Ako sa dá postupne financovať stavba domu?

ahojte. mam otazku. je tu niekto kto by zalozil svoj pozemok a banka mu dala peniaze na dajme tomu prvu etapu vystavby domu s tym ze ked ju prefinancuje dom sa znova prefinancuje a banka mu vyda dalsie peniaze? chcela by som vediet ako to presne funguje. ak by nam banka dala financie za pozemok treba tie peniaze potom aj dokladovat blockami alebo im bude stacit potom len to co sa postavilo. neviem ci som to spravne napisala. :-N
Odpovedať
Ahoj mima1, my to mame tak ze my sme kupovali uz pozemok na hypoteku a mame zaujem financovat cez hypo aj vystavbu. Musime splnit nasledovne podmienky: - okrem toho ze musime mat vsetky povolenia pravoplatne, tak musime spravit zaklady, postavit mury do 1m vysky, zavolat geodeta, ktory vyhotovi geometricky plan, kataster mu ten plan musi ciastocne schvalit a nasledne treba zavolat sudneho znalca, ktory ohodnoti doterajsiu stavbu, pozemok a cestu - znalecky posudok ide do banky, tam sa ho ujme specialista na ocenovanie a ked je vsetko v pohode, tak banka schvali uver a pripravi uverove a zalozne zmluvy- po podpisani idu do katastra, nasledne sa tam zapise aj ta stavba, na ktoru robil geodet plan a po prineseni listu vlastnitva s plombou do banky, nam banka pusta prvu cast penazi- asi zhruba tolko, kolko doteraz vsetko stalo- to uz neviem ako funguje. Neviem ako je to ked chces kvoli vystavbe zalozit pozemok, na ktorom este nie je ziadne zalozne pravo, ale v tom pripade si myslim, ze by to malo ist a banka poskytne tu sumu na aku vam ohodnoti znalec predmetny pozemok.
Odpovedať
no my sme uz raz toto zistovali cez vub myslim a pani nam povedala ze pozemok sa da tusim ohodnotit a ze potom nam daju bud 70% alebo 100%ceny pozemku. zato mozeme zacat stavat a potom ked minieme peniaze zas sa to da ohodnotit a banka by mala vydat dalsie peniaze. neviem ale ci to robia vsetky banky. no a dalsia vec je ze neviem ci tie peniaze ktore by nam oni akoze poskytli za pozemok idu k nam na ucet alebo ako? treba tu cast vydokladovat alebo si to potom oni dako ohodnotia?
Odpovedať
to je ale nahoda, my mame hypo tiez v tom istom penaznom ustave :-) ked vam daju 70% tak to je cista hypo a ked 100% tak je tam aj spotrebny uver- maju to v obchodnych podmienkach, tiez neviem ci toto robia vsetky banky, ale my zostaneme pri tejto, kde mame aj prvu hypo kvoli hypoteke mas povinnost si u nich zalozit osobny ucet, oni Ti formou inkasa budu stahovat predmetnu ciastku za hypo kazdy mesiac k urcitemu datumu, ktory si ty povies pri podpise uverovych zmluv, dokial nepride do banky pravoplatne zalozne pravo v prospech banky, tak platite nizsiu cast z pravidelnej mesacnej splatky, nam to robilo okolo 1500 menej, ked sme to dostali z katastra pravoplatne tak uz sme platili plnu sumu nam bolo povedane, ze ked chceme stavat svojpomocne ze nemusime nic vydokladovavat
Odpovedať
my sa chystame financovat stavbu tiez postupne a sice som nebola vo vub ale tiez nam povedali ze nam poskytnu 70% z hodnoty pozemku na zacatie, potom ked sa postavia zaklady tak za ohodnotia a na zaklade toho poskytnu peniaze atd. Mam z toho tak trochu obavu, lebo napr. ohodnotenie hrubej stavby bude pravdepodobne bezproblemove ale co uz vnutro domu. Elekrika, voda . ... to vsetko vlastne nevidno, alebo take obklady - ci znalec urci spravne ze ta obkladacka stala 500,-sk a nie 300,- No ale napriek tomuto nam nic ine ako takeho financovanie nezostava. V SlSp chceli tusim faktury a to mi pride zas zdlhave. No uvidim pre koho sa nakoniec rozhodneme. Este mame chvilu cas, kym do toho pojdeme na 100%.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?