Zodpovedaná

Fotovoltaika - virtualna bateria alebo predaj?

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den chcem sa spytat co s prebytkami? spravil som si FVE a neviem zatial co s prebytkami co je lepsia alternativa predavat do siete alebo zriadit si virtualnu bateriu? co poradite dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Profilova fotka
@matkoca Dobrý deň, to ktorá možnosť je pre vás výhodnejšia, závisí najmä od objemu prebytkov, ktoré budete do siete posielať, a od vašej celkovej spotreby. Ak máte menšie prebytky a väčšinu elektriny spotrebujete priamo, zmluva o Virtuálnej batérii môže byť pre Vás to správne riešenie. Ak však máte väčšie prebytky (napríklad v letnom období), oplatí sa zvážiť predaj do siete prostredníctvom zml… Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od melleus:

@rapidek tak píš,ako preziť "takmer offgrid" a čo…
@melleus nebudem ti to pisat, lebo to nieje pre teba a ani pre 99% diskutujucich, zvlast ked na vsetko pozeraju len prizmou "investicie" a "navratnosti"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@melleus nebudem ti to pisat, lebo to nieje pre t…
@rapidek napíš len jediný dôvod prečo iné, ak investuješ chceš mať z toho zisk,nie stratu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@rapidek napíš len jediný dôvod prečo iné, ak inv…
@duzu ty si skvely priklad cloveka co "investuje" nonstop. mas aj nejake zaluby a konicky? to su tiez investicie? si zenaty? po kolkych rokoch sa ti vrati "investicia" do manzelky?
Odpovedať

@duzu ty si skvely priklad cloveka co "investuje"…
@rapidek koníčky sú pre radosť a to má každý iné a rodina je pre mňa Tabu, to sem nepatrí
Odpovedať
niekto ma konicek FVE, ale to je zanedbatelne percento, potom ma FVE zopar ludi koli castym vypadkom v danej lokalite co je tiez radovo par perent, zopar ludi ma FVE lebo su "green" ale 90% ludi ma FVE koli tomu ze im to setri penazenku a preto sa casto riesi navratnost. Ak by bola navratnost 20 rokov, na slovensku je FVE o 90% menej. Ja mam FVE koli uspore, navratnost cca 6 rokov.
Odpovedať
https://www.msn.com/cs-cz/finance/zpr...
Odpovedať
Profilova fotka
Šušká sa že VB od ZSE za 18€ mesačne ? Počuli ste o tom ?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:

Šušká sa že VB od ZSE za 18€ mesačne ? Počuli st…
@dominik_galaba bohuzial ano 🙈 len malo info aj ohladne vb flexi na styl magny. Ci bude aj mozna zmena z flexi na klasik a naopak. Popripade, ci uz vo flexi sa bude moc prenasat aj elektrina dalej. Dali cennik von ale dalsie nejake info nikde.
Odpovedať

@dominik_galaba vcera som sa bavil s jednym chalaniskom na nabijacke a vravel ze sa rozmysla nad zrusenim /vraj robi v energetike a je u magny/, tak neviem, co je na tom pravdy
Odpovedať

@duzu ty si skvely priklad cloveka co "investuje"…
@rapidek Sorry ale tu súhlasím @duzu, drvivá väčšina ľudí chce FVE kvôli šetreniu. A slovo návratnosť je alfou a omegou. Ak my niekto povie že sa my FVE vráti až po životnosti, tak... asi nemá zmysel si dávať FVE, nie? Ja čo som sa pýtal ľudí čo majú FVE na návratnosť (kupovali to všetci za účelom šetrenia na účtoch) tak väčšina ani nevedela odpovedať - a to je DOSŤ smutné, lebo to ukazuje úroveň finančného vzdelania ľudí. Inak povedané najlepšie sa predáva strach a panika . Investor čo vie ako sa správne narába s investíciou si urobí analýzu kde vie dostať základné údaje podľa ktorých sa rozhodne. Nepočítam teraz ľudí čo majú naozaj veľké mesačné prebytky peňazí a FVE si dávajú pre dobrý pocit. A tie cifry čo tam predajcovia dávajú (návratnosť 6 rokov), to sú z prsta vycucané excelovské tabuľky bez akejkoľvek výpovednej hodnoty. Samozrejme to sa dobre predáva ľuďom ktorých svoje ťažko naškrábané a X krát zdanené peniaze dajú na niečo kde vlastne ani nepoznajú koľko im to ušetrí. Kolega si dal FVE a po prvom roku mu vyšla návratnosť niekde 25 rokov. A teraz chodí po dome a rieši čo urobiť tak aby to znížil a dostal sa pod 20.
Odpovedať
@marcos33 ked chces setrit tak na to musis mat... peniaze... vedomosti... musis sa zaujimat ako to bude vyzerat za par rokov... mna tu vysmiali, ked som povedal, ze pride doba, kedy ti budu platit za to, ze odoberas el. a ta doba je uz realitou v CZ a PL... u nas to vidim dak za dva roky, ak sa nenastane nejaky brutalny riadiaci manever
Odpovedať

@dominik_galaba nech sa páči https://www.zse.sk/dokumenty/cennik-v...
Odpovedať
+ https://www.zse.sk/dokumenty/cennik-p...
Odpovedať
+ https://www.zse.sk/dokumenty/cennik-p...
Odpovedať
nádhera a to som si myslel že 11€ za Virtulánu bateriu u SSE je úžera
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od apepro:

nádhera a to som si myslel že 11€ za Virtulánu ba…
@apepro ale pozor, cena za výkup je vyššia
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od milanista:

@apepro ale pozor, cena za výkup je vyššia
@milanista v zimnych mesiacoch tak akurat vyprodukujes a odpredas el za 18eur.. na 10kWp FV. dobry kauf.
Odpovedať
Ešte príde doba, kedy budú hrdí majitelia gridovych nezmyslov platiť daň z FVE. Však sa už aj registrovali, zoznam máme. Krásne vidno, ako jednoducho ľudia naskočia na nezmysel, keď ho zabalíme do pozlátka úspory. Pritom je to to iste, ako keby mi majitel benzinky chcel prispieť na nové auto, aby som nal menšiu spotrebu... Proste totálny nezmysel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Ešte príde doba, kedy budú hrdí majitelia gridovy…
@kejsix Aši nie každý má kapacity na.to postaviť si to sám.A aj.ked sa.najdu odvážlivci,tak po neodborným riešení co som dokonca aj ja ako laik videl by som sa bal požiaru zo skratu a pod.(netvrdím,ze montaz firmou je záruka kvality 😀). A co sa týka dotácií (ok,majiteľ benzínke neprispieva na ato s nižšou spotrebou - nikto ho do toho legislatívne nenuti), ale čo sa týka členského štátu EU,tak ako také regulativa zo strany Bruselu sú a SK je ako člen EU zaviazaný ich plniť.Z toho titulu ponúka aj dotácie.Aj keď je to cele postavené tak klasicky, slovensky. (mysleli sme to dobre, dopadlo to ako vždy...) Čiže ak sa laik rozhodne si dat FVE namontovať firmou a nevyužije aspoň to malo co dotuje štát,tak okráda len a len sám seba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcel714:

@kejsix Aši nie každý má kapacity na.to postaviť …
@marcel714 To sme sa nepochopili. Ja nehovorím, že si to majú ľudia stavať sami. Ja hovorím, že riešenia bez aspoň prípravy na batériu, čiže plne závislé od gridu sú obyčajná pasca pre neznalých. Nielen že "výhodnosť" takého riešenia, ako už teraz vidíme, bude rýchlo klesať, ale v prípade výpadku podobnému tomu na pyrenejskom polostrove nedávno nemáš elektrinu ani keď máš plnú strechu panelov, lebo kľakol grid. A to sa oplatí. Netreba si nahovárať, že takých výpadkov nebude, vzhľadom na masívne rozširovanie gridovych elektrární a tým pádom malej zotrvačnosti zdrojov v sieti a naslednej celkovej problematickej stabilizacie, pribúdať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@marcel714 To sme sa nepochopili. Ja nehovorím, ž…
@kejsix S tým súhlasím.Ale toto žiaľ predajcovia neponúkne.Ved na co 😞Treba sekať m2 panelov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcel714:

@kejsix S tým súhlasím.Ale toto žiaľ predajcovia …
@marcel714 to nieje ani o sekani m2 panelov, ved castokrat su tie elektrarne zbuchane z najlacnejsich komponentov. jeden odskusany vzor a potom opice montuju a dokonca ked vidis na youtube videa, k comu bola vystavena kladna revizna sprava, tak to hlava neberie.
Odpovedať

@dominik_galaba čau Domčo, presne kvôli tomu som v štádiu prechodu do Magny. Sranda je, že odberné miesto prešlo v pohode, výrobné miesto mi ZSE zamietla. Riešil som cez call centrum, jedna mi nijako nepomohla. Volal som znova a tá druhá si vypýtala deň, aby zistila čo je vo veci. Odporučila mi to riešiť na pobočke. Tak som musel ísť na pobočku, nikto mi nevedel povedať, prečo bola žiadosť zamietnutá. Inak pani na pobočke ZSE v DS bola na svojom mieste úplne omylom: 1. vraj výpovedná lehota je 9 mesiacov! a 2. absolútne nič netušila o tom, že VB z 3€ vzrastie o 600% :) Nakoniec mi vypísala žiadosť o ukončenie zmluvy, aj to len na základe toho, že mi teta na infolinke odporučila, aby som šiel na pobočku a vraj "keď to povedali na infolinke, tak to musí byť pravda..." celkom veselo to v tom ZSE na niektorých úsekoch máte... nič menej, ešte mi neprišla akceptácie výpovede, tak to bude napínavé až do konca... PS: snáď mi to kvôli tomuto príspevku zse znova nestopne :D:D:D
Odpovedať
ahojte, potrebujem poradiť s nastavením ceny v aplikácií FusionSolar NÁKUPNÁ CENA: je cena za ktorú nakupujem elektrinu zo siete aj s distribúciou? VÝKUPNÁ CENA: tu mám zadať čo? :) mám SSE, SSD a Tarifu DD2 budem mať aj virtuálnu bateriu 2, zmluvu ešte nemám...
Odpovedať
kto si myslel, ze bude pustat lacnu slnecnu energiu o 12tej na obed a potom ju odoberat v noci, na zdravie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

kto si myslel, ze bude pustat lacnu slnecnu energ…
@dusantt na zdravie
Odpovedať
Po roku s fotovoltikou a virtuálnou batériou mi prišlo ročné vyúčtovanie od SSE s preplatkom 713 €. Mesačne som platil 120 €, pričom moja celková spotreba zo siete bola 7,6 MWh a vo virtuálnej batérii som mal 5,3 MWh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od apepro:

Po roku s fotovoltikou a virtuálnou batériou mi p…
@apepro zníž si zálohové platby, dávaš im bezúročnú pôžičku, daj ich radšej do 3 piliera na dôchodok,ak prispieva i zamestnávateľ,tento mesiac si istotne veľa nevyrobil, je viac zamračených dní i dnes ako slnečných
Odpovedať
Zdravim Vás Mám menič goodwe gw10k-et a dnes som si všimol že v nastaveniach solar go nemám možnosť funkcie -detekcie AFCI. Ešte pred nejakým časom to tam bolo v pokročilých nastaveniach.(Foto) Viete poradiť prečo?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
čo si o tom myslíte že, na základe schválenej novely zákona o energetike dôjde od 1. januára 2026 k zmenám, ktoré ovplyvnia podmienky virtuálnej batérie. Jednou z hlavných zmien je, že operátori už nebudú môcť ponúkať ročné zúčtovacie obdobie, ale prejdú na mesačné vyhodnocovanie prebytkov a spotreby elektriny. To znamená že už sa neude dať odložiť si ,,letné prebytky,, na zimné mesiace.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?