Rekuperácia a digestor

Chcela by som sa spýtať tých, čo majú rekuperáciu - potrebujete/využívate aj digestor ? Rozmýšľam, či dať spraviť vývod von a kúpiť ho alebo nie. Vraj to pri rekuperácii digestor netreba, ale nechce sa mi tomu veriť. Rekuperáciu máme kvôli norme a keď už bude tak plánujeme aj využívať
Odpovedať
Skús si pozrieť digestory pracujúce len s obehovým vzduchom v miestnosti. V nich stačí meniť filtre, nemajú vývod do exteriéru.
Odpovedať
Profilova fotka
@tina1719 Ulohou rekuperacie nie je odvetravat pachy, pary a oleje z kuchyne. Na to sluzi digestor so zodpovedajucou filtraciou. Je dobre ze neverite. Problemom digestora, ak je vyvedeny von, je, ze posobi proti ventilatoru v rekuperacii. Rekuperacia ma odtah na urovni 300 m3 ( v standardnom dome). Digestor pre RD 500-900 m3/h. Takze ma vacsi vykon ako rekuperacia Ak aj date spinac vypinania rekuperacie, hrozi spatne nasavanie z odtahovych prvkov aj s usadenym prachom. Preto sa davaju recirkulacne digestory, teda tie bez napojenia na exterier.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko Taktiež to teraz riešim, robíme SDK a prišlo na prípravu digestora,v projekte je v streche diera (monolit strop). Čím viac čítam o digestoroch,tak je to veda,keď prestupuje na strechu... kondenz,hluk,ochladzovanie domu,podtlak atd... Máme rekuperaciu ,v kuchyni 2 odťahy a vypínač na aktivaciu plného odťahu. Hovoríte,že ten cirkulačný digestor je pre nás vhodný? Máte ho niekto doma,ako často sa menia filtre a hluk? Dá sa zabudovať pod skrinku ktorá je až po strop? Má vačšiu hlučnosť? Ďakujem 🙂
Odpovedať
@budix Sice este nebyvame ale tiez mame rekuperaciu, od zaciatku sme planovali digestor s recirkulaciou. My mame varnu dosku na ostrovceku a vybrali sme si digestor ktory ani neide po strop, teda ma IBA recirkulaciu napr.: https://www.klarstein.sk/Barett-ostro... Takto prefiltrovany vzduch nefuka priamo alebo tesne na strop. Tieto digestory maju okrem filtra na mastnoty (umyvatelny) aj filter s aktivnym uhlim - ten sa meni ale neviem ako casto. Potom je tam moznost digestoru bud priamo vo varnej doske (1500€+) alebo vysuvaci za varnou doskou. V tomto pripade ale treba nechat priestor v linke. Tieto maju vyduch nad podlahou. Ak mas skrinku nad varnou doskou az po strop, tak by som asi riesil tak ze by som odvadzal vyduch az po krajnu skrinku a vypustal by som tam.
Odpovedať
@imilee Teraz som to pozeral, uhlikový filter je na mastnostu,teoreticky by mal stačiť s rekuperaciou...? Aktívne uhlie sa mení podľa používania 3-12mes,tak ze 1 až 2x do roka,cena filtra klarstein 8€/ks (asi tam idu dva). Ja poznám len klasický vrtulový a odťah von, neviem ako funguju tie v linke/v doske a či sú také efektívne?
Odpovedať
Vyuzivame digestor, nie stale, ale len ked sa jedna o viac aromaticke jedla, inak bezi len rekuperacia v celom dome. Digestor ma tukovy filter (taka mriezka hned na vstupe do digestora - da sa cisit v umyvacke) a uhlikove filtre (umiestnene na vstupe ventilatora - filtruju pachy - menia sa podla podla intenzity pouzivania digestora) a dalej je vystup z digestora vyvedeny flexibilnou hadicou na vrch linky. Na strope v blizkosti vystupu z linky je umiestny otvor nasavacieho potrubia rekuperacie, druhy otvor nasavania je v inej casti kuchyne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?