Ako najvýhodnejšie financovať stavbu rodinného domu?

Dobry den, Chcem sa opytat kto sa v tejto sfere pohybuje a vie poradit...Kde sa momentalne oplati zobrat hypoteku, resp ako financovat stavbu rodinneho domu a Kupu pozemku pri tychto info : hypoteka vo vyske 130 000€, obaja splname moznost hypoteky pre mladych , mame aj stavebne sporenie. Hlavne by som.chcela vediet ci je naozaj PSS taka zla ako o nej kazdy hovori (vraj sa tam.hypo neoplati)... A ako.najlepsie sklbit financovanie - vsetko cez hypoteku , alebo pozemok z uveru a dom cez hypoteku ? Pozemok sa nachada v oblasti Vysokych Tatier .
Odpovedať
Pokial sa nemylim,povedane polopate,banka da hypoteku iba na nieco,co uz realne existuje,cize pokial chcete vsetko financovat cez banku,vratane pozemku,spotrebnemu uveru sa nevyhnete.Pri stavbe domu to uz tusim banka uvolnuje (hypoteku)po castiach,cize vytiahnete mury..banka uvolni urcitu sumu zo schvaleneho uveru.,atd..pokial sa teda nemylim,kamarat to tak tiez mal pri stavbe domu..kazdopadne,vela stastia pri realizacii:-)
Odpovedať
@lenkabonk chodte za nejakym financnym poradcom. viem pripadne odporucit znamych, ktori vam poslu podla vasich profilov ponuky zo vsetkych bank. @miro1984 a pozemok nejestvuje? ja, aj kamarati sme som v pohode dostali hypoteky na domy, ktore este nestoja. ziaden spotrebak netreba.
Odpovedať
@bozsky_kaja samozrejme,ze sa mozem mylit,netvrdim,ze nie,viem len,ze takto to mal jeden znamy..pozemok mal a banka sa vyjadrila,ze pusti peniaze az ked budu mury do urcitej vysky,atd..ale je to urcite individualne..
Odpovedať
@miro1984 vidis. my sme dostali peniaze aj na pozemok (cast) a peniaze uvolnovali dopredu, aby som mohol stavat. ano, sli po castiach, ale dostal som dopredu na material, na pracu a podobne.
Odpovedať
@lenkabonk PSS más svoje pre aj proti. Je toho viac čo treba brať do úvahy. Z vlastnej skúsenosti viem povedať, že : Nevýhodou je vyšší úrok PSS oproti hypo z banky a teda vyššia splátka pri rovnakej výške úveru. Ďalšou nevýhodnou je momentálne nízke zhodnotenie úspor v PSS, keďže sú nízke úroky a podmienky na prémiu sú prísnejšie ako v minulosti. Výhodou je, že do určitej sumy môžeš zobrať úver bez založenia nehnuteľnosti, myslím, že to bolo do 40tis. Ďalšou výhodou je, že sa ti výška splátky počas celého obdobia splácania nemení, aj preto je splátka vyššia oproti hypo. PSS by mohlo byť výhodné na kúpu pozemku a z hypotéky realizovať stavbu domu, ale zrejme budú potrebné aj nejaké vlastné úspory. Momentálne aj spotrebné úvery majú relatívne nízke úročenie, a tak môžu byť výhodnejšie ako úver z PSS. Každopádne by som ti odporučil zájsť osobne do viacerých bánk a aj do PSS a prebrať tam možnosti financovania na základe tvojej konkrétnej situácie. Dostaneš sa do obrazu a budeš lepšie rozumieť situácii. Ja som bol snáď vo všetkých bankách aj PSS. Keď máš viacero konkurenčných ponúk môžeš na banku tlačiť aby ti dali lepší úrok, resp. lepšie podmienky. Prípadne napíš andreah25, ona sa pohybuje v tejto oblasti a vie fundovane poradiť. Mne pomohla pri riešení jednej situácie s bankou.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede ... Pravdepodobne si pojdeme dat spravit ponuky do vsetkych moznych bank a PSS a uvidime v ktorej dostaneme najrozumnejsiu ponuku .. Este mam vsak.jednu otazocku ... ti ktori uz par rokov (dajme.tomu poslednych 5-8 rokov ) hypoteku splacate - aky je momentalne vas financny rozdiel.medzi sumou splatky ktoru ste mali pri zobrati hypoteky a sumou terajsej splatky ? Zmenilo sa.to.nejak.vyrazne - zvysilo/znizilo (prefinancovanim v inej banke)? Vdaka
Odpovedať
@lenkabonk dostala si dobru radu, dostan sa sama do obrazu, spoliehat sa na financneho poradcu ja osobne neodporucam.
Odpovedať
@bozsky_kaja Otazka tam znela,..urobit vsetko cez hypoteku?...,som maximalne skepticky voci tomu,ze banka zafinancuje hypotekou cely pozemok a stavbu celeho domu sucasne.A na margo toho,ze nemozes dostat hypoteku na nieco,co realne este nejestvuje,resp.aspon cast z toho,si odpovedal aj sam,postupne uvolnovanie hypoteky bolo aj v Tvojom pripade.Predpokladam,ze ked si nieco postavil,musel si to v banke preukazat pre uvolnenie dalsej sumy z hypoteky.Ale dufam,ze si dostaval dobre :-)
Odpovedať
@miro1984 Este staviam :-) Co sa tyka hypoteky, zalezi to vela faktorov, hlavne od pomeru hodnota/pozicka. Ak kupis nehnutelnost a banka ju znaleckym posudkom ohodnoti vyssou sumou, vies dostat 100% aj dnes. Ak nie, ocakava sa, ze budes spolufinancovat. Zvysok je potom uz na kazdom klientovi. Ja poslem do banky fotky pokroku na stavbe a oni mi na ich zaklade poslu peniaze na dalsiu fazu.
Odpovedať
@lenkabonk Predpokladám, že 5 až 8 rokov dozadu bola mesačná splátka vyššia, teda v porovnaní ak by niekto refinancoval hypotéku v uplynulom období. Vychádzam z vlastnej skúsenosti, rok dozadu som mal splátku cca 385eur pri úrokovej miere 2%p.a. Momentálne mám splátku cca 368 pri úrokovej miere 1,65% p.a. V októbri 2008 bola základná úroková sadzba (ECB) približne 3,75%. Koncom roka 2011 už 1% dnes je to 0%. Laicky sa dá povedať, že je to základná sadzba od ktorej sa potom odvíjajú ostatné úrokové sadzby (vkladov a úverov) a teda priamo ovplyvňuje náklady úverovania. Ak teda bola pred 5 rokmi základná sadzba vyššia, bol zrejme vyšší aj úrok na hypo a teda aj vyššia mesačná splátka. Koľko ale niekto platil mesačne pred 5-8 rokmi napríklad pri hypo 100tisEUR neviem presne povedať, ale zaujímalo by to aj mňa ak by niekto dal reálne skúsenosti.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?