a ked je treba, aktivne vychladit. Nevyhoda moze byt, ze s jednou jednotkou vychladim/vyvetram len jednu miestnost+spotreba elektriny pri celorocnom pouzivani.. Dalsia moznost by mohla byt rekuperacia, ale neviem posudit ci ma v mojom pripade oproti klime nejake vyhody a pripadne ak ano, ci je vhodnejsia centralna, alebo decentralna, Vopred dakujem za rady
Odpovedať
@matoe ako ti bude rekuperacia chladit? ako vies s klasickou klimou vetrat? 2 izbovyu byt by mozno vydalo ako tak vychladit aj s jednou vnutornou jednotkou ale kluden si mozes dat aj 2. naco budes klimu pouzivat celorocne?
Odpovedať
klimu by som mal pustenu bez chladenia, len by vyhanala teply vzduch von a nasavala cerstvy. su podla vsetkeho aj rekuperacie, ktore vedia chladit, len by som potreboval nazor niekoho, kto s tym robi, alebo to pouziva.
Odpovedať
@matoe ano su klimy ktore nasajaju vzduch z vonku a vedu ho potrubiami ale to v panelaku nema asi nikto na svete. na 99% si ludai daju len vyparnik ktory cirkuluje vnutorny vzduch. vzduchove rozvody sa robia na vacsich stabach nei ako dorabka v 2 izbovom byte. rekuperacia s chladenim sa da, ale radaj s pomerne velkou cenou, s miestnostou kde umiestnis technologiu - dost velku a s tymz e budes po strope tahat hadice, znizovat stropy... to bude stat tisice €
Odpovedať
@matoe klima s nasavanim vonkajsieho vzduchu je dobre riesenie, ale bude dost drahe. Staci urcite jedna jednotka do obyvacky, odhadom max 3,5 kW na cely byt, ziadne rozvody potrubia - riziko kondenzu. Vyuzivat klimu na vetranie od hlucnej cesty je vyborny napad, len treba vybrat velmi tichu, aby nehucala viac, ako samotna ulica.
Odpovedať
super, dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?