Rekuperácia a fix okna. Máte s tým skúsenosti?

Profilova fotka
Poradte nam, planujeme rekuperaciu pre 2poschodovy dom (200m2/celkovo) a zvazujeme fix okna v celom dome. Ti, ktori mate skusenosti, oplati sa risknut fix?
Odpovedať
@mmza Fix okná dajte tam kde to má význam. My máme dvojposchodový dom, rekuperáciu aj fix okná. Ale fix okná máme iba na spodnom podlaží. Neviem si moc predstaviť ako by sme ich umývali. Sú síce lacnejšie ale komfort sa tam stráca.
Odpovedať
@mmza okno som kde tu otvoril, len ked bolo treba vypustit osu :-D . Cenovy rozdiel v eurooknach bol oproti fix velmi maly, takze som nevymyslal. Ja by som dal otvarave, ale je pravda, za v bungalove ich asi neotvoris.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nam to aktualne robi 30-40%, ide o hlinikovy profil
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 jj, dakujem. Snazime sa vyuzit investiciu na maximum a pri hliniku nam rozdiel medzi fix a ozvaracymi robi cca 30-40%, preto ci ma vyznam investovat do otvaravych, ak okno otvorim iba pre umyvanie. Realne okna otvaras aj inokedy?
Odpovedať
@mmza mne napadlo par veci - ako budete umyvat okna na poschodi? Co v pripade ze sa rekuperacna jednotka pokazi? Nieco nahodou prihori v kuchyni :) Okno ako unikova cesta... Ja by som do kazdej miestnosti dala jednu cast otvaratelnu.
Odpovedať
rekuperacia ide nonstop,ale aj tak semtam treba okno otvorit.
Odpovedať
@mmza bez otvarania okien sa uplne zaobides, ak rada umyvas okna z rebrika ;-) . Ak je rozdiel naozaj az 40 percent, fix je OK. Ked sa nad tym zamyslim, musim povedat, ze za 2 roky by som okno nepotreboval otvorit ani raz. Na balkon a terasu si daj radsej otvaratelne :-D
Odpovedať
ja by som fix nedaval. chapem, ze su lacnejsie, ale okna su na x rokov. a rekuperacia nie je vhodna na narazove vetranie. a to sa obcas zide :). plus cistenie je pri fixe zlozitejsie. mozno by som vybral niekolko okien, ktore by boli fix (napr. ak su v izbe 2 okna, jedno moze byt fix), ale plosne davat fixne sa mi zda byt nemudre
Odpovedať
Profilova fotka
@mmza oplati sa ti to...financne. ale musis mysliet aj na zalozny system...co ak bude vypadok prudu. samozrejme aj to ako ten zalozny system bude pracovat. napr. co ak vypadne prud, ked budes na dovolenke, tak to asi tazko niekto pojde startovat centralu. sice neviem, ako dlho trva u vas, kym zase pustia elektriku. ale to bude zalezat od priciny vypadku. mat rekuperaciu dlhodobo vypnutu nieje dobre. tazko radit, ci sa to, alebo ono oplati. to je ako keby si sa opytal, ci sa oplati postavit bungalov, alebo poschodovy....tak oplati sa oboje, ale ak postavis poschodovy...co ak sa stanes invalidom? (bozechran)...no susedovi sa tak stalo (ma trojposchodovy dom, spalnu na najvysom poschodi s krasnym vyhladom navokol.....) no takychto alebo, preco, ma vyznam-nema...je vela. v tvojom pripade by som zvolil strednu cestu...ako vidim na obrazku, tak mas okna delene. tak tu vacsiu cast daj fix a mensiu na otvaranie, len jednoduche do jednej strany. ziadne vyklapacky, vetracky atd. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
budes chciet zakricat na deti na dvor tak co spravis? :D
Odpovedať
Ja mam na schodoch fix okna a nemam vecsich nervov😂zakazdym ked ich chcem umyt musim tahat rebrik..nie zrovna malicky kedze okna maju na vysku 180 a su asi 150 cm od zeme...takze umyvam tak ze jednou rukou sa drzim rebrika a druhou drhnem...a popritom nadavam aka som bola sprosta a dala som fix.
Odpovedať
@dagaz z vońka ich treba umyvat wapkou s nastavcom na okna. Ale v zasade som pre otvaratelne okna. Nech by bol system vetrania akokolvek dokonaly, pustit dnu cerstvy vzduch v sviezom letnom rane alebo po burke je na nezaplatenie. Tu vonu nenahradi ziadny air frescher
Odpovedať
Článok sa načítava...
myslím, že autor má na mysli skôr bežnú prevádzku doma s fix oknami, ako či sa dajú dobre umyť alebo nie.. Nie každý umýva okná sám :)
Odpovedať
@katelinn ano, autor je chlap, takze je tu silny predpoklad, ze o tejto cinnosti ma len matnu potuchu :-) Najlepsie by bolo, keby sa ponukol niekomu, ze mu tie okna zvonka z rebrika poumyva. Potom uz bude mat jasny nazor
Odpovedať
@zita19 myslím, že si to vôbec nepochopila. Fix okná sa dajú dať bežne umyť upratovacej firme, rieši tu rekuperáciu a nie umývanie.
Odpovedať
@katelinn ale pochopila. On riesi rekuperaciu, tecjnicku stranku a peniaze. Zena by riesila prakticku stranku, teda umyvanie. Lebo niekedy sa setri nech to stoji co to stoji. Dodatocne naklady (napriklad na upratovaciu firmu! v konecnom dosledku daleko prevysia to co sa v prvom kole usporilo. Zlomeny stavec pri pade z rebrika pri umyvani okna z rebrika, to uz ani nespominam...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 hehe, jasne tam mame sklopno-posuvne ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 chapem, ale tato tema naozaj nie je o umyvani okien
Odpovedať
@mmza vsak ja chapem. Uz prcham... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atothova predbezne mame vyriesene zony pre vytvorenie prievanu na kazdom poschodi, skor ide o to ci sa naozaj treba poistit otvaravym oknom v kazdej izbe, je to tazke rozhodnut ;)
Odpovedať
@mmza nas samotny oknari ukecavali na otvarave, tiez som chcel len fix, teraz som rad ze mozem okno otvorit ... Byvame rok aj daco, zopar situacii bolo ze som ich chcel otvorit a mal som tu moznost , reku ide tiez non stop ... mame poschodovy domcek :) u nas bol rozdiel cca 20% v cene ...
Odpovedať
@mmza ako sa poistit? Pri poziari vyskocis z okna na druhom poschodi? Mozes si tam dat to poziarne kladivo na rozbitie skla :-D . Prievan v dome s rekuperaciou netreba, nenechaj si radit od ludi, ktori ju nemaju. Baby nepiste voloviny, okna okrem umytia otvarat NETREBA vobec. Bol by to divny pocit mat fix okna, ale v dome s dobrou rekuperaciou (vykon cca 500 m3 za hodinu nahradza prievan) byt mozu. Ak nie je hore balkon, treba mat jedno otvarave okno na chodbe na poschodi. Dole dat trampolinu, a mozes vyskakovanim z toho okna trenovat poziarnu evakuaciu. :-D Treba si prestudovat poziarne predpisy, pokial im fix okna vyhovuju, nie je dovod ich nedat.
Odpovedať
@martin153 ty pocas dovolenky nechavas otvorenu vetracku? Co sa zmeni, ked vypadne rekuperacia a budu zavrete okna? Nic. Neobyvany dom netreba vetrat, a domy bez rekuperacie sa otvorene nenechavaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Predpokladám, že si ešte v živote nebol v nevetranom a neobývanom dome. Inakšie by si takú blbosť napísať nemohol... :-D
Odpovedať
@mmza ak uz maju byt okna fix v kazdej izbe riesit minimalne jedno otvarave okno. Umyvat okna aj ked sa to robi mozno 1-2 krat rocne na druhom poschodi z rebrika dakujem pekne. Viem si predstavit ako v 60-tke niekto beha po rebriku vyteseny ako to robi uz 40. krat a je mu fajn :). A to nehovorim o bezpecnosti. Dolamat sa kvoli oknam ... nic moc.
Odpovedať
@jamk1 takze aj ty nechavas vetracku otvorenu zlodejom? Dom sa pocas dovolenky musi zatvorit. Nove domy su suche (pokial stihli vyschnut), a ked tam nikto nebyva, nevydycha ani kyslik. 2 tyzdne pri vypadku elektriny na rekuperaciu moderny zavrety dom prezije bez ujmy, co sa neda prepokladat, ked ho ponukneme zlodejom otvorenim okna. Dokonca ani tzv mikrovetranie sa nesmie pouzit.
Odpovedať
@mmza rada, aby boli okna otvarave, je spravna. Mozno je treba prehodnotit rozhodnutie kupit hlinik, alebo najst firmu, kde nebude rozdiel v cene velky. Umyvanie z rebrika je blbost. Bez otvarania sa inak zaobides, to bola otazka.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ok, ale ak by sme vynechali umyvanie okien (scifi), tak fix pri rekuperacii nie je problem (otvaranie okien tympadom netreba)
Odpovedať
@mmza nepoznam poziarne predpisy, preto mozem napisat realne skusenosti. Byvam 2,5 roka. Ak vynecham umyvanie (a v bungalove by som okna umyl zvonka bez rebrika), otvaram iba vchodove dvere a terasu. Ziadny iny dovod okna otvarat nebol. Pocas nepritomnosti prud nevypadol, a kvalitna rekuperacia je spolahliva a ma dlhu zivotnost. "Prievan" robim vetranim na 500 m3 za hodinu, nie otvorenim okna, lebo nemam ani sietky proti hmyzu. Mimochodom, ako sa v poschodovom dome umyvaju zaluzie WAPKou?
Odpovedať
Tiez nemame ziadnu potrebu otvarat okna a ani to nerobime. Ale neviem si predstavit na poschodovom dome fix okna. To by som od manzelky vyfasoval handru a kybel a musel by som ich umyvat ja :-).
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?