Sused už stavia dom 7,5-8m z južnej strany

Môj príspevok je o beznádeji a neriešiteľnosti problému so susedom. Z južnej strany máme nového suseda, ktorý sa rozhodol o prestavbu podkrovného domu o rozmeroch 12*10m na pozemku 800m2. Boli sme prizvaní do konania a po vzhliadnutí projektu sme zistili, že sused sa chystá pôvodný dom zbúrať , pozemok splanírovať a postaviť megalománsku stavbu, ktorá zaberie asi 4/5 pozemku plus bazén o rozmeroch 16*6*3m. Obytná časť Stavby bude jednoposchodová s rovnou strechou a výškou 7,5 -8,0m v uličnej časti s dĺžkou cca 20m a šírku predĺžil z 10m na 14.5 m. To znamená, že naša južná časť domu s obytnými priestormi a južnými oknami bude zamurovaná do výšky 8m vo vzdialenosti cca 6m. Výhľad úžasný. Ostatná časť budov s výškou 3,8-4,1m nadväzuje na obytnú budovu pozdĺž celej južnej hranice až do polovice západnej hranice pozemku. Celá stavba je v tvare písmena U a je priamo na hranici s južným a západným susedom. Tak vznikol jednotný murovaný val, ktorý svojimi rozmermi zamedzí výhľad na zeleň, nám zníži kvalitu bývania a v zime okná obýv. miestností zatieni. Počas st. konania sme podali námietky s viacerými bodmi, bolo nám vyhovené v bode, že 8m tehlový múr sa zníži na 3,6m v dĺžke 1,7 m od konca múru sa nahradí sklom namiesto tehly. Čo situáciu rieši len čiastočne. Tiež sme aj s južným susedom podali sťažnosť na rozhodnutie o stavebnom povolení . Tá bola postúpená na okresný st. úrad a samozrejme zamietnutá. Tento typ stavby sa absolútne nehodí do mestskej obytnej zóny s rodinnými domami s rozmermi cca 12*10m, ale si vyžaduje priestor aspoň 2000m2 , aby vynikla. a nie ju vtesnať na pozemok s 800m2 na úkor všetkých susedov. V našom meste je to tak, kto maže, ten jede. A nám zostali len oči pre plač
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
mate v obci nejake VZN, ci uzemnemy plan, ktoremu stavba odporuje ?
Odpovedať
Profilova fotka
A zastavanosť pozemku je aká povolená u vás? Lebo u nás 30 % z pozemku môže byť zastavaná plocha.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@kuratko22222 > Zalezi ako je postaveny uzemny plan. Ja som preletel u nas v meste. Tak najnizsiu hodnotu zastavnosti som nasiel 40% pre existujuce domy v jednej casti mesta. V druhej casti mesta ta hodnota bola 60% pre existujuce rodiinne domy. Pre novu stvrt, kde sa stavaju rodinne domy len par rokov, tak tam je povolena zastavanost 70%.
Odpovedať
@civokrud Ešte stále si na tom dobre. Pozri si kauzu rodinného domu herca Števa Skrúcaného a vedľajších čiernych stavieb (bytoviek), ktoré vyrástli okolo jeho jeho stavby.
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za reakcie a podnety. Musím si zistiť aké sú u nás skutočnosti ohľadne % zastavaných plôch, požiarnej normy ......Ale som skeptická, pretože v stavebnom povolení sú tieto záležitosti spomínané a všetko je v poriadku, musím si znova pozrieť Rozhodnutie.... Môj pohľad z obloka je príšerný, je to tehlová hradba. Tak vedia človeka znechutiť úradníci, ktorí majú dbať na zákony a ich rešpektovanie. Ešte raz Vám ďakujem
Odpovedať
@civokrud Ak vás zatieni môžete požiadať o svetelno-technický posudok sú pravidlá koľko musíte mať svetla. Známy musel kvôli tomu upravovať tvar strechy aby prešlo k susedom viac svetla. Ale ak je to všetko maximálne ich zdržíte pár mesiacov lebo pri všetkom sú lehoty
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@civokrud Veď ale sama píšeš že majú všetky povolenia a všetko podľa zákona. Ako ďaleko máš ty postavené od hranice.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna nic nezmozes, je dostatocne daleko od hranice pozemku ... moze si tam postavit v podstate co chce....my mame za pozemkom 2p bytovky, ktore tu tiez neboli, ked sme zacinali stavat.. hold nepomozes si.
Odpovedať
@civokrud keďže to prešlo cez všetky úrady, dokonca to preskúmali aj na vaše podnety, tak nemáš čo riešiť. vyhovuje to všetkým zákonom, normám... to, že to nevyhovuje vám, neznamená nič. majitelia si môžu robiť so svojím majetkom všetko, čo chcú. v rámci zákonov samozrejme. A tie tu boli dodržané. ak to nechceš "prehltnúť", nemáš veľa možností. predať nehnuteľnosť a kúpiť niečo niekde na samote, kde nebude hroziť, že susedia ťa budú takýmto spôsobom obmedzovať.
Odpovedať
@civokrud základný dokument obce by mal byť dobrý územný plán, bohužiaľ to tak väčšinou nie je. Stavebný úrad nemá nejaké veľké právomoci, pokiaľ je to v súlade s územným plánom, splnená zastavanost, dodržané odstupy, všetky úrady súhlasia, tak musí stavbu povoliť. Aj keď si úradník môže myslieť o tom svoje a môže s vami súcitiť, tak reálne nemôže nič urobiť. Nemôže jednoducho povedať, že ten dom sa tam nehodí, je otrasny a pod. a on ho nepovolí, môže si to maximálne tak pomyslieť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nerozumiem ako moze mat jednoposchodvy dom s plochou strechou, vysku strechy 8m. To musi byt skor kostol. Napada ma, ze bude potrebovat dost velky vianocny stromcek to tych izieb s konstrukcnou vyskou 7m. Uprimne povedane neviem s cim mas problem, ak si chcel mat nezastavany vyhlad, tak si mal odkupit ten pozemok, Za take veci sa sakra plati. Neprezival by som to tak. Mohol tam postavit aj napodobeninu sedliackeho domu a este k tomu pridat klasicku strechu.
Odpovedať
@civokrud Prosím ťa ako si myslela toto " južnými oknami bude zamurovaná do výšky 8m vo vzdialenosti cca 6m. " Ich stavba je od vašej stavby vo vzdialenosti 6m?
Odpovedať
Si prišla o výhľad? Aký? Veď za tým vidím nejakú mega vysokú opachu na fotkách.
Odpovedať
Ved aj tak nevidis, lebo tam mas nieco neviem co za budova to je, tak podla mna uz asj tak ziadny vyhlad nie je...
Odpovedať
Profilova fotka
@civokrud ak ma stavebne a vase povolenia je v prave a myslim, ze mu to uz nezrusia. A vyhlad tam aj tak nemate bohvie aky.
Odpovedať
Nechapem velmi co riesite, ako moze postavit dom do vysky 8m?
Odpovedať
Profilova fotka
tuto asi nebude vsetko s kostolnym poriadkom, ak sa vase pripomienky a podla mna boli opodstatnene nebrali vazne. skoda ze sa na to cele neda pozriet z vrchu
Odpovedať
Severná strana susedovho 2 podlažného domu bude mať výšku 7,5 m, komín 8m a dĺžku 14,5m. Celá stena je tehlová a postavená 2 m od nášho pozemku.Dom bude mať rovnú strechu. Pôvodný dom mal zastavanú plochu 12*10m. Bol to jednopodlažný dom s podkrovím, tj so sedlovou strechou. Nový dom bude v tvare U, na južnej a západnej strane v úplnom dotyku so susedmi. Obytná 2 podlažná častť vrátane garáže s pôdorysom 18,5*14,5m bude v uličnej časti domu . Obslužné budovy sú v záhradnej časti domujednopodlažné s výškou 4m , zastavaná plocha tejto časti je cca 100m2 v južnej a západnej časti. Vytvárajú súvislý 4m múr v záhradnej časti susedov na južnej aj západnej strane. Vo Voľnom Učku bude 16m*3m bazén od nášho plota vzdialený cca 1,5m. Na zeleň mu tam neostane žiadne miesto, všade má byť dlažba. V 1994 sme kúpili a rekonštruovali pôvodný dom, ktorý bol na cieli s našim severným susedom , novú prístavbu sme museli odskočiť od cieľa 2m, hoci dom z našej severnej strany bol vzdialený 15m. A teraz sa nemusí dodržiavať nič. Čo sa týka požiarnej bezpečnosti, do zadnej časti nášho ani susedovho domu sa už nedostane žiadna požiarna technika. Úradníci nebrali ohľad na nič , ani na odstupy stavieb, ani na zníženie preslnenia, tienenia, tobôž na nejaké výhľady. Pohľad do múru je lepší ako do zelenej záhrady? Nie? Všetky južné okná môžem zamurovať. Tak my sa máme vysťahovať na zelenú lúku a čo investor ten sa nemá prispôsobiť súčasnej situácii a podľa toho konať? Veď tá stavba je obohnaná múrom zo všetkých strán. Vyzerá ako väzenie. Viem, že nič nezmôžeme, necitlivo nám zasiahli do života, musíme sa s tým zmieriť. Investor si bude užívať na úkor susedov. No ačo. Zákony na Slovensku neplatia rovnako pre všetkých.
Odpovedať
Profilova fotka
@civokrud Vraj " Zákony na Slovensku neplatia rovnako pre všetkých " ale nenapísala si ani jeden zákon alebo normu čo by porušili.
Odpovedať
@civokrud Koľko máte priestoru medzi domami?
Odpovedať
@kaja01 6m
Odpovedať
@martosko Vyhláška MŽPSR 532/2002 Z.z. par. 6 ods.1, 3,4
Odpovedať
Profilova fotka
@civokrud A čo konkrétne s toho, inak ešte by ma zaujímalo koľko ste vy od tej južnej hranice postavený.
Odpovedať
@civokrud Máte tam okná obytných miestností?
Odpovedať
@martosko 4m
Odpovedať
@kaja01 Áno zo 4 obytných miestností, nie z kuchyne, ani chodby ani WC
Odpovedať
Profilova fotka
@civokrud A to keď sate stavali vás ani nenapadlo že by mohla nastať podobá situácia, napríklad že sused by si na hranici mohol postaviť 2,5 metra vysoký nepriehľadný plot. Prečo ste si tak zle umiestnili obytné izby.
Odpovedať
@civokrud Na stavebnom konaní ste namietali nedodržanie minimálnych odstupových vzdialeností? Stavebný úrad usúdil, že sa jedná o stiesnené pomery?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?