Nájomca neplatí a vymenil zámok. Čo mám robiť?

Ahojte, mam problem s podnajomnikom. Je to obcan CR a jazdi po Europe na kamione. Zmluvu sme uzavreli v auguste tohoto roku na 2 roky, s tým ž v prípade dohody je 1 mesacna vypovenda lehota a v prípade zeby si nesplnal zavazok s platenim najmu mozem po 1O dnoch od dna splatnosti ukoncit zmluvu. Na december mi mal zaplatit 15. novembra a do dnesneho dna tak neurobil. V b&te nikto nie je, vymenil zamok na dverach a mobil ma odpojeny aj jeho praitelka ktora tam byvala takze sa s nimi neviem skontaktovat. Neviem ako mam dalej konat ale som zufala ze sa neviem dostat do vladtneho bytu. Mam bezpecnostne dvere Sherlock a ich otvorenie a vymena zamku stoji okolo 7500 Sk. Nehovoriac ocstrate najomneho kym najdem dalsieho podnajomnika. Neviete mi poradit ako mam dalej konat. Uz som fakt z toho hotova. Nechapem preco takto reisi situaciu, ved vzdy sa da slusne dohodnut. Aspon keby mi tie kluce vratil. :-(
Odpovedať
1
2
paragraf 672 odsek 1 Obc.zakonnika,na zabezpecenie platenia najomneho pise:prenajimatel/teda ty/ ma zalozne pravo k hnutelnym veciam, ktore patria najomcovi, s tym, ze do osmich dni poziadas o supis tychto veci sudnym zapisovatelom. paragraf 697 ak najomca nezaplati prenajimatelovi najomne do piatich dni po jej splatnosti tak mas narok na poplatok z omeskania vypovedna doba je fixne stanovena Obcianskym zakonnikom,cize hoci mate v zmluve dohodnutu jednomesacnu vypovednu dobu,je to mimo ramca zakona,povedal by som protizakonny, vypovedna doba moze byt len trojmesacna a dlhsia,nie naopak A este velky pozor na to kedy mozes dat vypoved paragraf 711 Obc.zakonnika ods. 1 pismeno d/:vtedy ak najomca hrubo porusuje svoje povinnosti vyplyvajuce z najmu bytu,najma tym, ze nezaplati najomne alebo uhradu za plnenia poskytovane s uzivanim bytu za dlhsi cas ako tri mesiace takze aby sa nedopatrenim a neznalostou legislativy nestalo Vam, ze v konecnom dosledku porusite zakon VY a nie najomca
Odpovedať
to nemyslite vazne. Tu zmluvu vypracovala realitka. A kolko je urok z omeskania? Ale ako sa dohodam s obcanom CR? Navyse ktory je ktovie kde v Europe?
Odpovedať
vysku poplatku z omeskania ustanovuje paragraf 4 nariadenia vlady č.87/1995 Z.z.
Odpovedať
§ 4 Poplatok z omeškania je za každý deň omeškania 2,5 promile dlžnej sumy, najmenej však 25 Sk za každý i začatý mesiac omeškania.
Odpovedať
tak to som zvedava ako to od neho dostane :-D zacvaka pravnika popr. da to na sud hmmm??? :-)
Odpovedať
tak tie uroky su smiesne... ale co ma robit, ked on porusil zmluvu... nezaplatil, neozyva sa, a dovoli si vymenit zamok!!!! ja by som bola z toho na nervy, vsak je to moje a bohvie, co sa tam deje??? navyse k tej vypovednej dobe a dojednaniam v zmluve... clovek sa jej neozyva, ma to doslova na haku a ona nema pravo okamzite odstupit od zmluvy? ved to je padnute na hlavu... ma platit mesacne, teraz nezaplatil, ona mu da vypoved z najmu doporucene a este 3-4 mesiace (v zavislosti od prevzatia posty, pripadne dorucenia oznamenia o ulozeni zasielky) ma trpnut co je s jej bytom? tento stat je vazne na hlavu... ]-(
Odpovedať
najlepsie je dohodnut sa mimosudne ako normalny ludia.viem, ze je to tazke, ale pravnik,sud za jedno taha sa to rok,dva,tri a ak aj vyhrate sudny spor,tie investicie,nervy ktore ste do takej prkotiny vlozili sa vam nikdy nevratia.treba chladnu hlavu.takisto by som sa velmi neohanal,tym, ze vymenil zamok od bytu-moze povedat stary zamok sa pokazil,bolo ho treba vymenit a to mu dokonca zakon prikazuje/najomca je povinny hradit drobne opravy/,ako mu potom dokazete,ze nehovori pravdu? Zakon tiez hovori-najomca ako opravneny drzitel veci ma pravo na ochranu proti neopravnenym zasahom.najomcovi tym patria vsetky prostriedky sudnej ochrany proti neopravnenym zasahom-a tym bude prave to, ze otvorite byt bez jeho pritomnosti.takze treba si premysliet riesenie. odporucam dat /teda dorucit mu napriklad doporucenym listom vypoved z najmu,ktora je 3 mesacna/ a samozrejme uplatnit si poplatok z omeskania atd.
Odpovedať
sharin.dovody vypovede z najmu su taxativne Obc.zakonnikom vymedzene,to by bol potom pravny bordel.nemozem niekoho len tak poslat na ulicu.je to standartny postup v celej europe,nie je to o state.
Odpovedať
no tak ten poplatok z omeskania je smiesny! ak by bolo najomne 20tis, tak 2,5 promile mesacne je 50,- !!! a nebola by schodna cesta riesit to realitkou? kedze oni vypracovali zmluvu, nasli najomnika, mayka im isto platila proviziu...
Odpovedať
brkoslav: jasne ja to chapem, len je to strasne.... snazim sa vzit do maykinej situacie ako prenajimatel... uz som bola v podobnej situacii ako najomca (proste sme chceli z najmu odist skor, dohodnut sa, nedalo sa, museli sme platit, aj ked sme byt uz nevyuzivali)
Odpovedať
sharin o tom to je, ze ludia nevedia ake maju prava a povinnosti a potom si hovoria, aky je tento stat zly.a to je myslim velka chyba, ze ti ktori si uzavieraju najomnu zmluvu su v tej chvili ako keby v nejakom osiali parada mam byt a prenajimatel parada budem mat prachy.vies co plati v zivote - najlepsie zmluvy sa robia podanim ruky.casto realitne kancelarie sami dodzubu najomne zmluvy,kupnopredajne zmluvy,lebo hoci je zmluvna sloboda v urcitych pripadoch a urcitych castiach zakon reguluje zmluvy.
Odpovedať
sharin a ked posles postou doporucenu zasielku a hoci si ju nikdy neprevezmes,cize explicitne odmietas jej prevzatie.v prave plati fikcia, ze si si zasielku prevzal a si s nou oboznameny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som nikdy nikomu nerobila problem ak chcel predcasne odist. Som seriozna a to ocakavam aj od druhych. To mam teraz 3-4 mesiace sediet na zadku platit seky a uvery a trpnut ze co sa deje v byte ??? Ved to je chore. Pre mna za mna aj keby tam uz nebol aspon mi mal odovzdat kluce. Realitka mi povedala ze ani oni ho nevedia najst a vraj mam par dni pockat. Ale mam pocit ze davaju od toho ruky prec nakolko poplatok za sprostredkovanie platil podnajomnik.
Odpovedať
podnajomnik je nieco insie ako najomnik.je najom a podnajom.a to su dve rozdielne veci
Odpovedať
brkoslav: jasne rozumiem vsetkemu :) preto som aj napisala vyssie, ze ak napise nieco doporucene, tak este musi cakat 3-4 mesiace kym skutocne skonci najom (prave v zavislosti od dorucenia, teda skor prevzatia zasielky, alebo oznameni o ulozeni zasielky :) ) s tymi pravami a povinnostami je to tu viac nez o hubu... my bezni ludia mame ovladat kazdy zakon dopodrobna zatial co ti darmozraci v statnych instituciach si to podelia na co najmensie kusky a potom je kazdy z nich odbornikom.. v tomto vidim neferovost... este len schvalia daku novelu, konecne kdesi vyjde, nastudujes si ju a uz mas co robit, lebo zase je na svete cosi nove... (viem o com hovorim, robim ucto).. ale to je uz mimo temy
Odpovedať
pardon ja som prenajimatel a on je nájomca. Co nemeni na veci ze mam problem sa s nim dohodnut nakolko ma odpojeny mobil a kto vie kde je. Dobre ak hypoteticky sa mi neozve do 3 mesiacov odocdna dorucenia resp. nerevzatia vypovede z prenájmu nehnutelnosti , tak co bude potom? A co v pripade ak byznikla v byte havaria napr. pokazene kurenie alebo vytopenie susedmi atd.???
Odpovedať
To mam tiez cakat 3 mesiace kym sa mu neraci prist?
Odpovedať
este raz ti zopakujem vypoved z najmu mozes dat len z taxativne ustanovenych dovodov:v tvojom pripade je to najomca nezaplati najomne za dobu dlhsiu ako tri mesiace alebo prichadza este moznost druha a to ze prenajimatel potrebuje byt pre seba,manzela,pre svoje deti,vnukov,zata,nevestu,svojich rodicov,surodencov. takze ak nechces cakat tri mesiace za ktore ti mozno nezaplati a potom dat trojmesacnu vypoved co je dokopy 6 mesacne cakanie.volil by som tu druhu moznost a dal vypoved teraz v co najskorsej dobe a za tri mesiace ho vysackoval legalne von. a do buducnosti ak by som prenajimal byt rozmyslal by som aj nad tym ako si zabezpecit splatky za najomne.napada mi napriklad dohoda o zrazkach zo mzdy najomcu.predlozis takuto dohodu zamestnavatelovi a ten musi posielat cast mzdy najomcu na tvoj ucet.
Odpovedať
Takze chcem Vam len povedat ako som dopadla. Dnes som sa pomocou zamocnika "vlamala" do svojho bytu za uciasti susedov domovnikov a zistili sme ze byt je uplne prazdny a cely zateceny . Plavajuca podlaha zdua, mokre steny zospodu a uplny bordel otrasne steny flakate .No uplne hroza. A kedze som pisala aj starostovi obce kde dotycny ma tgrvaly pobyt tak dnes sa mi ozval ze ten dotycny tam nezijué uz aspon 7 rokov a akurat na neho pise posudky pre policiu. Takze dopadal som asi tak ze budem musiet invetovat do opravy bytu. Som uplne znechutena ako moze niekto takto jednat ked stacilo len zavolat a vratit kluce od bytu.
Odpovedať
Profilova fotka
mayka, velmi mi je to luto :-(
Odpovedať
chichinka, dakujem . Hlavne ze sme zdravi a stastni s manzelom. Ten clovek urcite nema ani stvrtinu stastia ako my.
Odpovedať
Viem ze by som to nemal pisat a vela z Vas bude proti tomu ale mam s tym osobnu skusenost a prave preto chapem tych ktory zmluvu nikdy nerobia. Ano je to protizakonne. Na to aby bezny clovek prenajimal byt a nedostal sa do problemov v zmysle "ze sa nemoze dostat do vlastneho bytu" musi mat - "povahu", "prostriedky", "kontakty" a "skusenosti". Berte to prosim ako jeden z nazorov (v praxi overene)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
ahojte, mám otázku, s manželom prenajímame byt, máme uzavretú zmluvu s 3mesačnou výpovednou lehotou, nájomníci nám dali výpoveď, ktorá im začala plynúť od 1.4,problém je v tom, že k 25.marcu nám mali zaplatiť nájomné na ďalšie 3 mesiace t.j do 30.6. do dnešného dňa tak však neurobili, chcem sa spýtať ako ďalej postupovač či je to možné riešiť s právnou cestou.V zmluve máme ešte uvedené, že pokiaľ je nájomca v omeškaní s platbou 30 dní, môžeme okamžite ukončiť zmluvu.ďakujem za akúkoľvek radu.
Odpovedať
zuzu ja by som s nimi urcite hned ukoncila zmluvu ..., lebo u mna bol podobny pripad a cakala som ako krava - bol to sice cudzinec a nezaplatil mi najom cca 3 mesiace ani sluzby a potom zdrhol do svojej rodnej vlasti :-o
Odpovedať
baby a čo by ste robili,ak by vám nájomca povedal že vám nemá z čoho zaplatiť.u nás je ten problém že nemôžeme zaplatiť plnú sumu na ďalší mesiac,ale prenajímateľ trvá na mesačnej výpovednej lehote.ja ich chápem že je ťažké nájsť si nájomcov,ale ja nechcem mať s nimi poťahovačky že im nevieme zaplatiť,tak chceme odísť pred uplynutím výpovenej lehoty.ideme bývať so známymi,kde to bude podstatne lacnejšie.neplatíme dopredu o mesiac,ale za aktuálny mesiac v ktorom sme.a musíme na bud. mesiac zaplatiť aj ten druhý podnájom kam chceme ísť ináč nám to prepadne.a nevychádza nám to finančne nijako,aj tak si musíme požičať.bude to ok,až keď sa presťahujeme.poraďte ako im to máme rozumne vysvetliť,keď stále trvajú na svojom.
Odpovedať
Profilova fotka
Nuz, ja by som bola rada, ze chce len jeden mesiac.. tak sa mi zda, ze zo zakona ma narok na 3. Mozno by vam prenajimatel ten mesiac "odpustil", keby ste mu za seba nasli nahradu (ineho najomcu). Apropo, nie je jednoduchsie dohodnut sa so znamymi, ze k nim pridete o mesiac neskor?
Odpovedať
nemôžeme tam odísť neskôr,lebo nám to prepadne.tí známy sú tam tiež v podnájem a nevládzu to sami platiť tak preto sme to tak chceli riešiť,že pôjdeme na polovicu.ale je to dom,nie byt.viem že zo zákona sú to 3 mes.,ale v zmluve máme 1.iného nájomcu sme skúšali hľadať,ale sa nám to nepodarilo.
Odpovedať
ilduska tak v CR je to jednoduchsie ako na SR my tu byvame v podnajme a kupili sme novostavbu a nemusime sa bat ako naraz zaplatime posledny mesiac podnajmu plus novostavbu sluzby, lebo tu v CR sa dava prenajimatelovi kaucia cize ten posledny najom uz vlastne mame zaplatenyy.... skoda, ze to nie je aj na SR bolo by to potom jednoduchsie...., ale zasa naraz tu musis zaplatit aj 30 000 za byt, ked chces podnajom :-o
Odpovedať
Profilova fotka
caute..tak my sa budeme teraz stahovat do podnajmu a museli sme mu zaplatit za 2 mesiace dopredu a potom kazdy mesiac do 10 vyplatit opat najom..cize tie 2 mesiace mame ako vypovednu dobu uz zaplatenu..taze aspon nieco..i ked uznavam ze je to riadna palka..a ked si este vezmem ze si musime kupit vsetko zariadenie,pracku,chladnicku a za par mesiacov sporak..je to dost..i ked je jasne ze to tak robi asi kazdy..ale cele to pekne hlta peniazky no..ale co uz zvladneme to
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?