Pleseň na byte

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadom situácie, ktorá sa mi stala na byte; jedná s o 1,5 zrekonštruovaný byt, kde bývam už 3 roky. Po novom roku som prišiel z dovolenky (7 dní) a začali mi vznikať zdravotné problémy (alergia by to nemala byť), ktorá mám iba u seba na byte (primárne v obývačke, ktorá je spojená s kuchyňou; v iných interiéroch ako napr. v práci alebo v exteriéri nepociťujem zdravotné problémy ). Už cca 16 dní pociťujem pálenie očí, podráždenie nosnej dutiny, robia sa mi ekzémy na ruke a dostávam pocitovo ako keby statické šoky elektrinou. Myslel som si, že to môže byť pleseň, ale meral som si vlhkosť vo všetkých miestnostiach a dosahuje referenčné hodnoty od 30 do 60 % a zároveň nikde som ju ani neidentifikoval. Dal som vyčisť byt ozónom, ale ani to nepomohlo. Nestretol sa niekto s takouto situáciu?
Odpovedať
Nekupil si nejaky novy nabytok alebo koberec?
Odpovedať
nemoze to byt sposobene takou banalitou akou je zmena prachu na pranie, avivaze, kozmetiky a podobne?
Odpovedať
no ak si nenasiel ziadnu plesen (to neznamena, ze ju fakt niekde realne nemas), tak by to kludne mohli byt aj taketo mozno hlupo znejuce veci spomenute vyssie, aj to som uz pocul.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked plesen nemusi byt zasadne vidiet. Svagrovci mali v byte takyto problem, ze plesen bola v stenach, len navrchu ju vidiet nebolo, kedze predosli majitelia to striekali savom, takze z povrchu zmizla.
Odpovedať
@marekm9 Ak ste vylucili co spominali hore nadomnou - zmenu pracich praskov, avivaze, kozmetiky.. ci kupa nabytku koberca tak ja by som si to potvrdil, ze to je naozaj z bytu tym, zeby som isiel na 1-2 tyzdne prec. Ku znamym, rodine, este vylet atd.. Ci to nebude nejaka hnusoba z dovolenky alebo nevylieceny/neprekonany nejaky virus. Na rozbor krvi by som siel urcite....
Odpovedať
Pises, ze alergia by to nemala byt, ale vyskusaj si dat urobit testy, tym nestratis nic.
Odpovedať
Choď k lekárovi. To bude skôr alergia alebo chemické podráždenie
Odpovedať
Profilova fotka
no, to takto ty sam presne urcit veru nevies🙂 alergia sa ti moze objavit v neskorsom veku, aj ked si teda predtym ziadnu nemal🙂
Odpovedať
@marekm9 Alergia sa kľudne môže prejaviť aj v neskoršom veku, napr. u mojich rodičov až v 40-tke. Po tých teplach ktoré boli už v južnejších oblastiach môžu kvitnúť stromy. Preto aj v okolí tvojho bytu môžu už nejaké rastliny a stromy kvitnúť a mohlo sa ti to začať prejavovať. Rovnako tka mohlo priamo v tvojom byte začať nieoc kvitnúť. Nemáš tma nejaké kvety, ktoré si si všimol, že zakvitli? Alebo nekúpil si si v poslednom období nejakú rastlinu do bytu? Čo sa týka plesní tie môžu byť v stenách aj keď ich úplne nevidíš. Skús poriadne pozrieť aj v skrinkách, a tiež sa plesni darí pod sadrokartón, alebo OSB doskou (v prípade znizovaneho stropu.
Odpovedať
Pridám sa že podobné prejavy tiež a akurát tri týždne dozadu pri pobyte väčšiny dňa v obývačke, keďže boli sviatky. Statická elektrina a skoro všetko kopalo po dotyku s gaučom aj to bolo počutelné - vyriešilo sa to zvýšením vlhkosti z 33 na 47%. Akoby exzem na rukách a praskanie kože - skoro vždy sa prejavilo po pobyte vonku a teda predpoklad na súvis s chladom. Možno iba náhoda, ale toto boli moje pozorovania.
Odpovedať
@marsdm Áno, suchý vzduch a statická elektrina súvisia. Zvýšením RV sa znižujú výboje. Ďakujeme za super podnet.
Odpovedať
Dobrý večer, veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede. 1. nekupoval som nový nábytok, ale bez ohľadu na uvedené som všetko dezinfikoval Sanytolom, 2. nemenil som prášok na pranie ani podobné veci, 3. pleseň som nenašiel, ale stále je možnosť, že niekde mám prasknuté potrubie za stenou napr. v kúpelke a pleseň tam môže byť (suseda ale nevytopilo a ani v rámci stúpačiek som nič nenašiel; rozmýšľam, že si dám spraviť akustickú lokáciu v rámci potrubí, či to niekde netečie), 4. na rozbore krvi som bol (i keď iba crp) a nič sa nenašlo a mám v pláne ísť na tri dni preč z bytu, či to bude pretrvávať aj inde, 5. alergia by to nemala byť (beriem lieky a vôbec nepomohlo; i keď aj alergia sa môže vyvíjať, takže som sa objednal aj na vyšetrenie k alergiológovi) 6. skúsim zvýšiť aj ja vlhkosť na byte, vlhkosť podľa vlhkomeru mám v priemere 38%. 7. ešte rozmýšľam, že či to nemôže byť z radiátoru, nakoľko tam som našiel na niektorých miestach trochu hrdze a zelene sfarbenie na jednom mieste, ale už podozrievam všetko na byte 😄 Ďakujem za Vaše rady.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marekm9 ti verim, ze teraz sledujes uz vsetko, ked su problemy, tak clovek uz pomaly ma pocit, ze zacne byt paranoidny, ale teda nic netreba podcenit. Vyskusaj odist a uvidis, tym padom budes mat jasno v tom, ci je to ozaj sposobene bytom. Pripadne mozno keby si vyskusal este aj nejaku cisticku vzduchu alebo nieco take.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?