Sused prestavuje dom na bytovku

Dobrý deň prosím o radu. S manželom sme pred tromi rokmi kúpili starší dom, umiestnený medzi dvomi domami. Z jednej strany sused má len malé okná - chodba a sociálne zariadenia, ale je to fajn rodina s veľkými deťmi, takže ma niekedy aj mrzí, že k nám okná ani záhradu nemajú. Z druhej strany je väčšia stavba (dom) ktorá v minulosti slúžila ako kancelárie pre bývalé miestne družstvo resp. úrad. Tento dom je vyšší ako náš dom, je v tvare L, a je vyšší aj z dôvodu že ulica týmto smerom postupne stúpa. My do ich strany máme len kupeľňové okná, ale za domom máme väčší priestor - záhradu. (nad ňou je svah, kde máme ovocné stromy.) Nový majiteľ domu sa rozhodol, že tam urobí 13 bytov, pričom v tej dlhej časti domu (to dlhšie rameno písmenka L) navýši strechu o cca 1,80, čo nám podstatne bude tieniť na tú záhradnú časť. Nehovoriac o tom, že chce za domom urobiť 5 parkovacích miest. To už sa mi zdá absolútne neakceptovateľné, pretože my máme pri dome pristavený prístrešok, ktorého strecha je na úrovni komunikácie ktorá vedie popri tom dome. Zdá sa mi nemysliteľné aby mi každé ráno a každý večer "fičalo" nad hlavou 5 áut. Nehovoriac o tom, že cesta medzi našimi doma je široká len "3,5", t.j. presne od múru po múr. a to sa môže ešte zúžiť ak bude zateplovať aj on aj my. a viete si predstaviť slabšieho šoféra v zime?? Nevadí mi, že sa ide prestavovať na byty, som rada že to bude vynovené, že bude odprataný ten bordel, pokosená tráva.... - vadí mi to, že sa tá zadná časť budovy bude navyšovať, čo môže mať dopad (stratu denného svetla) na našu záhradu. -vadí mi to množstvo bytov, pretože všade po dedinách sú bytovky trošku bokov, je tam zachovaná taká prirodzená "medzera" od rodinných domov. Tu je stavba osadená v ulici zarovno rodinných domov, tým pádom tu bude totálna strata súkromia a ticha. keby boli vzadu dva byty, keď len rátam do bytu dvoch ľudí, tak sú to štyria, ale ak tam majú byť až 4 byty x 2 ľudia (v tom lepšom prípade) už je to 8 ľudí - všetky okná, vstup do domu do našej záhrady... - vadí mi parkovanie - hluk, smrad, výfuky do našej záhrady (a možné "zaparkovanie" v našom dvore.... a to ešte kde je žumpa, čistička vôd apod. pre toľkých ľudí.... Viete mi niekto poradiť či je naozaj v súlade so zákonom prerobiť dom na bytový dom s toľkým počtom bytov na tak malom pozemku medzi rodinnými domami? nehovoriac o parkovaní za domom? Katarína
Odpovedať
Profilova fotka
to nie je otázka na MS. Ak máte v obci ÚP, treba to porovnať, treba sa opýtať na SÚ, pretože ste zúčastnení, a v krajnom prípade sa obrátiť na prokuratúru.
Odpovedať
Profilova fotka
Otázka znie čo očakávate od modrejstrechy a ich členov. Máme za Vás ísť na stavebný úrad a pýtať sa ? Predsa existuje zákon ktorý hovorí o tom, aké okná môže majiteľ budovy použiť smerom do susedného dvoru, akú maximálnu výšku môže mať jeho nehnuteľnosť a za akých okolností sa dá stavať vysoká budova. Treba si to prejsť s kompetentnými na stavebnom úrade. A 3,5m široká príjazdová cesta, tadiaľ prejde aj ožratý strojvedúci na T815 😄
Odpovedať
Ďakujem za múdre odpovede vazeni členovia. Čakala som radu mozno niekoho s podobnym problemom mozno priamo s paragrafovym znením. Stavebny urad nase a susedove námietky zmietol zo stola. Preto pisem sem. Pretoze urad je zjavne ,podchyteny, mame na to viacero indicii, i ked nie faktov preto sa tu o tom nerozpisujem. Pridala som fotku tej uzkej casti medzi domami kadiaľ ma kazde rano prechádzať 5 aut. Chcem Vas vidiet v ranajsom zhone ako to v klude prejdete. Mozno tak na Babete. Pekny vecer prajem
Odpovedať
Ak je stavebny urad "podchyteny" trebaa sa obratit na vyssiu instanciu, popripade podat trestne oznamenie, stazovat sa. Co na to starosta?
Odpovedať
@kejsy77 mate plot? Ak mate tak vam tam parkovat nebudu. Ked nepate, postavte aby tam neparkovali
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsy77 normalne, keď sadnem do auta tak je jedno či je zhon alebo nie je, za volantom máš sedieť a byť v pohode nie stresovať. Keď to nevieš, radšej parkuj pred domom. Už to tu odznelo, pokiaľ je podľa teba stavebný úrad "podchytený" tak to treba riešiť vyššie, je to nejaký lokálny stavebný úrad v obci alebo v krajskom meste alebo okresný stavebný úrad ? Treba si spraviť poriadnu fotodokumentáciu o aktuálnom stave, nie takéto machuľe narýchlo fotené aby ma susedia nevideli. V rámci stavebného konania budete určite oslovená stavebným úradom.
Odpovedať
Ked pocuvam tie habaduri, to aby som rýchlo odkupil pozemky hraničace s mojim pozemok z prava a ľava. Sice je teraz kľud , no nikdy nevieš či to neodkupi nejaký pako a na pozmeku 1100m2 nebude chcieť stavať cestu a 3 domy!! nonsens čo s to deje, , nezávidím ti a plne si viem predsaviť čo prežívate!
Odpovedať
ďakujem "janopopovec" odfotiť môžem čo chcem, nemám to ako pomerať a oni si na prvý návrh projektu tej stavby napísali miery od brucha. žiadny architekt tam nikdy nebol, nepomerali to, je to čisto len pro - forma, starosta ich podporuje, možno má sľúbený byt...mňa v prvom konaní vynechali, ani len základné zákonné postupy neovládajú...majitelia domu klamú, tvrdia, že za nami boli, že sú s nami dohodnutí, že súhlasíme...samozrejme, že budeme namietať ďalej, keď nie inak, tak to pôjde aj na súd, ja som potrebovala radu ohľadne toho, či je možné takto zmeniť stavbu a či nie je nejaký predpis na to množstvo ľudí na tak malom území. Viem, že novú bytovku nie je možné postaviť medzi rodinnými domami ale nikde nemôžem nájsť prestavbu domu na bytový dom medzi rodinnými domami. a od Vás milí odborníci šoféri by som chcela počuť odpoveď či by ste súhlasili aby Vám takto jazdili autá popri múre!!!
Odpovedať
@kejsy77 To či sa niečo môže prestavať určuje územný plán. Ak obec má územný plán, tak je v ňom určené akým spôsobom môže byť daný pozemok využitý, takže sa treba najprv pozrieť na to. Ak je v územnom pláne napísané, že na danej parcele je možné postaviť bytový dom, tak potom tam bytovka môže byť, je jedno či vznikne nová alebo prestavbou. Akurát potom treba doriešiť parkovanie - pri bytovom dome musí byť určitý počet parkovacích miest, musia sa k tomu vyjadrovať hasiči, hygiena, životné prostredie atd... Samozrejme musia byť dodržané odstupové vzdialenosti a vjazd na pozemok musí byť vyhovujúci, to by mal posúdiť okresný dopravný inšpektorát. Čiže toto všetko musí byť poriešené v stavebnom povolení. Ak im všetko vychádza, majú všetky súhlasy, tak potom možno nepochodíte, ale stále je možnosť odvolať sa voči rozhodnutiu. Ak obec nemá územný plán, tak potom je to viac menej na starostovi, ktorý určí, že na danom pozemku je možné postaviť bytový dom. Ale ostatné všetky náležitosti platia aj pre tento prípad. Mimochodom, každý stavebný úrad (nevieme, či má obec spoločný s viacerými obcami alebo má svoj stavebný úrad - to tiež je dosť rozhodujúce) má nadriadený orgán, čo je okresný úrad, odbor výstavby a bytovej politiky, ak sa vám čokoľvek nezdá, môžete sa obrátiť naň.
Odpovedať
To či tam môže spraviť viac bytových jednotiek určuje územný plán. Väčšie mestá ho mávajú zverejnený na stránke, ak sú to menšie obce, tak na úrade. K tomu prejazdu nepotrebuje väčšiu šírku, keďže je to asi súkromný pozemok patriaci k domu. Aj pri viacgeneračných domoch, kde bývajú 4 dospelí ľudia, sa stane že ráno odchádzajú 4 autá a aj po ešte užších dvoroch. Ak je ešte kúsok Vášho pozemku, môžete si zatepliť alebo dať aj plot. Ak by vznikli škody pri jazde autom, mal by riešiť opravu. Ak by bola námraza, tak nebudú ponáhľať ani vodiči. Nebudú pozerať na to aby nepoškodili dom, ale aby si nezničili auto kvôli 3 ušetreným sekundám. Mali ste byť účastníkom ako dotknutá osoba. Občas to riešia výveskou na tabuli v obci. Treba teda podnet na stavebný úrad a nech predložia projekt rekonštrukcie k nahliadnutiu. Ale predpokladám, že budete vedieť argumentovať iba počtom bytov (ak jebto v rozpore s územným plánom), potrebným počtom parkovacích miest pre majiteľov a orientáciou okien. Šírku prejazdu nebudú riešiť, keďže to asi nie je vedené ako cesta, ale ako súčasť k domu.
Odpovedať
@moratibru dakujem
Odpovedať
@moratibru ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsy77 treba jednoznacne oslovit stavebny urad ak nieco take mate v obci. A samozrejme, on na to bude potrebovat stavebne povolenie a tym padom musi kazdeho so susedov oboznamit s tym, co tam ide stavat a ty mozes namietat.
Odpovedať
@kejsy77 ked ma investor podchyteny stavebny urad, tak si nezmozes iba sa s nimi neustale hadat, tahat po sudoch, no aj tak neviem, ci vyhras.
Odpovedať
Profilova fotka
Stavebný úrad by mal byť tvoja prvá cesta, myslím, že tu nikto nie je taký kto ti bude vedieť citovať priamo paragrafy ohľadne tohto problému 🙂
Odpovedať
@prvosienka5 ano žiaľ vyzera to tak, ze budeme bud robit prieky a sudovat sa alebo sa s tym zmierime.😟
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
uzemny plan je na dve veci, kedze sa moze lubovolne menit, podla toho, kolko penazi pristane v obalke pre starostu a ich kumpanov.. uplne v pohode sa moze zmenit a prefarbit tak ako chce investor/developer..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

uzemny plan je na dve veci, kedze sa moze lubovol…
@dusantt meškáš 3 roky
Odpovedať
pis strucnejsie, plne volovin, koho co zaijima ake ma sused deti
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ppo:

pis strucnejsie, plne volovin, koho co zaijima ak…
@ppo no a ty tiež píš k veci a nie voloviny :D reaguješ na príspevok vyše 3 roky starý a užívateľ je neaktívny
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pealu:

@dusantt meškáš 3 roky
@pealu aj keď pôv. príspevok je starší, možno nový od @dusanttto pomôže ďalším ľuďom
Odpovedať
Toto je moderna doba, psychopati sekaju pozemky na mikro pozemky, tym padom rodinny dom straca svoj zmysel, nie kazdy ma rad grupaky cez nizke ploty. Stava sa z nasho regionu nieco, co napriklad v Indii nazyvaju "slum".. Absolutne nesystematicka vystavba, bytovky zmiesane s nizkopodlaznymi rodinnymi domami. Tym padom kvalita byvania znacne klesa, infrastuktura nezvlada napor, chaos, stres, atd..
Odpovedať
Dalsiu vec, co si malokto uvedomuje je, ze naprikla ja som utiekol z mesta, pretoze bytovka kade tade vsade a chaos, milion aut... na pokojnu dedinu, z ktorej sa stalo dalsie mesto defacto, pretoze bytovky sa tu stavaju halabala, (desiatky metrov medzi starymi domami). To som rovno mohol zostat v meste.. Takto mam nevyhody dediny s nevyhodami mesta zaroven. Okrem ineho,co tu padaju odborne rady, ze samotka.. vela stastia so stavebnym povolenim mimo intravilan za prve a za druhe, to su odborne rady z extremu do extremu. Ja nehcem zit v lese, ale na DEDINE. Resp, uz len posledna veta odo mna - "kto nezazil, nepochopi".. Absurditan... Takto si pohnojit nase male Slovensko..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

Toto je moderna doba, psychopati sekaju pozemky n…
@dusantt O ktorú dedinu konkrétne ide? Ak je to niekde blízko BA, TT, to sa ani nečudujem. Tam by som barák nechcel ani omylom. To môžem aj v byte ostať. Chápem aj to, že peniaze na väčší pozemok ľudia nemajú, resp. nechcú ani veľký pozemok, lebo to by sa museli starať, i keď, vo vlastnom ani tak nejde o starosť ako o relax. Dokonca niektorým stačí tak 400 - 600 štvorcov. A to keď tam ešte dá dom, tak to má na dvore priestor akurát tak na šachy. Ale to je len môj pohľad. Radšej by som kúpil pozemok v dedine, odkiaľ budem do práce cestovať kľudne aj do hodiny, ale aspoň tam nebude taký frmol. A z mojej skúsenosti viem, že aj zo vzdialenosti cca tých 60 km som cestoval do práce kratšie ako kolega, čo býval priamo v meste. Dokonca som vrámci mesta (Blava) z jedného konca na druhý, cestoval okolo dvoch hodín. :D A z dediny tých cca 60 km vzdialenej som to mal do 45 min., niekedy okolo 1/2 hodiny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

@dusantt O ktorú dedinu konkrétne ide? Ak je to n…
@pochabel vasci pozemok uz ani nebol (v ponuke, na predaj), ja sa rad staram o pozemok, je to jednoduche, zasadis strom, vysejes luku a mas postarane.. Zapad SR velmi upadol, co sa kvality zivota tyka, podla mojho metra na kvalitu zivota.. Mam sto chuti odist niekam na stred (aspon TN a dalej), alebo rovno prec zo Slovenska.. Musim ale urobit prieskum, ci to nie je horsie niekde mimo SR este viac, ako tu.. Chapem ze chcu "novi ludia" byvat tiez, ale to je zlozitejsia tema (investicne byty to kazia), jednoducho nemoze sa nasardinkovat na 1km2 "miliarda" ludi.. Mozu sice chciet, jednoducho to uberie kvalitu vsetkym.. Je mi z toho jednoducho zle.. A pripomina mi to "Sebenaplňující předpověď (Self-fulfilling prophecy)" https://cs.wikipedia.org/wiki/Sebenap...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@pochabel vasci pozemok uz ani nebol (v ponuke, n…
@dusantt každá krajina má nejaké svoje architektonické reálie ... Napr. Stredomorie domy nasáčkovane na sebe prakticky bez pozemku a susedovi vieš podať pivo z okna do okna a nikto sa nesťažuje žijú ... Prídeš niekde do alpskej oblasti a máš aj veľké rozostupy medzi usadlosťami alebo Poľsko ... V USA máš zas tie suburbie s domami a do obchodu to máš 10km autom lebo namiesto jednej bytovky so 70 bytmi máš 70 domov a milión obyvateľov ... Všade je to inak Ale je pravda že u nás sa niekedy stavia bez nejakej logiky a bytovky striedajú domy a naopak ... Robili to tak už komanči že sídliska nastavali pred rodinné domy a teraz sa v tom len pokračuje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@dusantt každá krajina má nejaké svoje architekto…
@dexter89 mne vadi jedna vec, nie to, ze napr v stredomori je to nasackovane ako sardinky, ale to, ze sa pravidla menia za pohybu, tj. ak mam urcite pravidla hry, tak hram tu hru, a ocakavam, ze tieto pravidla nebudu menene za kazdym ak niekto ponukne niekomu tucnu obalku, to je ako ist na dialnicu a nevediet kam dojdes a kolko za nu zaplatis. Pravidla maju byt jasne, idealne s nejakym horizontom garantovanym, ani v stredomori nestavaju bytovky medzi tie domy.. Pozri tento dom v Australii, odmietli ponuku 50 milionov za ich pozemok.. Sardinkovne vs normalny zivotny priestor :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@dexter89 mne vadi jedna vec, nie to, ze napr v s…
@dusantt a teraz si predstav , žeby taký životný priestor chcel mať každý obyvateľ a prerataj si to na obyvateľnu plochu ktorá je k dispozícii ... Utopia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@dusantt a teraz si predstav , žeby taký životný …
@dexter89 Mohol by mat. Pretoze kazdy by nechcel mat taky pozemok. Niekomu staci krabica od topanok, vid domy vedla.. Ale obostavat (vid napr Skucany), to je jednoducho extrem. Okrem toho, som velmi zvedavy, kde budeme pestovat polnohospodarske plodiny, ak bude kazdy mat take investicne krabice od topanok ;-) Ved uz na Slovensku snad nie je clovek, kto by nemal aspon 1 chatu a 1 ivesticny byt, ja napr mam len 1 dom. A to som chudobna vynimka.
Odpovedať
Stavebný úrad je určite podplateny, pretože stavebný zákon takúto stavbu neumožňuje. Takéto stavby a ich developeri idú na istotu, neprídu na úrad s prosikom...môžem, nemôžem? Tam už idú tisícky do vrecka a ide sa na istotu. Je veľa stavieb, ktoré by nemali byť, ktoré sú v rozpore, bolo veľa súdov, sporov, reportáži...... nič nepomôže. Vždy je to cesta na dlhé roky až desaťročia, no nikdy za to nestojí (peniaze, čas, podlomené zdravie....). Developeri sú často ľudia bez charakteru, bez morálky, čestnosti....a s takými treba presne tak, ako fungujú oni. Napr. 1. Nechajte ho postaviť bytovku. Tesne pred dokončením. teda vo fáze po dokončení hrubej stavby (bude asi žiadať o ďalšie financie z banky). Vtedy predajte váš dom veľmi rozvetvenej rodine romov. Verte tomu, že developer nepredá ani jeden byt ☝️ Vy sa dovtedy pripravte na zmenu, nájdite si niečo iné, iný dom a pod. Lepší bolestivý koniec ako bolesť bez konca! ☝️ 2. toto riešenie nie je publikovateľné, hrozilo by mi totiž TS. 3. Toto riešenie tiež nie je publikovateľné 4. Toto tiež nie 5. Postaviť v zadnej časti chlievy a kúpiť 30 prasiat, vypúšťať spod nich smerom k novej bytovke 6. Keď pôjde na dovolenku, zabaľte mu do batožiny niečo a potom zavolajte na letiskovú kontrolu 🤷‍♀️ ...dúfam, že som pobavil, ale na hrubé vrece, hrubú záplatu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?