Fotovoltika predaj prebytkov

Dobrý deň, snažím sa dať dokopy info čo treba k tomu, aby som mohol odpredávať prebytky z FVE panelov na streche. Problém je, keď je elektrina na IČO. Vtedy je to iné ako keď ste domácnosť. Odber elektriny od VSE je za "regulovanú" (firemnú) cenu. Kategória do 30MW ročne. FVE postavená bez dotácii a pod. Má s tým niekto skúsenosť? Virtuálna batéria pre firmy nehrozí a minimálne VSE ju pre firmy určite neponúka. Ostáva predaj komerčným výkupcom. Lenže.. Jeden výkupca vám napíše, že okrem podpisu zmluvy s nimi vám nevedia poradiť aké sú ostatné povinnosti. Druhý pošle zoznam povinností, ktoré vás rovno odradia (nahlasovanie a reportovanie ÚRSO, OKTE, SEPS). Pritom OKTE mi odpíše, že do 11kW sa to neberie ako podnikanie a teda netreba nič hlásiť. Všetky povinnosti čo Google nájde sa týkajú ako keby veľko výrobcov zo soláru a mne ide len o predaj prebytkov z 10kW FVE, ktorá slúži primárne na krytie vlastnej spotreby. Lenže v týchto mesiacoch by dokázala vyrobiť raz toľko, len to nie je kam dať a tak to "prepadne". Batérie sú, ale "len" 17kWh. Alebo viete o nejakých konzultantoch/poradenstvách v oblasti FVE/OZE, čo sa vyznajú v problematike a vedia poradiť, hoc aj za úplatu? Ak je to ozaj také komplikované administratívne šialenstvo, potom nechápem ako z každej strany niekto narieka, ako FVE narúšajú sieť atď. My máme prietoky zakázané a kryjeme si len vlastnú spotrebu. No nejaké € navyše by skrátili návratnosť.
Odpovedať
@vlm4 v tomto dostaneš správnu odpoved len od distribúcie , ona musí zabezpečiť nonstop potrebnú kapacitu, nie len v čase ked jej bude prebytok zo slnka, nedávno bol článok pre obyvateľov okresu DS a Dunajskýcch Biskupíc vybudovali tam veľké úložisko
Odpovedať
@duzu Od distribúcie dostaneš (alebo nedostaneš) zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy. To aké máš ďalšie povinnosti voči iným úradom ti distribučka nepovie, preto sa pýtam tu, ale už dávam dokopy informácie ako na to. Keď to skompletizujem, tak napíšem. Technicky sa tých zopár kW výkonu navyše bez problému spotrebuje v okolitých budovách. Tak mi zatiaľ nenapadá, prečo by s tým distribučka mohla mať problém. O toľko menej výkonu potom musiať dodať z VN. Povinnosti sú v princípe uvedené v zákone o energetike, § 27 Práva a povinnosti výrobcu elektriny, odstavec 2. Na OKTE zrejme nebude treba nič hlásiť, pretože výroba zo zdroja do 11kW sa nepovažuje za podnikanie a v zákone je na to výnimka. "Výrobca elektriny s celkovým inštalovaným výkonom zariadenia na výrobu elektriny do 10 kW vrátane, okrem výrobcu elektriny ktorý nepodniká v energetike podľa zákona o energetike, uzavrie s OKTE Zmluvu o poskytovaní údajov spolu so žiadosťou o prístup do IS OKTE."
Odpovedať
@vlm4 detaily neviem, ale nebude to také jednoduché hlavne ak ako si napísal máš FVE na firmu. Kamarát tak mal malú FVE na dome okolo 5kWp ešte z čias garantovaného biznisu s FVE, ale tento rok to dobrovoľne odhlásil a prešiel na fyzickú osobu. Každým rokom s tým bolo viac a viac papierovačiek, menej a menej zarobil a potom čo vyteleteli ceny EE do astronomických výšin už to strácalo ekonomický zmysel, lebo aj jeho domácnosť tým pádom nemala garantovanú cenu, ale ceny ako podnikatelia.
Odpovedať
@vlm4 problém je jediný ,vyrábaš stále iné množstvo v čase,a to si nie jediný ale stále je ich viac a potom je to nie len pár KW, nevieš dopredu kedy koľko a celý nedomyslený systém funguje tak ako by si nevyrábal nič, všetke ostatné stabilné zdroje vyrábajú stále rovnaké množstvo energie a je jedno či to chceš predať alebo do VB, a garantovanú cenu už nemajú ani všetke domácnosti, je určené aký príjem na hlavu
Odpovedať
@duzu Primarnym ucelom FVE ma byt krytie vlastnej spotreby a vyzera to zatial, ze to bude takto fungovat. Domacnosti - vsetky maju regulovanu cenu, ktora je daleko daleko lepsia ako "regulovana" cena pre firmy (fy s odberom do 30MW rocne). Preto je navratnost pre dom dost "otazna" ak si doma nenabijas elektroauto. Vyroba so solarnych zdrojov ako celku sa da velmi presne predpovedat a modelovat. Napr. slovenska firma Solargis je v tomto pokrocila. A tomu by sa mala casom prisposobovat aj spotreba. Napriklad cenovou motivaciu, aby ludia odlozili spotrebu, ktora sa da odlozit na den. Dnes mame akurat nocny prud, ale casom to bude chciet asi zmenit na "denny" prud 🙂
Odpovedať
@vlm4 https://www.energia.sk/vlada-schvalil... takže nemajú všetke domácnosti dotovanú en to ostatné je známe od začiatku každý má spotrebovať čo najviac vyrobenej energie priamo , ale k tomu musíš zmeniť správanie celej domácnosti , nerobí každý z domu , väčšina aktuálnej produktívnej populácie je práve cez celý deň mimo domu, pre koho je dnes naj nočný prúd?už sa neoplatí DD3 ,ani DD4 lebo pribudlo kopa žrútov ktoré sa najviac používajú cez deň 06-22, DD5,6 sa oplatí len pri vyššej spotrebe a povinnosť všetko len na el.
Odpovedať
@duzu Neviem k comu sa maju vztahovat tie kriteria. Na stranke VSE mas cennik ktory hovori o cenach pre domacnosti a nie su tam ziadne ine kriteria. Doma platit o malo viac ako minuly rok a nikomu som prijem nepreukazoval.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Skúsim to hodiť ešte otázku sem: Ideme dávať FVE na firemnú budovu, potrebujem radu ak bude niekto vedieť... Administratívna budova: 8hod. smeny cez deň víkendy nič... Spotrebu budovy elektriny máme cca 20Mwh ročne , kancelárie, PC ... navrhnutý je systém zatiaľ 16,5Kwp ... plus počítalo sa aj s fyz. bateriami 20Kwh ale to sme zavrhli , lebo: Vraj sa má meniť legislatíva, resp. už platí, že v rámci jednej firmy (jedno IČO) viete využívať virtuálnu batériu, prípadne prebytky posielať aj medzi odbernými miestami v rámci jednej firmy, ale samozrejme musíte mať všetky OM od jedneho dodávateľa... Viete o tom niečo? akurát neviem či môžete napr. na budovu povedzme so spotrebou ročnou do 20Mwh dať panely s výkonom napr. 90kwp , alebo či tá legislatíva vôbec platí... nejak ani na nete o tom neviem nič zatiaľ nájsť ... nevie o tom niekto niečo viac?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

Skúsim to hodiť ešte otázku sem: Ideme dávať FVE…
@dexter89 Vo tejto situácii by som fyzické batérie určite zavrhol, keď už tam nemáte spotrebu v noci a cez víkendy. Virtuálna batéria vo všeobecnosti je dostupná len pre domácnosti. Firmy tú možnosť nemajú, ale na rozdiel od domácnosti môžu zase odpredávať prebytky. Ohľadom panelov, do 10,8kW výkonu je to legislatívne malý zdroj = najmenšia byrokracia. Nad túto hodnotu je to asi už lokálny zdroj a s tým je viac byrokracie, my máme malý zdroj. Pričom je dôležité vedieť, že po novom sa berie výkon MENIČA, nie výkon panelov. Čiže máš menič 10 kW, ktorý umožňuje preťaženie až do 15kW (napr. Solax), tak si malý zdroj, hoci panelov tam budeš mať napríklad 14kW. K zdieľaniu medzi odbernými miestami sa neviem vyjadriť, má to byť, ale tuším ešte tam nie sme. Tento štát má momentálne iné priority, ako napr. beztrestnosť mafie. Koho zaujíma nejaká FVE?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od vlm4:

@dexter89 Vo tejto situácii by som fyzické batéri…
@vlm4 no práve že tie prebytky my predávať nemôžme... takže čiso ide len o tú legislatívu ohľadom virtuálnej batérie... niektorí dodávatelia vraj už ponúkajú virtuálnu batériu aj pre firmy
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@vlm4 no práve že tie prebytky my predávať nemôžm…
@dexter89 Prečo by ste prebytky nemohli predávať? Ak máš distribučkou schválané pripojenie a zazmluvnený nejaký rezervovaný výkon do siete, tak ďalší krok je osloviť firmu, ktorá robí výkup. U nás konkrétne to bol náš dodávateľ elektriny, VSE. Treba tam ale zavolať, lebo na webe majú len strohé informácie a zdalo sa mi, ako keby to robili len preto, že musia.. Ale výkupná cena,ktorú prideľujú na celý rok, nebola úplne od veci. Po uzavretí zmluvy na výkup s VSE bolo treba ešte splniť oznamovociu povinnosť voči URSO, ktoré o tom vydá potvrdenie. A toto potvrdenie priložíš k žiadosti o zmluvu s OKTE, ktorú musíš mať tiež, ale pokiaľ si malý zdroj, nemusíš nahlasovať údaje o výrobe.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@vlm4 no práve že tie prebytky my predávať nemôžm…
@dexter89 skús pohľadať doplnkový produkt "požičovňa elektriny" viac nepíšem, aby nebola reklama.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?