Ako financovať

Ahojte, možno my bude vedieť niekto poradiť ako postupovať v danej situácii. Potrebujeme dokončiť úpravy okolo domu - odhadom 10 - 15000€, ktoré potrebujeme dofinancovať. Hypotéku máme fixovanú na 1% ešte niekoľko rokov. Keby chceme navýšiť hypotéku, tak predpokladám, že by nám zvýšili aj úrokovú sadzbu. Takže túto možnosť sme vylúčili. Súčasne vlastníme ešte menší byt, ktorý prenajímame. Nie je zaťažený hypotékou ale nechceme ho aktuálne predať, kedže tam mám rodinu, ktorá mi platí, o byt sa riadne starajú ale majú tiež ťažkú rodinnú situáciu. Oni sa však plánujú tiež presťahovať, niekedy v priebehu budúceho roku. Takže najskôr niekedy budúci rok ho budem môcť predať. A navyše byt má hodnotu cca 100 000, a ja potrebujem len zlomok sumy. Inak je pre mňa výhodnejší prenájom. Je nejaká možnosť požičať si peniaze aj teraz v lete s tým, že by sa splatili až po predaji bytu? S tým, že byt nechceme zaťažiť hypotékou (plánujeme ho predať keď rodina odíde) a ani nechceme spotrebný úver, kde sú vysoké úrokové sadzby. Navyše nevieme či by nám ho dali, kedže manžel akurát končí v aktuálnej práci a leto chce využiť na dokončenie úprav okolo domu. Nejaké peniaze samozrejme máme, tiež sa budeme snažiť spraviť max. svojpomocne ale pri dnešných cenách sa bez dodatočného financovania nezaobídeme. Ak by existovala nejaká možnosť, kde peniaze môžeme dostať hneď ale úver začneme splácať až budúci rok resp. ho splatíme celý naraz, tak by to bolo super. Ďakujem za pomoc.
Odpovedať
Ak potrebujes zlomok ceny zo 100k zober spotrebak a mas pokoj...ved spotrebak je o 1.5% viac ako hyposka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

Ak potrebujes zlomok ceny zo 100k zober spotrebak…
@uhlikova_stopa spotrebák teraz vychádza úrok okolo 10%, rpmn okolo 12 - 13%, čo mi príde dosť.. ale hlavný problém je, že manžel akurát končí v práci.. tak nám z banky zrejme nedajú, kedže máme splátku cca 700€ a on bude teraz kvázi na podpore..
Odpovedať
Keď na spotrebák nedosiahnete, pretože by vám vyšla vysoká splátka, skúste PSS, dá sa bez ručenia, dlhšia doba splácania oproti spotrebáku, ale musíte dokladovať použitie a dostanete 90%. Úrok splácate z plnej sumy a úrok cez 6% kým nesplatíte 40%, potom platíte úrok iba z nesplatene sumy s úrokom nad 3%
Odpovedať
ok, cize to zosumarizujme... chces si pozicat, zalozit nechces nic ale spotrebak je urokovo drahy. navyse banka bude predpokladat ze nebudes vediet splacat kedze manzel konci v praci. takze pozicka s urokom par lercent, bez kontroly prijmu a bez zalozenia nehnutelnosti atd. spravne to chapem? znie ti to ako nieco co by si ty ako banka urobila? pripadne ako nieco z realneho sveta? https://setrisova.sk/pozicky/p2p-pozicky skus sa pozriet tu... nieco ako zlty melon alebo zinceuro... ale treba sa pripravit na to, ze uroky budu porovnatelne ako v bankach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Keď na spotrebák nedosiahnete, pretože by vám vyš…
@roman_x ďakujem za radu, s pss nemáme zatiaľ žiadne skúsenosti.. na prvý pohľad to vyzerá fajn, lebo splátka by vychádzala na cca 60€, zatiaľ čo pri spotrebáku pri rovnakej sume je to cca 160 €.. akurát je pre mňa ešte jedna vec dôležitá, byt plánujem predať po skončení fixácie hypotéky s úrokom 1%.. z predaja bytu chcem vyplatiť hypotéku čo mám + tento potenciálny úver.. neviete náhodou či je možné predbežné splatenie zostatkovej sumy úveru bez nejakých väčších obmedzení?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

ok, cize to zosumarizujme... chces si pozicat, za…
@marekjahoda áno, je to nejak takto.. viem, že mám neštandardné požiadavky, preto hľadám aj alternatívne možnosti, ktoré sú už možno populárne v zahraničí ale na svk ešte nie.. nie je problém splatiť úver aj s úrokom ale povedzme najskôr tak o rok.. môže to byť kľudne aj niečo také že to bude pôžička podložená zmluvou s fyzickou osobou, ktorá má prebytočnú hotovosť.. presne niečo také ako ste poslali, idem to pozrieť aj keď úrok na žltý melón uviedli 19,9% 🤯
Odpovedať
Odporúčajú čím skôr splatiť 40%, aby bol nižsí úrok. Máte min splátku, posiela sa prevodom na účet a splácať navyše môžete koľko chcete. Na dokladovanie máte 1 rok + dá sa predĺžiť 2x po 6 mesiacoch. Ja som si 1/2 bločkov musel kúpiť(vybavval som interiér), nebol s tým problém.
Odpovedať
Ak ti, alebo vám vychdáza na to plat, a zároveň je hodnota nehnuteľnosti dostatočná môžete si zobrať druhú, menšiu hypotéku. Treba to riešiť so spoľahlivým fin. poradcom. Aj tu na fóre som videl jednu pani písať celkom múdro, môžeš osloviť aj ju.
Odpovedať
A co tak pockat s upravami okolo domu kym predate byt? Je to tak dolezite spravit tento rok ze sa vam oplati riesit uver?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Ak ti, alebo vám vychdáza na to plat, a zároveň j…
@ralf364 Zrejme by vyšla aj nejaká menšia hypotéka na aktuálny dom.. ale v banke budú zase požadovať nový znalecký posudok, poplatky, a celkovo je to zdĺhavý proces.. na daňový bonus kvôli veku už nemáme nárok.. preto by sme uprednostnili radšej inú alternatívu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

A co tak pockat s upravami okolo domu kym predate…
@foobar neplánovali sme to ale tým, že manžel nečakane končí v práci a má nárok na podporu, tak by ten čas účelovo chcel venovať úpravám domu a potom sa už len venovať robote.. zároveň nám to súri lebo nemáme plot - žiadne súkromie, chodia nám tu psy/divá zver.. a pod.
Odpovedať
obvykle neni problem zobrat druhu hypoteku na tu istu nehnutelnost (samozrejme ak neni vyska hypoteky 80% hodnoty), idealne v tej istej banke. Riesil som cca rok dozadu v CSOB. Prvu (povodnu) hypo mam s fixom na 10rokov za 0,99% a druhu mam za cca 3,5% s fixom na 3 roky. Potreboval som cca 20k na bazen, toto bolo najlepsie riesenie. Na prvu hypo sa nesahalo, druha mi vyriesila problem ako relativne lacno pozicat 20k.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?