Stavebná firma nechce dodať krb a čističku. Čo robiť?

Minulý rok sme sa rozhodli dať si postaviť RD bungalov. Cez internet sme kúpili projekt a vybrali sme si stavebnú firmu podľa najnižšej ponúknutej ceny, 68 000 eur. Dom by mal byť hotový koncom apríla. Náš problém spočíva v neochote stavebnej firmy dodať krb a čističku vody miesto kanalizácie, ktorá ani nie je v tej dedine zavedená. Tvrdí, že to nie je súčasťou dodávky. V zmluve je uvedené "postaviť RD podľa projektu" a nenapísali sme žiadne doplnkové dohody k zmluve, bohužiaľ! Nezdá sa nám to, inak prečo by tam bol ten komín?! Máme pocit, že stavebná firma sa nevie zmestiť do sľúbenej sumy, tak sa chce vyhnúť ďalším nákladom. Prosíme o radu!
Odpovedať
Veď máte v rozpočte presnú špecifikáciu a čo sa týka ceny tak to máte veľmi lacno postavený dom. Ja sa stavebnej firme nečudujem, pretože dom za 2 mil Sk je veľmi, veľmi nízka cena. Súčasťou ceny nie sú špecifické dodávky kotol napr. máte v cene ?
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna krb ani čistička nie sú v cene domu :-p
Odpovedať
anazonka .. sucastou zmluvy by mal byt presny rozpis materialu alebo vyrobkov co by vam stavebna firma mala dodat ... myslim ze zavedenie kanalizacie ako takej, rury a pod neviem presne co vsetko to zahrna je nizsia cena ako cisticka vody ... krb urcite nie je sucastou to som si takmer ista hrubej stavby no a k tej cisticke, zrejme vec dohody j
Odpovedať
68.000 eur ???? parada. slusna stavebna firma to za tu cenu nemoze zvladnut a to je asi dovod preco "streckuju". k projektom je standardne dovany rozpis materialu (tech. sprava) no ta bohuzial neobsahuje vsetko a urcite tam nieje osadenie domu na pozemku (kopec atd.) a vsetky pripojky su urcite nie v projekte. poradim skontrolovat tech. spravu a zmluvu (predpokladam ze tech. sprava bola sucastou zmluvy. a odporucam preplacat iba 70% - 80% z hodnoty vykonanych prac a ostatne az po kolaudacii (v opacnom pripade vam to nedorobia). nuz a zaverom zmluvu vzdy dat skontrolovat pravnikom (skutocne lacnejsie ako sa natahovat o peniaze na sude). s pozdravom 8-)
Odpovedať
Treba popísať, čo vlastne za tých 68 tis. urobili, možno sa nerozumieme.
Odpovedať
]-( ]-( ]-( ]-( ]-( ]-(
Odpovedať
Ďakujem za rady! Už sme zistili, že čistička a krb nie je v projekte. So stavebnou firmou sme sa dohodli ešte pred spísaním zmluvy, že posledných 10 % z ceny dostane až po kolaudácií. Táto stavebná firma funguje asi rok alebo dva. Pred nami postavili 4 rodinné domy, aspoň to tak tvrdia. S manželom sme si poriadne preštudovali zmluvu aj projekt a zistili sme mnoho vecí, ktoré sú v náš prospech. Minulý týždeň sme ich požiadali o priebežný rozpočet, uvidíme a porovnáme ceny. ;-) S pozdravom ;-) !
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Aj ja poprosím o radu :-) . So stavebou firmou sme sa dohodli na cene základov 10 000eur. Rozmer domu 10x15, malá pivnica 3x2m, nakoľko sa pozemok zvažuje, tak do základov v zadnej časti domu vyšli 5 rady šalovacích tvárnic. Majiteľ firmy bol na začiatku si obhliadnuť terén, nakoľko boli vymerané základy aj výška roviny, vedel do čoho ide. Dohodli sme sa na pevnej cene- spomínaných 10 000 eur. S tým, že pri omeškaní a nesplnení termínu mu bude stiahnutých 10%. Samozrejme, že si dával načas, termín predpokladám nestihne, ale čoraz viac lamentuje nad tým, že prerobí, a dopredu si pýta vždy ďalšie a ďalšie peniaze. Zatiaľ sme mu vyplatili 7000 eur. Ako sa zachovať, keď nám bude tvrdiť, že základy výjdu viac? Ako postupovať? :-S
Odpovedať
My sme si tiež dali dom postaviť. Síce nie stavebnej firme, ale murárskej partii. Rovnako sme zavolali ich vedúceho pozrieť si terén, mal k dispozícii komplet projektovú dokumentáciu. Ja som ho vopred upozornila, že chcem cenu nakomplet za základy, múry a strop (strechu dávame robiť partii strechárov) a že nech mu ani nenapadne pýtať si neskôr čo i len o cent naviac, pretože mu to jednoducho nezaplatím. Tiež sme platili zálohy, ale pri každej etape (základy - etapa I, múry - etapa II, strop etapa III) som mu zadržala cca jednu tretinu alebo štvrtinu ceny tejto etapy a doplatila som pri jej dokončení. Tiež ti odporúčam zadržať z tých 10 000 EUR cca 2 tis. EUR a doplatiť až po dokončení základov, pretože inak by mohol od teba ťahať peniaze ďalej a keby si ich odmietla dať, zbalí kufre a odíde preč. A nájsť potom niekoho na dokončenie niečoho rozrobeného nie je celkom jednoduché. A ešte otázka. Tých 10 tis. EUR je za materiál aj prácu alebo len prácu?
Odpovedať
Profilova fotka
@sissi2183 Tak nakoniec sme to aj tak urobili, že tých zvyšných 2000 dostane, až keď bude všetko hotové. Tých 10000EUR je komplet práca s materiálom. Skončiť majú o týždeň v piatok.Tak uvidíme, či to aj tak bude.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?