Rekuperácia a nutnosť otvárania okien

Zdravím, plánujeme dom, sme vo fáze projektovania a chceme určite rekuperáciu. Moja otázka je mierená na ľudí, ktorí žijú v domoch s rekuperáciou. Nechcem názory od ľudí, ktorí rekuperáciu nemajú a majú prakticky len predsudky. Pohrávam sa s myšlienkou že by som na prízemí zvolil okná fixné, neotváracie. Sú lacnejšie, nemajú zbytočné tesnenia, kovania atď a vonkajšie strany by sa dali umývať zvonku. Vy ktorí máte rekuperáciu a máte zrejme otváracie okná, išli by ste do toho, ak by ste stavali teraz? Rekuperácia sa dá prepnúť do režimu intenzívneho vetrania, čo nahradí otvorené okno (ono ani otvorené okno nevetrá nejak extra rýchlo (veľa m3/h) pokiaľ nie je veľký rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou, alebo pokiaľ neotvoríte viacero okien a neurobíte prievan), zato rekuperácia vetrá vždy rovnaké množstvo vzduchu (podľa zvoleného režimu na rekuperácii) bez rozdielu koľko stupňov je vonku a koľko vo vnútri. Ďalšia otázka je podobná. Či dať okná do malých miestností, kde bola ich potreba prevažne na vetranie a nie kvôli prístupu denného svetla. Miestnosti ako sú špajza, technická miestnosť, šatník, malé WC. V týchto miestnostiach mi príde veľmi praktické nedať okná vôbec. Stavba je potom rýchlejšia, menej otvorov, prekladov, okien, parapiet, hrán, jednoduchšie izolovanie, atď. Ja som žil celý život v dome, kde sme v takýchto miestnostiach mali okná, avšak vždy každý v týchto miestnostiach zapínal svetlo, tieto okná sa používali len na občasné vetranie. Viem si úplne v pohode predstaviť tieto miestnosti bez okien. Chcem aj reálne názory od ľudí čo majú rekuperáciu. Firma čo predáva rekuperácie, toho môže nasľubovať... Je to pomerne nová technológia a nemám vo svojom okolí nikoho známeho čo by mal dom s rekuperáciu. Ďakujem za Vaše názory.
Odpovedať
1
2
Rekuperaciu mame 7 rokov a okna neotvarame skoro vobec. Su pripady, ked napr. Manzelke nieco prihori v kuchyni a treba rychlo vyvetrat. V priemere, keby to zratam, tak okno otvorim mozno 5x do roka (zvacsa ked kricim na psa 😄 ). Jedine, co by ma komplet fixoch trapilo, ze napr. Pri poziari to nemusi byt uplne bezpecne, ked nie je kadial rychlo vyjst von
Odpovedať
fixne okna: mame v obyvacke fixne okna, jedine portal do zahrady je otvaraci. V kuchyni mame otvaraciu cast okna, ale nikdy sa nepouziva, nabuduce by som dala tiez fixne. Ale kedze predsudky a tiez ziadne skusenosti s reku, bala som sa nedat 🙂 Jedine otvaracie okno mam v rohu pri pracovnom stole, je to okno-dvere (dlhe po zem) ktorym sa da ist von do zahrady - chcela som kvoli pocitu vzduchu pri praci, ale tiez nepouzivam. Nemat tam pracovny kut, bolo by fixne bez debaty. V malych miestnostiach, WC, spajza, kumbal, okna nemame a nikdy sme nechceli. So smradom/vetranim problem nemame; spokojnost.
Odpovedať
@erko2701 vo vsetkych spomenutych miestnostiach nemam okna, Neotvarave okna som mal aj ja v plane, ale zena mi to zrusila s tym, ze ok, ale umyvat ich budem ja 😄. Uz neviem aky rozdiel to robilo v cene.
Odpovedať
@erko2701 za mna nie. Prvá otázka nie, na neotvárane okná. Tá úspora je tam minimálna čo do ceny okna. neviem si dosť dobre predstaviť nemať otváracie okno v deckej, spálni a je úplne jedno či nim vetrám alebo len mám možnosť zakričať na decko na záhrade. Plus dnes sú v móde skôr veľké "francúzske" okná až po zem a vylez na záhradu z každej obytnej miestnosti. Treba nájsť rozumný kompromis, napr v obývačkokuchini máme 4 okná 3 s toho veľké. Jeden HST portál, 2fixi a jedno nad kuch linkou otváracie. V deckých mám tiež veľké okná 175cm široké ale máju len jedno krídlo nie 2. V technickej aj v špajzy mám okná a hlavne kvôli svetlu. Napr v šatníku nemám. Čiže skôr to treba premysleť, kde má zmysel mať fix a kde klasicke a kde nemať vôbec a nepozerať sa na to že mám rekuperáciu tak ich nebudem používať na vetranie. Napr známemu sa pokazil motor rotač, rekuperátora a už cca rok má nefunkčnú rekuperáciu. Keby mal fix tak môže vetrať cez vchodové dvere a HST.
Odpovedať
@erko2701 Tak že si si istý, že rekuperácia sa ti nikdy nepokazí. A čo sa týka špajzi, tam zatváram vetračku len keď je vonku -20"C
Odpovedať
Profilova fotka
Zatiaľ nebývame ale rekuperáciu budeme mať. K tej sa budem vedieť vyjadriť pozdnejšie. Okná jednoznačne otváravé. Z obytných miestností všetky idú na terasu a terasový chodník ktorý bude po celej južnej aj východnej strane domu. Tak ako bolo spomenuté vyššie, niečo sa môže pokaziť, napr aj rekuperačná jednotka. Otváravé okno môže fungovať aj ako únikový východ.
Odpovedať
Profilova fotka
@erko2701 mam rekuperacku,a rozmyslal som rovnako ako ty, cenovo to vyjde podstatne lepsie, si 3 az 4 x lacnejsie fixne okna ako otvarave, samozrejme udrzba je mensia a su bbovzdorne, a tesne to je super,, ale skoro v kazdej miestnosti mam jedno otvarav okno, v pracovni mam fixne, a v kupelnach a technickej mam fixne, tak je blbost davat otvarave ked uz tak je to od suseda a okno je mensie, tak ti zbytocne zaberie este z ramu, a do spajze okno? to sa nedava v spajzi ma byt tma takze to ani nerozmyslaj, ale presne ako bolo spomenute, neviem si predstavit nemat vobec nic otvarave len vchodove dvere?
Odpovedať
Ja tiež mám rekuperáciu, ale neviem si predstaviť mať všetky okná fixné. Tiež ako spomínali vyššie, aj kvôli deťom - ak treba na nich zakričať, ale to najhlavnejšie, keďže nemám klimatizáciu, tak v lete keď je viac horkých dní po sebe, aj v dobre zateplenom dome sa vnútro domu ohreje (hlavne keď sa často doma varí), tak v noci pootvárané okná a tak spravený prievan pekne vie schladiť vnútro domu, to nedokáže rekuperácia idúca ani na 50% (nad 50% je ju zas počuť pri spaní) aj keď má bipass. Takže ja by som dal určite otvárané okná, keby som teraz staval znovu.
Odpovedať
Ja mam okna tak ze polka neotvaratelna a polka otvaratelna a nechcela by som to uz. Len pripady- mala som male babo a zamknute a chvela som vyhodit mame kluce - no nedalo sa bo v otvaratelnej casti bola sietka, alebo ked chcem meco podat cez okno neda sa sietka 😁 o umYvani ani nevravim, musim chodit von 🤨
Odpovedať
Tiez sme nad tym teraz rozmyslali, a nakoniec sme k rekuperacii dali okna tak, aby v kazdej obytnej miestnosti bolo aspon jedno okno sklopno-otvarave. Hlavne pre "zadne vratka". Okna ratame, ze budeme mat aspon na 20 rokov a to clovek nevie, aky bude svet, ci budeme mat vsetky dnesne veci dostupne... co ked budu pravidelne vypadky elektriny? Co ak sa pokazi reku. jednotka a nebude dostupna suciastka alebo nahrada niekolko tyzdnov, mesiacov? Bude clovek vetrat vchodovymi dverami? Ako studentka som bola v USA na rocnom pobyte a v zime kvoli kalamite v meste vyhodilo elektrinu v celej stvrti na skoro cely den. A moja host rodina bola uplne odpisana, lebo garazove dvere mali iba na elektricke otvaranie, manualne otvorit nesli. Cize auto ostalo zablokovane dnu. Zkohutika netiekla pitna voda, a balenu si nemali ist ako kupit, lebo bez auta sa nedalo dostat do ziadneho obchodu. Tak sme den pili iba pepsi z plechoviek. V dome zima, lebo sa nedalo zakurit inak ako elektrickym kurenim. Proste boli uplne zvyknuti, ze s elektrinou vzdy rataju a zrazu bez nej uplna kriza v dome... my sa teda snazime teraz pri tom nasom dome robit vsetko tak, aby nas pripadne taketo "vypadky civilizacie" uplne neodpisali. A to som si ista, ze najblizsie desatrocia toho este zazijeme, az budeme kukat...
Odpovedať
@maru_maruska to čo sú za garážové dvere že sa nedajú otvoriť bez elektriny?
Odpovedať
Trocha mimo temy rekuperacia vs okna. Ti ktori maji rekup, mate digestor s vyvodom von alebo iba cirkulacny?
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja by som fixne okna nedaval.. moze sa pokazit rekuperacia a kolko dni budete bez vetrania? My obcas otvorime aj okna aj napriek rekuperacii, aj ked rekuperaciu pustime na 100 percent tak to casto pomalsie vyvetra ako ked pootvaram okna a narobim prievan. Ono je to s rekuperaciou fajn, je to iny vzduch ale ked surne potrebujem rychlo vyvetrat tak okna su dobre.
Odpovedať
@igor256 netusim, v USA som ale zazila dost vela cudnych veci, tak ma ani toto uz moc neprekvapilo...
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 určite sa dali ,len oni to nevedeli. Nikdy sa tým nemuseli zaoberať ta aj tak na ten jeden deň dopadli.
Odpovedať
Inak sranda, ze tu nikto velmi nelobuje za spajzove okienko... lebo mne to pride prave ako podstata spajze, ze v nej je chladnejsie nez vo zvysku domu, a teda sa tam daju skladovat potraviny ako zemiaky, jablka, zelenina, cibula, cesnak... a to sa da dosiahnut prave tym pootvorenym okienkom pocas cca polky roka, ked je von chladnejsie, nez dnu. Da sa to riesit aj nejakou vetracou mriezkou, ale tam je oproti otvaraciemu okienku nevyhoda, ze sa to neda nejako regulovat - cize ked je cez leto horuco, ide dnu cez mriezku aj teply vzduch, alebo ked moc mrzne, nemoze to clovek zavriet a pod.
Odpovedať
@vladoh mozes mat pravdu a asi aj mas. Ale ten zazitok z bezradnosti dospelych ludi, ktori vobec nepocitali s tym, ze by niekedy mohla civilizacia aj zahaprovat, mi ostal dodnes.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám v dome kde bude rekuperácia aj špajzové okienko. Nepotrebujem zaň lobovať. Mám ho pre seba , nie pre niekoho cudzieho.
Odpovedať
@maru_maruska Prezradím Vám tajomstvo. Zemiaky, cibula a dokonca aj cesnak sú taktiež zelenina.
Odpovedať
@kejsix ja viem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@rados611 rekuperacia a digestor s vyvodom von 🙂
Odpovedať
@maru_maruska Ale aby som nebol úplne od veci. Nemám okienko, ale vetraci prieduch pri podlahe a pod stropom. Ventilátor sa zapne sam, ak je vonku chladnejsie, ako v spajzi. Funguje to výborne.
Odpovedať
Montovat velke fixne okno urcite bude zabava. Ak to nahodou budu montovat na nadzemnom podlazi, tak by som sa pozrel na tu cenu.
Odpovedať
@erko2701 S rekuperaciou som z hladiska vetrania maximalne spokojny a okna otvarame minimalne (ja skoro vobec a zena si uspesne odvyka 🙂 ), okrem WC a kuchyne pri vareni aromatickych jedal. Ale pre obcasne rychle vyvetranie (povedzme si vydatnejsie naprdis v izbe a pod... 😄 ) je okno neprekonatelne, aj ked das reku na 100%. Takze do komplet fixov by som ucite nesiel, minimalne v obytnych izbach musi byt aspon jedno okno/kridlo otvaratelne. A zena by ma s fixami zabila, furt potrebuje nieco prasit z okna... Takisto uz spominana mozna porucha reku... Spajzu nemam, kumbal mam bez okna (nechyba), WC by sa tiez dalo bez okna, ale zase pri "vydatnejsom naklade" je rychlejsie a slusnejsie voci dalsiemu uzivatelovi na 5 minut otvorit okno.
Odpovedať
@rados611 Vacsina dava cirkulacny v kombinacii s reku. Cirkulacny som mal v byte a nejak ma to neoslovilo z hladiska (ne)funkcnosti. V dome zatial digestor nemam. Nestihacka + sam som bol zvedavy, co zvladne reku bez digestora. Vysledok je, ze bude s vyvodom von podla planu - len v kombinacii s reku to je trochu peklo... Vyvod bude automaticky vzduchotesne uzavrety, ak nebude digestor v prevadzke. Ak bude v prevadzke a nezaznamena otvorenie kuchynskeho okna (manualne), automaticky sa otvori elektricke okno vo vedlajsej sprche kvoli prisavaniu vzduchu. Este je moznost vypnut odtah reku a dat privod na max...ale tazko sa trafit do prietokov digestora + maximum je s reku nedosiahnutelne.
Odpovedať
Riesili sme dom nie ako nutnost, ale ako domov, tzn. byvanie kde sa nam ma pacit, dobre byvat, zit. Preto mame okna, aj atypicke aj otvarave vsade kde sa dali dat, teda aj v spajzi (je to prakticke), aj v kupelni a aj v satniku a aj v garazi. Mame rekuperaciu a ta uspora mi nepride na zafixovani okien nejako dramaticka.
Odpovedať
Ďakujem za názory/rady/postrehy. Urobím to asi tak, že na prízemí dám všade fixné okná (to budú vlastne len 3 kusy, ale možno zvolím kompromis a čo ušetrím na okne tak za tú cenu ho zväčším). V kuchyni a v obývačke čo bude na prízemí budú dvere na terasu, tak keby niečo, tak vyvetrám cez nich. Do malých miestnosti nedám žiadne. Na poschodí budú normálne otváracie okná, hlavne kvôli umývaniu.
Odpovedať
@rados611 my mame iba cirkulačny. Asi by som postupom času vyriešil prieduch cez podkrovie aby bol normálny ale dá sa to aj bez toho. Len treba myslieť na to dopredu a zapnúť si silnejší mód na odvod pár. Inak po dosť krátkom čase nieje cítiť vôbec smrad z vyprážania ani nič iné.
Odpovedať
@erko2701 Mam rekuperaciu a mam vsetky okna otvarave. Takisto mame 8 malych okien (spajza, kupelne, technicka, satnik...), ktore su takisto otvarave. Aj ked mas rekuperaciu nastavenu na nonstop vetranie, vzdy pride cas kedy otvoris okno. Neviem si predstavit nemat otvarave okna. V kuchyni ho otvarame pri vareni dost casto, to ani rekuperacia nezachrani. A prevetrat niekedy treba aj bez rekuperacky. Ak by som siel do toho znova, tak urcite rekuperaciu a urcite otvarave okna. Treba investovat do kvalitnych okien a potom nezalezi, ci su otvarave alebo fixne...
Odpovedať
@erko2701 WC bez okna si este premysli. Je to take bytovkove riesenie. Na rychle prevetranie sa dost hodi. Rovnako denne svetlo nie je na zahodenie. Vela na tom neusetris a najviac usetris, ked nebudes stavat vobec 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?