Odpoveď na príspevok od lubomird:
@blacksr Vraj jednotka ako taky bypass nema. Vraj… @lubomird a čo si sa nepítal keď si ju kupoval, keď tomu nerozumieš? Rotačná RK nemá bajpas. Volné chladenie funguje cez zastavenie pohonu rekuperátora. To znamená, že jeho funkcia je obmedzená. Prečo keď je vonku 13 ti vhána 18 je v odpovedi fyziky ZŠ. Treba vliesť do nastavení, prečítať si obyčajný návod čo je k mašine, je to v ňom krásne napísané. Nastaviť prtotokoly a je. Jednotka bez problému dokáže počas noci schladiť priestor o 3-4°C.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@lubomird Keď prídem z práce, kuknem technický li… @blacksr jednotka nerekuperuje a volné chladenie je zapnuté. 😉Odpoveď na príspevok od ado88:
@jamur niektore aktivne jednotky maju aj nadrz na… @ado88 poprosil by som link na takuto jednotku. O nicom takom som este nepocul a ani si neviem dobre predstavit ako by to malo fungovatOdpoveď na príspevok od ado88:
@jamur niektore aktivne jednotky maju aj nadrz na… @ado88 tak chvilu som hladal na nete. Nasiel som jednotky co maju v sebe zabudovane rekuperaciu a tepelne cerpadlo, pripadne niektore asi nemaju tc, ale obycajny elektricky boiler. Samotna rekuperacia vsak s ohrevom tuv nic nema. Ale dik za infoOdpoveď na príspevok od deciont:
@blacksr tak ta cena, to si uz musi potom clovek … @deciont je to iba o komforte nič sa tým neušetrí čo sa ušetrí na vetraní oknami to sa minie na pohon systémuOdpoveď na príspevok od sverdik:
Tak vsetko je to vec nazoru a preferencii, na com… @sverdik asi tak nejak ale ako moja predstava je aj tak taka, ze to co to musi aj co sa energii nasledne usetrit. ved pre samotny komfort, by ju tolko ludi predsa nevoliloOdpoveď na príspevok od radosal:
@sverdik asi tak nejak ale ako moja predstava je … @radosal tak ono vyhodou rekuperacie je aj to, ze sa vdaka nej dostanes do vyssej energetickej triedy a tiez aj ten komfort, ale ako tu zaznelo, je to vsetko o tom, ze komu na com viacej zalezi. Treba si porovnat cenove ponuky, ono pri pasivnej jednotke, ked potrebujes predohrev vzduchu este dokupit a nejake ine veci, tak ta cena sa dokaze vysplhat.Odpoveď na príspevok od radosal:
ako ak by som o nejakej aj uvazoval, neviem, ci b… @radosal Je to vec priorít by som povedal. Záleží na tom, či chceš len vetrať alebo aj niečo viac, potom ale musíš rátať, že tá vstupná investícia je vyššia.Odpoveď na príspevok od majkisper:
@radosal Je to vec priorít by som povedal. Záleží… @majkisper tak to je jasne, ze to nebude zadarmo, ale tak asi je fajn popremyslat, co sa cloveku ako zide. aj take to chladenie - bohuzial teraz byvaju tie leta take ako byvaju, tak to nemusi byt na skodu, lebo nie kadzy znesie napriklad klimuOdpoveď na príspevok od rkorba:
Každý špás niečo stojí ale rekuperácia je domáci … @rkorba Velky suhlas! Ma to velmi vela vyhod, len to si kazdy no musi sam zvazit, ze ci to chce alebo nie. My mame znamych ktori nam tvrdili, ze im staci vetrat oknami a viac nepotrebuju, ale teraz ked vidia ako si my rekuperaciu pochvalujeme, tak zmenili nazor.Odpoveď na príspevok od barbie888:
@rkorba Velky suhlas! Ma to velmi vela vyhod, len… @barbie888 niekto si to musi vyskusat alebo prist proste na pozitiva. hej kedysi nela ina moznost ako si pootvarat okna, no clovek kolko krat ci zabudol otvorit alebo zatvorit a uz bol problem na streche. co vsetko ste si inak volili k jednotke, zaujimali by ma hlavne funkcieOdpoveď na príspevok od potocok:
@barbie888 niekto si to musi vyskusat alebo prist… @potocok akože ako volili k jednotke? Veď ty si vyberáš jednotku ako takú, že aké sú tam možnosti, či ju chceš len na vetranie, alebo ňou chladiť, prikúriť alebo ohrievať vodu. Teda to keď sa bavíme o aktívnej rekuperácii.Odpoveď na príspevok od majhara:
a moze mat jednotka aj vsetko co to si spomenul? … @majhara Iste, že rekuperácia má svoje limity. Veď každá má svoje špecifiká aj čo sa týka max. množstva vzduchu za hodinu atď. A samozrejme, že vzduch má svoju tepelnú kapacitu, takže vzhľadom na ten objem má svoje limity Sú rekuperácie, ktoré umožňujú aj kúrenie (vodný výmenník) aj chladenie (taktiež vodný výmenník, ba aj priamy výparník) a ešte umožňujú aj zvýšenú cirkuláciu vzduchu, kde sa zvýši efekt ohrevu, či chladenia. Pokiaľ si dobre spomínam, tak pri 40° vode vo výmenníku pri ohreve a pri 5° vode pri chladení možno dosiahnuť výkon okolo 6kW.Odpoveď na príspevok od majhara:
fuu si toho na mna teda vychrlil :) na zaklade co… @majhara Počet osôb a zastavaný objem vzduchu. Sú doporučené hodnoty výmeny vzduchu vzhľadom na komfort a ďalšie aspekty. Napríklad: https://m.tzb-info.cz/normy-a-pravni-...Odpoveď na príspevok od majhara:
a moze mat jednotka aj vsetko co to si spomenul? … @majhara sú aj také, čo majú všetko. To záleží ale všetko od výrobcu, skús pozrieť nejaké značky a uvidíš rozdiely. Treba si ale napríklad uvedomiť, že chladenie rekuperáciou nie je ako klimatizácia. Nemá to taký výkon, ale je to výhodné a má to zmysel v kombinácii s exteriérovým tienením.Odpoveď na príspevok od cielo33:
@majhara sú aj také, čo majú všetko. To záleží al… @cielo33 hej hej to som postrehla, ze to nema taky vykon, ale tak ja nie som typ, ktory by napriklad vyhladaval silnu klimatizaciu.. spominate vyrobcu, pozerali sme a je ich tuez uz viac nez dost, tak to uz vonkoncom nevieme, ktorym smerom sa vydatOdpoveď na príspevok od cielo33:
@majhara sú aj také, čo majú všetko. To záleží al… @cielo33 chladenie rekuperáciou funguje úplne perfektne... za celé leto nám išla klíma len asi 6 krát aj to z toho 3 krát len asi pol hodinku... :) chladenie rekuperáciou funguje hlavne v noci ak teplota vonku klesne pod nastavenú hodnotu... vtedy sa otvoria klapky a vháňa do vnútra pri zvýšenom výkone priamo chladný vzduch z vonka.... cca 3-4 hodiny podľa nastavenia.. následne sa reku vráti do bežného prevádzkového módu v nízkom výkone a stále cez otvorené klapky vháňa studený vzduch do vnútra... ráno keď sa začne oteplovať sa klapky zaklapnú a už rekuperuje.... :) počas leta to krásne dokáže udržať v dome 24-26 stupňov :) len v prípade horúcich nocí to nefunguje keďže sa neochladí natoľko aby sa otvorili klapky..ale takých dní je za leto len zopár... ty nepotrebuješ aby chladenie rekuperáciou malo výkon ako klíma.. keďže to beží celú noc keď spíš.. :) v tom je to čaro... že stačí oveľa nižší výkon a v pohode to ochladí celý dom :)Odpoveď na príspevok od zipsuliak:
@cielo33 chladenie rekuperáciou funguje úplne per… @zipsuliak len to musi klima podporovat (bypass)Odpoveď na príspevok od cielo33:
@majhara sú aj také, čo majú všetko. To záleží al… @cielo33 Neviem ako veľký výkon by si považoval za dostatočný, ale rekuperácia kľudne dokáže aj cez 7kW chladenia. Zrovna tak kúrenia... A pri tom chladení je graf pre teplotu vody 7°C. Bežne však napr. TC dokážu chladenie až 5°C vodou, čo ten výkon vyženie ešte podstatne vyššie. Teda, keby bola potreba a možnosť ju tam v potrebnom množstve preháňať. Avšak pri nejakom tienení a r. dome v A0 tych 7 kW by bolo podľa mňa naozaj veľmi veľa.