Virtuálna baterka od ZSE - zvažujete niekto?

Ahojte. Zvazujete niekto sluzbu virtualnej baterky od ZSE? https://www.zse.sk/sk/Uvod/Domacnosti...
Odpovedať
1
2
20
@virnik27 si si isty?pozri si princip tej "virtualnej baterky"
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel714 vyzera to zaujimavo, ale tym sa FVE len posunie s nenavratnej investicie na hranicu navratnosti . Ale aspon niekto s tym zacal, to si treba vazit.
Odpovedať
este by mohli zaviest princip v lete ulozim v zime vycerpam, ale to asi nieje ani technicky mozne
Odpovedať
@marcel714 pozri ak platis mesacne povedzme 40€ za elektriku * 12 480€ za rok, za FVE ked das s dotaciou povedzme 3000€ to mas elektriku na 6-7 rokov, samozrejme pocitak ze platis aj za odberne m,iesto atd... Ak das FVE a das tu "baterku" platis zas poplatok za jej vyuzivanie a samozrejme v zime su dni ked nevyrobis nic. To znamena ze kym sa ti vratia prachy co si dal do FVE prejde mozno 15? rokov Vsetko zavysi od toho aku mas spotrebu poziadavky atd. tak isto ak by si chcel pokryt cely dom potebujes 3 fazove zariadenie atd .. zas viacej penazi, FVE je pre cloveka co to chce lebo to proste chce a pripadne ma zariadenia ktore dokazu tu elektriku vyuzivat... pre bezneho je to asi skor ostara.
Odpovedať
Ak to je fakt a len ten poplatok tak to je bomba, ja som od uvedeniaFVe - 22.5.2018 do prevadzky 30x 275w, Fronius Symo 8.2.5 za minuly rok vyrobil celkovo 4844kwh, prebytky do siete 3610 ongrid s predajom prebytkou, VSD mi vyfakturovala v januari necelych 400€. Skoda ze u nas nie je tato sluzba dostupna
Odpovedať
@marcel714 nechce sa mi hrabať v cenníkoch, ale predstavujem si to takto: z koncovej ceny bežne doma spotrebovanej elektriny je polovica cena za elektrinu a polovica za distribúciu. Keď elektrinu vyrobíš a pošleš ju do virruálnej baterky, zaplatíš polovicu za distribúciu. Keď ju z tej baterky budeš cucať, zaplatíš zase polovicu za distribúciu. Dve polovice sú dokopy jedna celá cena, teda toľko isto, ako keď tú elektrinu bežne kúpiš. Bude tam zrejme nejaký malý rozdiel v percentách, nebude to presne 100%, ale bude to veľmi blízko :-)
Odpovedať
@janopopovec za čo ti VSD vyfakturovala v januári 400€?
Odpovedať
@andreus ono to praveze mozne je podla toho co som sa dozvedel.ty svoju nadprodukciu pustas do siete a pri zuctovani (preplatok/nedoplatok) dostanes vratky za energiu.cize v lete vyrobis a v zime kuris
Odpovedať
@jakino VSD umoznuje predaj prebytkov. Zacal s tym ze som si neuplatnil dotaciu na FVE. To mi umoznilo uzatvorit zmluvu o predaji prebytkov a dotovanu ee. Zmluva na 30 rokov cena zjednudusene cca 90€/1Mwh Ale nie je to take jednoduche s ratanim. Inak zmluva a papierovacky s URSO, OKTE, VSD , VSE - vybavila firma, ja by som nedal. Vyuctovanie som odčekol raz rocne na ucet s vystavenim automatickej faktury VSD ckou. Da sa aj mesacne. 1. zlozka je cisto natocene prebytky cca 0,033€ /kwh v mojom pripade 3610kwh, 2. Zlozka je celkova vyroba FVE cca 0, 005€ /1 kwh - v mojom pripade 4844kwh 3. Zlozka je kolko som z vlastnej vyrobene ee spotreboval doma a to je cca 0,055€/ kwh Je to fakt zlozity vypocet, firma mi to vysvetlovala ale furt mi to vypadne. Ale inak potesilo, navratnost som neriesil, system som kvoli TC a buducnosti vyrazne naddimenzoval, dam baterky - ide mi o sebestacnost, investiciu som bral ako sucast stavby.
Odpovedať
@janopopovec inak FVE je trojfazovy system napojeny na cely dom, TC kompresor je 3N aj zalozne elektrokotol 3N, vykon si taha pekne z kazdej fazy po 1/3. V priemere TC berie prikon 1,7kw, najmenenej vsak 1,3kw ( minimalny odber TC ) Ale v konecnom dosledku je to jedno, hodina je obojsmerna sadzba EKo dom 6 - meria okrem VT/ NT - aj prebytky do verenje siete, a na fazach sa celkovo zatazenie vykrati. Priklad FVE dava momrnt. vykon 3600w - do kazdej fazy dava 1200kw. Jedna faza je zatazena napr. varnou konvicou 2000w. Z FVe si konvice veznme tych 1200w, zvysmych 800 potrebuje este zo siete. Ale ostatne 2 fazy nezatazene spotrebicmy produkuju spolu 2400w. V hodine sa to odcita a vyslefok je taky ze do siete plynie prebytok 2400w- 800w= 1600w. Tak asi tak
Odpovedať
@jakino asi som sa zle vyjadril , aby bolo jasne, dostal som penize na ucet za predanu a dotovanu ee.
Odpovedať
@janopopovec uz tu prosim ta prestan v dalsom vlakne obhajovat svoj neobhajitelny system. Uz som ti niekde napisal, ze dal si do toho peniaze ok, no teraz ako keby si chcel sam seba presvedcit ze si rozumne zainvestoval. Fve nie je ekonomicky navratna ako si aj sam napisal, tak aspon pis presne udaje. Dal si tu minimalne 3 zavadzajuce informacie: Ad 1. Zmluvu s urso urcite nemas na 30 rokov ale na 15 Ad 2. Vykupnu cenu nemas 90 e/ Mwh ale 84,98 eur A z toho Ad 3. Ak tu davas realne cisla vyroby, ktora bola natlacena do siete, tak ti vsd nesamovyfakturovalo 400 eur ale necelych 307 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pistikus Ano mas pravdu zmluva je na 15 r., cena ne 84,98, a fakturovanych mam presne 385€, - /mam na to aj fakturu/, presny vypocet ohladom predaja neviem, dal som priblizne cisla, niikoho o vyhodnosti /nevyhodnosti investicie nepresviedcam. Ked som to riesil nikto nemal z tohoto fora realnu skusenost , len teoreticke kecy, ja vsak mam realnu skusenost a dostatocne vykonny system pre toho koho to bude zaujimat, ci mas pocit ze tu klamem ale zavadzam? Tie cisla vyssie som zaokruhlil, a tych 30 r. som zabudol, inak som tu zamerne nezaklamal. Vsetky papiere a faktury mam! A dam si tu snahu a pozriem sa na navratnost ktoru tiez mam vyratanu, ale podotykam ze o to mi primarne neslo. Problem je ze nebyvama v dome dost dlho aby som mal realnu rocnu spotrebu, navyse nie vsetko je dokoncene ani vsetky zariadzovacie veci nie su. Ale dam ti este nejake realne cisla aby si porozmyslal. VSD mi fakturovala 385€ . Momentalnu spotrebu TC za kurenia 1250kwh - ale nech dam 600kwh/mesiac x 4 = 2400kwh, TUV dam 1200kwh, na ostatne spotrebice dam dalsim 1000kwh = 4600kwh/rok , cenu za kwh zaojruhilm hore na 0,12 = to robi 552€ , odratam 385€ co som dostal spat = 167€ , vydelim 12 = 13,91€ /mesacne za komplet elektricku reziu domu. Ale uvedena vratka 385 je za obdobie od 22.5.2018 celkova vyroba predpokladana 0d 8600 do 9100kwh , ( momentalne som do 31.12.2018 vyrobil 4844kwh. - cisla budu za cely rok ine. Ja budem uplne spokojny ak sa po preratani vsetkych premennych dostanem na 0 € mesacne za elektrinu. Ostava len odpad a dan. Ale chapem , da sa dom zariadit aj inak, lacno a jednoducho, a potom platis rezijne naklady 100- 150€ mesacne, Podlahova vykorovana plocha 190m2.
Odpovedať
@janopopovec ok. Tak ti to napisem takto. Na streche od roku 2013 fve s vykonom 20,58 kw. Predpoklad vyroby cez 20 Mwh. Vykupna cena 119,11 eur. Cez den v lete bezia klimatizacie, okrem nich cez rok pocitace, par chladniciek, mrazaky asi 3. Napriek tomu pisem ze fve je hlupost. Za 5 rokov realnej prevadzky.
Odpovedať
@pistikus To ma byt nejaka firemna FVE ci co? Ale chapem ze si chcel poukazat na vykon systemu a vyssiu odpredajnu cenu v r. 2013, len si mal dopisat cenu takeho systemu v r.2013 si ani netipujem povedat do horibilnu sumu, necudo za o navratnosti niet pochyb :))
Odpovedať
Pokial nekupite 250W panel z bazosu po 100E a menic z ciny za 1500E tak sa to v zivote nevrati ani s odkupom.
Odpovedať
@rkorba ale na bazis oanli nemas ziadnu zaruku
Odpovedať
@codyy ty si vtipalek. Pridem pocas svetelneho dna zmeriam napatie a skratovy prud. Porovnam stitky precitam datum vyroby a bud kupim alebo nekupim. Firma ti da 2r zaruku co je na panely smiesne!
Odpovedať
@rkorba len som tym chcel povedat ze asi ani tam ti navratnost nevyjde...
Odpovedať
Toto je pohodova cena, myslim ze aj navratnost by bola. 30 panelov 3880 https://www.jakama-ge.sk/jakama-ge/es... Striedac - trojfazovy 2200€ http://eshop.terms.eu/cz/e-shop/19237... = 5880 + konstrikcia a kable Myslim ze ti nie je take strasne za vykon 8,4kw
Odpovedať
@janopopovec davnejsie ked som to viac sledoval mali fronius menice problem pri vypnuti prudu v DS, trvalo im cca 5 minut pokial sa zapli a sli z baterky, uz je to opravene?
Odpovedať
@codyy necital som o tomto probleme, asi mas na mysli hybridne striedace, ja mam Fronius Symo 8.2.5 3N a zatial nemam ziadne problemy ( ale je to jednodychy ongrid s vykonom 8250w
Odpovedať
Profilova fotka
teraz citam PR clanok na tu virtualnu baterku a tam stoji "Službu Virtuálna batéria budeme poskytovať ku všetkým riešeniam ZSE Fotovolt len za 2 € s DPH mesačne", mne z toho vyplyva, ze zakaznik musi mat FVE od ZSE. A 4kW FVE od ZSE stoji 7 490 € . Cize CELEEEEE ZLE :)
Odpovedať
@majkoj s dotaciou asi menej ci..?
Odpovedať
@majkoj ocakaval si snad nieco ine?
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy nuz v mojej naivite asi aj hej :)
Odpovedať
@janopopovec jááj tie tvoje unáhlené závery. FVE, ktorú uvádzam bola v horibilnej sume takej, že jej cena bola o viac ako 300 € za kW nižšia ako u teba. Píšem na základe 5 ročnej skúsenosti. Tá naša je ešte ako tak návratná a má nejaký ten význam, no to čo ti obhajuješ u seba je ekonomický nezmysel.
Odpovedať
@pistikus Tak ak to bolo v r 2014 , ak dam narýchlo tvoj prepočet tak to vychádza na cca 32 000 za 20,58 Kw , čo na tú dobu ozaj nebolo zlé, nuž ja tak je to horibilná suma čo by dal asi málokto, a tu už by trebalo robiť prepočet návratnosti ! nebudem sa už dotazovať za akým učelom FVE vznikla. Ak by som ja šiel striktne do návratnosti tak by som samozrejme dal patričný výkon / povedzme 4kw, zobral by som dotáciu. - to dá rozum a tak cenu stlačil výrazne dole Vypichnem ti pre mňa doležitý princíp. 1. FVE som nadstrelil pre nárast spotreby do buducnosti a adekvátny momentálny výkon !/ sauna, Jakuza, záhradný domček, závlaha , chladenie / v teplých mesiacoh sa možem spokone ohadzovať eletrinou ! 2. pri výstavbe nového domu sa mi 13k nezdá až tak horibilná suma, s ohladom na rozpočet. domu a dobrú cenu od firmy 3. od spustenia /22.5.2018 / som po vykrátení všetkých nákladov za elektrinu momentálne na cene cca 11e /mesacne , pri celoročnej prevádzke to bude lepšie, pri náraste spotreby ešte menej c. , pri náraste ceny za ee zasa uspora 4. úplne mi postači že sa dostanem na 0€/mesiac za eletrinu , ak by to ostalo pri tej nule za elektrinu , a už eletrinu nebudem vobec riešiť . AK by som ostal pri číslach výroby FVE od 22.5.2019 a rovnakej spotreby domu je tam už navratnosť cca 23 rokov.. / pri celoročnej prevádzke to bude lepšie , pri náraste spotreby ešte lepšie / 5. celý dom mam na ee 6. nitko nerieši návratnosť výstavby domu, ale ked sa rieši FVE, TC hned každý mudruje s čislami. Tak sa na to podme pozrieť bližšie. Menšia kúpelka v dome nás stála 4000e - mohol som dať iné oblkady, ušetriť a pod, riešim návratnosť? nie je to vec estetiky a cenových možností. Podobne niekto dá beton škridlu niekto pálenú hlinu - niekto pálenú škridlu s glazúrou- ??? výrazný rozdiel ceny a návratnosť je aká? ved všetky rovnako splnia učel. Podobne izolácie, okná, omietky, podlahy, - aká návratnosť. - dá sa spočíť energ strata ale výrazný skok v úšetrení nebude - / u nás izolácia EPS NEO 20cm. fasádna izolácia - neriešim návratnosť polystyrenu, cena dovolenky v karibiku za 1000€/osobu 2x aká je návratnosť???? - hm?? niekdy sa počíta , inde už nie Osobne si myslím že účelné technologie ako FEV, TC, baterie majú omnoho vačšie opodstatnenie ako ostatné zariadzovacie predmety, ako som písal vyššie za cenu cca 6000€ + kable + konštrukcia máte 8,4kw FVE systém - ak ti ho poskladá známi načiarno 7. dotácie som nezobral, a to len z princípu že nič nebudem dávať do siete zadarmo, a už vobec 15r. ! nič nie je zadarmo 8. určite dám aj betérie, ak vymením auto - možno kúpim elektrické / ak bude dotácia, momentálne ee-mobil drahý/ moje bude mať v marci 7r. 9. povodne som chcel dať 10kw system, ale zložitosť a orientácia strechy nepostí - musel by dať 320w panely čo je cenový skok. 10. ako fankda techonogii by som si predstavoval hybridný systém s FVE, 2-3kw veterná turbnína, batérie ako najlepšie riešenie - ale musím sa držať pri zemi. 11. novostavby domov v satelitoch a mestkých častiach KE rozmerovo kurníky za 230 000€ - skutočná návratnosť. ti poviem. Nič proti tebe, ale chápem , FVE systém asi nesplnil tvoje očakávania.... ale výkon je úctyhodný :))
Odpovedať
FVE 2,5 kW mám už dva roky a som spokojný. Stihol som dotáciu medzi prvými. Počas vhodného počasia mi klesajú náklady na elektrinu až o 50%. Keďže s FVE súčasne inštalovali inteligentné SMART meranie, platím priebežne podľa reálnej spotreby. Mám ale "ťažké srdce" na ZSE, ktorá veľmi propaguje takzvanú "virtuálnu batériu" /to znamená, eviduje dodávky z prebytkov do siete a v rovnakom objeme potom odpočíta takto "uloženú" energiu od reálneho odberu - ako keby ste čerpali z vlastných batérií/. Prečo ťažké srdce? Plný optimizmu som kontaktoval ZSE a odtiaľ ma inheď "schladili", pretože podľa ich vyjadrenia sa možnosť "virtuálnej batérie" týka iba nových inštalácií od ZSE. Kedy toto veľmi zaujímavé riešenie umožnia aj stávajúcim zákazníkom ZSE, povedať nevedia.
Odpovedať
Virtuálna batéria ? Super kšeft pre ZSD a ZSE na úkor občanov. Aj vy ste podľahli reklame ZSE a uvažujete nad „virtuálnou“ batériou ? Prečítajte si túto analýzu a možno zmeníte Váš názor. Fakty: cenník elektriny ZSE k 1.1.2019, kde cena elektriny v najpoužívanejšej sadzbe DD2 – domov klasik je 0,0682,- eur/ 1kWh. K tomu je potrebné pripočítať variabilné náklady distribúcie (ZSD) na 1kWh, ktoré sú 0,064512,- eur/1kWh. Celková cena pre občana je 0,132712,- eur/1kWh. V tejto cene nie sú započítané fixné náklady vo výške 5,99,- eur na jedno odberné miesto, ktoré v tomto prípade nie sú podstatné, pretože tie zaplatíte vždy. Takže, podľahli ste reklame, kúpili ste si 2,5kW fotovoltikú elektráreň od ZSE s dotovanou cenou za 4.540,- eur, ktorá za rok vyrobí priemerne 2.500kWh elektriny, pri priemernej celkovej spotrebe domu 5.000kWh/rok. 10% z výroby elektrárne nespotrebujete, dodáte do siete (virtuálnej batérie) ZSD, čo je 250kWh elektriny za rok, ktoré ZSD ihneď v plnej cene predá Vášmu susedovi. Pritom ich nákup nič nestojí, naopak zarobia z „ničoho“ 250kWh x 0,132712 = 33,178,- eur ! Vám, vlastníkovi elektrárne pri ročnom vyúčtovaní znížia Vašu spotrebu elektriny v dome o 250kWh ktoré ste dodali do virtuálnej batérie o sumu ceny elektriny 0,0682,- eur/1kWh . Ale neodpustia Vám variabilné náklady distribúcie, čo je „len“ 250kWh x 0,064512,- eur = 16,128,- eur ! Takže ZSD zarobí dva krát. Predá Vami vyrobenú elektrinu susedovi + Vy ako výrobca zaplatíte z množstva dodanej elektriny do virtuálnej batérie tzv. variabilnú zložku. V tomto prípade zarobí ZSD spolu na Vami dodaných 250kWh do virtuálnej batérie spolu: 49,306,- eur ! A to nie je všetko. Nezabudnite na povinný poplatok za služby virtuálnej batérie ktoré sú 24,- eur/rok. ZSD zarobí za rok na Vašej elektrárni a virtuálnej batérii spolu 73,306,- eur bez akejkoľvek vynaloženej práce ! Tomu sa hovorí super kšeft. Kto by ho nechcel. A čo Vy ako investor ? Ak by ste nemali žiadnu fotovoltickú elektráreň, zaplatili by ste za odber 250kWh elektriny sumu 33,178,- eur. Ak máte fotovoltickú elektráreň od ZSE a dodáte 250kWh elektriny do virtuálnej batérie, zaplatíte na všetkých poplatkoch 40,128,- eur (16,128,- + 24,-). Takže v konečnom dôsledku zaplatíte viac o 6,95,- eur ! Nezmysel ? Žiaľ krutá realita. A čo návratnosť celej investície? Za elektráreň zaplatíte po dotácii 4.540,- eur. Ročne ušetríte na Vami vyrobenej a priamo spotrebovanej elektrine 298,60,- eur (2250kWh x 0,132712). Návratnosť je 15,2 roka. Ale ak využijete virtuálnu batériu, zaplatíte naviac o 105,64,- eur naviac, takže sa Vaša návratnosť zvýši na 15,56 roka. Za uvedené obdobie fotovoltické panely stratia v priemere 10% výkonu, takže skutočná návratnosť bude viac ako 17 rokov ! (4.645,64 : 268,74). O možných poruchách elektroniky a pravidelných servisných úkonoch v tomto prípade nehovoríme, výrazne by návratnosť ešte viac zvýšili. Záver si spravte sami. Toto sú skutočné fakty o super kšefte ZSD a ZSE. Klobúk dole, vymysleli to skvele. Zabudli ale, že prevažná väčšina občanov Slovenska vie písať, čítať a dokonca aj počítať. Takže, hor sa do virtuálnej batére !
Odpovedať
1
2
20
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?