Fotovoltika od ZSE

Ahojte. ZSE ma oslovila s ponukou fotovoltiky od nich. Jedná sa o inštalovaný výkon 3kWp - 10x FV panel monokryštál, 10x optimizér a 1x 1-f menič. Pri splátkach vyjde cca 5000€ a pri keš na drevo 4000€. Plus mesačne 2€ virtuálna batéria, kde sa opätovný odber zo siete sa platia len distribučné poplatky. Máte niekto s touto ponukou skúsenosť? Inštalovali ste niekto tento systém od nich? Ďakujem.
Odpovedať
Teda upravujem cenu. Pri cene naraz bez dotácie 5000€, s dotáciou v 2022 - 4000€. Pri splátkach bez dotácie 6500€ a s dotáciou v 2022 - 5000€. Dávali ste si to niekto?
Odpovedať
@kajo873 nikdy by som si to nedal, ale je to samozrejme na tebe. Len pre predstavu mam +- 14kWp, 1f 10kw a 35kWh bateriu za 10 000 bez dotacii a od juna som odpojeny od DS a nepotrebujem nikomu platit za mnou vyrobenu elektriku!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba aj cez zimu ti to vyraba fostatok elektriny ? 🙂 ak hej tak je to super 👍
Odpovedať
@rkorba hej, ale 10k je už dosť veľká investícia. Plus priestor pre batérie a ich životnosť. Viem že ideálne riešenie je byť v ostrovnej prevádzke ale je to obrovská investícia aspoň teda pri mojej situácii. A taktiež mám 3- fázové spotrebiče, čo je drahšia alternatíva. Nemusím mať virtuálnu batériu ale čo vyrobím navyše natečie do siete aj tak a s virtuálnou batériou mám aspoň pri spätnej spotrebe komoditu elektrinu zadarmo. Aj keď je to jendofázové riešenie, smart elektromer to vraj má nejak rozrátať, čiže keď budem mať teoreticky okamžitú 3-fázovú spotrebu 3kW a výrobu 1-fázovú tiež 3kW, nemalo by sa mi nič účtovať. O všetkú byrokraciu sa má postarať zse, aj výmenu elektromera aj o dotáciu. Preto sa pýtam kto má s tým skúsenosť.
Odpovedať
@zipsuliak 2-3 mesiace z roku budem kludne napojeny a odoberat z pekla 😉 @kajo873 len som ti chcel nazorne ukazat, ze tebou investovane peniaze nedavaju az taky zmysel "co za ne dostanes". Prekablovat rozvadzac a 3f nechat na distribucii a vsetko 1f napojit na FV. https://www.youtube.com/watch?v=fjY5B...
Odpovedať
@rkorba > Tu FVE ti robila firma ci si si ju skladal sam ? Pozeral som len tak hybridny system ze 4 kWp FVE , LI bateria 40 kWh a cena vychadzala 26 000. Co som pozeral ceny panelov, tak 300 Wp panel okolo 100 euro tak len panely by stali tak 4000 - 5000 euro.
Odpovedať
@rkorba 35 kWh batériu? uhaaaa... za 10 000 len baterka čí kompletka? povedz viac...
Odpovedať
@asdfb @milan_toman vsetko zohnate bud z ciny, alebo z bazosu. Lokalne kupena kabelaz a montaz. Bateria je z elektromobilu. Cena nakomplet pricom akurat idem tuto zimu doplnit 3kWp secondhand panelov ako nezavisli system na ohrev TUV a po nahriati budu nabijat baterie. Firma a dotacie zabiju investiciu a posunu navratnost do nenavratna.
Odpovedať
@rkorba > Diky. Potom tej cene rozumiem a verim ze sa to da tak poskladat.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba dotáciu vieš získať aj ke'd to riešiš po vlastnej oske? či jedine ke'd to riešiš ako hotové riešenie cez nejakú firmu?
Odpovedať
@zipsuliak dotaciu jedine cez firmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_toman och -_- preco ma neprekvapuje ze na slovensku nieco nemoze fungovat logicky 🤣😇🙈
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba Baterie mas lifepo?
Odpovedať
@dusan72 liion
Odpovedať
@kajo873 to ti dali pekne skreslené údaje vraj pri spätnom odbere elektrina zadarmo, tak silová energia áno ale platíš 60% z celkovej ceny za distribúciu, no podľa prepočtov viacerých sa oplatí viac VB ako vlastná, a teraz je možná ročná faktúra, prebytky sa presúvajú len musíš začať v správnom období aby bolo čo presúvať
Odpovedať
@duzu aké skreslené údaje? Kde som napísal že pri spätnom odbere elektrina zadarmo? Písal som ako ty píšeš, platí sa za distribúciu pri spätnom odbere. Neviem nerátal som, neštudoval som čo sa viacej oplatí či VB alebo vlastnný batériový zdroj. Ale o baterkách viem že lacné nie sú a ani ich životnosť nie je boh vie aká... Teda Lifepo už hej ale aj cena je niekde inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu neprekrúcaj, distribúcia je 0,064 €/kWh a silovka pri D2 je 0,074€, tak ako môže byť distribúcia 60% ? len si odobruješ svoje myšlienky cez svoje skreslené informácie. Silová zložka je pri VB úplne zadarmo, len distribúciu - ty keď ideš po dialnici, tak to riskuješ bez dialničnej známky ? A pekná haluz, samozrejme za 10k€ sa dá poskladať na strechu zlepenec ktorý možno za 5 rokov povie BAJ BAJ a ty si budeš veselo dokupovať komponenty - o poruchách nám nepovieš, pretože to potom už nebude vypadať tak SUPPEEER ako si popísal. To čo ponúka ZSE, má štandardnú záruku 12 rokov (invertor), 25 rokov (optimizéry), minimálne 12 rokov (panel). Nehovoriac o tom, že za cca 200€ jednorázovo máš na invertor predĺženú záruku na 25 rokov. Nainštaluje ti to certifikovaná firma, budeš mať na to doklad - záruku, v prípade akéhokoľvek problému sa v tom nemusíš vŕtať. Dostaneš na to dotáciu - lebo ju proste dostať môžeš. A či je systém 1F alebo 3F je úplne jedno, v rámci vyúčtovania, robí distribučná spoločnosť medzifázový zápočet ktorý všeko medzi fázami zrovná. Keď už ideš porovnávať, tak musíš jablká s jablkami, nie ongrid certifikovaný systém s dlhoročnou zárukou VS s ostrovným systémom z bazošu. Za 12 litrov ti ZSE spraví 9,9 kWp. 😉 síce bez batérie ale nemusíš nikde v dome osádzať batériu a chystať jej teplé miestečko... pohodlne odvedieš do distribučnej siete, a na vyučtívaní ti dodávateľ celú silovú zložku vráti 😉 a ... samozrejme... virtuálka je služba, nie produkt s určitou životnosťou/cyklami. Len toľko... @kajo873 keď sa ti to riešenie páči, choď do toho... na modrej streche nedostaneš jednoznačný názor, len domnienky majitelov - každý chváli čo má doma.
Odpovedať
@dominik_galaba Ďakujem, konečne normálna odpoveď k veci. V podstate si mi potvrdil môj názor. Písal som sem preto, lebo som myslel že sa tu niekto nájde kto si to reálne inštaloval a chcel som vedieť jeho skúsenosti či už s realizáciou, alebo prevádzkou.
Odpovedať
@dominik_galaba otazne je kedy sa podmienky ktore platia v sucasnosti zmenia a tomu ver ze sa zmenia ked bude vela takto pripojenych domacich vyrobcov a potom ide navratnost do .... vsetko ma svoje pre aj proti ako to bezne byva.
Odpovedať
Profilova fotka
@nicearty aký má na návratnosť vplyv zvyšujúce sa množstvo malých zdrojov výroby ?
Odpovedať
@dominik_galaba tiež by ma to zaujímalo, aj vzhľadom na neustály nedostatok elektriny na trhu. Pričom vývoj spoločnosti smeruje k tomu, že elektriny bude ešte väčší nedostatok ak sa nenájdu investície na OZE.
Odpovedať
@dominik_galaba na návratnosť žiadnu, ale na distribučnú sústavu áno a ak bude ohrozená stabilita siete tak podmienky rýchlo zmenia. Zrušiť VB nebude žiaden problém, lebo neviem o tom že by ich niečo zaväzovalo ponúkať túto službu.
Odpovedať
@dominik_galaba vyzerá že bud pracujete pre ZSE alebo nejakého dodávateľa EE a teda sa vyznáte, mám teda pár otázok lebo mi tie poplatky pri VB nie sú jasné... Príklad: - vyrobím a odovzdám do DS napr. 1000kWh... Účtuje sa mi nejaký poplatok za distribúciu do DS alebo nie? Účtujem ja nejaký poplatok za odovzdané kWh alebo nie? - zoberiem neskôr späť tiež 1000 kWh... Platím ja nejaká poplatky za túto odobratú energiu ? Ak nie silovku (teda kWh) tak zas nejaké distribučné poplatky za tieto kWh ? Za info vdaka.
Odpovedať
@dominik_galaba kazda liska svoj chvost chvali, ty bez vynimky 😉 Ten funkcny zlepenec robi to co ma pre toho pre koho ma. Cize ked je spravne predimenzovany, tak ma i dlhu zivotnost narozdiel od poddimenzovaneho predrazeneho riesenia na kluc, ktore ide stale na 100%, lebo ked dom nepotrebuje, tak krmi suseda vedla. Polovodic ma svoj zivotny cyklus a urcite mu neprospieva ked ide stale na 100% vykonu i ked mas na to papierovu 12r zaruku, ktoru si nebudes i tak mat kde uplatnit za par rokov, lebo dnes firmy a ich sesterske firmicky nemaju dlhsiu zivotnost.
Odpovedať
@dominik_galaba > K ZSE - nema nahodou virtualna bateria ZSE mesacne zuctovanie. Ked som pozeral, tak to tak mala. Ja som si to skusal pocitat. Moja spotreba rocna spotreba je okolo 3 MWh. 3 kWp FVE vyrobi rocne odhadom 3 MWh. Nech pri vyrobe hned spotrebujen 1.5 MWh a 1.5 MWh poslem do virtualnej baterie a potom dotiahnem naspet. Dajme tomu budem mat virtualnu baterku s rocnym zuctovanim. Taka na trhu existujue. Za tych 1.5 MWh zaplatim distribucne poplatky 100 euro za rok pri DD2. Za DD2 istic u SSE sa mesacne plati 8.4 eura tak sme na 100 euro za istic, takze elektrina s FVE by ma vysla nejakych 200 euro. Momentalne pri sadzbe DD2 by 3 MWh stali 540 euro plus 100 za istic, takze to mame 640 euro. Rocne by mi FVE usetrila tak 440 euro. Takze navratnost FVE z cenou 3500 euro je na urovni 8 rokov. Co s tym cislom 8 rokov moze zahybat. V moj prospech - rastuca cena silovej elektriny a mensie distribucne poplatky. V moj neprospech - vecsi podiel posielanej elektrickej energie do virtualnej baterie, zmenenie podmienok virtualnej baterie - napr. prejdu na mesacne zuctovanie.
Odpovedať
@antoni_sk Ja keď som študoval ako funguje VB, pochopil som to takto: Mesačne platíš fixne 2€ za službu VB. Keď vyrobíš navyše odovzdávaš to do siete zadarmo. Neplatíš ty distribučné poplatky a ani ZSE (pozeral som podmienky pre VB od ZSE) neplatí tebe za dodanú vyrobenú elektrinu do ich siete. Keď máš väčšiu spotrebu ako výrobu, tak najprv spotrebovávaš zo siete elektrinu (komoditu), ktorú si tam odovzdal. Za elektrinu neplatíš nič, ale tie zvyšné distribučné poplatky platíš podľa aktuálneho cenníka. Všetko toto má prerátavať smart elektromer. Aj keď máš len jednofázovú fotovoltiku, tak mal by vedieť prerátavať tebou vyrobenú elektrinu na spotrebu vo všetkých troch fázach. Príde mi to celkom výhodné do budúcna, keďže na trhu bude cena za elektrinu rásť, a distribučné poplatky by mohli stagnovať, teda tie vie ovplyvniť štát a sľubujú minimálne že ich nezvýšia aspoň budúci rok. Zrovna dnes som mal online prednášku v práci od jedného pána, ktorý sa týmto zaoberá, a doma má spravenú fotovoltiku s batériovým úložiskom, 3x hybridný menič (na každú fázu jeden), celé je to riadené tak že riadiaci systém sleduje aktuálnu sekundovú spotrebu a riadi meniče cez modbus.. fakt premakaný systém, ale vravel že sa blíži ku cene 1500 € na 1kWh úložnej kapacity.
Odpovedať
@asdfb Hej čo sa týka tej virtuálnej batérie, a obmedzenie dodávania vyrobenej energie do siete sa dá spraviť tak, že napríklad budeš nahrievať vodu v zásobníku TUV cez deň, keď budeš vyrábať elektrinu, prípadne sa dá nejak pohrať so spotrebou v domácnosti - odložené pranie, odložený štart umývačky riadu atď...
Odpovedať
No ja mám doma svoju mnou postavenú FVE s výkonom 2,6 kWp + Lifepo4 10kWh s vyťažovaním prebytkov do ohrevu TUV v bojleri... riadenie a monitoring som si tiež robil sám... Funguje ale ako offgrid - mám na ňu zapojené vybrané spotrebiče. Len som chcel vedieť či sa niečo menilo v podmienkach VB pre užívateľov a či sa to konečne aj oplatí pre nás bežných koncových zákazníkov a spotrebiteľov
Odpovedať
@dominik_galaba len tu miešame toho do kopy veľa, ty si ZSE a ja SSE a mám DD5, pre mňa je to najvýhodnejšie takže mňa vyjde silová energia len 40%, dodávateľ Energie2 cenu mám 43 Eur/MWh vo VT a 45Eur/MWh v NT , čiže VT lacnejšie , lacnejšie to nemá asi nikto ak o niekom viete dajte vedieť no od decembra nové cenníky,FV nemám stále a to po nej pokukujem už 10r, donedávna ked bolo všade len mes. účtovanie bolo pre mňa k ničomu lebo mám najvyššiu spotrebu v zime
Odpovedať
@antoni_sk viacerí tu píšete, že prebytky posielate do ohrevu TÚV. No ja mám za 2 hodiny vodu nahriatu. Koľko hodín vám to hreje?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?